Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Sergi G. - The Mediterranean Race

Ο Giuseppe Sergi (1841–1936) ήταν Ιταλός ανθρωπολόγος. Σπούδασε θεωρητικές και μετέπειτα φυσικές επιστήμες, όπου ειδικεύτηκε στην φυλετική ανθρωπολογία. Έγινε καθηγητής ανθρωπολογίας το 1880 και ίδρυσε εργαστήριο φυλετικών μελετών. Οι φυλετικές μελέτες ήταν ακόμα στα σπάργανα στην Ιταλία. Ο Sergi ιδρύει ινστιτούτο και περιοδικό ανθρωπολογίας, εμφανίζοντας έντονη επιστημονική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο βιβλίο του με τίτλο "The Mediterranean Race", εκδίδεται το 1901.

Το βιβλίο του είναι μια μονογραφία για τον Μεσογειακό φυλετικό τύπο. Ο Sergi αντιτίθεται στη χρήση του κεφαλικού δείκτη για την φυλετική ταξινόμηση και αντ΄αυτού προτείνει την θεώρηση της συνολικής μορφολογίας του κρανίου. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος που εισάγει τον όρο Μεσογειακή φυλή για τον καστανό δολιχοκεφαλικό τύπο της λεκάνης της Μεσογείου. Θεωρεί ότι η Μεσογειακή φυλή προήλθε από την Ανατολική Αφρική και εξαπλώθηκε βόρεια, καλύπτοντας την Μέση Ανατολή, την Νότια Ευρώπη, ενώ ένας κλάδος της φτάνει στο Βορρά, όπου προκύπτει ο Νορδικός τύπος.

Διαπιστώνει ορθά ότι ο Μεσογειακός τύπος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία των αρχαίων πολιτισμών της Αιγύπτου, της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, της Μεσοποταμίας και άλλων. Αντιτίθεται στην αντιεπιστημονική, φαντασιακή και γελοία θεώρηση του Νορδικισμού ότι ξανθοί Γερμανοειδείς δημιούργησαν όλους αυτούς τους πολιτισμούς, αλλά χάθηκαν τα ίχνη τους λόγω μίξης. Πολύ καλά γνωρίζουν άπαντες ότι οι βόρειες φυλές ήταν βάρβαρες και απολίτιστες μέχρι και τον Μεσαίωνα. Μιλά με θετικά λόγια για την Μεσογειακή φυλή και γελοιοποιεί τους Νορδικιστές, αλλά αυτό φαίνεται περισσότερο σε άλλες δημοσιεύσεις του.

Το βιβλίο του ελάχιστες πληροφορίες δίνει, αλλά έχει ιστορική σημασία για την φυλετική ανθρωπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.