Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Gunther H. - Racial Elements Of European History

Ο Hans Gunther (1891-1968) ήταν Γερμανός φυλετικός ανθρωπολόγος. Μετά τις σπουδές σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα εστίασε στις φυλετικές μελέτες. Έγραψε αρκετά βιβλία σχετικά με τον Γερμανικό λαό και τις καταβολές του. Το 1927 εκδίδεται το βιβλίο του "The Racial Elements of European History". Από το 1930 γίνεται καθηγητής πανεπιστημίου. Είναι ένθερμος εθνικιστής και μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Εργατών Γερμανίας. Όταν αυτό έρχεται στην εξουσία το 1933, ο Gunther γίνεται ο υπ'αριθμόν ένα φυλετικός ανθρωπολόγος στη Γερμανία και οι φυλετικές του θεωρίες κυριαρχούν.

Στο βιβλίο του αυτό ο Gunther μελετά τις ευρωπαϊκές φυλές και την επίδρασή τους στην ιστορία της Ευρώπης. Τις χωρίζει σε πέντε κύριους φυλετικούς τύπους, Νορδικός, Διναρικός, Μεσογειακός, Ανατολικός Βαλτικός, Αλπικός. Περιγράφει αναλυτικά τα σωματικά και τα ψυχικά τους χαρακτηριστικά. Οι περιγραφές του είναι πλήρως κατανοητές και αναλυτικές.

Η συνεισφορά του είναι τεράστια ειδικά στην εξέταση των ψυχικών χαρακτηριστικών. Πολλοί ανθρωπολόγοι έχουν αποφύγει να αναφερθούν σε ψυχικά χαρακτηριστικά με λεπτομέρειες ή δεν ασχολήθηκαν. Ωστόσο τα ψυχικά χαρακτηριστικά είναι αλληλένδετα με τα σωματικά και βοηθούν καταλυτικά στην μελέτη της ιστορίας και των πολιτισμών αλλά και στην φυλετική ταξινόμηση. Όποιος διαβάσει το βιβλίο του Gunther είμαι βέβαιος ότι η ζωή του θα έχει αλλάξει για πάντα. Θα βλέπει τους γύρω του και θα εξετάζει τη συμπεριφορά τους με άλλο μάτι.

Ο Gunther είναι θιασώτης της θεωρίας του Νορδικισμού, που λέει ότι ο ξανθός Νορδικός φυλετικός τύπος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την δημιουργία πολιτισμού, είτε σήμερα, είτε κατά το παρελθόν, καθώς υπερέχει πνευματικά έναντι των άλλων. Δηλαδή όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί προήλθαν από τον ξανθό Νορδικό τύπο! Η πτώση των πολιτισμών αυτών και καλά οφείλεται στη μίξη του αίματος αυτών των ολιγάριθμων κυρίαρχων ξανθών τάξεων με τους απολίτιστους γηγενείς! Και αυτό σε όλους τους γνωστούς αρχαίους πολιτισμούς! Αυτές οι γελοιότητες του Νορδικισμού, που υποστηρίχθηκαν και από Άγγλους, Αμερικανούς, Γάλλους, αποτελούν κορυφαίο δείγμα αντιεπιστημονικότητας. Δεν πρέπει όμως να απορριφθεί όλο το έργο, αλλά ο αναγνώστης να καταλάβει πότε ο συγγραφέας υπερβάλλει και πότε αυτά που γράφει υποδηλώνουν καποια αλήθεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, αυτός που θα διαβάσει το βιβλίο πρέπει να μπορεί να καταλάβει τι γράφει ο συγγραφέας για να ευλογήσει τα γένια του - τον Νορδικό τύπο - και τι για να δυσφημήσει τους άλλους τύπους, ειδικά τον Μεσογειακό. Ωστόσο, αν έχουμε κατά νου τον βαυκαλισμό του συγγραφέα και απομονώσουμε κάποιες αποθεωτικές περιγραφές για τον Νορδικό τύπο, στις περιγραφές των ψυχικών χαρακτηριστικών των φυλών γράφει ως επί το πλείστον αλήθειες.

Το βιβλίο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πλήρως κατανοητή ταξινόμηση των ευρωπαϊκών φυλών, αλλά κυρίως για την περιγραφή των ψυχικών διαφορών των φυλών. Είναι το μόνο βιβλίο που τις περιγράφει αναλυτικά. Δεν νοείται φυλετικός μελετητής που να μην το έχει διαβάσει. Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί οπωσδήποτε από όσους ασχολούνται με την φυλετική ανθρωπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.