Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μεσογειακός τύπος

Ο Μεσογειακός φυλετικός τύπος χαρακτηρίζεται από:

α)         Δολιχοκεφαλία, πρόσωπο χωρίς γωνίες, ανοιχτά μάτια
β)         Λεπτοπροσωπία έως Μεσοπροσωπία
γ)         Λεπτορρινία, ίσια μύτη
δ)         Συνήθως βαθύ χρώμα ματιών και μαλλιών
ε)         Μαλλιά ίσια έως κυματιστά, έντονη τριχοφυΐα προσώπου
στ)       Εξωμορφικός προς μεσομορφικός

Αυτός ο φυλετικός τύπος συναντάται στα βόρεια και στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου, εξ'ού και το όνομά του. Συναντάται κυρίως στις χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και λιγότερο σε νότια Γαλλία και Ιβηρική χερσόνησο.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα του Μεσογειακού φυλετικού τύπου.
Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Raul Albiol και η Ιταλίδα ηθοποιός Caterina Murino.


Και δυο Έλληνες, μιας και ο τύπος αυτός υπάρχει σε αρκετούς αριθμούς στην Ελλάδα.
Ο ομογενής Alex Dimitriadis και η τραγουδίστρια Ελισσάβετ Σπανού.


13 σχόλια:

  1. Κύριε Διαχειριστά, λέτε ότι ο Μεσογειακός τύπος χαρακτηρίζεται από Δολιχοκεφαλία. Από μια εικόνα που δείχνει μόνο το πρόσωπο, ή παρατηρώντας μια γυναίκα που ο όγκος των μαλλιών της καλύπτει το πίσω μέρος του κεφαλιού της, πως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όντως, αυτός ο φαινότυπος χαρακτηρίζεται από δολιχοκεφαλία? Εννοώ από μια εικόνα και χωρίς τα κατάλληλα ανθρωπομετρικά εργαλεία, είναι δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή και έγκυρα συμπεράσματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ανθρωπολόγοι μετρούν τον κεφαλικό δείκτη με τη χρήση των spreading calipers για να αποφανθούν. Κοιτάζοντας όμως εικόνες μετρηθέντων ανθρώπων σε ανθρωπολογικά βιβλία με τον κεφαλικό τους δείκτη σημειωμένο από κάτω, γρήγορα θα είναι κανείς σε θέση να συμπεράνει τουλάχιστον τα δύο άκρα, δολιχοκεφαλίας ή βραχυκεφαλίας.

      Δηλαδή, αν το πίσω μέρος του κεφαλιού προεξέχει σημαντικά και το κεφάλι είναι σχετικά στενό, τότε υπάρχει δολιχοκεφαλία. Αν το πίσω μέρος ανεβαίνει απότομα σαν να βγαίνει από τον λαιμό ή περίπου έτσι, τότε υπάρχει βραχυκεφαλία. Δηλαδή με την απλή παρατήρηση και μελέτη δειγμάτων σε βιβλία, άνετα ξεχωρίζουν οι δολιχοκέφαλοι και οι βραχυκέφαλοι, δύσκολα όμως οι μεσοκέφαλοι.

      Στις γυναίκες υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα με τα μακριά μαλλιά που κρύβουν το πίσω μέρος του κεφαλιού. Με λίγη όμως εξάσκηση και έχοντας κατά νου με ποιούς φυλετικούς τύπους ταιριάζουν η βραχυκεφαλία και η δολιχοκεφαλία, βγαίνει άκρη. Σε κάθε περίπτωση μία εικόνα δεν αρκεί και οι ανθρωπολόγοι χρησιμοποιούν δύο εικόνες, ανφάς και προφίλ, για να φαίνεται και πλήρως το σχήμα του κεφαλιού.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Αν καποιος στο πισω μερος του κεφαλιου παρατηρει ενα εξωγκομα στη μεση του κρανιου θεωρειτε Δολικοκεφαλια;; Εννοω οτι το κεφαλι να μην ειναι μια λεια επιφανεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα διαβάσει από κάποιον ότι οι Μεσογειακοί έχουν 0 θετικο νομιζω αιμα ισχυει? Δεν μπορει ενας Μεσογειακος να εχει ομαδα αιματος Β θετικο για παραδειγμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να με βοηθήσει σε κάτι αν ξέρεις ... Έστειλα σε σένα γιατί

      Διαγραφή
    2. Γιατί ο διαχειριστής μάλλον δεν τα βλεπει

      Διαγραφή
    3. Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα Νοτιομεσογειακου φυλετικού τυπου και ένα Αραβικου δολιχοκεφαλου;

      Διαγραφή
    4. Μάγκες έχω και εγώ αυτό το εξογκωμα που το πήρα από τον παππού της μάνας μου μεριά λογικά, αλλά δεν γίνεται να είμαι σε καμία περίπτωση μεσογειακός γτ είμαι ξανθός με μπλε μάτια. Μοιάζει φουλ διναρικος ο παππούς μου απλά έχει αυτό το εξογκωμα πίσω που μπορεί να σημαίνει διναρικος έχει λογικά βρσχυκεφαλια μεγάλη κυρτή μύτη και μου θυμίζει πάρα πολύ ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα του αριστιππου. Είμαι και μισός Πόντιος από πατέρα μου μεριά και λογικά αρμενοειδης όπως μας λένε εμάς τους πόντιους, αλλά εγώ πιστεύω πως δεν είμαστε καθαροί αρμενοειδης οι πόντιοι, είμαστε κυρίως αρμενοειδης με λίγη αλπική ή διναρικη επίδραση πιστεύω.

      Διαγραφή
    5. Απλά έχει αυτό το εξογκωμα πίσω που μπορεί να σημαίνει νορδικος ήθελα να πω όχι διναρικος

      Διαγραφή
    6. Υπάρχουν και μεσόγειακοι Πόντιοι και κρομανοειδης ο Παντελίδης Νότιος κρομανοειδης φαίνεται προτο μεσογειακός νομίζω

      Διαγραφή
  4. Η Σπανού είναι ξεκάθαρα αλπική ή αλπικομεσογειακή παρά μεσογεαικού τύπου. Καυλιάρες και οι δυό βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.