Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα σε μικτούς πληθυσμούς

Η μελέτη της φυλετικής μίξης απασχόλησε πολλούς ερευνητές. Η εργασία των J. Hiernaux και N. Heintz με τίτλο "Croissance biométrique des Franco-Vietnamiens", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'Anthropologie de Paris, μελέτησε βιομετρικά την σωματική ανάπτυξη μιγάδων που προήλθαν από μίξη Γάλλων και Βιετναμέζων. Οι μίξεις στην Ινδοκίνα είναι απότοκο της Γαλλικής αποικιοκρατικής περιόδου, η οποία ωστόσο έδωσε και την ευκαιρία για πληθώρα ανθρωπολογικών μελετών στην περιοχή.

Η μελέτη εξέτασε την ανάπτυξη από τα 2 έως τα 18 έτη διαφόρων ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Το δείγμα αποτελούνταν από 114 αγόρια και 94 κορίτσια. Οι μετρήσεις που ελήφθησαν συγκρίνονται με δεδομένα από Γάλλους και Βιετναμέζους, ώστε να φανεί η διαφορά που προκύπτει στους μικτούς πληθυσμούς. Στα παρακάτω διαγράμματα...
η συνεχής γραμμή αντιστοιχεί στους μιγάδες, η διακεκομμένη στους Γάλλους και αυτή με τις τελείες στους Βιετναμέζους.

Ανάστημα

Βάρος

Πλάτος προσώπου

Πλάτος κεφαλιού

Σε όλες τις περιπτώσεις βλέπουμε ότι οι μιγάδες βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Μπορεί τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα να διακριτοποιούνται βάσει των νόμων του Μέντελ, όμως αυτό ισχύει για το μεμονωμένο άτομο. Σε μεγάλο δείγμα, ο μέσος όρος προκύπτει στατιστικά κάτι το ενδιάμεσο.

Η μελέτη δείχνει ότι η φυλετική μίξη οδηγεί ανθρωπολογικά στο ενδιάμεσο αποτέλεσμα από στατιστικής απόψεως. Δεν είναι δύσκολο να επεκταθούν τα συμπεράσματα και στα ψυχικά γνωρίσματα. Το συμπέρασμα είναι ότι εάν ένας πληθυσμός μιχθεί με έναν άλλο που διαθέτει εκ φύσεως γνωρίσματα που κρίνονται υποδεέστερα, τότε το αποτέλεσμα της μίξης θα είναι χειροτέρευση του αρχικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.