Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Χάρτης κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη - Biasutti


Ο χάρτης δίνει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται στην περιοχή της βραχυκεφαλίας, με κεφαλικό δείκτη 83-87. Αυτό οφείλεται στο ότι εκεί κατοικούν κυρίως Αλπικοί και δευτερευόντως Διναρικοί προς τα νότια και Βαλτικοί προς τα ανατολικά, όλοι τους βραχυκέφαλοι. Δολιχοκέφαλοι είναι...
οι Ίβηρες, οι νότιοι Σκανδιναβοί, οι Ιρλανδοί-Βρετανοί, καθώς και οι κάτοικοι παράλιων περιοχών της Μεσογείου, καθώς οι περιοχές αυτές κατοικούνται από Κρομανοειδείς, Νορδικούς, Ατλαντοειδείς και Μεσογειακούς. Σε μεταβατικές περιοχές, όπως στην βόρεια Γαλλία, βόρεια Γερμανία, Βαλτικές χώρες, κτλ, ο κεφαλικός δείκτης πέφτει πλησιάζοντας κατά μέσο όρο την μεσοκεφαλία, καθώς οι κάτοικοι εκεί αποτελούν μίξη δολιχοκέφαλων-βραχυκέφαλων.

Στη Ρωσία, δεν κατοικούν μόνο Βαλτικοί και αυτό φαίνεται από τον χάρτη. Οι κάτοικοι εκεί είναι μια μίξη Βαλτο-Κρομανοειδών και Βαλτικών. Οι πρώτοι είναι δολιχοκέφαλοι, οι δεύτεροι βραχυκέφαλοι, εν συνεπεία βλέπουμε μια ενδιάμεση κατάσταση στον χάρτη. Αντίστοιχα και στην βορειοδυτική Ρωσία, όπου κατοικούν οι Σαμογιέδες, οι οποίοι έχουν μεν μογγολικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι δολιχοκέφαλοι, σε μίξη με τους Λάπωνες που ωστόσο είναι βραχυκέφαλοι, συνεπώς πάλι φαίνεται μια ενδιάμεση κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι Μεσογειακοί υπάρχουν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά όχι τόσοι όσους υποδηλώνει ο χάρτης. Η περιοχή τείνει μεσοκέφαλη προς βραχυκέφαλη και δεν είναι πραγματικά δολιχοκέφαλη.

Ο χάρτης προέρχεται από το βιβλίο του Ιταλού ανθρωπολόγου R. Biasutti, Le razze et i popoli della terra.

8 σχόλια:

  1. Ο πρώην πρωθυπουργός Σημίτης σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει.
    http://www.kathimerini.gr/839361/article/politismos/vivlio/mia-kapoia-nostalgia-gia-ton-diaxeiristh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλτε δίπλα δίπλα την δολιχοκέφαλη Βρεταννία και την τετραγωνοκέφαλη τουρκαλβανία.Αυτός είναι ο ορισμός του σουρεαλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ. Διαχειριστά ως προς το τελευταίο σας σχόλιο, η βόρεια Ελλάδα καθώς και τα δυτικά παράλια είναι έντονα δολιχοκέφαλα από τη παρουσία των Κρομανοειδών και Pontid πληθυσμών. Η Μεσογειακοί τείνουν έως ανύπαρκτοι και αυτό φαίνεται και από τη γενικότερη ιδιοσυγκρασία των εκάστοτε λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αμφιβάλλουμε για τόσο χαμηλό κεφαλικό δείκτη στη βόρεια Ελλάδα και στα δυτικά παράλια του Εύξεινου Πόντου. Οι μετρήσεις του Wateff σε Μακεδονία και Βουλγαρία φαίνεται πως δεν ήταν αντιπροσωπευτικές, όπως φάνηκε από το link που δόθηκε για την Βουλγαρία, έπεται και για τις υπόλοιπες μετρήσεις του, στην Μακεδονία.

      Η μελέτη των Hasluck και Morant στην δυτική προς κεντρική Μακεδονία έδειξε βραχυκέφαλους κυρίως πληθυσμούς.

      http://fyletika.blogspot.gr/2014/01/blog-post_22.html

      Ο Πουλιανός, που έκανε τις τελευταίες αναλυτικές μετρήσεις στον Ελλαδικό χώρο, βρήκε μέσο κεφαλικό δείκτη 83,08 στη Μακεδονία και 80,32 στη Θράκη. Φαίνεται ότι η βραχυκεφαλία είναι ο κανόνας στην Μακεδονία, ενώ στην Θράκη υπάρχουν περισσότεροι δολιχοκέφαλοι.

      http://fyletika.blogspot.gr/2014/01/blog-post_27.html

      Το link που δόθηκε στο άρθρο δείχνει την πραγματική κατάσταση στη Βουλγαρία από πλευράς κεφαλικού δείκτη. Οι δολιχοκέφαλοι μπορεί να είναι Μεσογειακοί, Pontid ή Κρομανοειδείς. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Μεσογειακοί είναι ανύπαρκτοι, ειδικά στην Ανατολική Ρωμυλία, όπου ο κεφαλικός δείκτης είναι πραγματικά χαμηλά. Όντας μειοψηφία γενικά στη Βουλγαρία, ελάχιστα επηρεάζουν την γενικότερη ψυχοσύνθεση του λαού. Αντίστοιχη κατάσταση και στη Ρουμανία. Είναι λογικό να υπάρχουν πολλοί Pontid και Κρομανοειδείς, που όπως ορθά γράφεις λογικά είναι περισσότεροι από τους Μεσογειακούς, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα ποσοστά τους μόνο από δείκτες.

      Διαγραφή
  4. Δημήτριος Ιωαννίδη της 21 Απριλίου στο διναρικό τύπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.