Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Η ανθρωπολογία της Σομαλίας

Την ανθρωπολογία της Σομαλίας μελέτησε ο Ιταλός ανθρωπολόγος Nello Puccioni στο βιβλίο του με τίτλο "Antropologia e etnografia delle genti della Somalia, vol. I Antropometria", για το οποίο βρίσκουμε μια παρουσίαση στο περιοδικό Revue Anthropologique.

O Puccioni αφιερώνει τρεις τόμους στην μελέτη των Σομαλών. Ο πρώτος τόμος ασχολείται με την ανθρωπομετρία, ο δεύτερος με την κρανιολογία και την οστεολογία και ο τρίτος με την εθνολογία.

Οι μετρήσεις ήταν λεπτομερείς και πραγματοποιήθηκαν σε 114 Σομαλούς, οι οποίοι εξετάζονται συγκριτικά με τους γειτονικούς Αιθίοπες. Στην Σομαλία ο συγγραφέας εντοπίζει τρεις φυλετικούς τύπους.

Ο πρώτος είναι ο...
Αιθιοπικός, με μεγάλο ανάστημα, μακροσκελία, έντονη δολιχοκεφαλία, λεπτορρινία, λεπτοπροσωπία, χείλη μεγάλα, έντονα σγουρά μαλλιά και καθόλου προγναθισμό.
Ο δεύτερος είναι ο Αραβικός (;), με μικρότερο ανάστημα, μέτρια μακροσκελία, δολιχοκεφαλία, μεσο-λεπτοπροσωπία, μέτρια χείλη, κατσαρά μαλλιά. Μάλλον εννοείται κάτι σαν μίξη με Αιθιοπικό.
Ο τρίτος, που τον ονομάζει νέγρικο, είναι μάλλον ο τοπικός Somalid, μια πιο νέγρικη έκδοση του Αιθιοπικού, με μεγάλο ανάστημα, πιο σκούρο χρώμα δέρματος, πλατιά μύτη και προγναθισμό.

Έπειτα ο Puccioni εξετάζει τις εθνοτικές ομάδες της Σομαλίας και αντιστοιχεί την καθεμία με τους τρεις παραπάνω τύπους. Οι περισσότεροι είναι Αιθιοπικοί, με Σομαλικούς προς τα άκρα της χώρας, ενώ οι όσοι Αραβικοί έχουν προέλθει από την απέναντι αραβική χερσόνησο.

1 σχόλιο:

  1. '''''''''''''''''Διαβολικός''''''''''''''''' Δαρβινιστής3 Μαρτίου 2016 στις 10:36 μ.μ.

    Οι φυλετικοί τύποι της σομαλίας,του πακιστάν,του μπαγκλαντές και του αφγανιστάν αφορούν άμεσα το μαρξιστικό και '''''''''''''''''ανθρωπιστικό''''''''''''''''' τσαντίρι της π.ο.δ.γ.(=πρώην οθωμανική δημοκρατία του γυφτοελλαδιστάν) αφού αποτελούν πλέον και τους δικούς του φυλετικούς τύπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.