Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ο τρόπος λήψης των ανθρωπολογικών μετρήσεων

Η ανθρωπομετρία συνεχίζεται κανονικότατα μέχρι τις μέρες μας. Μπορεί η φυσική ανθρωπολογία να είναι ο κύριος επιστημονικός κλάδος που χρησιμοποιεί την ανθρωπομετρία, όμως οι ανθρωπολογικές μετρήσεις είναι απαραίτητες και για την σχεδίαση εργονομικού εξοπλισμού και ρουχισμού. Μία ανθρωπομετρική έρευνα του στρατού των ΗΠΑ με τίτλο "Anthropometry of flying personnel in USA" παρέχει αναλυτικές οδηγίες για την λήψη των ανθρωπολογικών μετρήσεων.

Οι ανθρωπολογικές μετρήσεις πρέπει να γίνονται με σωστή τεχνική και με τα κατάλληλα μετρητικά όργανα. Η έρευνα παρουσιάζει εξονυχιστικά τις μετρήσεις για κάθε μέρος του ανθρωπίνου σώματος. Εμείς θα εστιάσουμε στις μετρήσεις που χρησιμεύουν στην φυλετική ταξινόμηση.

Οι μετρήσεις είναι οι εξής...

Αρχικά να σημειώσουμε ότι:
Για τον υπολογισμό του κορμικού δείκτη χρειάζεται το ανάστημα και το καθιστό ύψος.
Για τον υπολογισμό του κεφαλικού δείκτη χρειάζεται το μήκος και το πλάτος του κεφαλιού.
Για τον υπολογισμό του προσωπικού δείκτη χρειάζεται το ύψος και το πλάτος του προσώπου.
Για τον υπολογισμό του ρινικού δείκτη χρειάζεται το μήκος και το πλάτος της μύτης.
Επιπλέον μετρήσεις είναι αυτές του ύψους του κεφαλιού, για την εύρεση υψικρανίας/χαμαικρανίας, καθώς και η διάμετρος των σαγονιών, για την εκτίμηση των γωνιών του προσώπου. Δείτε και αναλυτικότερα τις ανθρωπολογικές μετρήσεις.


- Ανάστημα



- Καθιστό ύψος



- Μήκος κεφαλιού



- Πλάτος κεφαλιού



- Ύψος κεφαλιού (όχι τόσο συνήθης μέτρηση)



Δυστυχώς δεν δίνεται η κλασική μέτρηση του μήκους του προσώπου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η έρευνα δεν έγινε για φυλετική διάγνωση. Δίνεται μόνο η μέτρηση από το πηγούνι μέχρι την αρχή του τριχωτού της κεφαλής. Η κλασική μέτρηση του ύψους του προσώπου γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μόνο που απόσταση που μετράται είναι από το πηγούνι μέχρι την αρχή της μύτης -δες και μέτρηση μήκους μύτης. Αυτή που απεικονίζεται δεν είναι η μέτρηση για τον υπολογισμό του προσωπικού δείκτη.



- Πλάτος προσώπου (διζυγωματική διάμετρος)



- Διάμετρος σαγονιών



- Μήκος μύτης



- Πλάτος μύτης



Δίνονται ακόμα πολλές μετρήσεις για τις αποστάσεις των ματιών [1]-[2]-[3], τις διαστάσεις των χειλιών [1]-[2] και του αυτιού [1]-[2], καθώς και πολλές ακόμα οι οποίες σποραδικά μόνο χρησιμοποιούνται από τους φυλετικούς ανθρωπολόγους. Όλες οι δυνατές μετρήσεις, μόνο του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος, δίνονται σε αναλυτικά σχήματα [1]-[2].

Η έρευνα αυτή αποτελεί τον πληρέστερο οδηγό για την λήψη ανθρωπολογικών μετρήσεων σχεδόν για οποιοδήποτε μέρος του ανθρωπίνου σώματος.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.