Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Giuffrida-Ruggeri V. - The first outlines of a systematic anthropology of Asia

Ένα από τα πλέον αξιόλογα βιβλία για την φυσική ανθρωπολογία της Ασίας έγραψε ο Ιταλός ανθρωπολόγος Vincenzo Giuffrida-Ruggeri, με τίτλο "The first outlines of a systematic anthropology of Asia". Ο συγγραφέας προβαίνει σε συστηματική ταξινόμηση των φυλών της Ασιατικής ηπείρου, κάνοντας συνδυαστική χρήση του αναστήματος, του κεφαλικού δείκτη και του ρινικού δείκτη. Σε όλο το βιβλίο γίνεται η προσπάθεια αξιοποίησης των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων με σκοπό την ταξινόμηση των κατοίκων της Ασίας σε φυλετικούς τύπους.

Ο Giuffrida-Ruggeri αναφέρεται αρχικά στις πρώιμες μεταναστεύσεις του ανθρώπου. Ένα πρώτο κύμα μετανάστευσης ήταν αυτό των...
νεγροειδών της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας. Ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης ήταν αυτό των μογγόλων, βοριότερα προς τα ενδότερα της Ασιατικής ηπείρου.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη εξετάζονται οι μογγόλοι, στη δεύτερη οι Ευρωπιδικοί ή Caucasoid, στην τρίτη οι κάτοικοι της Ινδίας και στην τέταρτη οι νεγροειδείς.

Ως προς τους μογγόλους, σύμφωνα με τον Biasutti, τα γενικά χαρακτηριστικά τους είναι λειοτριχία, βραχυσκελία, μογγολική περιοχή ματιών με επίκανθο, επίπεδο πρόσωπο και έντονα ζυγωματικά. Από κει και πέρα, ο κεφαλικός δείκτης στην πραγματικότητα παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μογγόλων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποκατηγοριοποίησή τους σε επιμέρους φυλετικούς τύπους. Δίνονται τα γνωστότερα ονόματα των φυλετικών τύπων, καθώς ο συγγραφέας ακολουθεί την δική του ορολογία.

Στην βορειοανατολική Σιβηρία κατοικεί ο μεσοκέφαλος East Siberid, ενώ στην κεντρική Σιβηρία κατοικεί ο τύπος West Siberid, ο οποίος τείνει δολιχοκέφαλος, ο πιο βραχυκέφαλος Taigid και ο βραχυκέφαλος Aralid. Οι μογγόλοι της κεντρικής Ασίας είναι οι λεγόμενοι Kumid που είναι βραχυκέφαλοι. Στην Άπω Ανατολή, αναγνωρίζεται ο τύπος Qiangid στο Θιβέτ και ο North Sinid σε Κίνα και Κορέα, αμφότεροι κυρίως μεσοκέφαλοι. Εντάσσει ακόμα και τους Ιάπωνες σε κατηγορία Σινικών. Στην Ινδοκίνα εντοπίζεται ο πιο βραχυκέφαλος South Sinid, καθώς και οι τοπικοί νεγροειδείς East Veddid, που είναι δολιχοκέφαλοι και πλατύρρινοι.

Εν γένει όλοι οι μογγόλοι έχουν χαμηλό μέσο ανάστημα, με κάποιες μικροδιαφορές ανά επιμέρους τύπο. Η μελέτη του ρινικού δείκτη μας δείχνει ότι οι East Siberid είναι έντονα λεπτόρρινοι, ενώ πηγαίνοντας προς τους South Sinid παρουσιάζεται καθαρή μεσορρινία. Ως προς τον προσωπικό δείκτη, οι East Siberid είναι λεπτοπρόσωποι, στην κεντρική Ασία υπάρχει μεσοπροσωπία, ενώ στην Ινδοκίνα ευρυπροσωπία.

Ο συγγραφέας ορθά διαχωρίζει τους Ainu στους ως αρχαίο κλάδο των πρωτόγονων μορφών της Ωκεανίας, δηλαδή πιο κοντά στους νεγροειδείς. Γίνεται και μια αναφορά στους πρωτομορφικούς βραχυκέφαλους και έντονα μεσόρρινους μογγόλους της δυτικής Ινδοκίνας, γνωστούς ως Palaungid. Στην Ινδονησία κατοικεί ο Deuteromalayid και ως υποκατηγορία λογικά ο πιο πρωτομορφικός Protomalayid.

Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύονται οι γνωστότεροι Ευρωπιδικοί ή Caucasoid. Χωρίζονται σε δολιχοκέφαλους και βραχυκέφαλους. Οι δολιχοκέφαλοι είναι οι Βόρειοι Ινδικοί, Ινδικοί, Ιρανικοί και Αραβικοί, με τους Νότιους Αραβικούς ωστόσο να έχουν τάσεις βραχυκεφαλίας. Στους βραχυκέφαλους κακώς έχουν ενοποιηθεί οι Αρμενοειδείς και οι Turanid ή Pamirid, ενώ γίνεται αναφορά στον τοπικό τύπο των κατοίκων του Καυκάσου, Caucasid.

Στην συνέχεια εξετάζετα λεπτομερώς η Ινδία, για την οποία γίνεται μια ανάλυση σχετικά με την προϊστορία και τον λόγο της φυλετικής ποικιλομορφίας στη χώρα. Γίνεται λόγος για νεγροειδείς Veddid, λοιπούς νεγροειδείς, Dravidians ή Indomelanids, ψηλούς δολιχοκέφαλους Βόρειους Ινδικούς, δολιχοκέφαλους Ινδικούς και βραχυκέφαλους Indobrachid.

Οι νεγροειδείς της Ασίας αναγνωρίζονται από τον Giuffrida-Ruggeri ως έχοντες κοινή απώτερη καταγωγή. Εντοπίζονται στην Ινδία (Veddid), στα νησιά Andaman (Andamanid), στην Ινδοκίνα (East Veddid), στην Μαλαισία (Semangid), στην Ινδονησία (Toalid) και στις Φιλιππίνες (Aetid). Χαρακτηρίζονται από πλατυρρινία και συνήθως δολιχοκεφαλία.

Η ενδελεχής ανάλυση του ζητήματος, κλείνει με αναλυτικούς πίνακες για το ανάστημα, τον κεφαλικό δείκτη και τον ρινικό δείκτη όλων των λαών της Ασίας. Οφείλουμε να πούμε ότι μετά τον Renato Biasutti, ένας ακόμη εκπρόσωπος της Ιταλικής ανθρωπολογίας έπιασε την κορυφή στον τομέα.

Το βιβλίο του Giuffrida-Ruggeri, παρότι μικρό σε έκταση, είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Αξιοποιεί τις ανθρωπολογικές μετρήσεις για να ταξινομήσει αναλυτικά σε φυλετικούς τύπους όλους τους Ασιάτες. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι φυλετικοί τύποι που αναφέρει, παρά το πρώιμο της εποχής, ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με τους τύπους που έχουν παγιωθεί μέχρι σήμερα στην τυπολογία της Ασιατικής ηπείρου.

3 σχόλια:

  1. Κύριε Διαχειριστά, οι Αρμενοειδείς γνωρίζουμε πώς ακριβώς προήλθαν. Μπορεί να αποτελούν μίξη Ιρανικών με Αλπικούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάχει άρθρο όπου έχει εξεταστεί η διαφοροποίηση των Αρμενοειδών από το αρχικό Αλπικό υπόστρωμα, υπό την σκοπιά της σεξουαλικής επιλογής.
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/08/blog-post_11.html

      Είναι πιθανή και η ταυτόχρονη εισροή γονιδίων από τους Ιρανικούς. Το σίγουρο είναι ότι οι ενδομορφικοί, βραχυκέφαλοι και συνήθως μεσοπρόσωποι Αρμενοειδείς είναι πιο κοντά στους Αλπικούς παρά στους Ιρανικούς.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.