Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Θρησκευτική Μεταρρύθμιση: μία φυλετική διαμάχη

Τον 15ο αιώνα, όλη η Ευρώπη έχει γίνει χριστιανική μετά από πολλά χρόνια επιτυχημένων πολέμων και προσηλυτισμών από την πλευρά των χριστιανών. Η θρησκεία αυτή είχε διαδοθεί σε πλήθος φυλών με διαφορετική ψυχοσύνθεση. Βέβαια, σε κάθε περιοχή υπήρχε ένας βαθμός προσαρμοστικότητας, με διατήρηση κάποιων εθίμων και ιδιαιτεροτήτων, ενταγμένες με χριστιανικό μανδύα. Ωστόσο και πάλι, ο τρόπος λατρείας δεν εξέφραζε μέρος των Ευρωπαίων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί ο χριστιανισμός, αλλά επιθυμούσαν αλλαγή.

Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση ξεκίνησε το 1517 στη Βιτεμβέργη της Γερμανία από τον Μαρτίνο Λούθηρο. Οι αφορμές δεν έχουν σημασία στο ιστορικό πλαίσιο. Ήταν το ξέσπασμα μιας συσσωρευμένης δυσαρέσκειας. Οι περιοχές όπου επικράτησε αυτή η αλλαγή φαίνονται στον χάρτη με μωβ και ροζ χρώμα. Παρατηρήστε ότι οι περιοχές στις οποίες επικρατεί η Μεταρρύθμιση βρίσκονται στον βορρά της Ευρώπης, στις περιοχές της σημερινής Γερμανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, βόρειας Πολωνίας, Βαλτικών και Σκανδιναβικών χωρών. Είναι ακριβώς οι περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων του Νορδικού τύπου.

Στην πραγματικότητα, η Μεταρρύθμιση αποτέλεσε ένα φυλετικό φαινόμενο και μόνο επιφανειακά επέδρασαν τα υπόλοιπα κοινωνικά και πολιτικά αίτια. Ο προτεσταντισμός παρότι δεν άλλαξε το δόγμα, ταίριαζε περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία των Νορδικών με το λιτό ύφος της τελετουργίας, την έλλειψη συναισθηματισμού και το ατομικιστικό πνεύμα. Αντίθετα, στις μεσογειακές χώρες ο καθολικισμός δεν αμφισβητήθηκε, καθώς ο έντονος συναισθηματισμός και η αίσθηση μεγαλείου  αρέσουν στους Μεσογειακούς.

Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση οδήγησε σε πλήθος σκληρών πολεμικών συγκρούσεων στην κεντρική Ευρώπη. Η επικράτηση της Μεταρρύθμισης οφείλεται στην στρατιωτική απόκρουση των επιθέσεων των καθολικών. Ο Τριαντακονταετής πόλεμος ερήμωσε ολόκληρες περιοχές της Γερμανίας. Στη Γαλλία η κατάσταση ήταν εκρηκτική για αιώνες. Η διαβόητη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου αποτελεί μια πρωτοφανή σφαγή προτεσταντών από τους καθολικούς και ενέτεινε τα πάθη. Θύλακες καλβινιστών "μεταστράφηκαν" στον καθολικισμό μετά από ανελέητες σφαγές. Οι Ουογενότοι, που ήταν Γάλλοι αλλά Γερμανικής-Νορδικής καταγωγής υιοθέτησαν τον προτεσταντισμό, διώχθηκαν βίαια από την καθολική εξουσία και μετοίκησαν στην Γερμανία. Ο Νορδικός φυλετικός τύπος υπέστη σημαντικές απώλειες στην κεντρική Ευρώπη, ωστόσο απέκτησε την δική του αυτονομία στην θρησκευτική και πολιτιστική έκφραση.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι φυλές διατηρούν τον δικό τους τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και χρειάζεται μόνο μια αφορμή για να εκδηλωθούν αυτές οι διαφορές. Όσο και αν επιβληθούν δια της βίας κάποιες πρακτικές, στο πέρασμα του χρόνου θα αλλοιωθούν για να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία της φυλής ή θα προκύψει σύγκρουση, φαινομενικά για άσχετα αίτια, αλλά κατά βάθος για φυλετικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.