Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η πρώτη επιστημονική διατύπωση περί Μεσογειακών φυλετικά αρχαίων Ελλήνων

O Jean Baptiste Bory de Saint-Vincent (1778-1846) ήταν Γάλλος φυσιοδίφης, γεωλόγος και γεωγράφος. Έκανε πολυάριθμες βιολογικές μελέτες, περνώντας πολλά χρόνια σε ταξίδια. Υποστήριξε τον Ναπολέοντα και συμμετείχε σε πολλές εκστρατίες του. Όταν έγινε η Παλινόρθωση εξορίστηκε, αλλά μετά από χρόνια επέστρεψε για να συνεχίσει τις μελέτες του. Συμμετέχει ως επιστημονικός υπεύθυνος στην εκστρατεία της Πελοποννήσου. Αργότερα μεταβαίνει για να εξερευνήσει την βόρεια Αφρική.

Ο Bory de Saint-Vincent ήταν ένας από τους πρώτους φυσιοδίφες που προσπάθησαν να ταξινομήσουν το ανθρώπινο είδος σε φυλές με επιστημονικά, ταξονομικά κριτήρια. Διατύπωσε τις απόψεις του αβίαστα, πολύ πριν την εισαγωγή σκοπιμοτήτων στην φυλετική ταυτότητα των αρχαίων λαών και πολιτισμών. To 1825 στο βιβλίο του "L'homme (homo) essai zoologique sur le genre humain" περιγράφει τον Μεσογειακό τύπο με το όνομα Pelagius ή Pelage, στον οποίο αναγνωρίζει ότι ανήκαν οι αρχαίοι Έλληνες. Μορφές όπως της Αφροδίτης και του Δία...
ανήκουν σε αυτόν τον τύπο, με τα κυρίως καστανά μαλλιά, ίσια μύτη που ξεκινά από ψηλά στο μέτωπο, τα μεγάλα ανοιχτά μάτια και άλλα στοιχεία που παραπέμπουν στους Μεσογειακούς. Βρίσκει ότι υπάρχουν ακόμα άτομα αυτού του τύπου σε Ελλάδα, Ιταλία, καθώς και Τουρκία. Την διακρίνει για την ομορφιά της και τα επιτεύγματά της στην αρχαία εποχή. Ένα απόσπασμα είναι το παρακάτω:



Σε ένα ακόμα απόσπασμα από δεύτερη πηγή, βλέπουμε ότι o Bory de Saint-Vincent βρίσκει ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ανήκαν στον δολιχοκέφαλο, καστανό Μεσογειακό τύπο.


Την Μεσογειακότητα των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων την έχουμε μελετήσει επισταμένως σε πολλά άρθρα. Σίγουρα δεν ήταν όλοι Μεσογειακοί όσοι λογίζονταν Έλληνες στην αρχαιότητα, αλλά λογικά αποτελούσαν σημαντικό ποσοστό, ειδικά στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και η μορφή τους αποτυπώθηκε συστηματικά στην τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.