Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Gustave Le Bon: κληρονομικότητα έναντι εκπαίδευσης


"Ένας νέγρος ή ένας Ιάπωνας μπορεί εύκολα να πάρει έναν πανεπιστημιακό πτυχίο ή να γίνει δικηγόρος· λαμβάνει μια τελείως επιφανειακή επικάλυψη, που δεν έχει καμία επίδραση στην πνευματική του υπόσταση. Αυτό που καμία εκπαίδευση δεν μπορεί να του δώσει, επειδή δημιουργείται μόνο από την κληρονομικότητα, είναι η μορφή της σκέψης, της λογικής και πάνω από όλα ο χαρακτήρας του Δυτικού ανθρώπου."



Ο διάσημος Γάλλος ψυχολόγος εξηγεί την βαθύτερη ουσία της κληρονομικότητας. Είναι αυτή που ορίζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους πανεπιστημιακούς τίτλους και τα χαρτιά που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πολλοί μπορούν να αποκτήσουν. Η εκπαίδευση παρέχει κάποιες γνώσεις, όμως δεν μπορεί να μεταβάλλει τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Δεν είναι καθόλου παράξενο κάποιοι νέγροι ή ασιάτες...
σε Ευρωπαϊκό έδαφος να λαμβάνουν πτυχία και να εργάζονται σε θέσεις που απαιτούν πτυχία. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, όσα πτυχία και να αποκτηθούν, είναι η βαθύτερη φύση του ψυχισμού, η οποία παρά το επιφανειακό φτιασίδωμα, θα παραμένει αυτή που έχει ορίσει η κληρονομικότητα.

Ο Le Bon δηλώνει ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στον χαρακτήρα και όχι στα πτυχία. Ο χαρακτήρας του λαού είναι αυτός που ορίζει την ιστορική πορεία του. Και δεδομένου ότι ο χαρακτήρας είναι φυλετικά προσδιοριζόμενος, η φυλή αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο θεμέλιο ενός έθνους.

2 σχόλια:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.