Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ανθρωπολογικές παρατηρήσεις για τους Λάπωνες

Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Pierre Vassal μελέτησε ανθρωπολογικά τους Λάπωνες της Νορβηγίας και οι παρατηρήσεις του δημοσιεύτηκαν στο Bulletins et Memoires de la Société d'Anthropologie de Paris, σε άρθρο με τίτλο "Observations ethnographiques et anthropologiques sur les Lapons de Norvège". Η δημοσίευση είναι μεταπολεμική και δείχνει ότι στην Γαλλία εμφανίζονταν ακόμη μελέτες φυσικής ανθρωπολογίας και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι Λάπωνες έχουν μογγολική καταγωγή και συγγένεια με τους Σαμογέτες της δυτικής Σιβηρίας. Ήδη από την εποχή του Τάκιτου οι κάτοικοι των περιοχών που κατοικούν οι Λάπωνες αναγνωρίζονται...
με χαρακτηριστικά που τους κατατάσσουν στους μογγόλους. Φαίνεται να είναι οι πρώτοι κάτοικοι της γης στην οποία ζούνε. Αφού κάνει λόγο για την δημογραφία και τον τρόπο ζωής των Λαπώνων, ο συγγραφέας περνά στα ανθρωπολογικά γνωρίσματα.

Στην συναναστροφή του με τους Λάπωνες, ο Vassal τους βρίσκει συνεσταλμένους, καχύποπτους, νωχελικούς, παθητικούς. Τους χαρακτηρίζει δειλούς, που πάντοτε ήταν υπόδουλοι σε ξένους αφέντες. Ταυτόχρονα τους βρίσκει τίμιους.

Ως προς τα σωματικά τους γνωρίσματα, οι Λάπωνες έχουν χαμηλό ύψος και κοντά χέρια και πόδια σε σχέση με τον κορμό τους. Οι Λάπωνες είναι βραχυκέφαλοι, με σχετικά στρογγυλό κρανίο. O Vassal βλέπει μογγολικές επιδράσεις στα μάτια, όμως δεν βρίσκει ανεπτυγμένο επίκανθο, ούτε σημαντική κλίση ματιών. Όμως η απόσταση των ματιών είναι αρκετά μεγάλη. Η μύτη είναι κοίλη στις περισσότερες περιπτώσεις. Το χρώμα των ματιών ήταν σκούρο ή ενδιάμεσο. Το χρώμα των μαλλιών είναι κυρίως καστανό. Ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι οι έντονες ρυτίδες, ακόμα και σε άτομα σχετικά νεαρά. Το σώμα τους αναπτύσσεται γρήγορα προς την ενήλικη μορφή, αλλά γηράσκει και πιο νωρίς.

Ο κεφαλικός δείκτης των Λαπώνων κυμαίνεται στο διάστημα 84-86, που δείχνει βραχυκεφαλία. Ο Backman δίνει μέσο όρο 84,9. Το πρόσωπο είναι κοντό και ευρύ, κάτι που δείχνει ευρυπροσωπία. Εμφανίζονται έντονα ζυγωματικά. Το κρανίο των Λαπώνων ξεχωρίζει εύκολα από αυτό των υπόλοιπων Νορβηγών. Σε κάτοψη, το κεφάλι των Λαπώνων είναι σχετικά στρογγυλό.

Μερικές φωτογραφίες Λαπώνων από τον Vassal:







Συμπερασματικά, οι Λάπωνες έχουν μογγολική καταγωγή, εμφανίζοντας βραχυκεφαλία, ευρυπροσωπία, μογγολικές τάσεις στην μορφολογία της περιοχής των ματιών, κοίλη μύτη, χαμηλό ύψος, βραχυσκελία, ενώ και τα ψυχικά τους γνωρίσματα δείχνουν παρόμοια τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.