Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Βαλίτσα και φύγαμε!

Μην πάει ο νους σας στις διακοπές, ο λόγος περί ανθρωπομετρίας! Στη διπλανή εικόνα η βαλίτσα που χρησιμοποιούσαν οι Γάλλοι ανθρωπολόγοι Alphonse Bertillon και Arthur Chevrin σε ανθρωπολογικά ταξίδια και την προτείνουν στο βιβλίο τους Anthropologie Métrique. O Bertillon υπήρξε ο πρωτοπόρος στην σύνδεση ανθρωπομετρίας με την εγκληματολογία, ενώ ο Chevrin έγινε γνωστός για την πρώτη σημαντική ανθρωπολογική έρευνα στη Βολιβία. Στο βιβλίο περιγράφονται όλες οι απαραίτητες ανθρωπομετρικές τεχνικές για όσους συμμετέχουν σε επιστημονικές αποστολές. Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται spreading calipers, sliding calipers, μέτρα, χάρακες, χρωματικός πίνακας για τα μάτια, εγχειρίδια ανθρωπομετρίας, κτλ. Οι ανθρωπομετρικές τεχνικές έχουν μείνει απαράλλαχτες, με συνέπεια αντίστοιχα όργανα να κατασκευάζονται μέχρι και σήμερα από διάφορες εταιρίες. Παράλληλα, οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές παρέχουν υψηλή ποιότητα, ενώ οι υπολογιστές επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση και επεξεργασία των μετρήσεων. Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται πάνω από όλα είναι, όχι ο εξοπλισμός, αλλά η αφοσίωση, οι γνώσεις και το διερευνητικό πνεύμα. Επίσης, η προσοχή στις ανθρωπομετρικές τεχνικές.

Ενδιαφέρον συνεπώς έχουν οι φωτογραφίες που δείχνουν τον τρόπο λήψης των ανθρωπολογικών μετρήσεων. Θα εστιάσουμε σε κάποιες από τις σημαντικότερες για την φυλετική ανθρωπολογία.

Δείτε τις φωτογραφίες...

- Καθιστό ύψος (sitting height)
Χρησιμοποιείται μαζί με το ανάστημα για την εύρεση του κορμικού δείκτη. Η μέτρηση του αναστήματος παραλείπεται γιατί είναι η πλέον γνωστή.

 


- Μήκος Κεφαλιού (head length)
Χρησιμεύει για τον υπολογισμό του κεφαλικού δείκτη

 


- Πλάτος Κεφαλιού (head breadth)
Χρησιμεύει για τον υπολογισμό του κεφαλικού δείκτη

 


- Διζυγωματική Διάμετρος (Πλάτος Προσώπου) (bizygomatic breadth - face breadth)
Χρησιμεύει για τον υπολογισμό του (μορφολογικού) προσωπικού δείκτη

 

28 σχόλια:

  1. Φιλε, αντε κλεισε τα σχολια, δεν υπαρχει νοημα να τα εχεις ανοιχτα. Ολοι οσοι δεν ειμαστε τρολ, απλα δεν γραφουμε, διοτι τα τρολ αντιγραφουν ονοματα. Μιλαμε για τελειωμενα πιθηκια διχως προσωπικη ζωη, που οταν ερθει η ωρα θα επιστρεψουν στο τιποτα με συνοπτικες διαδικασιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Julius Streicher σε ποιον φυλετικό τύπο θεωρείτε πως ανήκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι σημεντικότερες πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες αποτελούν συνήθως συνδυασμό αλπικών-διναρικών με μικρή έως μέτρια νορδική συνιστώσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό δεν έχει να κάνει με προσωπική επιθυμία καθενός, ούτε με τι είναι συμβατή η φυσιογνωμία του. Αλλιώς παλιμπαιδίζουμε. Έχει να κάνει με γενική παρατήρηση.
    Όπως επίσης είναι διαπιστωμένο ανθρωπολογικά πως το πλέον ταλαντούχο από πολιτικής και στρατιωτικής απόψεως φύλο του αρχαίου κόσμου, οι Δωριείς, κατατάσσονται ως "Alpine/Dinaric/Nordic".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ότι πεις. Ένας (1!!!!) ανθρωπολόγος εξέτασε νεκρικές μάσκες (!!!) και από τότε που το έμαθε κάποιος συγκεκριμένος νεοέλληνας το επαναλαμβάνει λες κι είναι τρανή απόδειξη. Την ίδια στιγμή, που όλοι οι άλλοι ανθρωπολόγοι λένε το αντίθετο.

      Διαγραφή
    2. Τι παει να πει ενας;τι παει να πει ολοι οι αλλοι;τι προβλημα υπαρχει με τις νεκρικες μασκες;τι ακριβως εξετασαν αυτοι οι αλλοι;
      Και ποιος νεοελληνας σε παρακαλω;η κυριαρχη θεωρια ειναι οτι επροκειτο για ανοιχτοχρωμους(νορδικους)πληθυσμους αυτο εχει μαθει και ο μεσος Ελληνας χωρις να'χει ανθρωπολογικες γνωσεις ,μονο μεσα απ'αυτο το μπλογκ βλεπεις οτι αντισταθηκαν καποιοι μιλωντας για μεσογειακους,αυτοι οι λιγοι που μιλαμε για αλπικους-διναρικους μαλλον ειμαστε αυτοι που δεν εχουνε προσωπικο οφελος και εχουμε σιχαθει τους υπολοιπους που απλα βλεπουνε αυτα που θελουν χωρις να τους νοιαζει ποια ειναι η αληθεια.

      Διαγραφή
    3. Καλά, για τον μέσο Έλληνα, δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε. Είναι άσχετος παπαγάλος, που απλά θα επαναλάβει ότι ακούσει από κάποιον άλλο, ή την πλειοψηφία θεωρώντας τα αυτομάτως θέσφατα.
      Αυτοί όμως οι λίγοι που μιλάτε για αλπικο-διναρικούς Δωριείς, απλά δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Όχι γιατί δεν υπήρχαν και τέτοιοι μεταξύ των Δωριέων κι άλλων ελληνικών φύλλων, αλλά γιατί δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία.
      Από εκεί και πέρα, οι νεκρικές μάσκες δεν απεικονίζουν με ακρίβεια τα πρόσωπα που υποτίθεται πως κάλυπταν. Για παράδειγμα, βλέποντας το χρυσό προσωπείο του "Αγαμέμνονα" στον Ταφικό Περίβολο Α των Μυκηνών, πράγματι μπορεί να βγάλει ένα τέτοιο συμπέρασμα παρατηρώντας κάποια χαρακτηριστικά στη μάσκα (πχ μακριά μύτη). Αλλά το ζητούμενο είναι κατά πόσον το εύρημα αυτό μπορεί να αντικαταστήσει την εικόνα που θα είχε τόσο ένας ανθρωπολόγος, όσο κι ένας κοινός νους, για τον πραγματικό άνθρωπο που το φορούσε. Αν λοιπόν, θεωρήσουμε πως το προσωπείο αυτό, όπως κι εκείνα που μελέτησε ο Dixon, είναι "αντιπροσωπευτικά" ενός φαινότυπου τότε το επόμενο βήμα είναι να πούμε πως οι Δωριείς και οι Αχαιοί, υπήρξαν πάρα πολύ περίεργα ανθρωποειδή σαν αυτά που βλέπουμε σε παιδικές ζωγραφιές.

      Διαγραφή
  5. αγαπητε διαχειριστα ειναι εφικτο καποιος να ειναι αλπικος αλλα να εχει πλατυινια;Η οποιος εχει πλατυινια ειναι 100% σιγουρο οτι εχει και καποια διναρικη(ή αρμενοειδης) επιδραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατά πρώτον αυτός που προσδιόρισε τους Δωριείς ως alpine/dinaric/nordic είναι ο ανθρωπολόγος Lawrence Angel ο οποίος μελέτησε σκελετούς της αρχαιότητας, έχοντας μάλιστα μια τεράστια γκάμα σκελετικού υλικού μπροστά από τη Νεολιθική εποχήκαι ύστερα στον ελλαδικό χώρο. Για του λόγου το αληθές αρκεί να μελετήσετε τα άρθρα του Skeletal material from Attica και Racial analysis of Greeks καθώς και το βιβλίο του με τίτλο The People of Lerna.
    Δεύτερον. Οι νεκρικές προσωπίδες των Μυκηνών αναφέρονται σε Αχαιούς και όχι Δωριείς, είναι δηλαδή προγενέστερες κατά τουλάχιστον 300 με 400 χρόνια. Και σαφώς δεν αποδίδουν ανάγλυφα ανθρωπολογικά γνωρίσματα. Όμως έχουμε την τύχη οι συγκεκριμένοι σκελετοί και αυτοί να έχουν αναλυθεί λεπτομερώς από τον Angel μαζί με ομάδα Ελλήνων αρχαιολόγων. Το συμπέρασμα είναι πως εδώ επικρατούν οι νορδικοί-ιρανικοί, με ισχυρό όμως και πάλι το αλπικό και διναρικό στοιχείο.
    Αυτά είναι βιβλιογραφικά πορίσματα επιστημόνων και όχι φαντασιώσεις και συρραφές κάποιων που ούτε είναι ανθρωπολόγοι ούτε καν αρχαιολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι δουλειά έχουν οι αρχαίοι κάτοικοι στην Αττική και στην Λέρνη με τους Δωριείς; Από ότι ξέρω οι Δωριείς αποτέφρωναν τους Νεκρούς τους και δεν έχουν βρεθεί οστά τους. Μελέτησε ο Lawrence Angel Δωρικά οστά;

      Διαγραφή
    2. Ναι, μόνο που σχολιάζεις επικεντρώνοντας στο παράδειγμα που έφερα σχετικά με τα νεκρικά προσωπεία, τοποθετώντας χρονικά τα Μυκηναϊκά ευρήματα και τους Αχαιούς, ενώ έπ' ουδενί δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Γιατί προφανώς και δεν χρησιμοποιήσα το παράδειγμα του "προσωπείου του Αγαμέμνονα" ως αντιπροσωπευτικό των Δωριέων, αλλά σαν μια εικόνα που οι περισσότεροι μπορούν να θυμηθούν. Μάλιστα βλέπω πως συμφωνείς ότι δεν μπορούν να απεικονίσουν ανθρωπολογικά γνωρίσματα.
      Από εκεί και πέρα δεν αμφισβήτησα πως είχαν αλπικά και διναρικά στοιχεία -αντιθέτως. Αλλά την όποια υπόνοια περί μη-δολιχοκέφαλης πλειοψηφίας, η οποία βασίζεται (συνήθως) στις παρατηρήσεις του Dixon που σχετίζονταν με τα προσωπεία αυτά.

      Διαγραφή
    3. Δεν επικετρώνομαι ούτε στις προσωπίδες ούτε στους Αχαιούς. Σου λέω απλώς πως η μοναδική συνδυαστική ανθρωπολογική μελέτη για τους Δωριείς σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους ελληνικούς πληθυσμούς είναι του Angel και η κατηγοριοποίηση που κάνει είναι συγκεκριμένη. Alpine/Dinaric/Nordic. Κατά πρώτον ήσαν αλπικοί, δευτερευόντως διναρικοί, τριτευόντως νορδικοί ή λίγο-πολύ ένας συνδυασμός των παραπάνω τύπων.
      Αντιθέτως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές που δεν υπέστησαν τη δωρική εισβολή, ο πληθυσμός είναι πλέον δολιχοκέφαλος καθώς απαρτίζεται από δύο κυρίως τύπους: τον νορδικό-ιρανικό και τον μεσογειακό (καθώς και μείξεις των παραπάνω) που είναι και οι δύο τύποι δολιχοκέφαλοι.

      Διαγραφή
  7. Αντί να μελετήσεις ο ίδιος τα κείμενα και να σου απαντηθούν οι ερωτήσεις, τι κάθεσαι και σχολιάζεις; Ή νομίζεις οτι η επιστήμη και η εθνογνωσία είναι υπόθεση αμορφώτων που δεν γνωρίζουν καν τι είναι η Λέρνα και που βρίσκεται, ούτε πως στην αποτέφρωση δεν καιγόταν ο σκελετός αλλά το λίπος και η σάρκα;
    Ξύπνα, αποτεφρωμένος είναι ο Φίλιππος και οι άλλοι Μακεδόνες, που ήσαν Δωριείς, αλλά έχουμε τους σκελετούς τους.
    Και μετά πολλοί απορούν γιατί οι αριστεροί γράφουν την ιστορία και κάνουν πάρτυ. Με τόσους ανορθόγραφους και αστοιχείωτους στον "εθνικό χώρο" είναι λογικό να μας γλεντάνε για άλλα τρακόσια χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνεις περισσότερη σημασία από εκείνη που πρέπει. Θα μπορούσες να το αγνοήσεις, καθώς φαίνεται πως είτε πρόκειται περί τύπου που απλά θέλει να εκφέρει μια προ-αποφασισμένη αντίθεση, είτε τρολ. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κι τόσο εύκολο να αντιληφθεί κανείς ποίο σχόλιο σχετίζεται με τα προηγούμενα. Το μικρό "σφάλμα" αυτό, είναι συνηθισμένο και το έπαθα κι εγώ πιο πάνω.

      Διαγραφή
    2. Κοίταξε να δεις, όταν ο άλλος δεν έχει τίποτα να απαντήσει σε αυτό που τον ρωτάνε και προσπαθώντας απλώς με εντυπωσιασμούς και αστήριχτους χαρακτηρισμούς να περάσει την φανατική του άποψη, το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτογελοιοποιείται. Επί του θέματος. Δεν υπάρχει ούτε ένας Δωρικός σκελετός που να έχει επιβιώσει στην Πελοπόννησο, σου το λέω γιατί από εκεί είμαι. Δεν μίλησα για Μακεδόνες αλλά για Σπαρτιάτες. Ο Lawrence Angel δεν μελέτησε κανένα Σπαρτιατικό σκελετό γιατί πολύ απλά από ότι γνωρίζω, δεν υπάρχει κανένας.

      Διαγραφή
    3. "Ή νομίζεις οτι η επιστήμη και η εθνογνωσία είναι υπόθεση αμορφώτων που δεν γνωρίζουν καν τι είναι η Λέρνα και που βρίσκεται,"

      Επικοινωνείς;

      Λέρνη ονομάζεται στα ελληνικά όχι Λέρνα.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Lerna

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7

      Διαγραφή
    4. Από το "Οι Άνθρωποι της Λέρνης", αγγλικά "People of Lerna".

      The second volume of the publication of the excavations at Lerna (published jointly with the Smithsonian Institute) deals with the human bones that were found and gives a physical anthropological study of them. Skeletons from Neolithic to Roman times are described and measured in detail.

      Τι δουλειά έχουν τα σκελετικά ευρήματα στην Λέρνη από την Νεολιθική εποχή μέχρι και την Ρωμαϊκή με το τι ήταν οι Δωριείς και Σπαρτιάτες της Πελοποννήσου;

      Διαγραφή
    5. Τέλος πάντων είπες "ο Angel κατέγραψε τη σκελετική μεταβολή που λαμβάνει χώρα από τη δωρική εισβολή", αυτά είναι απλώς ενδείξεις όχι αποδείξεις για το τι ήταν οι Σπαρτιάτες.

      Διαγραφή
  8. "Δεν υπάρχει ούτε ένα Δωρικός σκελετός που να έχει επιβιώσει στην Πελοπόννησο, σου το λέω γιατί από εκεί είμαι". Οι Δωριείς κατοίκησαν την Κόρινθο, το Άργος, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, και όχι μόνο τη Σπάρτη. Από την περιοχή της Λέρνας (βλ. Λερναία Ύδρα) ο Angel κατέγραψε τη σκελετική μεταβολή που λαμβάνει χώρα από τη δωρική εισβολή, όπου και προχωρά σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις. Αντίστοιχα είναι τα συμπεράσματα για την πολυπληθέστερη δωρική ομάδα που είναι οι Μακεδόνες (όπως και οι Θεσσαλοί είναι Δωριείς), μελετώντας σκελετούς τόσο από την Όλυνθο όσο και από άλλες μακεδονικές περιοχές.
    Λοιπόν, μιλάμε για Δωριείς και αναφερόμαστε σε σκελετούς και σε πορίσματα. Επιχειρήματα του τύπου είμαι από εκεί και θα το γνώριζα, δεν έχει διασωθεί ουδείς σκελετός στην Πελοπόννησο κλπ είναι αστεία. Δείτε τα πορίσματα, δείτε και τις φωτογραφίες των σκελετών που παρατίθενται και όσοι καλόπιστοι θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα του Angel από τις σκελετικές μεταβολές δεν αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο για το τι ήταν ακριβώς οι Δωριείς Σπαρτιάτες την Πελοποννήσου. Θα μπορούσαν να ήταν οτιδήποτε, δεν υπάρχει τεκμήριο που να αποδεικνύει τι ακριβώς ήταν και σε τι ποσοστά. Θα πρέπει πρώτα να βρεθούν σκελετικά κατάλοιπα Σπαρτιατών. Σου εξήγησα ότι με ενδιαφέρουν ειδικά οι Σπαρτιάτες και όχι γενικά τι ήταν οι Δωριείς.

      Διαγραφή
    2. "Επιχειρήματα του τύπου είμαι από εκεί και θα το γνώριζα, δεν έχει διασωθεί ουδείς σκελετός στην Πελοπόννησο κλπ είναι αστεία."

      Όχι ουδείς σκέτα, ουδείς ΔΩΡΙΚΟΣ-ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ.

      Διαγραφή
  9. Καλά ο τύπος πρέπει να είναι πολύ αργός. Του εξηγείς πως όλη σχεδόν η Πελοπόννησος κατοικήθηκε από Δωριείς. Το Άργος είναι μια κατεξοχήν δωρική περιοχή, εξού και οι σκελετικές αναλύσεις από τον αργολική Λέρνα, και συνεχίζει να αναρωτιέται τί σχέση έχουν αυτά με τους Δωριείς.
    Τώρα αν σ' ενδιαφέρουν μονάχα οι Σπαρτιάτες (δικαίωμα σου, αλλά μας είναι παντελώς αδιάφορο τι σ' ενδιαφέρει), είσαι εκτός θέματος. Η συζήτηση ξεκίνησε για τους Δωριείς και βάση αυτής αναφερόμαστε στα όσα σκελετικά κατάλοιπα μας έχουν δισωθεί από διάφορες δωρικές περιοχές στον ελλαδικό χώρο. Αυτά και πολύ συζητήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συζητάς με ένα πρόσωπο, αλλά 2 (ίσως και 3), εκ των οποίων ο ένας πρέπει να ενδιαφέρεται μόνον με το να τρολάρει.

      Διαγραφή
    2. Εγώ ασχολήθηκα πολύ μαζί σου κάφρε νεοέλληνα, μάθε πρώτα πως πρέπει να μιλάει ένας πολιτισμένος άνθρωπος και πως πρέπει να σέβεται τους συνομιλητές του και μετά ίσως θα έχεις την τιμή να μου ξαναμιλήσεις.

      Οι σκελετικές αναλύσεις από την Λέρνη αποτελούνται από Νεολιθικούς σκελετούς και σκελετούς μέχρι την Ρωμαϊκή εποχή, αμιγώς Δωρικοί σκελετοί δεν υπάρχουν. Η συζήτηση μπορεί να ξεκίνησε από τους Δωριείς, αλλά όταν μιλάμε για Δωριείς στην Πελοπόννησο αναφερόμαστε συνήθως στους Σπαρτιάτες.

      Και σε εμένα είναι παντελώς αδιάφορο τι ενδιαφέρει εσένα και τι συμπεράσματα προσπαθείς να κάνεις τους άλλους να βγάλουν για τους Δωριείς της Πελοποννήσου(ειδικά τους εξέχοντες Σπαρτιάτες).

      Αυτά τα ολίγα άξεστε νεοέλληνα και φρόντισε να μάθεις τρόπους.

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Στο link του κειμένου υπάρχει αντίστοιχο βαλιτσάκι μιας σύγχρονης εταιρίας κατασκευής ανθρπωλογικών οργάνων, δες το προϊόν Νο. 113.

      http://www.dksh.com/media/395/381/Image_Product_GPM_LargeInstrumentBag_1000x665_PNG.png

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.