Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το χρώμα του δέρματος: κληρονομικότητα και όχι περιβάλλον

Ο διπλανός χάρτης παρουσιάζει την κατανομή του χρώματος του δέρματος με βάση την χρωματική κλίμακα von Luschan. Είναι βασισμένος στις μετρήσεις του Ιταλού ανθρωπολόγου Renato Biasutti και το ογκώδες έργο του Le razze e i popoli della terra (1941). Τα στοιχεία παρουσιάζουν τους ιθαγενείς πληθυσμούς Αμερικής και Ωκεανίας.

Ο χάρτης διαλύει κάθε περίπτωση άμεσου επηρεασμού του χρώματος του δέρματος λόγω ακτινοβολίας. Ενώ νομίζει κανείς ότι πηγαίνοντας προς τον Ισημερινό το χρώμα του δέρματος γίνεται μαύρο λόγω ηλιοφάνειας, έχοντας επηρεαστεί από την συνήθη ταύτιση με τους νέγρους της Αφρικής, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Στη ζώνη του Ισημερινού,...
μεταξύ των δύο τροπικών, οι ιθαγενείς της Αμερικής δεν έχουν το ίδιο χρώμα δέρματος με τους Αφρικανούς. Ακόμη πιο καθαρά, οι Αβορίγινες της Αυστραλίας έχουν σκούρο χρώμα δέρματος ακόμα και κάτω από τον τροπικό του Αιγόκερω, εν αντιθέσει με τους Αμερικανούς Ιθαγενείς στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και στον αντίστοιχο τροπικό του Καρκίνου στο Βόρειο ημισφαίριο, όπου το χρώμα είναι τελείως διαφορετικό. Επίσης στην Ευρώπη που μας ενδιαφέρει, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος στην Ευρώπη το χρώμα είναι ανοιχτό, ενώ στα βάθη της Ρωσίας είναι προς το κίτρινο. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συσχέτιση γεωγραφικού πλάτους και χρώματος δέρματος.


Τα παραδείγματα μπορούν να τραβήξουν σε μάκρος. Γενικά, από όπου και να τον πιάσει κανείς αυτόν τον χάρτη θα διαπιστώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει το περιβάλλον το χρώμα του δέρματος. Οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι η φυσική και σεξουαλική επιλογή, οι οποίες ίσως σε κάποιον αγνωστο βαθμό να επηρεάζονται από την ηλιοφάνεια. Επίσης τρανταχτό παράδειγμα όπου η κληρονομικότητα μόνο επιδρά και όχι το περιβάλλον, είναι το ότι οι Ευρωπαίοι στην Αφρική παραμένουν λευκοί, ακόμη και μετά από πολλούς αιώνες, ή αντίστοιχα οι νέγροι στον Καναδά παραμένουν μαύροι, παρά την έλλειψη ηλιοφάνειας. Κάποιοι αδαείς ίσως ισχυριστούν ότι θα γίνει στο μέλλον ή ότι έχει αρχίσει να γίνεται -λόγω μίξεων προφανώς και όχι λόγω περιβάλλοντος-, αλλά η επιστημονική αλήθεια που έχει αποδειχτεί και από τον Δαρβίνο και πλέον από το DNA είναι ότι υπεύθυνη για μεταβολές είναι μόνο η κληρονομικότητα.

9 σχόλια:

  1. Πολλές φορές όμως το κλίμα δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό;
    Το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Eugène Terre'Blanche που το χρώμα του δέρματος του θα ταίριαζε περισσότερο σε κάποιον από τον Ευρωπαϊκό Νότο παρά σε έναν Ολλανδό, από όπου προέρχονται οι λευκοί της Ν.Αφρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΟΣ ΦΟΝΙΑΣ ΑΛΜΠΙΝΩΝ18 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:44 μ.μ.

      Σε πολύ μικρό ποσοστό επηρεάζει το κλίμα.Ενδεικτικα οι λευκοί έχουν 14 φορές λιγότερη μελανινη από τους σκυλαραπες.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς η έκθεση στον ήλιο προκαλεί μαύρισμα του δέρματος συμβαίνει σε όλους μας το καλοκαίρι, το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται το μαυρισμένο από τον ήλιο δέρμα να κληροδοτηθεί στα παιδιά του.

      Διαγραφή
  2. Μπορείτε να μου πείτε από ποιους φυλετικούς τύπους χαρακτηρίζονται οι Ρουμάνοι;
    Ευχαριστω εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ19 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:14 μ.μ.

      Οι Ρουμάνοι είναι Διναρικοι και αλπικοι γενικότερα ως λαός και με ιδιαίτερα μεγάλη Μεσογειακή συμμετοχή.Στην Ρουμανία συναντώνται επίσης βαλτικοι,απόγονοι σλαβων αλλά και Νορδικοι απόγονοι Σαξωνων.Υπάρχουν και κάποιοι εξωευρωπαικοι τύποι σε πολύ μικρούς αριθμούς μογγολοαρμενοειδεις.Το πρόβλημα στην Ρουμανία είναι οι σιχαμεροι και εμετικοι βρόμα που αποτελούν τα 2.000.000 από τα 22.000.000 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας και με τους οποίους οι Ρουμάνοι βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ συναγωνιστή. Ο λόγος που ρώτησα είναι μια φωτογραφία ενός Ρομάνου που τυχαία είδα και με εξέπληξε καθώς ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που είχα για τους Ρουμάνους..Είχε πολύ έντονο το μεσογειακό στοιχείο δηλαδή.

      Διαγραφή
    3. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ20 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:53 μ.μ.

      Η Μεσογειακή παρουσία στην Ρουμανία εντοπίζεται κυρίως στην επαρχία της Βλαχιας.Δεν ξέρω εάν αυτό το στοιχείο σε βοηθά όσον αφορά το συγκεκριμένο άτομο.

      Διαγραφή
  3. Είναι αρκετά κατατοπιστικό.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύγε στο φυλετικό ιστιολόγιο που τόσο δύσκολα επιστημονικά θέματα τα παρουσιάζει απλά και κατανοητά και για τους πλέον αδαείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.