Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Χάρτης προσωπικού δείκτη στην Ευρώπη - Gunther


Ο προσωπικός δείκτης (facial index) μας δείχνει πόσο λεπτό είναι το πρόσωπο. Όσο πιο μεγάλος ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη λεπτοπροσωπία και αντίστροφα. Αν και τα κλασικά όρια για βραχυπροσωπία και λεπτοπροσωπία είναι 84 και 88, εντούτοις ο χάρτης είναι αρκετά κατατοπιστικός.

Από τον χάρτη παρατηρούμε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν διαβαθμίσεις της μεσοπροσωπίας. Στην βόρεια Ευρώπη, βλέπουμε έντονη λεπτοπροσωπία στα Βρετανικά νησιά, ενώ επίσης τάση λεπτοπροσωπίας εμφανίζει όλη η βόρεια Ευρώπη, καθώς και η...
Ιβηρία, η νότια Ιταλία και η δυτική Ελλάδα. Από την άλλη καθαρή μεσοπροσωπία εμφανίζει η κεντρική Ευρώπη, μέρος των Βαλκανίων, η μικρά Ασία και όλη η Ευρωπαϊκή Ρωσία. Έντονη ευρυπροσωπία εμφανίζεται στην Κεντρική Γαλλία και στα κεντρικά Βαλκάνια.

Οι φυλετικοί χάρτες έχουν ενδιαφέρον ως προς το ότι μας δίνουν μια ένδειξη των φυλετικών τύπων που ζουν στις διάφορες περιοχές. Λεπτοπροσωπία εμφανίζεται σε Νορδικούς, Ατλαντοειδείς, Διναρικούς, συχνά σε Μεσογειακούς και σε μέρος των Κρομανοειδών. Έτσι εξηγείται η τάση λεπτοπροσωπίας όπου αυτοί οι τύποι βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση. Αντιθέτως, στις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου κατοικούν κυρίως Αλπικοί και Βαλτικοί, που είναι κατά κανόνα μεσοπρόσωποι προς ευρυπρόσωποι, η τάση είναι ακριβώς αυτή, μεσοπροσωπία-ευρυπροσωπία.

Στην Ελλάδα υπάρχει τάση λεπτοπροσωπίας στα δυτικά λόγω Διναρικών και στα νησιά λόγω Μεσογειακών. Στην υπόλοιπη Ελλάδα κυριαρχεί έντονη μεσοπροσωπία, γεγονός που οφείλεται λιγότερο σε Αρμενοειδείς και κυρίως σε Αλπικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.