Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οι κάτοικοι της Aνατολικής Μεσογείου

Ο Βρετανός ανθρωπολόγος Dudley Buxton συμμετείχε σε επιστημονική αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο, όπου βρήκε την ευκαιρία να μελετήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Βασικός σύμβουλος στην προσπάθειά του ο αρχαιολόγος John Myers, ενώ στην ανθρωπομετρία μυήθηκε από τον Karl Pearson. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biometrika με τίτλο "The inhabitants of eastern Mediterranean". O Buxton θέτει σαν στόχο στο να φτάσει σε ευμπεράσματα σχετικά με το φυλετικό ζήτημα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι περισσότεροι συγγραφείς θεωρούν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της ανατολικής Μεσογείου αποτελούνται από μια μίξη Μεσογειακών και Αλπικών ή Αρμενοειδών τύπων, με τους διάφορους ανθρωπολόγους να διαφωνούν ως προς τα ποσοστά της μίξης. Ήδη οι πρώτοι ανθρωπολόγοι που μελέτησαν την περιοχή,...
όπως ο von Luschan την Μικρά Ασία, εντόπισαν έναν δολιχοκέφαλο και έναν βραχυκέφαλο τύπο, με κεφαλικούς δείκτες γύρω από το 75 και το 88, αντίστοιχα. Ο πρώτος τύπος, δηλαδή ο Μεσογειακός, βρίσκεται κυρίως στα παράλια και στις πόλεις, ενώ ο άλλος τύπος, δηλαδή ο Αρμενοειδής, εντοπίζεται στα ενδότερα, μέχρι τον Καύκασο και τον Ευφράτη.

Ο Giuseppe Sergi, αξιοποιώντας τα στοιχεία του von Luschan, διετύπωσε την άποψη, στην οποία συνηγορούν και οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι, πως οι αρχαίοι Έλληνες ανήκαν κυρίως στον δολιχοκέφαλο Μεσογειακό τύπο. O Γάλλος ανθρωπολόγος Ernest Chantre έδειξε την διαφορά μεταξύ των δολιχοκέφαλων Κούρδων, κυρίως Ιρανικών και των βραχυκέφαλων Αρμένιων, σημαντικά Αρμενοειδών. Στην συνέχεια ο Buxton αναλύει διεξοδιικά τις απόψεις των ανθρωπολόγων περί των προϊστορικών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Deniker είπε για τους σύγχρονους Έλληνες:
"Εν συντομία, αν τα κρανία των σημερινών Ελλήνων είναι υπο-βραχυκέφαλα, ενώ τα αρχαία κρανία που έχουν μετρηθεί μέχρι σήμερα είναι στην πλειονότητά τους δολιχοκέφαλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μελέτη των κρανίων της κλασικής Ελλάδας αφορά σε πολύ λίγα κρανία και σχεδόν όλα από την Αττική, που δεν μας οδηγούν σε κανένα γενικό συμπέρασμα και ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των αρχαίων συγγραφέων και την αρχαία Ελληνική τέχνη, ένα πολύ μεγάλο μέρος του αρχαίου πληθυσμού της Ελλάδας ήταν βραχυκέφαλο και κυρίως υπο-βραχυκέφαλο."

Ο Pittard διαφώνησε με την άποψη αυτή. Την θέση του Pittard συνόψισε ο Myers ως εξής:
"Στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, η υπεροχή της Μεσογειακής φυλής είναι μικρή... και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να θεωρήσουμε ότι η σημαντική Αλπική επίδραση στον Μοριά, όπου είναι σίγουρα αρχαία, μπορεί να είναι αρχέγονη εκεί. Ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, όπου επικράτησαν από νωρίς οι Μεσογειακοί, εμφανίζονται ίχνη Αλπικών εισβολέων από τα ηπειρωτικά με το τέλος της εποχής του λίθου, δείχνοντας ότι οι Αλπικοί βρίσκονταν ήδη στην γειτονική ενδοχώρα. Οι Μεσογειακοί, συνεπώς, πρέπει πιθανότατα να θεωρούνται εισβολείς από τα νότια· όπως ακριβώς ο Αλπικός φαίνεται όλο και πιο καθαρά ως μεταναστεύσας από τα ανατολικά, μέσω της ορεινής ζώνης. Και οι δύο κινήσεις είναι πολύ αρχαίες."

Γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα δεκάδες κρανία που έχουν βρεθεί στον Ελλαδικό χώρο, από την νεολιθική περίοδο μέχρι και την ρωμαϊκή.

Μετρήσεις σε ζώντες έγιναν στις εξής περιοχές: στην Λευκάδα από τον Velde, στην Μάνη και στον Μελιγαλά από τον Schiff, στην Αλβανία από τους Haberlandt και Lebzelter, στην Κρήτη από τους Hawes, von Luschan και Schiff, στην Κύπρο από τον ίδιο τον Buxton. Για λόγους σύγκρισης, έχουν παρατεθεί μετρήσεις σε Σαρδηνία και Κορσική από τον Duckworth και στην Αίγυπτο από τον Craig.

Ο κεφαλικός δείκτης των ζώντων δίνεται στον παρακάτω πίνακα:


Οι Κορσικανοί είναι κυρίως δολιχοκέφαλοι Μεσογειακοί. Οι Αλβανοί κυρίως βραχυκέφαλοι Διναρικοί. Στην Λευκάδα, η βραχυκεφαλία δείχνει πιθανότατα ότι οι αρχικοί νησιώτες Μεσογειακοί έχουν παραμεριστεί από βραχυκέφαλους Διναρικούς και Αλπικούς. Στον Μελιγαλά της Μεσσηνίας, ισχύει πάλι κάτι παρόμοιο, με περισσότερους όμως δολιχοκέφαλους. Η Μάνη πέφτει οριακά στα όρια της δολιχοκεφαλίας, κάτι που σημαίνει ότι το Μεσογειακό στοιχείο είναι έντονο εκεί. Η Κρήτη εμφανίζει παρόμοιες μετρήσεις, με τους (Διναρο-)Μεσογειακούς να αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Στην Λυκία, "Τούρκοι" και Έλληνες έχουν κατά μέσο όρο μεσοκεφαλία, δηλαδή υπάρχει μίξη δολιχοκέφαλων Μεσογειακών και βραχυκέφαλων Αλπικών ή Αρμενοειδών. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο, με τοπικές διακυμάνσεις. Στην Αλεξάνδρια και στην Γκίζα της Αιγύπτου κυριαρχούν οι δολιχοκέφαλοι Σαχάριοι. Οι Έλληνες της Λυκίας, στα παράλια της Μικράς Ασίας, είναι πιο δολιχοκέφαλοι σε σχέση με Κρήτες, Μεσσήνιους, Μανιάτες και Κύπριους.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την σύγκριση των αρχαίων κρανίων με τους κεφαλικούς δείκτες των σημερινών Ελλήνων. Πολύ σωστά έχουν προστεθεί δύο μονάδες στους κρανιακούς δείκτες για να είναι συγκρίσιμοι με τους κεφαλικούς δείκτες.


Ο Buxton σχολιάζει ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι ελαφρά πιο βραχυκέφαλοι από τους αρχαίους. Εξετάζει το κατά πόσον είναι σημαντικές οι διαφορές σε περιοχές της Κύπρου.



Στο Παλαίκαστρο του Ρεθύμνου υπάρχει μια αρχαία σειρά κρανίων με τις εξής μετρήσεις του Duckworth:


O Buxton υποστηρίζει ότι η είσοδος μη Μεσογειακών φυλετικών στοιχείων στην Κρήτη άρχισε στην Μινωική περίοδο.

Στη συνέχεια δίνονται πίνακες με το μήκος και το πλάτος του κεφαλιού από τις μετρήσεις σε Έλληνες. Από την στατιστική ανάλυση του δείγματος, δίνεται και o συντελεστής διακύμανσης των μετρήσεων κάθε σειράς. Άλλοι πίνακες δίνουν φυσιογνωμικό δείκτη προσώπου (upper facial index), που δεν κρίνεται σημαντικός από πλευράς ταξινόμησης και την διζυγωματική διάμετρο. Ο Buxton διακρίνει στο δείγμα, βάσει δεικτών, τρεις ομάδες.

Ο ρινικός δείκτης δίνεται στον παρακάτω πίνακα:


Παρατηρείται παντού λεπτορρινία, όμως περιοχές της Κύπρου και της Κρήτης εμφανίζουν τάση μεσορρινίας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετοί Αλπικοί στις περιοχές αυτές για να αυξάνουν τον δείκτη, εκτός και αν πρόκειται για μερίδα Κρομανοειδών που παρουσιάζουν συχνά τάσεις μεσορρινίας.

Έπειτα γίνεται μια αναφορά στο ανάστημα και δίνεται ένας πίνακας με συγκρίσεις. Το ύψος των σύγχρονων Ελλήνων είναι λίγο υψηλότερο από αυτό των αρχαίων.
 
Για το χρώμα των ματιών, ο Pittard μιλάει για πλειοψηφία καστανών ματιών, αλλά και σημαντική συχνότητα ενδιάμεσων ή μπλε ματιών. Ο Ornstein έχει κάνει την πιο αναλυτική μελέτη επί του αντικειμένου. Οι πίνακες του Buxton για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών είναι οι εξής:



Το χρώμα των μαλλιών δείχνει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών έχουν καστανά ή μαύρα μαλλιά. Ως προς το χρώμα των ματιών, φαίνεται ότι το ενδιάμεσο χρώμα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που έχει καστανά μαλλιά σε συνδυασμό με ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια.

Τέλος, δίνονται δύο πίνακες [1],[2], ώστε να βγουν συγκριτικά συμπεράσματα από την στατιστική διακύμανση των διαφόρων δεικτών και εικόνες από αρχαία κρανία και σύγχρονο κάτοικο [1][2][3].

Ο Buxton συμπεραίνει ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Μεσογείου δεν προσεγγίζουν μόνο έναν τύπο, αλλά αποτελούν μίξη περισσοτέρων. Στην Ελλάδα εντοπίζονται δύο τύποι, ο βραχυκέφαλος Αλπικός και ο δολιχοκέφαλος Μεσογειακός, ενώ στην Μικρά Ασία εντοπίζεται ο Αρμενοειδής τύπος. Σύμφωνα με τον Buxton, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν κυρίως Μεσογειακοί, αλλά είχαν σημαντική Αλπική συνιστώσα που γίνεται εύκολα αντιληπτή κατά την κλασική εποχή. Μικρές φυλετικές προσθήκες προέκυψαν από Σλάβους, Τούρκους και Σταυροφόρους. Ο Buxton καταλήγοντας δηλώνει ότι πέρα από τις μικρές προσμίξεις, οι κάτοικοι της ανατολικής Μεσογείου ανήκουν στον Αλπικό και στον Μεσογειακό τύπο, ήδη από την αρχαία εποχή.

24 σχόλια:

  1. Οι μεγάλες στιγμές της Ελλάδος είναι τρεις, η εποχή των Ιώνων, αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Βυζαντινή αυτοκρατορία, και οι τρεις έχουν κοινά στοιχεία, είναι προσανατολισμένες στην ανατολή, έχουν το κέντρο βάρος στην Μικρά ασία και επικοινωνούν με τους λαούς της ανατολής αδιαφορώντας αν δυτικά ή ανατολικά υπάρχουν αλπικοί ή δυναρικοί ή κρομανοειδείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.......ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΠΑΡΑΚΜΗ ,ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΙΡΚΗΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ......ΜΕ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΒΟΥΡΚΟ........

      Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΤΟΥΡΚΟ-ΓΥΦΤΟ-ΓΡΑΙΚΥΛΙΣΤΑΝ........

      Διαγραφή
  2. Κύριε Διαχειριστά, αληθεύει ότι ο Μεσογειακός ή Πρωτομεσογειακός τύπος ήτο υπεύθυνος για τους μεγάλους πολιτισμούς της Ευφώρου Ημισελήνου και της Αιγϋπτου του Αρχαίου Βασιλείου? Μεχρι και τους Καρχηδονιακούς πολεμους,,βλεπουμε παντού στην Μεσογειακή λεκάνη, Μεσογειακές μορφές από Αιγαιακά φύλα. Π.χ. ο ίδιος ο Αννίβας, βάσει προτομών προκύπτει τελείως Μεσογειακός, καμμία σχέση με τους σημερινούς Λιβύους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καρχηδόνιοι ήταν φυλετικό κράμα. Οι χαμηλότερες τάξεις ήταν μίξη Φοινίκων και Λιβύων (οι λεγόμενοι Λιβυ-Φοινικες) αλλά και Νουβίων, δηλαδή αρμενοειδείς, σαχαρικοί, βέρβεροι κρομανοειδείς, και μεσογειακοί με ένα σημαντικό ποσοστό νέγρων υπο-σαχάριων. Οι υψηλότερες, όπου ανήκε ο Αννίβας, ήταν αρμενοειδείς-σαχαρικοί, κρομανοειδείς και μεσογειακοί.
      Οι παραστάσεις που έχουμε από το πρόσωπο αυτό είναι κυρίως μέσα από τη γνωστή προτομή όπου φαίνεται ένα ξεκάθαρα βραχυκέφαλο άτομο με μεσογειακά κι οριενταλικά στοιχεία. Και τα τότε νομίσματα της εποχής του, όπου τα αρμενοειδή χαρακτηριστικά είναι εμφανή.

      Διαγραφή
    2. Τοιχογραφίες και άλλες παραστάσεις που έφερε στο φως η αρχαιολογία δείχνουν ότι στη Μεσοποταμία οι αρχαίοι κάτοικοι ανήκαν κυρίως στον Ιρανικό τύπο. Οι παραστάσεις είναι ανάλογες με αυτές της Περσίας.

      http://fyletika.blogspot.gr/2013/08/blog-post_18.html

      Στην Αίγυπτο πάλι, οι απεικονίσεις που βρέθηκαν δείχνουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι ανήκαν κυρίως στον Σαχάριο τύπο, με μερικές άλλες μικρές επιδράσεις. Υπήρξε κάποιος αποικισμός Ελλήνων στα παράλια της βορείου Αφρικής, που ξεκίνησε ακόμα και από τα προϊστορικά χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ίδρυσαν τους πολιτισμούς των περιοχών αυτών. Άλλωστε φαίνεται όλοι αυτοί οι πολιτισμοί να ήταν προσαρμοσμένοι πλήρως στους λαούς όπου εμφανίστηκαν και όχι στους Έλληνες, που δημιούργησαν πολιτισμό με εμφανώς διαφορετικά στοιχεία. Η Καρχηδόνα λογικά είχε ποικιλομορφία, με Σαχάριους, Βερβερικούς, Ιρανικούς, Αραβικούς και πιθανότατα Μεσογειακούς και άλλους λευκούς τύπους. Η σποραδική εμφάνιση φυσιογνωμιών που θα μπορούσαν να ανήκουν σε απογόνους Ελλήνων δεν αρκεί για να συμπεράνουμε ότι ο πολιτισμός των περιοχών αυτών δημιουργήθηκε από Έλληνες ή ειδικότερα Μεσογειακούς.

      Δεν φαίνεται ο Μεσογειακός τύπος να ευθύνεται για την ίδρυση αυτών των πολιτισμών. Ως Πρωτομεσογειακούς, άλλοι ανθρωπολόγοι θεωρούν Κρομανοειδείς μορφές, ενώ άλλοι όλους τους δολιχοκέφαλους καστανούς Caucasoid. Οι επιμέρους τύποι που κυρίως ευθύνονται για αυτούς τους πολιτισμούς είναι οι Ιρανικοί σε Μεοσοποταμία και Περσία, διάφοροι τύποι στην Καρχηδόνα και οι Σαχάριοι στην Αίγυπτο.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχω μία απορία. Ο Coon γιατί υποστηρίζει ότι οι μεγάλοι νεολιθικοί πολιτισμοί της Ευφόρου Ημισελήνου είναι δημιούργημα των Μεσογειακών(Mediterranid)? Μήπως εννοεί τους Caucasoid Μεσογειακούς? Ρωτώ γιατί πολιτισμοί όπως ο των Σουμερίων έχει πλείστα κοινά με τους Μεσογειακούς Μινωικούς-Μυκηναϊκούς.

      Διαγραφή
    4. Ο Coon και κάποιοι ακόμα Αμερικανοί ανθρωπολόγοι δυστυχώς χρησιμοποιούν τον όρο Μεσογειακός για όλους τους δολιχοκέφαλους καστανούς Caucasoid, πράγμα που δημιουργεί παρανοήσεις. Μεσογειακοί, Σαχάριοι, Ιρανικοί, Αραβικοί και Ινδικοί έχουν εμφανείς διαφορές και πρέπει να θεωρούνται ξεχωριστοί τύποι. Οπότε, όταν ο Coon μιλάει για Μεσογειακούς, δεν εννοεί απαραίτητα τους κλασικούς Μεσογειακούς.

      Ο πολιτισμός των Σουμερίων δεν φαίνεται να προήλθε από κλασικούς Μεσογειακούς, αλλά από τους ντόπιους Ιρανικούς, του οποίους ο Coon θεωρεί "Μεσογειακούς". Τώρα, το κατά πόσο μοιάζει ο πολιτισμός των Σουμερίων με τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό, χρήζει αρχαιολογικής και ιστορικής μελέτης.

      Διαγραφή
    5. Πάντως έχουν σημαντικές ομοιότητες. Ιδίως, στην λατρεία του Ταύρου.

      Διαγραφή
  3. H Καίτυ Χωματά σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Esthonos Oberscharführer twn SS Harald Nugiseks einai nordobaltikos h exei kromanoeidhs epidrash?

    http://cs608328.vk.me/v608328180/5da9/-lMqvqWMNeU.jpg
    http://www.eestileegion.com/public/images/leegion/liidrid/nugiseks/3.jpg

    Sugnwmh gia ta greeklish alla den exw ellhnika sto plhktrologio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαλτικός/Κρομανοειδής κυρίως.Υποφαίνεται και κάποια ελαφρά Νορδική επίδραση αλλά αυτή δεν επηρεάζει τον κατά βάσιν Βαλτικό/Κρομανοειδή χαρακτήρα του φαινοτύπου του.

      Διαγραφή
    2. Είναι γεγονός ότι υπάρχει αλληλεπικάλυψη Βαλτικών και Λαπωνικών και κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους-άλλωστε και οι Λάπωνες είναι πανάρχαια λευκοκίτρινη μείξη-τα οποία οφείλονται σε μείξη μεταξύ τους.Εν προκειμένω έχεις απόλυτο δίκιο ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παραπέμπει σε-απώτατη-μογγολοειδή μείξη,οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι αυτό το χαρακτηριστικό είναι κοινό στην εν λόγω περιοχή και το φέρουν και Βαλτικοί υποτύποι(οι οποίοι κατηγοριοποιούνται επισήμως από τους ανθρωπολόγους ως τέτοιοι βλέπε και τους συνδέσμους του ιστολογίου καθώς επίσης και αναδημοσιεύσεις του ιδίου/μάλιστα όπως σημείωσε και σε αμέσως προηγούμενη ανάρτηση συνσχολιάστης απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση ορισμένα μογγολοείδη στοιχεία φαίνεται να συνεισέφεραν στην δημιουργία του ίδιου του Βαλτικού τύπου),όλα αυτά βεβαίως,καλώς ή κακώς.

      Διαγραφή
    3. Ναι, άλλα επειδή υπάρχει και η Ιστορία είναι σημαντικό να ξέρουμε αν κάποιος είναι μπάσταρδο των σλάβων, ή είναι μπάσταρδο των Ούνων, Βούλγαρων, Πετσενέγκων, Τούρκων.

      Διαγραφή
    4. Ναι,πάνω από όλα είναι η Ιστορία.
      Εν προκειμένω αυτό το οποίο λέω,δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό,είναι ότι ο ίδιος ο Βαλτικός τύπος-αυτός καθ'εαυτός-είναι σε σημαντικό βαθμό ευθύς εξ' αρχής-άμα τη εμφανίσει του-συγγενής όχι μόνον με τους Ευρωπα'ι'κούς φυλετικούς τύπους αλλά και με ορισμένους μη Ευρωπα'ι'κούς,όλα αυτά πριν εμφανισθούν Σλάβοι,ούνοι,βούλγαροι,πετσενέγκοι,τούρκοι,κ.λ.π. .

      Διαγραφή
    5. Εδώ απεικονίζεται ο άνθρωπος του Κρομανιόν, με αρκετά προεξέχοντα τα ζυγωματικά του με μεσορινία κλπ.

      http://realhistoryww.com/world_history/ancient/images_eman/cro_magnon_3.jpg
      http://oglekin.org/Paleontology/Cro-Magnon/Images/Cro-Magnon-man-02.jpg
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Cro-Magnon_man_rendered.jpg

      Συμπεραίνεται από ανθρωπολόγους ότι η οστεοδομή στο πρόσωπο ματαβάλεται συνεχώς σε συνάρτηση με το τρόπο ζωής το κλίμα κλπ.. Οπότε η μεγάλη διζυγωτική διάμετρος μάλλον εξελικτικό κατάλοιπο είναι (όπως και το έντονο υπέρφρυο τόξο) και όχι απαραίτητα κάποιο μογγολικό χαρακτηριστικό.

      Διαγραφή
    6. Ο Harald Nugiseks ήταν κλασσική περίπτωση Βαλτο-ΚΜ γεγονός που φαίνεται στο πρόσωπό του. Ο ίδιος όμως, δείχνει να έχει πιο άμεση συγγένεια με κάποιο μογγολικό τύπο από ότι ο βαλτικός γενικότερα. Ο εν λόγω λοιπόν, έχει γωνιώδες κι όχι κυκλικό πρόσωπο αλλά πέραν των εξογκωμένων ζυγωματικών, της εμφανούς μεσορρινίας και της ευρυπροσωπίας (που θα μπορούσαν όμως να οφείλονται και στον κρομανοειδισμό του) έχει ξεκάθαρα μογγολικά χαρακτηριστικά στο σχηματισμό των ματιών του με διπλό επίκανθο.
      Ο επίκανθος είναι η πτυχή στην οποία καταλήγει ή από όπου ξεκινά ο οφθαλμός. Ανάλογα το που η βρίσκεται η πτυχή αυτή, πλησίον του μεσόφρυου (δηλ από την πλευρά της μύτης), ή από την άλλη μεριά (πάνω από τα ζυγωματικά), διαχωρίζεται σε "εσωτερικό" (μέσα πλευρά) ή "εξωτερικό" (έξω πλευρά). Οι μογγολικοί τύποι έχουν και τους δύο. Δείτε κι εδώ: http://fyletika.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html.
      Ο Nugiseks λοιπόν, έχει διπλό επίκανθο, πράγμα που φαίνεται κυρίως στη 2η φωτογραφία του (η πρώτη είναι "καλλιτεχνική" κι φαίνεται πως εξαφανίζονται επίτηδες τέτοια χαρακτηριστικά) κι υποδεικνύει σχετικά πρόσφατη μογγολική επιρροή, πιθανότατα λαπωνική. Επομένως, παρότι είναι ανοιχτόχρωμος, δεν ανήκει στον δυτικό βαλτικό τύπο (βαλτικός+ΚΜ τυπικός στη Γερμανία και την Πολωνία), ο οποίος συνήθως δεν έχει καθόλου επίκανθο.
      Η Εσθονική καταγωγή του ατόμου αυτού, φαίνεται να εξηγεί τα "εξωτικά" χαρακτηριστικά των ματιών του. Οι Εσθονοί, είναι ο ανατολικός κλάδος των Φιννικών λαών οι οποίοι περιπλανούνταν και πολύ μετά την εποχή του Χαλκού (δηλ την περίοδο μετανάστευσης των ΙΕ) μεταξύ των στεπών, της Σιβηρίας και της τούνδρας στη βορειο-ανατολική Ευρώπη. Ο σχηματισμός του Βαλτικού τύπου στον Ευρωπαϊκό βορρά, οφείλεται σε αυτούς κι έγινε με την συνεισφορά ευρω-ασιατικών πληθυσμών (κυρίως Λάπωνες και Σιβήριους). Ο δυτικός κλάδος, που κατοικεί σήμερα στη Φινλανδία, ομιλεί την ίδια γλώσσα με πολύ μικρές διαφορές. Η γενικότερη διαφοροποίησή τους δεν είναι τόσο εθνολογική, καθώς αφορά την επιρροή των Σουηδών κι άλλων Σκανδιναβών. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Εσθονία αποτελούσε μεγάλο εμπορικό σταθμό στο ανατολικότερο άκρο της Χανσεατικής Ένωσης, οπότε και η Γερμανική επιρροή ήταν σαφής κυρίως πολιτισμικά, αφήνοντας όμως και ορισμένα φυλετικά ίχνη. Καθώς πριν από αυτό, είχε επιχειρηθεί Γερμανικός αποικισμός που σε συνδυασμό με τις πρωτύτερες Βόρειες Σταυροφορίες, είχε υποτάξει τους Βαλτικούς λαούς.

      Διαγραφή
    7. ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΩΝ WAFFEN SS25 Νοεμβρίου 2015 στις 8:24 μ.μ.

      HARALD NUGISEKS:ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

      Διαγραφή
  5. Βλέπει κανείς τον χάρτη και αναρωτιέται, αν δεν ήταν η πρωτεύουσα του Βυζαντίου στην Κωνσταντινούπολη και ήταν στην Αθήνα που δεν έχει στρατηγικό βάθος και αξία, ποια θα ήταν η μοίρα των Ελλήνων; Θα μας είχαν πνίξει οι βάρβαροι στη θάλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ιστορία δεν υπάρχουν Αν.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά, την διαχρονική σοφία του Ελληνικού κόσμου θέλω να δείξω, αυτή που δεν υπάρχει σήμερα

      Διαγραφή
    3. Ας αφήσουμε λοιπόν τα ΑΝ και ας πιάσουμε τα ΟΤΑΝ. Οταν συνειδητοποιήσουμε την φυλετική μας υπόσταση και ιστορία θα μπορέσουμε να παίξουμε τον παγκόσμιο ρόλο που παίξαμε στην Ιστορία κάποτε. ΟΤΑΝ πάρουμε τα εδάφη μας πίσω θα καταφέρουμε να μας υπολογίζουν σαν μεγάλη δύναμη. ΟΤΑΝ απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα μας. ΟΤΑΝ τσακίσουμε την ξενομανία που κρύβουμε μέσα μας. ΟΤΑΝ ξανασταθούμε στα πόδια μας. ΟΤΑΝ.

      Διαγραφή
    4. .Οι Ελληνες μεγαλουργησαμε ΌΤΑΝ είχαμε ηγέτη. ΌΤΑΝ είχαμε οδηγούς που μας κατευθηναν.ΌΤΑΝ αψηφουσαμε τον θάνατο για χάρη του έθνους. πόσοι από εσάς θα ανταλλασσατε την ζωή σας για τα παιδιά σας; Πόσοι από εσάς θα ανταλλασσατε την ελευθερία σας για την ελευθερία των παιδιών σας;;; ΌΤΑΝ αποφασίσετε ότι η ζωή σας είναι ΜΗΔΈΝ σε σχέση με την επιβίωση των παιδιών σας και του έθνους σας, τότε να εκφερετε άποψη για φυλές, δολιχοκεφαλους, ΚΜ,βαλτικους κτλ. Εις οιωνος άριστος, αμυνεσθαι περί πατρις και Μολων λαβε. Τα υπόλοιπα είναι μπουρδολογιες.

      Διαγραφή
    5. Οι Ελληνες ΠΑΝΤΑ έλεγαν στους ξένους εισβολεις:ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ. Μα είμαστε πιο πολλοί, ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΤΊΠΟΤΑ απανταγαμε.Μααα.... μας έλεγαν, ΡΕΕΕΕΕ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΤΊΠΟΤΑ!!!!!!!!!!Ελευθερία ή Θάνατος. ΤΕΛΟΣ.

      Διαγραφή
  6. Ο Τούρκος χάφ της Λίβερπουν Εμρε Τσαν φέρει καθαρή μογγολική πρόσμιξη εάν τον δείτε ανφάς
    http://mediadb.kicker.de/2014/fussball/spieler/xl/58007_9_201388203012674.jpg
    και από προφίλ φαίνεται δολιχοκεφαλία
    https://en.wikipedia.org/wiki/Emre_Can#/media/File:Emre_Can_(15626303365).jpg
    αν μπορεί κάποιος να αναλύσει περαιτέρω τα τις πιθανής προσμίξεως ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.