Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Διαφορετική εμφάνιση σημαίνει και διαφορετική συμπεριφορά;

Είναι γνωστό ότι όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Απόλυτη ομοιότητα περίπολοκων οργανισμών όπως τα φυτά και τα ζώα δεν νοείται στη φύση. Η διαφορετικότητα των ανθρώπων ως προς την εμφάνιση είναι προφανής και δεν αμφισβητείται ακόμα και από τους διεθνιστές αρνητές της ύπαρξης φυλών. Αυτό που διατείνονται αυτοί οι θιασώτες της "πανανθρώπινης ισότητας" είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν στα σωματικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι ίδιοι ως προς τα ψυχικά χαρακτηριστικά.

Η δημιουργία των φυλών είναι αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας στο ανθρώπινο είδος. Οι άνθρωποι έχουν διαφοροποιηθεί κατά κλάδους, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει εμφανείς διαφορές, έτσι ώστε είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός τους σε φυλές. Τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τους κλάδους είναι σωματικά και ψυχικά. Δεν νοείται και είναι αδύνατος ο διαχωρισμός σωματικών και ψυχικών χαρακτηριστικών. Αποτελούν μια αδιαίρετη ολότητα.

Εικόνα από βιβλίο της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας με την εξής επιτυχημένη λεζάντα:
Κατοικεί η ίδια ψυχή σε αυτά τα διαφορετικά σώματα;

Για να γίνει κατανοητό αυτό, δίνεται ένα παράδειγμα. Ο σκύλος και ο λύκος βρίσκονται εξελικτικά πολύ κοντά μεταξύ τους. Μάλιστα, ο σκύλος και ο λύκος δεν έχουν διαχωριστεί πλήρως ως είδη, αφού ακόμα μπορούν να αναπαραχθούν μεταξύ τους με μικρή πιθανότητα επιτυχίας. Ο διαχωρισμός γίνεται εύκολα στα δύο είδη, που έχουν διαφορετική εμφάνιση αλλά και διαφορετική συμπεριφορά. Ο σκύλος έχει μια συμπεριφορά και μια εμφάνιση που είναι μια αδιαίρετη ενότητα. Δηλαδή δεν νοείται ένα ον που έχει εμφάνιση σκύλου αλλά να μην έχει και συμπεριφορά σκύλου. Το ίδιο από την άλλη και για τον λύκο. Κάθε ον που έχει μορφή λύκου συμπεριφέρεται ως λύκος.

Αν σκεφτούμε το ίδιο και για τις φυλές στο ανθρώπινο είδος, θα διαπιστώσουμε ότι εμφάνιση και συμπεριφορά είναι έννοιες αλληλένδετες. Ένας με σωματικά χαρακτηριστικά του Μεσογειακού τύπου είναι βέβαιο ότι θα έχει και τη συμπεριφορά που αντιστοιχεί σε αυτόν τον φυλετικό τύπο. Το ίδιο και για τις υπόλοιπες ανθρώπινες φυλές. Πράγμα που σημαίνει ότι η διαφορετική εμφάνιση σημαίνει και διαφορετική συμπεριφορά. Αυτό το γνωρίζουν ασυνείδητα όλοι οι άνθρωποι, καθώς όλοι λίγο πολύ βγάζουν συμπεράσματα από την εμφάνιση κάποιου σχετικά με την πιθανή συμπεριφορά του.

Καταλήγοντας στην διαπίστωση ότι εμφάνιση και συμπεριφορά πάνε μαζί, ενδιαφέρον έχει να κατηγοριοποιηθεί ο άνθρωπος με βάση αυτά τα κριτήρια. Οι φυλετικοί ανθρωπολόγοι έχουν κατατάξει το ανθρώπινο είδος σε φυλές και έχουν μελετήσει τα σωματικά και ψυχικά τους γνωρίσματα. Συνεπώς, κοιτάζοντας έναν άνθρωπο και αντιστοιχώντας τον σε αυτές τις φυλές, μπορεί κανείς να εκτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τα ψυχικά χαρακτηριστικά του.

1 σχόλιο:

  1. Όχι δεν κατοικεί η ίδια ψυχή σε αυτά τα διαφορετικά σώματα :) Όπως δεν κατοικεί και η ίδια ψυχή σε αυτό τα δύο σώματα στα δεξιά στην εικόνα σου και σε αυτά:

    http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/9/7/1/534971/paki.jpg

    http://www.ethemis.gr/wp-content/uploads/2011/10/image31.jpg

    http://www.newsit.gr/files/Image/2013/06/20/resized/drakos_galatsi_534_355.jpg

    http://3.bp.blogspot.com/-Hy78fznAA6o/UfbF5zdQHKI/AAAAAAAAr2s/xNDU-0I0EGU/s1600/article-2380709-1B0BC1AD000005DC-928_306x423.jpg

    http://www.goldcoasthc.org.au/images/rabbi.jpg

    Το ζήτημα που τίθεται είναι πότε όλες οι όμοιες με τις δύο ψυχές στα δεξιά στην εικόνα που παραθέτεις θα το καταλάβουν, θα σταματήσουν να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους και θα συσπειρωθούν εναντίον του ενιαίου προβλήματος που προβάλει στον ορίζοντα πριν να είναι πολύ αργά...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.