Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η λανθασμένη χρήση του μέσου όρου στη φυλετική ανθρωπολογία

Συχνά οι ανθρωπολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει μέσους όρους για διάφορες ανθρωπολογικές μετρήσεις. Ωστόσο η χρήση του μέσου όρου μπορεί να αποκρύπτει πραγματικότητες. Αυτό θα γίνει κατανοητό με ένα παράδειγμα.

Όσοι ασχολούνται με τη φυλετική ανθρωπολογία, θα έχουν αντικρύσει χάρτες κεφαλικού δείκτη. Σε αυτούς τους χάρτες, όπως αυτός της εικόνας, χαρακτηρίζονται οι περιοχές με έναν μέσο όρο του κεφαλικού δείκτη. Ένας μικρός κεφαλικός δείκτης δείχνει την παρουσία δολιχοκέφαλων, ενώ ένας μεγάλος κεφαλικός δείκτης σημαίνει παρουσία βραχυκέφαλων. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για μέσο όρο, είναι αδύνατο να βγει συμπέρασμα για την αναλογία δολιχοκέφαλων, μεσοκέφαλων και βραχυκέφαλων, καθώς ο μέσος όρος τους τσουβαλιάζει όλους μαζί. Ακόμη χειρότερα όταν η περιοχή παρουσιάζεται μεσοκεφαλική. Δηλαδή, σε μια περιοχή με κεφαλικό δείκτη 82, κάποιος ίσως θα νομίζει ότι εκεί κατοικούν άτομα μεσοκέφαλα με κεφαλικό δείκτη 82. Ωστόσο, μπορεί να είναι οι μισοί δολιχοκέφαλοι με 78 και οι άλλοι μισοί βραχυκέφαλοι με 86, ή δύο στους τρεις να έχουν δείκτη 79 και ένας στους τρεις δείκτη 88. Φανταστείτε πόσο χειροτερεύει η κατάσταση αν ληφθούν υπόψη και οι άπειροι συνδυασμοί και με μεσοκέφαλους. Αν στον χάρτη της φωτογραφίας προσπαθήσουμε να εξάγουμε αναλογίες Αλπικών, Μεσογειακών, Νορδικών στις διάφορες περιοχές, μόνο μια χοντρική εκτίμηση θα είναι δυνατή. Χάρτες και πίνακες με μέσους όρους, σε περιοχές με μίξεις, δίνουν λίγη πληροφορία.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούν οι μέσοι όροι και στις υπόλοιπες ανθρωπολογικές μετρήσεις. Το συμπέρασμα των ανωτέρω είναι ότι πρώτα πρέπει να ομαδοποιούνται τα ομοειδή στοιχεία και μετά να βγαίνει ο μέσος όρος. Ο μέσος όρος έχει νόημα για να ομαδοποιήσει σε μια αντιπροσωπευτική τιμή κάποιες αριθμητικές παρατηρήσεις που σχετίζονται μεταξύ τους. Αν εφαρμοστεί σε άσχετες παρατηρήσεις η όποια πληροφορία που περιλαμβάνει τυχόν διαφοροποίηση χάνεται. Συνεπώς, πρώτα πρέπει να ταξινομούνται φυλετικά τα δείγματα και μετά να λαμβάνονται οι μέσοι όροι.

4 σχόλια:

  1. Έχω αρχείο με μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες Τσακώνων(Ότι πιο κοντινό στους αρχαίους Σπαρτιάτες και Δωριείς πολύ πιθανόν) και θέλω να ρωτήσω τον διαχειριστή αν ενδιαφέρεται να τις δημοσιέυσει μαζί με τα δικά του συμπεράσματα και εκτιμήσεις όσον αφορά τους τύπους στους οποίους ανήκουν.
    Βάση του ότι κατέφυγαν στον Πάρνωνα με τις σλάβικες επιδρομές τοτε αποκλείεται σλάβοι,αρβανίτες,βλάχοι,τούρκοι να έχουνε επηρεάσει τα γονίδια τους οπότε ειναι ίσως ότι πιο κοντινό έχουμε στους Αρχαίους.Που και να έχει συμβεί σε κάποιο μικρό ποσοστό δήλαδη,σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες πολύ πιθανό να διάφερουν και πάλι.Περιμένω απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε τις φωτογραφίες στο e-mail που φαίνεται δεξιά κάτω στη σελίδα, εκεί που λέει ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Συμπίεσέ τες σε αρχεία .zip ή .rar για να χωρέσουν και στείλε πολλά mail αν δε φτάνει μόνο ένα.

      Στείλε και ένα ψευδώνυμο για να γίνει αναφορά.

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Να πω και εγώ την γνώμη μου ως Έλλην=Αρβανίτης...καταρχήν σέβομαι τους Τσάκωνες ως ιδιαίτερη πατριά Ελλήνων αλλά νομίζω και οι Αρβανίτες έχουν καθαρότατα Ελληνικά χαρακτηριστικά και πιστεύω και αυτοί συνδέουν τους σημερινούς Έλληνες με την αρχαιότητα και με βασικότερο χαρακτηριστικό τους την πολεμική τους δεινότητα που επέδειξαν κατά την διάρκεια της μακραίωνης Ιστορικής τους παρουσίας στον ευρύτερο Ελλάδικό χώρο και στ κρίσιμα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης όπως και πιο πριν κατά τον Μεσαίωνα...όπως και κάτι τελευταίο να ξέρετε ότι υπάρχουν ομοιότητες στο ιδιαίτερο γλωσσικό τους ιδίωμα όπως και στο δικό μας....!

      Διαγραφή
    3. Εγώ είμαι από το αυθεντικό (και πρωτότυπο) φύλο των Ελλήνων από την Ήπειρο.(Όμηρος-Ιλιάς)(Αριστοτέλης-Μετεωρολογικά).

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.