Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Ο κεφαλικός δείκτης των Πορτογάλων

Μια αναλυτική μελέτη για τον κεφαλικό δείκτη των Πορτογάλων πραγματοποίησε ο καθηγητής Álvaro José da Silva Basto, που δημοσιεύτηκε με τίτλο "Índices cephálicos dos portuguêses" στο περιοδικό Jornal Scientifico e Litterario, με την αρωγή της Ανθρωπολογικής Εταιρίας της Coimbra.

Αρχικά, ο συγγραφέας κάνει λόγο για το ζήτημα της ταυτοποίησης των φυλετικών στοιχείων της Πορτογαλίας. Έπειτα αναφέρει τον ορισμό του κεφαλικού δείκτη, παρουσιάζει τις κατηγοριοποιήσεις βάσει του δείκτη και εξηγεί πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φυλετική διάγνωση. Εξηγεί ότι ο κεφαλικός δείκτης παραμένει σταθερός, βάσει και μελετών του Beddoe στο Cambridge, συνεπώς αποτελεί εξαίρετο γνώρισμα για την φυλετική ταξινόμηση.

Στη μελέτη δίνεται συγκριτικά η κατανομή του κεφαλικού δείκτη στις "Λατινικές" χώρες της Ευρώπης:



Προκύπτει ότι οι πλέον δολιχοκέφαλοι είναι οι Πορτογάλοι, έπονται οι Ισπανοί, ενώ οι Ιταλοί είναι κυρίως βραχυκέφαλοι, παρότι κάποιοι τους θεωρούν "Μεσογειακούς". Στη Γαλλία η βραχυκεφαλία είναι ακόμη πιο έντονη από αυτήν της Ιταλίας.

Μια τυπική κατανομή του κεφαλικού δείκτη των Πορτογάλων δίνεται στον παρακάτω πίνακα (mulheres = γυναίκες, homens = άνδρες):


Βλέπουμε ότι ο κεφαλικός δείκτης σπανίως ξεπερνά το 80, δηλαδή επικρατεί η δολιχοκεφαλία. Μάλιστα, αν δούμε την κατανομή ανά επαρχίες της χώρας, έχουμε την εξής εικόνα:


Ο μέσος κεφαλικός δείκτης σε όλη τη χώρα δεν υπερβαίνει το 76, ενώ τον υψηλότερο δείκτη τον βρίσκουμε στη πιο βορειοδυτική επαρχία. Συνεπώς, η δολιχοκεφαλία επικρατεί ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα. Η Πορτογαλία είναι πιο ομοιογενής από την Ισπανία και ασύγκριτα πιο ομοιογενής από Γαλλία και Ιταλία.

Σχετικά με τη φυλετική σύνθεση της χώρας, ο συγγραφέας κάνει αναφορά στη raça de Atlantes ή raça de Cro-Magnon, οι οποίοι έχουν συγγένεια με τους κατοίκους της βορειοδυτικής Αφρικής. Στη χώρα υπάρχουν και λίγα Μεσογειακά στοιχεία που ήρθαν με τους Ρωμαίους, λίγα Αλπικά που τα βρίσκουμε στον βορρά και λίγα Αφρικανικά, που τα βρίσκουμε στο νότο. Η κυριότερη όμως φυλετική συνιστώσα είναι η καστανή δολιχοκέφαλη Κρομανοειδής.

8 σχόλια:

  1. Η Πορτογαλία δεν έχει,λόγω της Βραζιλίας ως αποικία της,αρκετούς Βραζιλιάνους,είτε ιθαγενείς ,είτε νέγρους;Δύο ποδοσφαιρικά παραδείγματα,ένα παλιό και ένα νέο:Εουσέμπιο και Ζέκα.Και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορει να μου πει κανεις τον φαινοτυπο της ηθοποιου Meghan Ory?ειναι ατλαντοειδης ή North Atlantid?στο the apricity την βγαζουν North Atlantid "καθαρη" ή με CM επιδραση.Επισης τι ακριβως ειναι ο North Atlantid φαινοτυπος?
    https://www.google.gr/search?q=Meghan+Ory&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjrzfnq3J3VAhUCbxQKHeL-Ce4Q_AUICigB&biw=1920&bih=950#imgrc=yvwrR6Thg-rHsM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επί της ουσίας ο north atlantid, είναι ένας μελαχρινός νορδο-κρομανοειδής.

      Διαγραφή
    2. η ηθοποιος ειναι north atlantid?

      Διαγραφή
    3. Κρομανοειδής του Νότου26 Ιουλίου 2017 στις 1:32 π.μ.

      Όχι, διότι ο Βόρειος Ατλαντοειδής τείνει κοντύτερα στον Νορδικό, έχων ξανθίζοντα μαλλιά και ανοιχτά μάτια.

      Είναι κανονική Ατλαντοειδής, μάλιστα ως Ατλαντοειδής έχει διατηρήσει και αρκετά ΚΜ γνωρίσματα, οπως το έντονο σαγόνι.

      Διαγραφή
  3. Στην περιοχη που μενω ειναι αρκετοι καθαροαιμοι Πορτογαλοι. Μπορω να πω πως ειναι καλοι και εργατικοι ανθρωποι με δυνατη συλλογικοτητα. Και εχουνε καλη συμπεριφορα στους Ελληνες.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής του Νότου26 Ιουλίου 2017 στις 1:34 π.μ.

      Ναι αλήθεια είναι, αν και δυστυχώς έχουν εισχωρήσει και πολλοί αλλόφυλοι που κρύβονται πίσω από Πορτογαλίες, Ιταλίες και Ισπανίες.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.