Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Οι φυλές του αρχιπελάγους της Μαλαισίας

Ο Ολλανδός ανθρωπολόγος J. P. Kleiweg de Zwaan έγινε διάσημος για τις διεξοδικές φυλετικές μελέτες που διενήργησε στη νοτιοανατολική Ασία. Σπούδασε ιατρός και εξάσκησε το επάγγελμα για μερικά χρόνια. Στροφή στην καριέρα του πραγματοποίησε όταν έλαβε μέρος ως ανθρωπολόγος σε επιστημονική αποστολή στην Ινδονησία, που τότε αποτελούσε αποικία της Ολλανδίας, υπό το όνομα Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. Έκτοτε εμβάθυνε στην φυσική ανθρωπολογία της ευρύτερης περιοχής, μένοντας εκεί για χρόνια, ώστε να ολοκληρώσει τις φυλετικές μελέτες του. Καρπός των πολυετών ερευνών του ήταν το βιβλίο "De rassen van der Indischen Archipel" για το οποίο βρίσκουμε μια παρουσίαση στο περιοδικό American Anthropologist. Στο βιβλίο εξετάζεται η φυλετική σύνθεση των κατοίκων του αρχιπελάγους της Μαλαισίας. Μία ακόμη παρουσίαση βρίσκουμε στο περιοδικό Revue Anthropologique.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δεκάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν τους φυλετικούς τύπους της περιοχής. Τα φυλετικά στοιχεία που βρίσκει ο de Zwaan είναι τα εξής:...
Negrito, Veddid, Proto-Malayid, (Deutero)Malayid.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Negrito είναι το χαμηλό ανάστημα, τα έντονα κατσαρά μαλλιά, το σκούρο δέρμα που προσεγγίζει το μαύρο, τα σκούρα καφέ προς μαύρα μάτια και το κοντό κρανίο. Ο συγγραφέας ορθά επισημαίνει ότι δεν αρκεί το χαμηλό ανάστημα για να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν την φυλετική κατηγορία, καθώς υπάρχουν και μη νεγροειδείς πληθυσμοί με χαμηλό ανάστημα, όπως π.χ. οι Λαπωνικοί.

Ο φυλετικός τύπος Veddid περιγράφεται με μακροσκελία, καφέ προς σκούρο καφέ χρώμα δέρματος και σκούρα καφέ μάτια. Τα μαλλιά είναι κυματιστά, σκούρα και με χοντρή τρίχα. Η τριχοφυΐα προσώπου και σώματος είναι αραιή. Το κρανίο είναι μακρύ και διαθέτει έντονα υπερόφρυα τόξα. Το πρόσωπο είναι σχετικά ευρύ. Η μύτη είναι πολύ πλατιά και το πηγούνι έντονο. Οι Veddid φαίνεται ότι αποτελούσαν ευρύτατα διαδεδομένο πληθυσμό προϊστορικά, όμως αργότερα περιορίστηκαν από άλλους τύπους. Σποραδικά εντοπίζονται πληθυσμοί της οικογένειας των Veddid σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Οι Proto-Malayid διαφέρουν από τους κυρίως παράλιους Deutero-Malayid έχοντας χαμηλότερο ανάστημα, μακρύτερο κεφάλι, πιο σκούρο δέρμα, πιο πλατιά μύτη και πιο πλατύ στόμα. Εξετάζεται το κατά πόσον οι Deutero-Malayid που ζουν στα παράλια, έχουν συγγένεια με τους κάπως πιο πρωτόγονους εμφανισιακά Proto-Malayid. Κάποιοι ανθρωπολόγοι υποστήριξαν ότι αρχικά κατοίκησαν την Ινδονησία οι Negrito, έπειτα πιο εκτεταμένα οι Proto-Malayid που σχεδόν εξαφάνισαν τους προηγούμενους και στη συνέχεια εισήλθαν δια της θαλάσσης οι Deutero-Malayid, καταλαμβάνοντας τα παράλια στα οποία βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Άλλοι θεώρησαν ότι οι Deutero-Malayid αποτελούν εξελικτικό παρακλάδι των Proto-Malayid, έχοντας λάβει στοιχεία και από άλλες φυλές.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ινδονησίας και της Μαλαισίας κατοικούν οι τέσσερις τύποι που περιέγραψε αναλυτικά ο Kleiweg de Zwaan, με τους δύο τελευταίους να πλειοψηφούν.

4 σχόλια:

  1. Είχα ξανακάνει ερώτηση και δεν δέχτηκα απάντηση ο μουστακας είναι διναρικος ναι η όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.