Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η σύνδεση φυλής και κοινωνικής θέσης

Η διαφορετική φύση των ανθρώπινων φυλών εκφράζεται και στο κοινωνικό πεδίο. Αν δούμε το ζήτημα στατιστικά, διαφορετικές κληρονομικές προδιαθέσεις οδηγούν σε διαφορετική κοινωνική θέση. Οι ανθρωπολόγοι από την πρώτη στιγμή διέκρινα ότι αυτές οι διαφορές βρίσκουν αντίκτυπο όχι μόνο στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου, αλλά και γενικότερα στην διαμόρφωση της κοινωνίας. Μία πρόσφατη μελέτη προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αυτή του οικονομολόγου Reginald Noël με τίτλο "Race, Economics, And Social Status", που δημοσιεύτηκε υπό τη μορφή παρουσίασης από το Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας των ΗΠΑ. Η μελέτη εξέτασε την κοινωνική και οικονομική θέση των κατοίκων των ΗΠΑ σε σχέση με την φυλετική τους ταυτότητα. Μετά την παράθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα κάνουμε μια αξιολόγηση της σχέσης φυλής και κοινωνικής θέσης.

Ο συγγραφέας εξέτασε το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, τις δαπάνες, την ιδιοκτησία πρώτης κατοικίας και την οικογενειακή κατάσταση...
στις διάφορες φυλετικές ομάδες των ΗΠΑ. Οι φυλετικές ομάδες χωρίζονται στις εξής: Μαύροι ή Αφρο-Αμερικανοί, Hispanic (ιθαγενείς Ινδιάνοι εκ Μεξικού), ιθαγενείς Ινδιάνοι των ΗΠΑ ή της Αλάσκας, Πολυνήσιοι από τη Χαβάη, Λευκοί και Ασιάτες. Τα στοιχεία που δίνονται είναι κατά μέσο όρο.

Παρατίθεται μια σειρά διαγραμμάτων, που απεικονίζουν τη θέση κάθε φυλετικής ομάδας ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες. Τα διαγράμματα είναι τα εξής:

Εισόδημα


Οι μαύροι έχουν το χαμηλότερο εισόδημα. Ακολουθούν οι ιθαγενείς, έπειτα οι λευκοί και τέλος οι Ασιάτες. Ο συγγραφέας δηλώνει ότι το εισόδημα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη φυλετική υπόσταση. Διαπιστώνει ότι η ανισότητα διευρύνεται, παρά τις πολιτικές ισότητας, κάτι που κρίνει ότι εγείρει ανησυχίες. Τα αποτελέσματα είναι λογικά, εφόσον οι νέγροι έχουν χαμηλότερες πνευματικές και οργανωτικές ικανότητες, οι ιθαγενείς ακολουθούν, ενώ οι Ασιάτες είναι γνωστό ότι είναι συνετοί, προσαρμοστικοί, έξυπνοι και εργατικοί, συνεπώς είναι αναμενόμενο να βρίσκονται υψηλά στα εισοδήματα.


Επίπεδο εκπαίδευσης


Το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνική ανέλιξη και σταθερή οικογενειακή κατάσταση. Διαπιστώνουμε ότι οι πιο μορφωμένοι είναι οι Ασιάτες και ακολουθούν οι Λευκοί. Hispanics και νέγροι έχουν τηην χαμηλότερη εκπαίδευση, με τους hispanics να βρίσκονται τελευταίοι.


Δαπάνες


Το ύψος της δαπάνης σχετίζεται με το εισόδημα. Οι Ασιάτες πραγματοποιούν τις περισσότερες δαπάνες, ακολουθούν οι Χαβανέζοι, οι λευκοί και τελευταίοι οι hispanics και οι νέγροι. Ακολουθεί το διάγραμμα που δείχνει τον τρόπο κατανομής αυτών των δαπανών επί τις εκατό του εισοδήματος για κάθε φυλετική ομάδα.


Ιδιοκτησία πρώτης κατοικίας


Οι λευκοί έχουν τις περισσότερες ιδιόκτητες κατοικίες και τα χαμηλότερα ποσοστά ενοικιάσεων. Σε αυτή τη θέση των λευκών λογικά συνεισφέρει το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος τους αποτελείται από τους απογόνους αυτών που ίδρυσαν το Αμερικανικό κράτος και εν συνεπεία διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Οι υπόλοιπες φυλετικές ομάδες ήρθαν πολύ αργότερα στη χώρα, χωρίς κάποιο ακίνητο.


Μέγεθος οικογένειας


Οι hispanics έχουν τις μεγαλύτερες οικογένειες στις ΗΠΑ και ακολουθούν Ασιάτες και Χαβανέζοι. Οι λευκοί έχουν τις μικρότερες οικογένειες από όλες τις φυλετικές ομάδες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι διενεργείται μια διαρκής αύξηση των hispanics στις ΗΠΑ, με σταδιακή μείωση των λευκών, μέσω (και) της υπογεννητικότητας. Οι νέγροι φαίνεται να μην έχουν τόσο μεγάλες οικογένειες, αν και όπως δείχνουν άλλες μελέτες αυξάνονται αλλιώς, δηλαδή γεωγραφικά, εποικίζοντας και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ. Υπάρχουν ακόμα δύο διαγράμματα περί οικογενειακής κατάστασης και κατανάλωσης τροφίμων.


Να σημειώσουμε το τυπολογικό υπόβαθρο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την αξιολόγηση της μελέτης από φυλετικής σκοπιάς. Οι μαύροι είναι κυρίως νέγροι Sudanid, οι ιθαγενείς είναι κυρίως Istmid και οι Χαβανέζοι είναι κυρίως μογγόλοι Polynesid. Οι Ασιάτες είναι κυρίως μογγόλοι North ή South Sinid ή Ιαπωνικοί τύποι. Οι λευκοί περιλαμβάνουν πολλούς φυλετικούς τύπους, όπως Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς, Νορδικούς, Αλπικούς, κτλ. Μάλιστα, οι Κρομανοειδείς υπερτερούν αριθμητικά και πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος που οι λευκοί δεν βρίσκονται πάνω από τους Ασιάτες στα εξεταζόμενα κριτήρια, παρότι γνωρίζουμε ότι οι λευκοί κατέχουν τα υψηλότερα πόστα στην κοινωνία των ΗΠΑ.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η φυλή σχετίζεται με την κοινωνική θέση. Λευκοί και Ασιάτες έχουν την ισχυρότερη κοινωνική και οικονομική θέση στην κοινωνία των ΗΠΑ, ειδικά οι πρώτοι λόγω και του μεγάλου αριθμού τους. Οι νέγροι έχουν χειραφετηθεί εδώ και γενιές και υπάρχει πλήρης ισότητα, μέχρι και ανισότητα υπέρ τους, ωστόσο βρίσκονται, μαζί με τους hispanics, πολύ χαμηλά στην κοινωνική ιεραρχία. Από την άλλη, οι Ασιάτες παρότι βρίσκονται στις ΗΠΑ μόλις για μία ή δύο γενιές, αλλά δείχνουν να αποκτούν σύντομα κοινωνική και οικονομική ισχύ. Εγγενείς κληρονομικές ιδιότητες, όπως πνευματική ικανότητα, επιμονή, οργανωτικότητα, ισχυρός χαρακτήρας οδηγούν σε υψηλές κοινωνικές θέσεις. Από τα αποτελέσματα της μελέτης, συμπεραίνουμε ότι ο φυλετικός παράγοντας επηρεάζει κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.

4 σχόλια:

  1. Φυλετικός τύπος;;

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1027258837105&set=pb.1094315691.-2207520000.1547087997.&type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικοί απο τους υβριστές των Μεσογειακών του The Apricity forum
    https://i.imgur.com/wnEnOoE.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πού ακριβώς υπάρχει κοινωνική ανισότητα σήμερα υπέρ των Νέγρων???! Μόνο στη τέχνη ίσως, και πάλι οι λευκοί υπερτερούν και εκεί επαγγελματικά σε θέση status, με εξαίρεση τη Beyonce που είναι μιγάδα και το Jackson... Και στον αθλητισμό φυσικά! Πως να μην άλλωστε... Αλλά μη λέμε ό, τι θέλουμε ότι δεν υπάρχει ρατσισμός όταν τους σκοτώνει η αστυνομία στα καλά καθούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.