Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Βασικές ανθρωπολογικές μετρήσεις κεφαλιού και προσώπου


Από τις ανθρωπολογικές μετρήσεις του σχήματος προκύπτουν οι εξής δείκτες:

Ο κεφαλικός δείκτης CI προκύπτει από τον λόγο b/a επί τις εκατό και δείχνει πόσο στενόμακρο είναι το κεφάλι προς τα πίσω.
Συγκεκριμένα: (eu-eu)/(g-op) x 100%. Υπάρχουν πολλές ταξινομήσεις. Μία από αυτές είναι:
Δολιχοκέφαλος: CI < 80
Μεσοκέφαλος: 80 CI ≤ 82
Βραχυκέφαλος: CI > 82

Ο προσωπικός δείκτης FI προκύπτει από τον λόγο e/d επί τις εκατό και δείχνει...
πόσο λεπτό είναι το πρόσωπο.
Συγκεκριμένα: (n-gn)/(zy-zy) x 100%. Η κλασική ταξινόμηση:
Ευρυπρόσωπος: FI < 84
Μεσοπρόσωπος: 84 FI < 88
Λεπτοπρόσωπος: FI 88

Ο ρινικός δείκτης NI προκύπτει από τον λόγο g/f επί τις εκατό και δείχνει πόσο λεπτή είναι η μύτη.
Συγκεκριμένα: (al-al)/(n-sn) x 100%. Η κλασική ταξινόμηση:
Λεπτόρρινος: ΝΙ < 70
Μεσόρρινος: 70 ΝΙ < 85
Πλατύρρινος: ΝΙ > 85

Μπορεί να μετρηθεί και ο δείκτης HLI (Height-Length Index) προκύπτει από τον λόγο c/a που δείχνει κατά πόσο το κρανίο εξέχει προς τα πάνω. Μία αξιόλογη μέτρηση που δεν περιλαμβάνεται στο σχήμα είναι η διάμετρος του σαγονιού (go-go).

Από το βιβλίο του G. Montandon, "La race, les races", σύμφωνα με τις ανθρωπολογικές οδηγίες του βιβλίου του R. Martin, "Lehrbuch der Anthropologie".

13 σχόλια:

  1. Κατατοπιστικὸ ἄρθρο, Ἀρχηγέ. ὑποψιάζομαι ὅτι ἔχεις κάνει ἕνα λάθος: στὸν προσωπικὸ δείκτη, ἔχω τὴν ἐντύπωσι ὅτι δὲν ὑπάρχουν "βραχυπρόσωποι", ἀλλὰ "εὐρυπρόσωποι". Ὁ ὅρος "βραχυπρόσωπος" πρέπει νὰ ὑφίσταται μόνο γιὰ τὸ προσωπικὸ ὕψος, χαρακτηριστικὸ ποὺ ἀξίζει νὰ ἀναλύσῃς σὲ ἕτερο ἄρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Διαχειριστά, γνωρίζω δύικα δίδυμα αδέρφια, που ο ένα είναι βραχυκέφαλος με στρόγγυλο πρόσωπο και περιττά κιλά και ο άλλος δολιχοκέφαλος μελαχροινός και μεσο-εξωμορφικός. Αυτο σημαίνει αναγκαστικά ότι και η ψυχοσύνθεσή τους θα είναι εντελώς διαφορετική? Υποτελή γονίδια είναι δυνατόν να δίνουν μια διαφορετική έκφραση χαρακτήρος? Επίσης, είναι δυνατόν κάποιος να κληρονομήσει χαρακτηριστικά εν μέρη από το πατέρα του και εν μέρει από τη μητέρα του? Π.χ. Μεσογειακός Πατέρας με Αρμενοειδή μητέρα, και ο απόγονος να είναι π.χ. δολιχοκέφαλος με κυρτή μύτη?
    Και σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται σύνθεση φυλετικών τύπων σε ένα άτομο, ποιος θα δράσει ισχυρότερα στη ψυχοσύνθεσή του? π.χ. Μεσογειακός > Αρμενοειδής ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σωματικά χαρακτηριστικά πάνε μαζί με τα ψυχικά. Αν έχουν κληρονομηθεί όλα τα γονίδια που ορίζουν την εμφάνιση, θα έχουν κληρονομηθεί και αυτά που μεταβάλλουν τη συμπεριφορά, καθώς αλληλοδιαπλέκονται. Σώμα και χαρακτήρας πάνε μαζί.

      Ένας Μεσογειακός πατέρας με μια Αρμενοειδή μητέρα, είτε θα κάνουν απογόνους Μεσογειακούς-Αρμενοειδείς, με πότε τον έναν, πότε τον άλλο τύπο να υπερτερεί, ή ο απόγονος θα ανήκει στον έναν από τους δύο τύπους καθαρά, ή σπάνια θα ανήκει σε τυπο προγόνου δύο γενιές πίσω. Δηλαδή είναι σύνηθες ο απόγονος να είναι σύνθεση των φυλετικών τύπων των γονιών του και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας αν το μελετήσει επισταμένως. Ένας απόγονος θα μπορούσε άνετα να είναι δολιχοκέφαλος με κυρτή μύτη, ως Μεσογειακός-Αρμενοειδής.

      Όταν υπάρχει σύνθεση φυλετικών τύπων, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιος φυλετικός τύπος υπερτερεί στην ψυχοσύνθεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χαρακτήρας προκύπτει ως μια τυχαία μίξη στοιχείων της ψυχοσύνθεσης των δύο τύπων και δεν επικρατεί ο ένας ολοκληρωτικά. Μίξη σωματική σημαίνει και μίξη χαρακτήρων. Δεν υπερτερεί κάποιος τύπος εκ των προτέρων, είναι τυχαίο το ποιος θα υπερτερεί.

      Διαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φυσιογνωμία του εικονιζομένου κυρίου μού φάνηκε πολύ αρμονική και σύμφωνα με τις οδηγίες του δημοσιεύματος υπολόγισα τους δείκτες, εκ των οποίων προκύπτουν τα εξής γνωρίσματα:

    δολιχοκεφαλία, λεπτοπροσωπία, λεπτορρινία και χαμαικρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα υπολόγισες. Οι δείκτες χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους ανθρωπολόγους και βέβαια συνδέονται με τα γνωρίσματα των διαφόρων φυλών.

      Διαγραφή
    2. Συνεπώς, βάσει των συγκεντρωτικών πινάκων που παρατίθενται στην εισαγωγή της «Καταγωγής των Ελλήνων» συνάγεται πως ο ανωτέρω εικονιζόμενος είναι τυπικό δείγμα Νορδικού, καθώς το νορδικό αποτελεί το πλέον χαμαίκρανο και λεπτοπρόσωπο Ευρωπαϊκό φύλο, σε συνδυασμό με την λεπτορρινία και δολιχοκεφαλία.
      Σωστά;

      Διαγραφή
    3. Ένας λεπτοπρόσωπος, λεπτόρρινος, δολιχοκέφαλος, χαμαίκρανος στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι Μεσογειακός, Ατλαντοειδής, Νορδικός ή και Κρομανοειδής. Υπάρχουν μεν κάποιες κατά μέσο όρο μικροδιαφορές ως προς τους δείκτες, όπως π.χ. ότι οι Νορδικοί είναι οι πιο λεπτοπρόσωποι, οι Μεσογειακοί τείνουν προς μεσοπροσωπία, κτλ, όμως υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις και δεν μπορούν να βγουν ακριβή συμπεράσματα από τους δείκτες.

      Εν γένει, η συγγένεια αρκετών φυλετικών τύπων του ανθρώπου και ιδιαίτερα οι περιπτώσεις μίξης καθιστούν αδύνατη την φυλετική ταξινόμηση μόνο με δείκτες. Η ποσοτικοποίηση με δείκτες βοηθά αρκετά, όμως δεν αρκεί για την ταξινόμηση, καθώς είναι απαραίτητα και τα μη μετρήσιμα περιγραφικά στοιχεία.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ!
      Θα ήταν ενδιαφέρουσες τέτοιες απεικονίσεις και όλων των υπολοίπων φυλετικών τύπων ώστε τα ανθρωπολογικά-φυλετικά χαρακτηριστικά όσων μας περιβάλλουν να είναι αναγνωρίσιμα.

      Και, αν θέλετε, και ένα μικρό σχολιασμό δημοσιευμάτων που δίκην "δημοψηφίσματος" κομμουνιστικού τύπου ανακηρύσσουν τον νεοελληνικό πληθυσμό ακραιφνή με ποσοστά καθαρότητος 99,5% και λοιπά φαιδρά.

      Διαγραφή
    5. Αν και ο πλεον καταλληλος να απαντησει ειναι ο αξιοτιμος κυριος διαχειριστης,οφειλω αφου γνωριζω περι τινος προκειται να διασαφηνισω τον χαρακτηρα αυτων των ερευνων και κατ'επεκτασιν των δημοσιευματων.
      Αυτο το οποιο κανουν οι συγκεκριμενοι ανοητοι ειναι να στοχευουν στην ανιχνευση ενος συγκεκριμενου γονιδιου που οριζει γονοτυπικα εναν πληθυσμο,χωρις να αντιστοιχουν τον πληρη DNAικο
      κωδικα,ως κατεξοχην χαρακτηριστικο του.
      Το τραγελαφικο αποτελεσμα ειναι ακομα και φαινοτυποι της υποσαχαριας αφρικης,αλλα και γενικως οι οποιοι αλλοι,οι οποιοι εχουν καποια συμμετοχη μεσω μειξεως του συγκεκριμενου γονιδιου να συμπεριλαμβανονται στο συνολο το οποιο φερει αυτο το γονιδιο ως χαρακτηριστικο του ασχετως δηλαδη της λοιπης γονιδιακης του συστασεως.
      Πιο απλα ο σχορτσιανιτης επειδη εχει ελληνοειδη τελοσπαντων πατερα συμφωνα με την μεθοδο των εν λογο ερευνων συγκαταλεγεται στο 99,5% των...καθαρων!
      Ενας φαινοτυπος χιμπατζη θεωρειται ετσι...απογονος του Αχιλλεως!
      Η γενετικη οπως εχουμε προαναφερει λοιπον αποτελει αναξιοπιστο παραγοντα εφοσον δεν λαμβανει υποψιν εκτος απο τα γονοτυπικα στοιχεια στο συνολο τους,γιατι ουτε αυτο δεν γινεται εν προκειμενω,τα φαινοτυπικα επιπλεον.
      Για αυτο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η ταυτοχρονη μελετη και αναπτυξη και αυτου του κλαδου της βιολογιας μαζι με την ανθρωπολογια και οχι βεβαιως μονου του.
      Αυτο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ απο την ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

      Διαγραφή
    6. Ποιες οι διαφορές μεταξύ λεπτοπροσωπίας-δολιχοπροσωπίας και ευρυπροσωπίας-βραχυπροσωπίας; Οι paleo-sardinian π.χ. πώς έχουν χαμηλό πρόσωπο καί λεπτό δηλαδή;

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.