Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Το σχήμα του σαγονιού


Η μορφή του σαγονιού παρουσιάζει αρκετή ποικιλομορφία στον άνθρωπο. Το σαγόνι μπορεί να είναι πολύ έντονο, όπως στην φωτογραφία αριστερά, ή και να είναι πλήρως καταπιεσμένο, όπως στην φωτογραφία δεξιά.

Στην Ευρώπη, τα έντονα σαγόνια συνδέονται κλασικά με τον Κρομανοειδή τύπο. Ωστόσο, τέτοιες τάσεις έντονου σαγονιού εντοπίζονται σε πολλές φυλές του κόσμου, πράγμα που δείχνει ότι το γνώρισμα αυτό ανήκε σε πολλές προγονικές μορφές του ανθρώπου και παραμένει σποραδικά σε πολλές φυλές του πλανήτη. Για παράδειγμα, έντονο σαγόνι εμφανίζει ο μογγολικός φυλετικός τύπος North Sinid και ο νέγρικος φυλετικός τύπος Guinesid.

Αυτό το γνώρισμα χρησιμοποιείται από τους ανθρωπολόγους...
για να εντοπίσουν την Κρομανοειδή επίδραση στην Ευρώπη. Στον Ευρωπαϊκό χώρο, φυλετικοί τύποι που μεταβλήθηκαν από τον αρχικό Κρομανοειδή, έχουν γίνει πιο gracile, δηλαδή με καταπιεσμένο σαγονι, όπως π.χ. ο Μεσογειακός. Όμως, μικρότερη ή μεγαλύτερη Κρομανοειδής τάση στο σαγόνι παραμένει σε πολλούς Μεσογειακούς, Νορδικούς και Ατλαντοειδείς, πράγμα που υποδηλώνει ότι παρά τα χιλιάδες χρόνια εξελικτικής διαφοροποίησης, οι φυλετικοί τύποι αυτοί δεν έχουν αποδεσμευτεί πλήρως από τον Κρομανοειδή.

2 σχόλια:

  1. οι περισσοτερες παρουσιάστριες στην τηλεοραση παντως εχουν αυτό το χαρακτηριστικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει πράγματι ότι υπάρχουν πολλές παρουσιάστριες με Κρομανοειδή στοιχεία. Αυτό έχει να κάνει με τα σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα που απαιτούνται από αυτές στην σύγχρονη εκφυλισμένη τηλεόραση. Μια γυναίκα στην τηλεόραση πρέπει να είναι εμφανίσιμη, με καλοσχηματισμένο σώμα, δραστήρια, αρκούντως χαζή, και... εύκολη. Αυτά ακριβώς τα γνωρίσματα εμφανίζουν οι Κρομανοειδείς γυναίκες, έχοντας έτσι πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων γυναικών.

      Η παρουσία πολλών Κρομανοειδών γυναικών στην τηλεόραση δίνει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν σε αντίστοιχη συγκέντρωση και στον πληθυσμό της χώρας μας. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς αν κοιτάξει κανείς γύρω του θα δει ότι οι Κρομανοειδείς γυναίκες με τέτοιο σαγόνι είναι μικρό ποσοστό στον πληθυσμό, όπως αντίστοιχα και οι άντρες.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.