Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ανθρωπομετρία

O Aleš Hrdlička ήταν Τσέχος ανθρωπολόγος που εργάστηκε στις ΗΠΑ. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του έχει τίτλο "Anthropometry" και περιγράφει όλες τις τεχνικές της Ανθρωπομετρίας.

Στην αρχή αναφέρει τον σκοπό και τις εφαρμογές της Ανθρωπομετρίας. Το πεδίο εφαρμογών της Ανθρωπομετρίας είναι πολύ ευρύ, περιλαμβάνοντας βιομηχανία, τέχνη, στρατό, ιατρική, φυσική αγωγή, εγκληματολογία και προφανώς ανθρωπολογία. Αρχικά ο κάθε επιστήμονας έκανε μετρήσεις με τον δικό του τρόπο, με αποτέλεσμα οι μετρήσεις συχνά να μην είναι συγκρίσιμες. Συστήματα ανθρωπολογικών μετρήσεων είχαν παρουσιάσει οι Broca, Topinard και Martin. Το 1906 έγινε μια διεθνής προσπάθεια ορισμού ως προς την Ανθρωπομετρία και η οποία παρουσιάζεται στο βιβλίο. Αυτές οι οδηγίες εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα στην Ανθρωπομετρία σε μεγάλο βαθμό.

Στη συνέχεια περιγράφονται το πώς πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις στο κρανίο, στο κεφάλι, στο σώμα και στον σκελετό. Για παράδειγμα η μέτρηση του μήκους του κεφαλιού γίνεται...
από το μεσόφρυο ή glabella μέχρι το μακρινότερο άκρο του ινιακού οστού, παρότι δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το μεσόφρυο. Δηλαδή η μέτρηση είναι λίγο διαγώνια. Το πλάτος του κεφαλιού μετριέται στην περιοχή περίπου πάνω από τα αυτιά.

Μέτρηση μήκους κεφαλιού

Μέτρηση πλάτους κεφαλιού

Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο και πλήρως κατατοπιστικό ακόμα και για αρχάριους. Περιγράφει αναλυτικά ότι χρειάζεται κάποιος για να πραγματοποιήσει άριστες ανθρωπολογικές μετρήσεις και δίνει πρακτικές συμβουλές. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τις μετρήσεις σε σκελετούς, ως προς την ηλικία και το ύψος του θανόντος. Εκτός από μετρήσεις, δίνονται κάποιες οδηγίες και για την κατηγοριοποίηση των υποκειμενικών παρατηρήσεων σε ζώντες.

Τα όργανα που χρησιμοποιούνται στην ανθρωπομετρία είναι ο ολισθαίνων και ο παχυμετρικός διαβήτης, στα αγλλικά sliding calipers και spreading calipers. Τα όργανα φαίνονται στην εικόνα.

Μετρητικά όργανα Ανθρωπομετρίας

10 σχόλια:

  1. Αγαπητο ιστολογιο σε διαβαζω εδω και καποιους μηνες,θεωρητικα τα λες καλα αλλα εχω μια απορια.Επειδη εγω μενω στην Τριπολη Αρκαδιας παρατηρω εδω και πολλα χρονια οτι ενα πολυ μεγαλο ποσοστο του πληθυσμου της πολεως ειναι ξεκαθαρα Αραβες.Αναρωτιεμαι δηλαδη επειδη δεν ειμαι πολυταξιδεμενος,ολοι οι Αραβες της Ελλαδας βρισκονται μαζεμενοι στην Τριπολη?Το λεω αυτο επειδη στα ποσοστα φυλετικων τυπων που δωσατε δεν υπηρχαν Αραβοειδεις στην Ελλαδα ως ξεχωριστη κατηγορια αλλα ενα "Αλλοι 3%"και απο αυτους φανταζομαι δεν ηταν ολοι Αραβοειδεις.Αναρωτιεμαι δηλαδη μηπως μπερδευετε τους Μεσογειακους με τους Αραβοειδεις λογω της υποτιθεμενης συγγενειας?Η μηπως πια ολοι οι Αραβες της Ελλαδας βρισκονται μαζεμενοι στην Τριπολη(Λιβυης κανονικα θα επρεπε να λεγεται)?Γιατι εγω ξερω οτι και αλλα μερη της Ελλαδας ειναι γεματα Αραβες π.χ.η Κρητη που υπηρχε Αραβικη κατοχη.Μου φαινεται οτι κατι εχετε κανει λαθος καθοτι δεν γινεται οι Αραβοειδεις στην Ελλαδα να ειναι μονο 1-2%.Αναμενω με ενδιαφερον την διευκρινιστικη(ετσι ελπιζω)απαντηση σας.
    Αναγνωστης σας μαθητης Λυκειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάπως απίθανο να υπάρχουν τόσοι πολλοί Αραβικοί. Κλασικό παράδειγμα Αραβικού τύπου είναι ο εξής:

      http://www.mrconservative.com/files/2014/01/2014.01.03-mrconservative-52c6d24a3105e.jpg

      Προσοχή, οι Αραβικοί είναι δολιχοκέφαλοι. Αν τώρα λες το "Άραβες" εννοώντας όψη Μεσανατολίτη ή εμφάνιση μελαψή εν γένει, τότε δώσε μερικά link με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες για να δούμε σε ποιον τύπο ανήκουν για να βγάλουμε ορθά συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση,οταν εχω χρονο θα φτοντισω για φωτιγραφιες.Ξερω οτι στην Τριπολη ειχε στρατοπεδευσει ο Ιμπραημ Πασας και την ειχε ως βαση των επιχειρησεων του στην Πελοποννησο επι 2,5 χρονια.Αυτο ισως εξηγει πολλα.Τωρα περι δολιχοκεφαλιας οι περισσοτεροι ειμαι σιγουρος ειναι κατα βασιν δολιχοκεφαλοι παροτι δεν εχω ασχοληθει με το ζητημα επισταμενως.Υπαρχουν και πολλοι Αρμενοειδεις Μικρασιατες που ειχαν εγκατασταθει στην πολη αλλα η απιστευτη μαυριλα δεν προερχεται απο εκει αλλα απο αλλους φυλετικους τυπους δεν ειμαι σιγουρος εαν ειναι ακριβως Αραβοειδεις παντως σας ξαναλεω οι περισσοτεροι ειναι δολιχοκεφαλοι(ισως αυτο βεβαια να οφειλεται και σε μιξεις με Μεσογειακους)Ολοι αυτοι μαζι μπορει να αγγιζουν το 20%.Να σημειωσω οτι υπαρχουν και κατοικοι της Τριπολης με καποια Νεγροειδη στοιχεια αλλα αυτοι ειναι μεμονωμενοι,αλλα υπαρχουν.Προφανως ο Ιμπραημ ειχε Σουδανους μαζι του,αλλωστε αυτο φαινεται και σε γκραβουρες απο την επανασταση του 1821.Σε καθε περιπτωση επιφυλασσομαι για τις φωτογραφιες εν ευθετω χρονω.

      Διαγραφή
    3. Οταν λεω οτι οι μη Λευκοι στην Τριπολη αγγιζουν το 20% του πληθυσμου εξυπακουεται οτι συμπεριλαμβανω τους Αρμενοειδεις εποικους απο την Μικρα Ασια οι οποιοι αποτελουν ενα ιδιαιτερως μεγαλο ποσοστο των μη Λευκων μπορει και το 50% δηλαδη το 10% του γενικου πληθυσμου.Οι υπολοιποι ειναι αλλοι φυλετικοι τυποι τους οποιους δεν μπορω να προσδιορισω ακριβως και λογω των εκτεταμενων μειξεων παντως οπως ειπα κατα βασιν δολιχοκεφαλοι.Καθε ειδους εξωευρωπαικο στοιχειο υπαρχει στην Τριπολη εκτος απο Μογγολοειδεις.Καποια αδελφια που ξερω ειναι 100% πακιστανοι για να μην πω Μπαγκλαντεσιανοι και δεν ειναι οι μονοι.Αυτα προς διευκρινιση.

      Διαγραφή
  2. Ισως να ειναι ο βορειοαφρικανικος μεσογειακος τυπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουμε σοβαροτατο ζητημα με την καταραμενη μαυριλα στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΓΥΦΤΑΡΙΟ...ΣΤΟ ΓΥΦΤΟΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΦΥΛΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχαχα μηπως μπερδευτηκες και νομιζες οτι εισαι πρωταπριλια το99.9 στην λευκη φυλη ειναι

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.