Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι Διναρικοί του Κοσσόβου

Μια ενδιφέρουσα έρευνα έγινε σε 754 Αλβανούς του Κοσσόβου, με έμφαση στις ανθρωπολογικές μετρήσεις του κεφαλιού. Οι βασικές μετρήσεις είναι αυτές του κεφαλικού δείκτη και του προσωπικού δείκτη.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την φυλετική ορολογία, κάνοντας λόγο για Διναρικούς, κτλ, ακολουθώντας την παράδοση ανθρωπολόγων που μελέτησαν τους πληθυσμούς των δυτικών Βαλκανίων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες μετρήσεις ανθρωπολόγων και αποτυπώνουν την Διναρική πλειοψηφικά σύνθεση των κατοίκων του Κοσσόβου.

Ο μέσος όρος του κεφαλικού δείκτη...
είναι 83,59 αλλά περισσότερη πληροφορία περιέχει η κατανομή του κεφαλικού δείκτη. Ο πίνακας ακολουθεί μια κλίμακα διαφορετική, αλλά η βασική πληροφορία είναι ότι περίπου το 75% είναι βραχυκέφαλοι με κεφαλικό δείκτη άνω του 82, ενώ μέχρι κεφαλικό δείκτη 80 βρίσκεται περίπου το 20%.

Ο προσωπικός δείκτης, facial index, δίνεται στον παρακάτω πίνακα. Περίπου τα 2/3 του πληθυσμού είναι λεπτοπρόσωποι, ολοκληρώνοντας την Διναρική εικόνα της πλειοψηφίας του πληθυσμού, με τους ευρυπρόσωπους να είναι περίπου το 15%.


Από την παραπάνω μελέτη, προκύπτει ότι περίπου τα 2/3 του πληθυσμού είναι Διναρικοί, ενώ υπάρχουν αρκετοί ευρυπρόσωποι Αλπικοί, αλλά και δολιχοκέφαλοι, που είναι Κρομανοειδείς ή Μεσογειακοί.

Οφείλουμε να σημειώσουμε το γεγονός ότι στο παρακμιακό "κρατίδιο" των κατσαπλιάδων του Κοσσόβου διεξάγονται φυλετικές ανθρωπολογικές μελέτες από... πανεπιστήμια μέχρι και σήμερα, ενώ στο "προηγμένο" Ελληνόφωνο κράτος ουδεμία παρόμοια μελέτη έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

20 σχόλια:

  1. Πως υπολογίζουμε τον προσωπικό δείκτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γράφει στον σύνδεσμο στο αγγλικό κείμενο αν πατήσεις, ως TFI - Total Facial Index. Είναι ένας λόγος. Στον αριθμητή είναι η απόσταση μεταξύ της αρχής της μύτης, nasion (n) και του πηγουνιού, gnathion (gn). Στον παρονομαστή είναι το πλάτος του προσώπου στα ζυγωματικά (zy-zx).

      Εκφρασμένος επί τις εκατό:
      TFI = (n-gn) / (zy-zy) x 100.

      Χρησιμοποιείται για την ποσοτικοποίηση και τον χαρακτηρισμό της στενότητας του προσώπου.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση ήσασταν κατατοπιστικότατος!

      Διαγραφή
  2. Συγγνώμη για το άσχετο του θέματος.Μπορείτε να μου πείτε ο Νίκος Σαραντάκος σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει;
    http://fridge.gr/wp-content/uploads/2012/02/nikos-afti2-1.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κάνω λάθος ειναι μεσογειακος-αλπικος

      Διαγραφή
    2. Ναι, είναι κυρίως Αλπικός, με λίγη Μεσογειακή επίδραση. Τα χαρακτηριστικά του είναι εν γένει Αλπικά, με τα μάτια και τη μύτη να ξεχωρίζουν. Μεσογειακά χαρακτηριστικά του είναι τα μαλλιά και το αρκετά στενό πρόσωπο. Πάντως τείνει σίγουρα περισσότερο προς στον Αλπικό τύπο.

      Διαγραφή
    3. Και η συμπεριφορά του με ποιου φυλετικού τύπου συγκλίνει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

      Διαγραφή
    4. Επειδή σώμα και πνεύμα πάνε μαζί, λογικά η συμπεριφορά θα τείνει προς τον Αλπικό τύπο. Επιφυλάσσομαι όμως γιατί δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για τη συμπεριφορά του.

      Διαγραφή
    5. Πάντως εμένα μου μοιάζει για ΕΛΛΗΝ και λόγω καταγωγής(Μάνη).Ενώ ο Γιάννης Σαραντάκος του ''ώρα mega'' καθαρή σλαβόφατσα(baltic).*Μάλλον απόγονος μηλλιγών του ταυγέτου* http://media.rodacino.gr/upload/150/2012-06-20/4C58EA310D800D19F0C68554F07F50E0.jpg...(δεν βρήκα καλύτερη foto)

      Διαγραφή
    6. οντως μοιαζει με σλαβο αλλα δεν νομιζω πως ανηκει στον βαλτικο τυπο..

      Διαγραφή
  3. Αφου τελικα οι αλβανοι ειναι τοσο διναρικοι,πως και ειναι ενας τοσο πατριωτικος και περηφανος λαος;σε αρθρο του blog εδω περα εχει γραφτει πως στον διναρικο τυπο υπαρχει απουσια εθνικης συνειδησης.Θα με ενδιεφεραν καποιες πηγες γι'αυτο και γενικοτερα για τις συμπεριφορες των φυλων.Εγω παντως εχω καταληξει στο συμπερασμα οτι οι βραχυκεφαλοι τυποι βγαζουνε τους πιο πατριωτες ενω αντιθετως οι δολιχοκεφαλοι τους πιο "φιλελευθερους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πηγές που υπάρχουν περί φυλετικής ψυχολογίας είναι ελάχιστες. Ο Hans Gunther είναι μία πηγή, αν αγνοηθεί το υπερβολικό λιβάνισμα στους Νορδικούς και η εναντίωσή του στους Μεσογειακούς. Και ο Ludwig Clauss έχει γράψει επί του θέματος. Επίσης σε κάθε ανθρωπολογικό έργο προβάλλει έμμεσα η συμπεριφορά των φυλών, αφού ο χαρακτήρας κάθε λαού αντανακλάται στην φυλετική του σύνθεση. Ακόμη, η ιστορία και οι εθνολογικές μελέτες είναι αστείρευτη πηγή για την μελέτη της συμπεριφοράς των φυλών. Αρκετά άρθρα εδώ αναλύουν τις ψυχικές διαφορές των φυλών. Οι Διναρικοί έχουν υπερηφάνεια, αλλά πλην λαμπρών εξαιρέσεων, έχουν περισσότερο φανατισμό και ιδιοτέλεια, παρά πατριωτισμό. Αναρίθμητα ιστορικά παραδείγματα μπορεί να αναφέρει κανείς για τους γείτονες Διναρικούς, όπως π.χ. ότι πολλοί αυτοπροσδιορίζονταν ως Τούρκοι, ότι έχουν σήμερα για ήρωες Τούρκους διοικητές πασάδες (!), ότι το κράτος τους το φτιάξανε άλλοι εκ του μη όντος, ότι στις πρώτες δεκαετίες ίδρυσης του "κράτους" γίνονταν ένας πανικός με εμφυλιοπολεμικές τάσεις, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν φάρες που υποδηλώνουν διαχωρισμό, ότι στον Μεσαίωνα πήγαιναν με όποιον τους δώσει τα περισσότερα ως μισθοφόροι stradioti, ότι επί Τουρκοκρατίας παζαρεύανε προνόμια με τον Σουλτάνο για να καταστέλλουν εξεγέρσεις και να κάνουν πλιάτσικο, κτλ, κτλ. Αλλά εδώ γίνεται συζήτηση περί φυλετικών και όχι ιστορική συζήτηση, συνεπώς να μην επεκταθούμε. Ειδικά για την συμπεριφορά του Διναρικού τύπου θα ανέβει κάποια στιγμή άρθρο με πηγές από Βαλκάνιους ανθρωπολόγους, που έχουν γράψει επί του θέματος.

      Είναι αλήθεια ότι οι βραχυκέφαλοι είναι πιο συντηρητικοί στη συμπεριφορά και ενοχλούνται από το έντονο και το παράξενο, κάτι που τους κάνει συχνά πατριώτες, ενώ οι δολιχοκέφαλοι, όντας πιο δραστήριοι, επιδιώκουν το έντονο που τους προσφέρει αφειδώς το σιωνιστικό καθεστώς υπό διάφορους παρακμιακούς και εκφυλιστικούς τρόπους στην εποχή της αφθονίας που ζούμε. Έχουν και ένα πνεύμα ανεξαρτησίας και ο συνδυασμός των δύο τους κάνει συχνά "φιλελεύθερους" και παρακμιακούς. Όμως σε αυτούς βρίσκεται αστείρευτη πηγή ενέργειας, που αν κατευθυνθεί υπέρ του Έθνους και της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, το αποτέλεσμα προκύπτει άριστο.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ο διάσημος ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός έχει ξεκάθαρα υποστηρίξει την κοινή καταγωγή Ελλήνων και Αλβανών, θέση που έχω υποστηρίξει σε δημοσιεύματά μου από το 1996.



      Συγκεκριμένα ο Πουλιανός δήλωσε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γ. Στάμκο που δημοσιεύθηκε στη Μυστική Ελλάδα:

      «Εγώ θεωρώ πιο Έλληνες τους Αλβανούς. Μοιάζουν τρομερά με εμάς, όλη η Ήπειρος, είτε το κομμάτι της Ελλάδας είτε της Αλβανίας. Το 1982 στο συνέδριο των Ιλλυριών, που έγινε στα Τίρανα, και ήμουν καλεσμένος μαζί με τον καθηγητή Μαρινάτο και την Αρβελέρ, τους είπα τις απόψεις μου, και οι ίδιοι επιμένανε να μιλάω Ελληνικά στο συνέδριο επί Εμβέρ Χότζα. Τους είπα πως είμαστε ένα πράμα, μια φάτσα».
      Και όταν ο Γ. Στάμκος είπε στον Αρη Πουλιανό ότι «Κι όμως, βλέπετε πόσο περίεργο είναι που ο ελληνικός ρατσισμός στις μέρες μας είναι πιο εχθρικός απέναντι στους Αλβανούς, με τους οποίους, όπως λέτε, έχουμε αυτές τις ομοιότητες και αυτή την ιστορική σχέση», ο Άρης Πουλιανός απάντησε: «Είναι φοβερό! Αυτό είναι φασισμός! Είναι πέρα για πέρα παρανοϊκό! Γι' αυτό κι εγώ ποτέ δεν ξεχ'ωρισα τους Αλβανούς από τους Έλληνες».
      Σε παλιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό Δαυλός (τεύχος 127, Ιούλιος 1992) ο Πουλιανός μιλώντας για τις ανθρωπολογικές του μελέτες που αποδεικνύουν την αυτοχθονία των Ελλήνων ανέφερε: «Στα ίδια συμπεράσματα για την αυτοχθονία των μεσαιωνικών σκελετών (6ου-10ου αιώνα) της περιοχής του καταλήγει ο αξιόλογος Αλβανός ανθρωπολόγος Αλέξανδρος Δήμα. Οι Αλβανοί ανθρωπολόγοι είναι τελείως πεπεισμένοι για την αυτοχθονία των συμπατριωτών τους».





      Γενετικές μελέτες που αποδεικνύουν την κοινή καταγωγή Ελλήνων και Αλβανών.


      Διαγραφή
    3. Το δείγμα των Ελλήνων (το οποίο συλλέχθηκε στη Βόρειο Ελλάδα) παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συνάφεια με αυτό των Αλβανών και δευτερευόντως των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Όμως όλοι οι πληθυσμοί της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων και Αλβανών έχουν κοινούς μεσαιωνικούς προγόνους (στα τελευταία 1.500 χρόνια περίπου) με τους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης. Η πιθανότερη ερμηνεία είναι πως Έλληνες και Αλβανοί επηρεάστηκαν μεν και αυτοί από τις μετακινήσεις των Σλάβων κατά τον Μεσαίωνα, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης που μιλάνε σήμερα Σλαβικά. Τέτοια επίδραση φαίνεται και σε άλλους μη Σλαβικούς πληθυσμούς, όπως οι Ούγγροι και οι Γερμανοί.

      Η γεωγραφική προέλευση και ο βαθμός πρόσμιξης του Σλαβικού παράγοντα δεν μπορούν προς το παρόν να εκτιμηθούν. Η προσωπική μου εκτίμηση με βάση τα δείγματα του Dodecad Project και τη σύγκριση των ηπειρωτικών Ελλήνων με αυτούς από την Κρήτη, τα νησία, την Κύπρο, τον Πόντο, καθώς και με τους Νοτιοιταλούς, Τούρκους της Ανατολίας, και Αρμενίους, δείχνουν πως υπάρχει πράγματι μια αυξημένη "Βορειοευρωπαϊκή" συνιστώσα στον πληθυσμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία φαίνεται σαν σφήνα στο Ανατολικομεσογειακό τόξο από την Σικελία μέχρι την Αρμενία.

      Σε συνδυασμό με την χρονολόγηση των απλοτύπων από την καινούρια μελέτη στον Μεσαίωνα, φαίνεται αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο η απορρόφηση ορισμένων Σλαβικών στοιχείων να συνετελέσθηκε αυτήν την περίοδο. Βέβαια αυτή η εισροή δεν αντικατέστησε τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι βασικά Μεσογειακός (το δείγμα των Ελλήνων τοποθετείται περίπου στο μέσον της Ιταλικής κλίνης ανάμεσα στο βορρά και στο νότο). Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως πρόκειται για πρόσμιξη της τάξεως του 10-20%.

      Σε κάθε περίπτωση, μαζί με εξαιρετικά καινούρια προγράμματα στον τομέα του αρχαίου DNA όπως το BEAN Project και ένα άλλο μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους ανθρώπους από το 45.000 έως το 4.500 πριν από το παρόν, θα μάθουμε τα επόμενα χρόνια αρκετά πράγματα για την προϊστορία και προέλευση των διαφόρων Ευρωπαϊκών πληθυσμών.
      Αναρτήθηκε από Dienekes

      Διαγραφή
    4. ΜΗ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΑΙ. ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΙΝΑΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ. ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ Κ ΤΟΥΡΚΙΚΟ DNA. ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΒΑΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ.

      Διαγραφή
    5. Πολύ σωστά! Οι περισσότεροι εκ των Νοτίων Αλβανών όμως είναι Μεσογειακού τύπου και λιγότερο Διναρικού.... Τα δε Αλβανικά είναι προμηρικά Ελληνικά-Αρβανίτικα! Επίσης λόγω του δυσπρόσιτου της χώρας τους κράτησαν σε πολύ πιο καθαρή μορφή τα αρχέγονα Ελληνικά έθιμα όπως π.χ. πατριαρχική δομής κοινωνία αγάπη στη φύση το "έθιμο" της εκδίκησης (βεντέτα στην Κρήτη γδικιωμός στην Μάνη εκδίκηση στην Σικελία και όπου αλλού μετανάστευσαν Ιλλυριοί είτε ως Δωριείς είτε ως Αρβανίτες και ως Αρμπερεσε στην Ιταλία Σικελία κ.τ.λ.) και φυσικά αυτό που ομοιάζει περισσότερο με τους αρχαίους Έλληνες η αγάπη στα όπλα!Η οποία αυτή αγάπη προσφέρει στον άνθρωπο το υψηλότερο αγαθό την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Κοινώς οι Αρβανίτες ανήκουν στον Μεσογειακό-διναρικό τυπό, ο οποίος υπήρχε και στην αρχαία Ελλάδα. Οι Αλβανοί κανονικά είναι Αρμενοειδή τύπου.

      Διαγραφή
    6. " Οι περισσότεροι εκ των Νοτίων Αλβανών όμως είναι Μεσογειακού τύπου"

      Δεν είναι. Οι περισσότεροι εκ των νοτίων Αλβανών είναι αλπικού τύπου.

      "Τα δε Αλβανικά είναι προμηρικά Ελληνικά-Αρβανίτικα"

      Δεν είναι. Τα αρβανίτικα είναι μεσαιωνική αλβανική διάλεκτος.

      "Οι Αλβανοί κανονικά είναι Αρμενοειδή τύπου."

      Δεν είναι. Οι Αλβανοί κανονικά είναι διναρικού τύπου.

      Διαγραφή
  4. Αφού οι Αλβανοί είναι Έλληνες γιατί να μην είναι και οι Γάλλοι Έλληνες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κατάλαβες εσύ?,... Τώρα μάλιστα! Πάντως οι Γαλάτες να ξέρεις στις παραδόσεις τους έχουν γενάρχη τον Ηρακλή! Και χαίρονται ιδιαίτερα που οι Έλληνες τους αποκαλούν Γάλλους (προς τιμή των Γαλατών και επειδή τους ξέρουμε από τα πανάρχαια χρόνια) και όχι Φρανγκς που ουσιαστικά πρόκειται περί Γερμανικών φυλών!

      Διαγραφή
    2. και κάτι ακόμη..... Ο Λουκάς Μπέλλος το 1903 έγραψε το υψίστης σημασίας βιβλίο με τίτλο «Αλβανικά ή αι τρεις ζώσαι διάλεκτοι της Ελληνικής γλώσσης», στο οποίο αποδεικνύει με ατράνταχτα επιχειρήματα την ελληνική καταγωγή των Αλβανών. Γράφει:

      «Παιδιόθεν και εξ απαλών ονύχων, ου μην αλλά και πατρόθεν και από πάππου και των άλλων προγόνων, την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρώμεν επαρχίαν ελληνικήν, ως και την Ήπειρον και Μακεδονίαν και Θράκην και Μικράν Ασίαν, τους δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους και ελληνικωτάτους, ώσπερ και τους Κρήτας και Κυπρίους, με ταύτην μόνον την διαφοράν, ότι χρώνται κατ’ οίκον ιδία διαλέκτω, καθάπερ οι Τσάκωνες.

      Ως δε εκαγχάσαμεν επί τω νεανικώ εξολισθήματι Έλληνος σοφού, γράψαντος ότι οι Τσάκωνες εισίν Ινδοί πειραταί (καθόσον τσάκων ινδιστί σημαίνει πειρατήν, κατά τον σοφόν τούτον!), καταλαβόντες την Λακωνίαν δι’ αεροστάτων βεβαίως, ούτως οικτείρωμεν τους θέλοντας ν’ αποχωρίσωσι τους Αλβανούς των άλλων Ελλήνων. Καθόσον ου μόνον οι ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά και αυτοί οι εξισλαμισθέντες των Αλβανών…μέχρις εσχάτων έσωζον ακεραίαν την συναίσθησιν της ελληνικής αυτών καταγωγής. Περιφρονούντες δε τους άλλους ομοθρήσκους εκαυχώντο και υπερηφανεύοντο, ότι προγόνους είχον τους αρχαίους Έλληνας. Ο γνωστός λ.χ. ανά την Ελλάδα Φράσαρης, ανώτερος αρχηγός του τουρκικού στρατού κατά το 1854, ερίσας προς τους συνάρχοντας Τούρκους, έρριψεν αυτοίς την ύβριν ότι αυτός δεν είναι κονιάρης, αλλ’ έχει προγόνους τους αρχαίους Έλληνας… Ωσαύτως και παρά τοις εν Ιταλία απωκισμένοις Αλβανοίς μέχρι χθες επεκράτει η συναίσθησις της ελληνικής αυτών καταγωγής διό προ ολίγων δεκαετηρίδων εζήτησαν να επανέλθωσιν εις την Μητρόπολιν και κατήλθον τινες εις Ηλείαν της Πελοποννήσου.

      Εξετάζοντες δε τους Αλβανούς…βλέπομεν ότι έχουσι ταύτα προς τους άλλους Έλληνας ήθη και έθιμα, ων πλείστων ανέρχονται και μέχρι των ομηρικών έτι χρόνων.

      Το ασφαλέστερον όμως και βεβαιότατον τεκμήριον της Ελληνικής των Αλβανών καταγωγής παρέχει η επιστημονική εξέτασις της Αλβανικής διαλέκτου».

      Ανατρέποντας τη θεωρία ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο γράφει: «Αλλ’ η επισταμένη της Αλβανικής διαλέκτου μελέτη και ανάλυσις πάντας τους λήρους τούτους ως αράχνης ιστούς το δη λεγόμενον, δύναται να διαλύση, αποδεικνύουσα, ότι ούτοι ήσαν οι αρχαιότατοι κάτοικοι της Ιλλυρικής ή Ελληνικής Χερσονήσου και ουχί όμαιμοι και αδελφοί απλώς των Ελλήνων, αλλ’ η αυτή εκείνη μεγαλουργός και ευγενής φυλή…πολλάς δε προ Ομήρου χιλιετηρίδας κατέχουσα σύμπασαν την ανατολικήν της Μεσογείου λεκάνην μετά και των μεγάλων νήσων Κρήτης και Κύπρου και της εν Ιταλία μεγάλης Ελλάδος και Σικελίας και της Μικράς Ασίας συμπάσης». Έτσι για να μαθαίνουμε και κάτι!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.