Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Η ανθρωπολογία σε Λιθουανία, Λεττονία και Λευκορωσία

Ο M. Hesch πραγματοποίησε ανθρωπολογική μελέτη κατοίκων των Βαλτικών χωρών και τα αποτελέσματα των ερευνών του βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthropologie, σε άρθρο με τίτλο "Lettons, Lithuaniens et Blancs Russes".

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε στρατιώτες, αιχμαλώτους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστρία, με το δείγμα να αποτελείται από 79 Λετονούς, 81 Λιθουανούς και 120 Λευκορώσους. Ο συγγραφέας αρχικά αναφέρεται στην ιστορία της περιοχής, κάνοντας λόγο για τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής και για τα ελάχιστα οστεολογικά ευρήματα. Φαίνεται ότι...
ζούσε ένα κράμα δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων, με τους τελευταίους να επικρατούν σταδιακά έναντι των δολιχοκέφαλων.

Οι μέσοι όροι των μετρήσεων δίνονται στον παρακάτων πίνακα. Οι πέντε μετρήσεις που δίνονται είναι: ύψος, κεφαλικός δείκτης, δείκτης ύψους-μήκους του κεφαλιού, προσωπικός δείκτης, ρινικός δείκτης. Στις στήλες: Λετονοί, Λιθουανοί, Λευκορώσοι.


Από τον πίνακα προκύπτει ότι οι Λετονοί έχουν υψηλότερο ανάστημα, χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη, υψηλότερο προσωπικό δείκτη που πλησιάζει την λεπτοπροσωπία και χαμηλότερο ρινικό δείκτη, σε σχέση με Λιθουανούς και Λευκορώσους.

Ο Hesch αναλύει τους φυλετικούς τύπους της περιοχής. Βρίσκει Νορδικούς, σε ποσοστό 13% του συνόλου των 273 παρατηρήσεων, ξανθούς Βαλτικούς σε ποσοστό 28%, σχετικά καστανούς Βαλτικούς με πιθανές μογγολικές τάσεις σε ποσοστό 29%, με το υπόλοιπο 30% να αποτελεί μίξη Νορδικού-Βαλτικού, το οποίο δηιουργεί την υποψία ότι μπορεί να αντιστοιχεί σε Βαλτο-Κρομανοειδείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα. Στις Βαλτικές χώρες κατοικούν Βαλτικοί, Βαλτο-Κρομανοειδείς, Νορδικοί, καθώς και κάποια μογγολικά στοιχεία. Οι Βαλτικοί παρουσιάζουν μια συνιστώσα ξανθή και μια συνιστώσα που συχνά είναι καστανή, σε ενδιάμεσο με Αλπικό ή μογγολικό στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση, οι Βαλτικοί αποτελούν την πλειοψηφία, με τις Κρομανοειδείς μορφές να έπονται και τέλος τους Νορδικούς, οι οποίοι εμφανίζονται σε υψηλά ποσοστά κυρίως στη Λετονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.