Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ανακατασκευή προσώπων αρχαίων Μυκηναίων

Οι Μυκηναίοι δημιούργησαν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες κοινωνίες και πολιτισμό, με παλάτια, εμπορικές δραστηριότητες και σημαντικά έρχα τέχνης. Ποιά ήταν η μορφή τους; Σε ποια φυλή ανήκαν;

Αν και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις ανακατασκευές προσώπων, οι Μυκηναίοι στις παρουσιάζονται ως κυρίως λεπτοπρόσωποι δολιχοκέφαλοι Μεσογειακοί.

Για τις τοιχογραφίες του Μυκηναϊκού πολιτισμού και τον φυλετικό τύπο απεικονίζουν, δείτε σχετικό άρθρο.

Ακολουθούν φωτογραφίες από ανακατασκευές προσώπων από τάφους των Μυκηνών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ...



Από τους εφτά, οι πέντε είναι Μεσογειακοί. Ο τρίτος έχει υποψία ξένης επίδρασης, ο τέταρτο είναι Κρομανοειδής και η τελευταία που είναι Αλπική. Επικρατεί ο Μεσογειακός τύπος, πράγμα που συμφωνεί με τις τοιχογραφίες των Μυκηνών.


Από το βιβλίο:
Faces of the Mycenaeans
from Making faces : using forensic and archaeological evidence, by John Prag and Richard Neave, College Station : Texas A & M University Press, 1997

10 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος διαχειριστής αν έχετε λάβει κάποια e-mail με ζιπαρισμένους φακέλους που σας έστειλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελήφθησαν και οι τρεις φάκελοι με τις φωτογραφίες. Όταν βρεθεί χρόνος, θα γίνει μια ανάρτηση επί του θέματος.

      Διαγραφή
  2. Εγώ έχω μια ερώτηση...τελικά οι πιο μελαχρινοί στο δέρμα και καστανοί υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα και αν ναι ήταν οι πελασγοί η' οι κάποιοι άλλοι????(π.χ. οι νεολιθικοί πλυθησμοί που ήρθαν από την ανατολία).το ρωτάω αυτό γιατί οι αρχαίοι Έλληνες της κλασικής περιόδου από τοιχογραφίες απεικονίζονται άσπροι(ΔΕΝ εννοώ βορειοευρωπαίους) καστανοί/καστανόξανθοι, με καστανά/ανοιχτά(πιο λίγοι) μάτια.Ο Ηρόδοτος αν δεν κάνω λάθος κάπου λέει ότι οι πελασγοί κλέβανε τις αθηναίες και τις πηγαίνανε στη λήμνο(οι Έλληνες αθηναίοι/ες ήταν πιο γεροδεμένοι και πιο ψηλοί από τους πελασγούς που ήταν πιο μικρόσωμοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητήματα προϊστορίας είναι πολύ δύσκολο να απαντηθούν. Οι απεικονίσεις δείχνουν ότι ίσως υπήρχαν και κάποιοι λίγοι μελαχρινοί στην κλασική Ελλάδα. Υπάρχουν Μεσογειακοί που ρέπουν προς το μελαχρινό δέρμα ακόμα και σήμερα, ενώ η έντονη ηλιοφάνεια και η συνεχής έκθεση στον ήλιο, σκουραίνει έντονα το δέρμα. Αλλιώς, το πολύ πολύ να οφείλεται σε ξένους σκλάβους. Δεν νομίζω να οφείλεται σε αθρόα είσοδο πληθυσμών από την Ανατολία, αν και μικρομετακινήσεις πάντα γίνονται. Δηλαδή, εκτιμώ ότι οι μελαχρινοί στο δέρμα της κλασικής αρχαιότητας οφείλονταν σε λίγους Μεσογειακούς και σκλάβους και όχι σε πληθυσμούς της Ανατολίας.

      Οι Πελασγοί, αν στέκει ότι ήταν κυρίως Αλπικοί, δεν θα είχαν μελαχρινό δέρμα. Μάλιστα η περιγραφή του Ηροδότου που παραθέτεις συγκλίνει στο ότι οι Πελασγοί ήταν μάλλον Αλπικοί ως μικρόσωμοι, σε αντίθεση με τους κυρίως Μεσογειακούς γεροδεμένους και γυμνασμένους Αθηναίους. Με μια επιφύλαξη όλα τα παραπάνω, καθώς μιλάμε για εκτιμήσεις.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Κοιτόντας την περιγραφή του Μεσογειακού Φυλετικού τύπου είδα ότι τους χωρίζεται σε 4 υπόκατηγορείες (Ατλαντοειδής,Αραβικός,Ιρανο-Αφγανικός,Βορειοαφρικανικός).
    Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτές οι υποκατηγορίες θα έπρεπε να απότελούν ξεχωριστούς φυλετικούς τύπους και όχι υποκατηγορίες του μεσογειακού καθώς δεν έχουν ομοιότητες με τους μεσογειακούς, θέλω να πώ ότι ένας Ατλαντοειδής διαφέρει πολύ από ενά Μεσογειακό. Ακόμα και μεταξύ των Μεσογειακών υπάρχουν διαφορές. Οι Έλληνες και οι Ιταλοί διαφέρουν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο είναι διαφορετικοί. Τροποποίησα το άρθρο για τους Μεσογειακούς, αφαιρώντας τις αναφορές για αυτούς τους τύπους. Θα γίνει και μια ανάρτηση για το ποιοι είναι τελικά οι Μεσογειακοί την άλλη εβδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Πραγματικα πρεπει να σταματησει αυτη η βλακεια περι Μεσογειακοτητας Ατλαντοειδων-Αραβοειδων-Ιρανοαφγανικων-Βορειοαφρικανων.Η διαφορα μεταξυ Μεσογειακων και (αμεσα συγγενων)Ατλαντοειδων ειναι αυτης διαφορετικων τυπων ποσο μαλλον των Λευκων Μεσογειακων και των πασης φυσεως μαυριδερων εξωευρωπαικων δολιχοκεφαλων αραπηδων.Αντε γιατι πολλες βλακειες ακουμε συνεχεια.

      Διαγραφή
    3. ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ4 Ιανουαρίου 2024 στις 9:51 μ.μ.

      ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 2014
      ΟΥΤΕ ΤΙ ΑΝΕΒΑΖΕ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ
      ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ

      ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΒΗΣΕΣ ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

      ΠΑΡΕ ΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΑ DELETE ΟΛΑ

      ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΕΠΠΕΣ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΚΡΗΤΗ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΕΙΣ

      Διαγραφή
  4. Αγαπητό ιστολόγιο εάν μπορείς κάνε μια αναφορά στους φυλετικούς τύπους της βυζαντινής εποχής, με αναφορά σε αγιογραφίες ή άλλες εικόνες της καθημερινής ζωής των βυζαντινών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ4 Ιανουαρίου 2024 στις 9:37 μ.μ.

    ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ Ο ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ

    ΠΡΩΤΟΣ: ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ ΜΕ ΔΙΝΑΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ
    ΔΕΥΤΕΡΟΣ: ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ ΣΕ ΜΙΞΗ ΜΕ ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗ
    ΤΡΙΤΟΣ: ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ ΜΕ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ
    ΤΕΤΑΡΤΟΣ: ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ
    ΠΕΜΠΤΟΣ: ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ ΜΕ ΑΛΠΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ
    ΕΚΤΟΣ: ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ ΜΕ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ
    ΕΒΔΟΜΗ: ΑΛΠΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.