Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ανθρωπολογία της Φινλανδίας

Σε αυτό το ιστολόγιο, δίνονται πολλά στοιχεία για την ανθρωπολογία της Φινλανδίας. Παρατίθενται εκτενείς ανθρωπολογικές μετρήσεις από όλες τις περιοχές της χώρας και παρουσιάζονται κατατοπιστικότατοι χάρτες.

Οι Φινλανδοί αποτελούνται από τους εξής φυλετικούς τύπους:

Νορδικός, Λαπωνικός, Βαλτικός, Κρομανοειδής.

Ο Νορδικός και ο Κρομανοειδής είναι δολιχοκέφαλοι, ενώ Λαπωνικοί και Βαλτικοί είναι βραχυκέφαλοι. Επίσης οι Νορδικοί είναι λεπτοπρόσωποι, όπως και μέρος των Κρομανοειδών. Αντιθέτως οι Βαλτικοί και ιδιαίτερα οι Λαπωνικοί είναι ευρυπρόσωποι. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε την περιοχή όπου κατοικεί κυρίως η κάθε φυλή μέσω ανθρωπολογικών χαρτών.

Ο εικονιζόμενος Mika Häkkinen είναι αντιπροσωπευτικός των Φινλανδών;

Όπου υπάρχουν πολλοί δολιχοκέφαλοι-μεσοκέφαλοι, υπάρχουν Νορδικοί, ενώ όπου βρίσκονται πολλοί βραχυκέφαλοι, κυριαρχούν οι Λαπωνικοί και κάποιοι Βαλτικοί. Επίσης όπου υπάρχουν λεπτοπρόσωποι, αυτοί είναι Νορδικοί, ενώ οι ευρυπρόσωποι βρίσκονται εκεί που υπάρχουν Λαπωνικοί-Βαλτικοί.

Σε όλους τους παρακάτω χάρτες φαίνεται ότι...
οι δολιχοκέφαλοι λεπτοπρόσωποι Νορδικοί βρίσκονται σε όλη την παραλιακή ζώνη της Φινλανδίας, καθώς και στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία. Αντιθέτως, οι βραχυκέφαλοι, βραχυπρόσωποι Λαπωνικοί και λιγότερο Βαλτικοί, κυριαρχούν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τους ιστορικούς που μιλούν για εισβολή Νορδικών από τα απέναντι παράλια της Σουηδίας και εποικισμό των παραλίων της Φινλανδίας, με την ταυτόχρονη απώθηση των Λαπωνικών που ζουν πλέον κυρίως στο εσωτερικό της χώρας.

Υπάρχει σημαντικό ποσοστό Νορδικών στη χώρα, εξ'ου και γιατί πολλοί κάτοικοι της Φινλανδίας ενοχλούνται όταν τους θεωρούν Λάπωνες. Βέβαια, οι εν λόγω που ενοχλούνται μεν με τους Λάπωνες, αλλά δηλώνουν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο! Ε, τότε γιατί ενοχλούνται αν τους λένε ότι έχουν έντονη Λαπωνική επίδραση; Πάντως ο εικονιζόμενος έχει και Λαπωνική και Νορδική επίδραση και αποτελεί ένα στερεοτυπικό παράδειγμα Φινλανδού.

Από τους χάρτες ο καλύτερος είναι ο τρίτος, που δείχνει τη λεπτοπροσωπία και απεικονίζει ξεκάθαρα η παραλιακή επικράτηση των Νορδικών και η απώθηση των Λαπωνικών. Είναι πιο σημαντικός από τους χάρτες κεφαλικού δείκτη, καθώς πολλοί Κρομανοειδείς στη Φινλανδία, ενώ είναι δολιχοκέφαλοι, τείνουν προς ευρυπροσωπία.


7 σχόλια:

  1. Oι Λαπωνες ειναι γεφυρα μεταξύ Ευρωποειδών και Μογγολοειδών και ειναι συγγενείς με άλλους παλαιοασιατικούς (πριν τους Μογγολους) πληθυσμους της Ανατολικής Σιβηρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβως ειναι οι λαπωνες δεν ειναι μιγαδες οπως λενε διαφοροι αλλα παλαιοτερο εξελικτικο σταδιο ξαδελφια των Βαλτικων και των Αλπικων.

      Διαγραφή
  2. Αν ήταν μελαχροινός με μαύρα μάτια (όχι απαραίτητα) θα μπορούσε να καταταχθεί ακόμα και ως "γηγενής" δυτικής επαρχίας της Κίνας, όπως Τουρκεστάν ως υπέρβαρος μογγολοειδής με πλειοψηφών κίτρινο αίμα. Με μόνη διαφορά τη περιοχή του σαγονιού, της μύτης και του όγκου του προσώπου κυρίως. Έστω και μικρή ποσότητα κίτρινης πρόσμιξης να υπάρξει σε κάποιον ομοιάζει με μεταλλαγμένο κινέζο. Εδώ γενετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι Φινλανδοί (ίδε πρόσωπα όπως η επίσης λαππωνο-μογγολοειδής Ισλανδή Μπιόρκ) είναι τουλάχιστον 1/3 μογγόλοι (Ουραλο-αλταϊκές φιννο-ουγγρικές τουρκομογγολικές φυλές) γενετικά κάτα μέσο όρο και όμως ακόμα θεωρούνται τυπικοί Σκανδιναβοί, ε δεν είναι... Άκους έκει οι Λάππωνες δεν είναι μιγάδες... όχι τι άλλο θα ακούσουμε δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω παντως εχω δει ευαριθμους Φινλανδους τυπικοτατους Νορδικους,καθαροτατους Νορδικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΩΝ ΗΤΑΝ ΜΕΤANAΣΤΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ . ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ;https://www.sciencedaily.com/releas…/2009/…/090924141049.htm ΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090924141049.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.