Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Οι φυλές της Ανατολικής Ευρώπης

Η Ρωσία είναι ένα τεράστιο σε έκταση κράτος, οπότε είναι λογικό να κατοικούν άνθρωποι από πολλές φυλές. Ο W. Emme έκανε μια προσπάθεια ταξινόμησης των φυλετικών τύπων της Ευρωπαϊκής Ρωσίας σε μελέτη του στο Revue d'Anthropologie με τίτλο "De la pluralité de types anthropologiques des habitants de la Grand-Russie et de la Petite-Russie". Τότε η Ρωσία συνόρευε με την Γερμανική Αυτοκρατορία και την Αυστροουγγαρία και περιελάμβανε τμήμα της σημερινής Πολωνίας, την Ουκρανία, την Μολδαβία, την Λευκορωσία και όλες τις Βαλτικές χώρες. Συνεπώς η μελέτη αυτή αναφέρεται ουσιαστικά σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, που τότε ήταν ενσωματωμένη στη Ρωσική Αυτοκρατορία, επί Τσάρου.

Η κλασική αλλά εσφαλμένη άποψη που επικρατεί στους αρχάριους περί ανθρωπολογίας, είναι ότι όλοι οι ανατολικοευρωπαίοι είναι Βαλτικοί. Ο Emme μελέτησε τους πληθυσμούς...
της Μεγάλης και Μικρής Ρωσίας όπως λέγονταν τότε οι δυο κύριες Ευρωπαϊκές περιοχές της Αυτοκρατορίας. Σημειώνει ότι είναι λάθος να βγαίνουν συμπεράσματα με βάση τους μέσους όρους. Ενώ ο μέσος όρος μπορεί να προκύπτει λίγο βραχυκεφαλικός, οι σειρές μετρήσεων δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό δολιχοκέφαλων και μεσοκέφαλων. Συνεπώς πρέπει να εγκαταλειφθεί η θεωρία περί ενός μόνο τύπου, του βραχυκέφαλου Βαλτικού.

Στη συνέχεια δίνει συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των φυλετικών τύπων της Ανατολικής Ευρώπης, για τους οποίους έχει υιοθετηθεί η σύγχρονη ονομασία:

Καστανός δολιχοκέφαλος τύπος (type des Kurghanes) - (Βαλτο-)Κρομανοειδής


Καστανός δολιχοκέφαλος τύπος (ενδιάμεσος του προηγούμενου τύπου και του Μεσογειακού) - Pontid


Καστανός βραχυκέφαλος τύπος - Αλπικός



Ξανθός βραχυκέφαλος τύπος - Βαλτικός



Οι Νορδικοί υπάρχουν εμφανώς, συνήθως σε μίξη, καθώς επίσης και πολλοί Μογγολικοί τύποι, οι οποίοι εμφανίζονται πολύ πριν τα Ουράλια και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Ρωσία. Σε γενικές γραμμές στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχουν πολλοί διάσπαρτοι δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς, συνήθως με ανοιχτά μάτια, που έχουν διαφορετική συμπεριφορά από τους βραχυκέφαλους. Οι ξανθοί Βαλτικοί βρίσκονται κυρίως στα βορειοανατολικά, ενώ οι Αλπικοί, συχνά σε ενδιάμεση μορφή με Βαλτική επίδραση βρίσκονται κυρίως στο κέντρο, ενώ νοτιότερα βρίσκονται οι Pontid κυρίως προς τον Εύξεινο Πόντο. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί η νοοτροπία της ανατολικής Ευρώπης να είναι επηρεασμένη από τους πολλούς Βαλτικούς, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα φυλετικά στοιχεία που επιδρούν στην κοινωνία με ποικίλους τρόπους.

7 σχόλια:

  1. Οι ρώσοι της σημερινής Ρωσίας είναι σε μεγάλο ποσοστό αναμεμιγμένοι με τουρανομογγόλους της στέπας και δεν αποτελούν αμιγώς λευκό πληθυσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρεπει να γενικευουμε.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο, μπορεί να φταίει και η απέχθεια μου για τους Ρώσους λόγο του ότι είναι ένας λαός που ακόμα και σήμερα συμμετέχει μαζικά σε κομουνιστικές τελετές.

      Διαγραφή
  2. Ιστολόγιο κάντε ένα άρθρο για τα φυλετικά χαρακτηριστικά των εβραίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Pontid ειναι μοντελο,θα 'θελα να 'χα την εμφανιση του.(Ειμαι ΔιναρικοΑλπικος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Νορδικος της παραπομπης ειναι...πολυ σκληρος για να πεθανει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Pontid της εικονας ειναι στην πραγματικοτητα North Pontid. Οι Pontids εχουν σκουρα χαρακτηριστικα και βρισκονται σε πλειοψηφια στην Βουλγαρια Ρουμανια και Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.