Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Οι στρατηγοί του Ναπολέοντα - σε ποιούς φυλετικούς τύπους ανήκουν;

Ο Μέγας Ναπολέων, για να χτίσει την αυτοκρατορία του, βασίστηκε σε μια ομάδα στρατηγών, που διέπρεψε στα πεδία των μαχών. Οι διάσημοι Maréchals de France, μαζί με τον Αυτοκράτορα, οδήγησαν τον Γαλλικό στρατό σε επικές εκστρατίες. Ο Αυτοκράτορας εφάρμοζε αξιοκρατικά κριτήρια και ανέβαζε ταχύτατα στην ιεραρχία τους ικανότερους. Οι περισσότεροι στρατηγοί προήχθησαν ξεκινώντας από απλοί στρατιώτες, κάνοντας πράξη την περίφημη φράση του Ναπολέοντα "κάθε Γάλλος στρατιώτης φέρει την στραταρχική ράβδο στο σακίδιό του". Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και οι παρατεταμένοι πόλεμοι της εποχής.

Ο Ναπολέων ονόμασε 22 στρατηγούς, ενώ σε άλλους 4 απέδωσε τον τίτλο τιμητικά και δεν τους χρησιμοποίησε σε μάχες. Να σημειώσουμε ότι οι στρατηγοί του Ναπολέοντα, όπως και ο ίδιος ο αυτοκράτορας, διακινδύνευαν την ζωή τους στις μάχες και δεν βρίσκονταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως γίνεται στις μέρες μας. Κάποιοι από τους στρατηγούς αυτούς σκοτώθηκαν σε μάχες, ενώ άλλοι στρατιωτικοί που άξιζαν τον τίτλο του στρατηγού σκοτώθηκαν λίγο πριν τα καταφέρουν.

Ας δούμε σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκουν οι 22 στρατηγοί του Ναπολέοντα, με βάση τα πορτραίτα τους...

Louis Alexandre Berthier - Ατλαντοειδής
Joachim Murat - Κρομανοειδής-Μεσογειακός
Bon-Adrien Jeannot de Moncey - Νορδικός
Jean-Baptiste Jourdan - Αλπικός
Andre Massena - Μεσογειακός
Pierre Augereau - Νορδικός
Jean Baptiste Bernadotte - Μεσογειακός-Κρομανοειδής
Guillaume Marie Anne Brune - Μεσογειακός-Κρομανοειδής
Jean Soult - Μεσογειακός
Jean Lannes - Μεσογειακός
Edouard Mortier - Νορδικός-Αλπικός
Michel Ney - Νορδικός-Αλπικός
Louis Nicolas Davout - Αλπικός
Jean-Baptiste Bessieres - Κρομανοειδής
Claude Victor - Νορδικός
Jacques MacDonald - Ατλαντοειδής-Αλπικός
Nicolas Oudinot - Αλπικός-Μεσογειακός, αλλού πιο Κρομανοειδής
Auguste de Marmont - Μεσογειακός
Louis Gabriel Suchet - Μεσογειακός
Laurent de Gouvion Saint-Cyr - Νορδικός
Jozef Poniatowski - Αλπικός-Μεσογειακός, παρότι Πολωνός
Emmanuel de Grouchy - Ατλαντοειδής

Με βάση την παραπάνω ταξινόμηση, οι Μεσογειακοί είναι 34%, οι Νορδικοί 23%, οι Αλπικοί 18%, οι Ατλαντοειδείς 14% και οι Κρομανοειδείς 11%.

Η φυλετική σύνθεση της Γαλλίας είναι καλά μελετημένη, με πλειοψηφία Αλπικών, ειδικά στο κέντρο, με κάποιους Μεσογειακούς στα νότια και νοτιοδυτικά, Κρομανοειδείς σε όλη την επικράτεια και ειδικά στα νοτιοδυτικά και Νορδικούς όχι και τόσους πολλούς στα βόρεια και ανατολικά. Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι στους στρατηγούς, οι Μεσογειακοί, που είναι λίγοι στη Γαλλία, έχουν ποσοστό υπερβολικά υψηλότερο από αυτό του πληθυσμού τους στη Γαλλία. Το ίδιο και για τους Ατλαντοειδείς που σίγουρα έχουν μονοψήφιο ποσοστό στον πληθυσμό. Οι Νορδικοί επίσης έχουν ποσοστό που υπερβαίνει αυτό του πληθυσμού τους στη χώρα. Οι Αλπικοί αν και πλειοψηφία στη Γαλλία, έχουν μικρή συμμετοχή στη λίστα. Για τους Κρομανοειδείς είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το ποσοστό τους στον πληθυσμό, αν και αυτό που έχουν στους στρατηγούς είναι λογικά λιγότερο από το ποσοστό τους στην Γαλλία.

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να δει την τοποθεσία γέννησής τους, θα διαπιστώσει ότι στις 19 από τις 21 περιπτώσεις των Γάλλων στρατηγών, ο φυλετικός τύπος ταιριάζει με αυτόν που θα περίμενε κανείς με βάση τον φυλετικό χάρτη. Δηλαδή όλοι οι Νορδικοί έχουν γεννηθεί βόρεια και ανατολικά, όλοι οι Ατλαντοειδείς έχουν γεννηθεί βόρεια, όλοι πλην ενός οι Κρομανοειδείς και οι Μεσογειακοί έχουν γεννηθεί νότια ή νοτιοδυτικά, ενώ οι περισσότεροι Αλπικοί στο κέντρο. Παρατηρούμε ότι ο τόπος γέννησης αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για τον πιθανό φυλετικό τύπο που μπορεί να έχει κάποιος.

Το συμπέρασμα είναι ότι φυλετικοί τύποι έχουν διαφορετικές προδιαθέσεις, σωματικές και ψυχικές, ως προς τις απαιτήσεις μιας στρατιωτικής ηγεσίας. Επίσης, ότι ο τόπος γέννησης είναι μια ισχυρή ένδειξη για τον πιθανό φυλετικό ενός ατόμου, αν έχουμε φυλετικούς χάρτες στη διάθεσή μας.

6 σχόλια:

  1. Ο Mc Donald ναι μεν ειναι κατα βασιν Ατλαντοειδης ομως εχει και καποια Αλπικη επιδραση η οποια φαινεται καθαρα(υπερβολικα μεσοπροσωπος για σκετο Ατλαντοειδης και με ελαφρως στρογγυλωπο προσωπο).Καθολου τυχαιος ο φαινοτυπος του και κατ'επεκτασιν και το επωνυμο του καθοτι ο Alexandre Mc Donald-ας με συγχωρεσει ο αξιοτιμος κυριος διαχειριστης αλλα εγω ετσι τον γνωριζω,αυτο ηταν το ονομα με το οποιο,οντας παθιασμενος με την ιστορια,τον εχω μαθει απο επτα χρονων που διαβαζα την "Στρατιωτικη Ιστορια"(ναι επτα χρονων),το πρωτο περιοδικο του ειδους που κυκλοφορησε εν Ελλαδι-Πληρες ονομα Etienne Jacques Joseph Alexandre Mc Donald,τον οποιον ο Ναπολεων στην Αυτοκρατορια του ειχε ορισει (Πρωτο) Δουκα του Ταραντα,ειχε-προφανως Ατλαντοειδη-Σκωτσεζο πατερα και-προφανως Αλπικη-Γαλλιδα μητερα.
    Ο πατερας του Neil Mc Donald καταγοταν απο το Howbeg στο South Uist(Κελτικα Uibhist a Deas) στις εξωτερικες Εβριδες-ημιαυτονομη επαρχια Western Isles(Κελτικα Na h-Eileanan Siar)της αυτονομης(πλεον με διευρυμενη αυτονομια σχεδον σε επιπεδο κρατους)περιφερειας της Σκωτιας(Κελτικα Alba)-και ειχε διαφυγει μετα την αποτυχια της επαναστασεως του 1745-1746 επι σκοπω αλλαγη δυναστειας στον Βρεττανικο θρονο/επαναφορα της οικογενειας Stuart,εγκαθισταμενος καπου στην Βορεια Γαλλια οπου και γνωρισε την μητερα του και οπου γεννηθηκε και μεγαλωσε ο Alexandre.
    Η συνεχεια ειναι λιγο-πολυ γνωστη με τον Mc Donald να ακολουθει στρατιωτικη καριερα και να εξελεισεται σε εναν απο τους μεγαλυτερους στρατηγους της Γαλλιας.
    Εν πασει περιπτωσει εξαιρετικοτατο αρθρο,εχετε τα θερμα μου συγχαρητηρια για την αναρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο στρατηγος Ντε Γκωλ που γεννηθηκε στη βορεια Γαλλια (Λιλ) ατλαντοειδης μοιαζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρότεινα στον διαχειριστή, λόγω και του άμεσου κινδύνου τουρκοποίησης της Θράκης, να αφιερώσει μια ανάρτηση στην (προφανώς ελληνική, ή τουλάχιστον άρια) φυλετική ταυτότητα των Πομάκων. Αν υπάρχουν κάποιες φυλετικές έρευνες θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
    Όπως επίσης θα είχε ενδιαφέρον μια αναλυτική παρουσίαση του φυλετικού χάρτη της σύγχρονης Τουρκίας, με τους κατά τόπους φυλετικούς τύπους που σημειώνονται. Ειδικά όσον αφορά τους άριους πληθυσμούς.
    Για να ξέρουμε τι αξίζει να αφομοιωθεί σε μια νέα ελληνική εκστρατεία προς ανατολάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καμια σχεση το πορτραιτο του Μουρατ στον τιτλο της αναρτησης με αυτο που δινετε παρακατω.

    Αμα παμε με την θεωρια φυλετικης ψυχοσυνθεσης, ο ΚΜ-Μεσογειακος ταιριαζε στον Μουρατ. Φημιζοτανε για εφορμες ιππικου και πραξεις προσωπικου ηρωισμου.

    Οσο για τον Νευ, παρα-ειναι μακρυπροσωπος για αλπικος η κανω λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πορτραίτο στον τίτλο της ανάρτησης είναι του Jean Lannes και όχι του Murat. O Murat πράγματι φαίνεται ΚΜ-Μεσογειακός.

      Ο Ney είναι λεπτοπρόσωπος, αλλά η μύτη και οι μαλακοί ιστοί στο πρόσωπο δείχνουν και μικρή Αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
    2. Μαλιστα, καταλαβα.
      http://puu.sh/dtgH4.jpg

      Δικο μου το λαθος, βγαζει και τον Lannes οταν ψαχνω τον Murat.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.