Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο φυλετικός τύπος συνδέεται με τον σωματότυπο;

Όσοι ασχολούνται με τα φυλετικά ζητήματα, σύντομα θα έχουν διαπιστώσει την συσχέτιση φυλετικού τύπου και σωματότυπου. Όμως η σχέση σωματότυπου και φυλής είναι ένα ζήτημα που δεν έχει διευθετηθεί πλήρως. Πολλοί θεωρούν ότι μπορείς να βρεις όλους τους σωματότυπους σε όλες τις φυλές, ενώ άλλοι ότι οι σωματότυποι συνδέονται ξεκάθαρα με τον φυλετικό τύπο. Ο Hammann δημοσίευσε μια μελέτη, με τίτλο "Tempérament, constitution et race", στην οποία ερευνά το ζήτημα. Πραγματοποίησε μελέτη σε 100 άτομα στη νοτιοδυτική Γαλλία και τους ταξινόμησε με βάση τους σωματότυπους του Kretschmer.

Χρησιμοποιώντας σαν κύρια στοιχεία το ύψος, τον κεφαλικό δείκτη, τον προσωπικό δείκτη, τον ρινικό δείκτη, το προφίλ της μύτης, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, ο συγγραφέας αρχικά ταξινομεί τα άτομα φυλετικά για να διαπιστώσει την σχέση σωματότυπου και φυλής. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα...



Όπως προκύπτει, οι Αλπικοί έχουν τάση προς τον πυκνικό τύπο, ενώ οι Νορδικοί προς τον λεπτοσωμικό-αθλητικό τύπο. Διναρικοί προφανώς δεν υπάρχουν στην νοτιοδυτική Γαλλία και προφανώς αναφέραται σε βραχυκέφαλους-μεσοκέφαλους Αλπικούς-Μεσογειακούς ή Κρομανοειδείς, όπου η τάση και πάλι τείνει προς το λεπτοσωμικό-αθλητικό τύπο. Παρότι υπάρχει σίγουρα θέμα κακής φυλετικής ταξινόμησης,

Ο συγγραφέας φτάνει στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις φυλές υπάρχουν όλοι οι σωματότυποι, όμως με διαφορετικές συχνότητες. Και επίσης ότι οι Αλπικοί είναι κυρίως πυκνικοί, ενώ οι Νορδικοί και οι Διναρικοί τείνουν προς λεπτοσωμικοί-αθλητικοί.

10 σχόλια:

  1. τι φυλετικο προφιλ απεικονειζει η περιγραφη: δολιχοκεφαλια προς μεσοκεφαλια βαθουλωτα ματια μεσσορινια αρκετη κλιση μετωπου λεπτοπροσωπια προς μεσοπρωσοπια χωρις γωνιες oval χαλαρο πηγουνι κανονικα χειλια καστανα ματια μαυρα μαλλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αδύνατο να βγει συμπέρασμα χωρίς φωτογραφία. Τα γνωρίσματα αυτά θα μπορούσαν να προκύψουν από αρκετούς συνδυασμούς φυλετικών τύπων.

      Το ξεχωριστό στοιχείο είναι η μεσορρινία, που στην Ελλάδα σχετίζεται κυρίως με Αλπικούς και σπανιότερα με Κρομανοειδείς. Συνεπώς λογικά θα υπάρχει τουλάχιστον επίδραση από έναν από αυτούς τους δύο τύπους.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω αλλα μπορειτε να απαντησετε και στην ερωτηση κατω μετο φυλετικου τυπο μιας
      υ.γ ευχαριστω πολυ

      Διαγραφή
    3. ναι αλλα το ανοιχτο καστανο και τα πρασινα(στην φωτο φενονται σκουρα) δεν ειναι τουβαλτικου ?(μεσομορφικος σωματοτυπος)

      Διαγραφή
  2. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=531221490322324&set=pb.100003034331252.-2207520000.1401566436.&type=3&theater τι φυλετικος τυπος ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφου εχει καστανοξανθα μαλλια και πρασινα ματια πωςειναι αλπικος?

      Διαγραφή
    2. Και οι αλπικοί μπορούν να έχουν πράσινα μάτια και καστανόξανθα μαλλιά. Αυτό δεν λέει κάτι. Κυρίως ρόλο παίζει η βραχυκεφαλία της και η σωματοδομή της. Αν κάνω λάθος για τη βραχυκεφαλία της διόρθωσέ με.

      Διαγραφή
  3. Όντως υπάρχει και όπως υπάρχουν μικτοί φυλετικοί τύποι έτσι υπάρχουν και ενδιάμεσοι σωματότυποι,σπανια κάποιος είναι καθαρός μεσομορφικος,ενδομορφικος η εκτομορφικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.