Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Φυλή και κοινωνικές συμπεριφορές

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει νουθεσίες του στιλ "αυτός είναι πολύ μαζεμένος, πες του να γίνει πιο τολμηρός", "αυτός είναι τελείως κάγκουρας, πρέπει να σοβαρέψει" ή "αυτός δεν στέκεται πουθενά είναι υπερδραστήριος, πρέπει να ηρεμήσει λίγο" και άλλες παρόμοιες. Κι όμως οι περισσότερες πέφτουν στο κενό και ο χαρακτήρας του ατόμου δεν αλλάζει. Οι γνωρίζοντες φυλετική ανθρωπολογία κατανοούν πολύ καλά ότι ο χαρακτήρας είναι φυλετικό χαρακτηριστικό και γι' αυτό δεν αλλάζει.

Ένας Αλπικός, είναι λογικό να είναι άτολμος και μαζεμένος εκ φύσεως, ενώ ένας Διναρικός να...
εκνευρίζεται εύκολα και να γενικότερα να είναι δραστήριος, αλλά με έναν τρόπο όχι και τόσο εκλεπτυσμένο. Ένας Μεσογειακός είναι ομιλητικός, κοινωνικός και δραστήριος, ένας Νορδικός ψυχρός αλλά δραστήριος, ένας Κρομανοειδής μαζεμένος αλλά επίσης δραστήριος, ένας Βαλτικός άτολμος, αλλά με έναν βαθμό δράσης.

Συνεπώς, οι νουθεσίες που προτρέπουν σε "αλλαγή" του χαρακτήρα δεν έχουν καμία επίδραση. Βέβαια θα πει κάποιος ότι κάποιες παρατηρήσεις έπιασαν τόπο, αλλά αν τις δει κάποιος βαθύτερα, δεν θα αποτελούν αλλαγή του χαρακτήρα, αλλά επιφανειακή προσαρμογή μιας ήδη υπάρχουσας φυλετικής τάσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν τις φυλετικές διαφορές στην συμπεριφορά λόγω της εκτεταμένης μίξης. Δηλαδή, ένας Αλπικός-Μεσογειακός, μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις νωθρός, ενώ σε άλλες δραστήριος. Αν το επεκτείνουμε αυτό με όλους τους υπάρχοντες φυλετικούς τύπους σε μια χώρα, αρχίζει και δημιουργείται φαινομενικά αποσυσχέτιση μεταξύ εμφάνισης και συμπεριφοράς. Όμως ένας ανθρωπολόγος ακόμα και σε περίπτωση μίξης, γνωρίζει ότι η συμπεριφορά μπορεί να ανήκει μόνο μεταξύ των δύο φυλετικών τύπων που ανήκει το άτομο και όχι σε άλλους.

Η πληροφορία που λαμβάνει ένας ανθρωπολόγος βάσει φυλετικής ταξινόμησης για την αναμενόμενη συμπεριφορά ενός ατόμου είναι πάρα πολύ σημαντική. Από την εμφάνιση και μόνο είναι δυνατό να εκτιμηθούν σε μεγάλο βαθμό τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα ενός ατόμου, γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα ή ακόμα και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η ανθρωπολογική σχέση μεταξύ συμπεριφοράς και εμφάνισης δημιουργεί τεράστιες συνέπειες αν είναι ευρύτερα γνωστή, πόσο μάλλον αν τη γνωρίζει και ολόκληρη η κρατική δομή.

2 σχόλια:

  1. έχω που ακούω κάτι μήνες για το bulling στα σχολεία,που γινεται απο τα ντούκια-γεροδεμένα στην κατασκευή αγόρια στα μικροκαμωμένα.Εδώ οπώς τα γράφεις αγαπητέ ,οι διναρικοί(εξωμορφικοί,μικροκαμωμένοι) μοιάζουν να τα προκαλούν όλα,και οχι οι αλπικοί,που έιναι η στερεοτυπική εικόνα τραμπούκου στα αμερικάνικα σχολεία,και που εμφανίζεται πάντα σε όλα τα έργα τους ίδιος και απαράλαχτος. Θέλουν κάποιοι να στοχοποιήσουν τους συγκεκριμένους?γιατί για τραμπουκο θα έκανα άνετα έναν κρομανιοειδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω ειμαι βαλτικο-μεσογειακος στην συμεριφορα pontid ειναιο φυλετικοςμου οτυπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.