Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ποιες φυλές έχουν κυρτή μύτη;

Η κυρτή μύτη αποτελεί ένα εύκολα παρατηρήσιμο γνώρισμα που χαρακτηρίζει μια φυσιογνωμία. Στον Ευρωπαϊκό χώρο συνδέεται με συγκεκριμένους φυλετικούς τύπους. Όμως, η κυρτή μύτη εντοπίζεται σε πολλές φυλές του πλανήτη. Αυτή η διαπίστωση μας βοηθά ώστε να κάνουμε σωστή φυλετική ταξινόμηση. Να σημειώσουμε πως όταν μιλάμε για κυρτή μύτη, αναφερόμαστε όχι στο κυρίως σώμα της μύτης, αλλά στην απόληξή της. Εξετάζοντας τις διάφορες φυλές του κόσμου, θα δούμε ποιοι φυλετικοί τύποι έχουν κυρτή μύτη.

Στον Ελλαδικό χώρο, η κυρτή μύτη εντοπίζεται σε σημαντικά ποσοστά στον πληθυσμό. Το γνώρισμα αυτό προκαλεί ποικίλα σχόλια, κατά κανόνα αρνητικά. Ένας λόγος είναι το ότι έρχεται σε αντίθεση με το ιδεώδες της ομορφιάς που προκρίνει την ίσια μύτη. Το αποτέλεσμα είναι η έντονα κυρτή μύτη συχνά να εξαλείφεται...
με πλαστική επέμβαση. Δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι ενδόμυχα θεωρείται πως το γνώρισμα αυτό προέρχεται κυρίως από μη ντόπιους και συνδέεται με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Για τους γνωρίζοντες τα φυλετικά, κυρτή μύτη στον Ελλαδικό χώρο έχουν Διναρικοί και Αρμενοειδείς. Οι πρώτοι συνδέονται κατά κανόνα με Βαλκάνιους, ενώ οι δεύτεροι με Ανατολίτες. Εμμέσως οι άνθρωποι κάνουν συσχέτιση με τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τους δύο αυτούς φυλετικούς τύπους.

Οι πιο γνωστοί τύποι με κυρτή μύτη είναι ο Διναρικός και ο Αρμενοειδής. Είναι οι πιο γνωστοί επειδή σχετίζονται με τον Ευρωπαϊκό χώρο. Κυρτή μύτη εμφανίζουν επίσης οι Caucasid/Mtebid στον Καύκασο, ως συγγενικός τύπος. Όμως δεν είναι οι μόνοι φυλετικοί τύποι με κυρτή μύτη στον πλανήτη.

Στη Μέση Ανατολή, οι Arabid και οι Iranid έχουν στερεοτυπικά κυρτή μύτη όπως όλοι γνωρίζουμε, οι Άραβες περισσότερο από τους Ιρανούς. Επίσης, μέρος των Saharid και των Ethiopid εμφανίζει τέτοια μύτη στη βόρεια Αφρική και συχνά την έχουν οι Brachid στην Ινδία και στο Πακιστάν.

Οι ιθαγενείς της βόρειας Αμερικής, που ανήκουν στον τύπο Planid και πλέον έχουν απομείνει ελάχιστοι, εχουν κυρτή μύτη με το γνώρισμά τους αυτό να έχει μείνει ιστορικά διάσημο για τους υπερήφανους πολεμιστές. Επίσης, κυρτή μύτη έχουν οι Istmid που κατοικούν στην κεντρική Αμερική. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε ακόμα και κοιτάζοντας μίξεις τους με λευκούς, στις οποίες η κυρτή μύτη είναι συνήθης και προέρχεται από την πλευρά της ιθαγενούς φυλετικής επίδρασης. Στη νότια Αμερική, οι Andid στην περιοχή των Άνδεων έχουν συχνά κυρτή μύτη.

Στην Άπω Ανατολή η μύτη σπανίως είναι κυρτή, εκτός από μέρος των Siberid και Tungid στα βορειοανατολικά της Ασίας. Στην Ωκεανία, κυρτή μύτη έχουν συχνά οι Melanesid.

Οι φυλές με κυρτή μύτη είναι πολλές, ανατομικά διαφορετικές και γεωγραφικά διεσπαρμένες, κάτι που σημαίνει ότι το γνώρισμα αυτό έχει αναπτυχθεί ανεξάρτητα σε πολλούς διαφορετικούς φυλετικούς κλάδους. Είναι λάθος κάθε τάση για κυρτή μύτη να θεωρείται "Διναροποίηση" όπου και αν βρισκόμαστε στον πλανήτη. Οι μύτες των φυλών που αναφέρθηκαν διαφέρουν ανατομικά, με άλλες να είναι μεσόρρινες, άλλες να είναι σαρκώδεις, άλλες με μικρό οστέινο εξόγκωμα, άλλες που ξεκινούν ψηλά στο μέτωπο, κτλ.

Η έννοια της Διναροποίησης έχει νόημα μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με την διασπορά των Διναρικών, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Συχνά πετυχαίνουμε δολιχοκέφαλους με αποκλειστικά Μεσογειακά γνωρίσματα πλην μιας ελαφράς κυρτότητας στη μύτη. Όλοι αυτοί οι Διναρίζοντες Μεσογειακοί, όπου και αν βρίσκονται στον πλανήτη, είτε στην Γαλλία, είτε στην Ιταλία, είτε οπουδήποτε αλλού, είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν απώτερη καταγωγή από τον Ελλαδικό χώρο, εφόσον η Ελλάδα είναι το σημείο εξελικτική επαφής Διναρικών και Μεσογειακών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πλάτων στην Πολιτεία του θεωρούσε την κυρτή μύτη «βασιλική», πιθανότατα αναφερόμενος σε Διναρίζοντες Μεσογειακούς, εφόσον υποθέτουμε ότι οι Διναρικοί ήταν λίγοι στην αρχαία Ελλάδα.

Το συμπέρασμα είναι ότι κυρτή μύτη έχουν πολλές φυλές του πλανήτη, εξελικτικά άσχετες μεταξύ τους. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κανένα γνώρισμα δεν έχει αξία από μόνο του, αξία έχει ο φυλετικός τύπος. Και ως γνωστόν, ο φυλετικός τύπος αποτελεί συνδυασμό πολλών φαινοτυπικών γνωρισμάτων.

10 σχόλια:

  1. "Να σημειώσουμε πως όταν μιλάμε για κυρτή μύτη, αναφερόμαστε όχι στο κυρίως σώμα της μύτης, αλλά στην απόληξή της."

    Δηλαδή,η μύτη η οποία έχει στη μέση κόκκαλο, κάνοντας κυρτό το κύριο σώμα της,αλλά που στην κατάληξη της είναι ίσια,πώς χαρακτηρίζεται;Κυρτή ή ίσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξάλλου,πολλές φορές η λεγόμενη "Ρωμαϊκή μύτη", με το εξόγκωμα στην αρχή της ή της μέσης της,δεν καταλήγει ίσια;

      Διαγραφή
  2. Άσχετο...
    Η φωτογραφία του άντρα είναι από έρευνα σχετικά με τους φυλετικούς τύπους της Ουγγαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαχειριστή,τον Βαρώνο ο Clauss δεν τον ταξινόμησε ως καθαρό Μεσογειακό όμως; Είναι διαφορετικό να λέμε "Μεσογειακός με Διναρική επίδραση" και άλλο "Διναρίζων Μεσογειακός";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή εννοείται η διναροποίηση της μύτης,χωρίς όμως να μεταβάλλει την συνολική ταξινόμηση κάποιου,ως έχοντα "Διναρική επίδραση";

      Διαγραφή
  4. Στην Ελλαδα πλεον κυρτη μυτη εχουν περισσοτεροι οι Ποντιοι!!!Εγω ως Θεσσαλονικιος κυρτη μυτη δεν βλεπω σε κανεναν ντοπιο οπως και σε κανεναν ξενο τυπου(αλβανοι,ρομα,).Γεωργιανοι και αρμενιοι εχουν αρκαετα κυρτη μυτη οπως επισης και καποιοι τουρκογυφτοι.Παντως αρκετοι πλεον κανουν πλαστικες.Ειδικα Ποντιες κοπελες που εχουν τρελο κομπλεξ φευγουν κατευθειαν για επεμβαση.Στον Ανδρα παντως αρκετοι λενε οτι ειναι σημαδι αρρενωποτητας και σκληραδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ φίλε στην πόλη μου βλέπω αρκετούς με κυρτή μύτη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεσσαλονικη που μενω πλην των Ποντιων δεν βλεπω τιποτα!Στη θεσσαλονικη οι περισσοτεροι εχουν αλπικες(τις λεγομενες γαλλικες μυτουλες).Οι περισσοτεροι που βλεπω με κυρτη μυτη ειναι Ποντιοι οι καποιοι θρακιωτες που εχουν διναρικη επιδραση.Γενικοτερα οι βορειοελλαδιτες ειναι αλπικοι με καποιους μεσογειακους και πολυ λιγους διναρικους.

      Διαγραφή
  6. https://afaeducation.org/media/1097/achievement-for-all-ambassador-david-gandy-copy.jpg
    https://images.contentful.com/g8qtv9gzg47d/5XPfyaz6xiqsyo86KMmyIs/52c113663f29406270a0f7c13f33c86c/david-gandy-7.jpg?fl=progressive&fm=jpg&q=80
    https://i.pinimg.com/originals/72/d7/4f/72d74f522d8418b3e2e74b3428601cf6.jpg
    http://2.bp.blogspot.com/-CewkcntidXM/UUsN_CNYzSI/AAAAAAAABAs/vPcVhoD3RX0/s1600/David+Gandy+David+Bowie+Exhibition+(8).jp
    Παιδια ο David Gandy σε ποιο φυλετικο τυπο ανηκει;Ειναι διασημο μοντελο απο Μ.Βρετανια.Εμενα μου φερνει για ατλαντοειδης με αρμενοειδη επιδραση.Για πειτε γνωμες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ατλαντοειδής ελαφρά εκδιναρισμένος. Δεν έχει αρμενοειδή επίδραση.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.