Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Στοιχεία για την ανθρωπολογία της Πελοποννήσου

Στην Ελλάδα έχουν γίνει λίγες ανθρωπολογικές μελέτες, με συνέπεια η ανθρωπολογία της χώρας να μην είναι επαρκώς μελετημένη. Κάθε επιπλέον στοιχείο για την σύνθεση της ανθρωπολογικής εικόνας της χώρας είναι πολύτιμο. Ενδιαφέρουσα συμβολή στην ανθρωπολογία της νότιας Ελλάδας είναι η μελέτη του Έλληνα ανθρωπολόγου Θωμά Πίτσιου με τίτλο "Heiratskreise und anthropologische Differenzierung der Bevölkerung auf dem Peloponnes,Griechenland" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthropologischer Anzeiger. Ο Πίτσιος εξετάζει την γεωγραφική απόσταση καταγωγής μεταξύ των ανδρών και γυναικών που παντρεύονται, προσπαθώντας να εντοπίσει ανθρωπολογικές διαφοροποιήσεις στον πληθυσμό της Πελοποννήσου λόγω αυτής της εσωτερικής μετακίνησης. Η μελέτη είναι περισσότερο περί δημογραφίας, εμείς θα εστιάσουμε στα στοιχεία που παρατίθενται σχετικά με την φυσική ανθρωπολογία της Πελοποννήσου.

Δίνονται ανθρωπολογικές μετρήσεις για την Ηλεία, ειδικότερα για την Ολυμπία και για την Γορτυνία της γειτονικής Αρκαδίας, δηλαδή για μέρη...
της δυτικής Πελοποννήσου. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στους παρακάτω πίνακες:


Από τον πίνακα προκύπτει ότι το μέσο ανάστημα είναι μέτριο και στις τρεις περιοχές. Επίσης, δίνεται το μήκος της κεφαλής, το οποίο αν το συνδυάσουμε με τυπικές τιμές του κεφαλικού πλάτους, προκύπτει ένας μέσος κεφαλικός δείκτης εντός μεσοκεφαλίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μίξη δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων. Το ύψος της μύτης είναι αρκετά υψηλό, που με τυπικές τιμές πλάτους, προδιαθέτει για λεπτορρινία. Η ανάπτυξη της γενειάδας είναι ισχυρή στο 73,4-79,1% του πληθυσμού και αραιή στο 2-5,5%. Η τριχοφυΐα του σώματος είναι ισχυρή στο 25,7-32,6% και πολύ αδύναμη στο 14-18,4%.

Το χρώμα των μαλλιών είναι μαύρο σε ποσοστό 0-5,8% και σκούρο καστανό σε ποσοστό 25,7-32,6% αλλά δεν αναφέρονται οι άλλες διαβαθμίσεις. Το ενδιάμεσο χρώμα ματιών εντοπίζεται στο 39,5-53,2% του πληθυσμού και το ανοιχτό στο 0-2,3%, με το υπόλοιπο να είναι καστανό. Το χρώμα του δέρματος δίνεται μόνο για συγκεκριμένες βαθμίδες και είναι ανοιχτό (βαθμίδες 9-10) στο 20,9-38,5% του πληθυσμού και τουλάχιστον 24,8-51,2% να είναι νότιο Μεσογειακό.

Το προφίλ της μύτης είναι ίσιο ή κυρτό, με σημαντικά ποσοστά και για τις δύο κατηγορίες, με 50,9-65,1% και 32,6-43,5% αντίστοιχα. Το μεγάλο ποσοστό κυρτής μύτης προδιαθέτει για σημαντικό ποσοστό Διναρικών.

Οι διαφορές είναι μικρές, άλλωστε μιλάμε για γειτονικές περιοχές. Υπάρχει μίξη δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων, με τους συνήθεις δολιχοκέφαλους που βρίσκουμε στη χώρα να είναι Μεσογειακοί ή Κρομανοειδείς και τους τυπικούς βραχυκέφαλους να είναι Αλπικοί, Αρμενοειδείς ή Διναρικοί. Τα στοιχεία της μελέτης είναι χρήσιμα, αλλά χρειάζονται σειρές πιο αναλυτικών δεδομένων και για τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου για να μπορούν να βγουν συμπεράσματα.

34 σχόλια:

  1. Λυπάμαι αυτή τη χώρα με αυτά που κυκλοφορούν, το φυλετικο υπόβαθρο είναι πολύ χαμηλό σε αξία, να ναι καλά η νότια Πελοπόννησος και η ανατολική Κρήτη καθώς και κάποια νησιά που ρίχνουν το κεφάλικο δείκτη, άμεση ευγονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) ο Δαρβίνος αλπικός είναι;
    2) δαλοφαιλικος τι σημαίνει ;
    3) οι Δωριείς τελικά ήταν Έλληνες; η Έλληνες με σημαντική ιλλυριακη προσμιξη Πολλοί ιστορικοί, φιλόσοφοι της εποχής τους Ίωνες θεωρούσαν ως τους κυρίους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.Όχι,από τις απεικονίσεις φαίνεται ότι ήταν μάλλον δολιχοκέφαλος.
      2.Είναι ο Κρομανοειδής του Βορρά με ίσως ισχυρή Νορδική επιρροή
      3.Και οι Δωριείς ήταν Έλληνες και οι Ίωνες.Οι Δωριείς μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι ήταν "πιο Έλληνες", διότι υποτίθεται ότι αντλούσαν καταγωγή απευθείας από τον Δώρο,τον γιο του Έλληνα,ενώ ο Ίων,ο γενάρχης των Ιώνων,ήταν γιος του Ξούθου,του αδερφού του Δώρου.Και πάλι όμως οι Ίωνες ήταν Έλληνες. Οι αναφορές που θα συναντήσεις διαβάζοντας αρχαία ελληνική γραμματεία, προέρχονται κυρίως από Αθηναίους "σωβινιστές" της εποχής,όπως ο Ισοκράτης,ο Θουκυδίδης,ο Δημοσθένης κ.α,οι οποίοι θεωρούσαν τους Αθήναιου και την Αθήνα "ελληνικότερους" των υπόλοιπων.Εξάλλου και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου αναδύεται συχνά ως επιχείρημα πολέμου η Ιωνική καταγωγή των Αθηναίων και η Δωρική των Σπαρτιατών ως "αιώνιοι εχθροί", αλλά πάντα ως Έλληνες.
      Οι Δωριείς δεν έχουν καμία σχέση με τους Ιλλυριούς εθνοτικά μιλώντας.Είναι κομμάτι του Ελληνισμού, ενώ οι Ιλλυριοί ήταν κάτι εντελώς ξένο στους Έλληνες, όπως ακριβώς και οι Θράκες,μέχρι τον περιορισμένο εξελληνισμό των τελευταίων.
      Φυλετικά,μάλλον οι Δωριείς ήταν Μεσογειακοί-Διναρικοί ενώ οι Ίωνες θα είχαν ακόμα πιο ισχυρή Μεσογειακή συνιστώσα.
      Οι Ιλλυριοί, ως κατοικούντες στα βορειοδυτικά της Χερσονήσου του Αίμου,θα ήταν σε μεγάλο ποσοστό Διναρικοί.

      Διαγραφή
    2. *θεωρούσαν τους Αθηναίους

      Διαγραφή
    3. Σωστά όλα αυτά φίλε και ευχαριστώ για τις πληροφορίες, να πω όμως ότι εκεί που λες πως ήταν πιο Έλληνες οι Δωριείς θα προσθέσω λίγο δύσκολο αφού οι Ίωνες ήταν οι κύριοι μεσογειακοι δολιχοκεφαλοι βάση κρανιων και φωτογραφιών από αγάλματα, ζωγραφιές κλπ. Το ότι όπως πολύ σωστά λες και εσύ ότι ο Δώρος ήταν γιος του Έλληνα δεν το αμφισβητώ αλλά ο γενάρχης μπορεί να ήταν Έλληνας και ο υπόλοιπος πληθυσμός ειδικότερα πριν τη κάθοδο τούς να είχαν ήδη αναμιχθεί με ιλλυριους η άλλες φυλές βραχυκεφαλες και ούτω καθεξής. Εθνοτικα ναι δεν είχαν σχέση αλλά φυλετικά; ας μην ξεχνάμε πριν την κάθοδο τους βρίσκονταν σε περιοχές πολύ κοντά σε ιλλυρια (το έχει πει και το ιστολογιο)

      Διαγραφή
    4. Εθνοτικα ναι, φυλετικά όμως; ***

      Διαγραφή
    5. Δεν τίθεται θέμα "λιγότερης ελληνικότητας", λόγω σημαντικής παρουσίας Διναρικών ή και κάποιων λίγων Νορδικών.Οι εθνοτικές ομάδες δεν αποτελούνταν από έναν φυλετικό τύπο,αλλά από τουλάχιστον δύο,ακόμα και τέσσερις.
      Ανέφερα απλά ότι λαοί που ήταν Δωρικής καταγωγής, όπως οι Κορίνθιοι και οι Σπαρτιάτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αλαζονεία των Αθηναίων, που πίστευαν πως είναι "οι πιο Έλληνες" από όλους,επιστράτευσαν τον Δώρο ως "αυθεντικό" Έλληνα, ως γιο του Έλληνα σε αντιδιαστολή με τον Ίωνα,που ο μετέπειτα λαός που έλαβε το όνομα του,ήταν "από σπόντα" ελληνικός, αφού ο Ίων ήταν γιος του Ξούθου,και όχι του Έλληνα απευθείας.
      Όλα αυτά όμως είναι επινοημένες γενεαλογίες που σχηματίστηκαν στο βάθος των αιώνων και σχημάτισαν τον Μύθο (με την καλή έννοια) των Ελλήνων.
      Τελειώνοντας, δεν υπάρχει κανένα θέμα μη ελληνικότητας των Δωριέων, λόγω της ισχυρής επιρροής Διναρικών και της μειοψηφίας Νορδικών στον Μεσογειακό κορμό τους.Οι Διναρικοί βρέθηκαν σε διάφορες εθνοτικές ομάδες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με κάποια ιδιαίτερα.
      Το ότι ο ουσιώδης πυρήνας των Ελλήνων,ή μάλλον ο φαινότυπος που ορίζει την ελληνικότητα, είναι ο Μεσογειακός, τείνει προς την πραγματικότητα,και το ίδιο ισχύει με τον Νορδικό τύπο και τον Γερμανισμό.

      Διαγραφή
  3. Μια ερώτηση προς τον διαχειριστή, ή όποιος άλλος ξέρει ας μου απαντήσει. Υπάρχει καμία σχέση μεταξύ φυλής και ομάδας αίματος ; Και αν ναι υπάρχει σχετικό άρθρο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παιδια παρτε το επιτελους χαμπαρι η σχεση μεταξυ δολιχοκεφαλου και βραχυκεφαλου είναι αμφιπλευρη και ο βραχυκεφαλος εχει αναγκη τον δολιχοκεφαλο για να του εξασφαλισει το μισθο του και βεβαια ο δολιχοκέφαλος τον χρειαζεται για να του εξασφαλισει την παραγωγη του
    Ο Αλπικος χωρις τον δολιχοκεφαλο θα ζήσει δύσκολα με βασανα αλλα βεβαια ο δολιχοκέφαλος χωρις τον αλπικο είναι ένα τιποτα αλλα βεβαια υπαρχουν αλπικοι οποτε δεν εχει προβλημα
    κανει εξαιρετικα δυσκολα και δεν καταδεχεται την σωματικη εργασια
    Ο διναρικος ως πιο αγριος ανθρωπος μπορει να ζησει και πιο λιτα χωρις να εχει ανγκη κανεναν γενομενος ένα με τη φυση στα βουνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε την αμπελοσοφια ρε μπουλη,οι μεγαλυτεροι εφοπλιστες-επιχειρηματιες στην μπανανια ειναι υπερβραχυκεφαλοι.Ξεκινα απο βραδινογιαννηδες,μαρινακη,πατερα,κοκκαλη κλπ βλεπεις βραχυκεφαλια.Ακομα και οι πλουσιοτεροι ελληνες που υπηρξαν ποτε οπως ο Γιαννης Λατσης και ο Ωνασης ηταν βραχυκεφαλοι.Αντε δειξε μου εναν δολιχοκεφαλο εφοπλιστη-επιχειρηματια στην Ελλαδα μπουχεσακο.

      Διαγραφή
    2. Μελισσανιδης απο τους πλουσιοτερους σημερα στον κοσμο καθαρος Αλπικος.Α να μην ξεχασω και τον Διναρικο Σταυρο Νιαρχο τον πελοποννησιο απο την Λακωνια.

      Διαγραφή
    3. ρε κουραδουλα 1.36 με αυτά που ειπες δεν αναιρεσες τιποτα δικο μου ακου πρωτα να δεις επιχειριματιες δεν είναι μονο οσοι φαινονται εχουν ομαδες και βγαινουν στην τηλεοραση υπαρχουν και αυτοι που δεν φαινονται επισης ο λατσης ο μικρος είναι αρκετα δολιχοκέφαλος όπως και να χει εχουν καποια ελαττώματα οι μεσογειακοι αλλα όπως και να το κανεις η σκεψη τους βρίσκεται σε άλλο επιπεδο από αυτή του αλπικου αλλωστε οι δολιχοκεφαλοι παντοτε δημιουργουν την τεχνολογια
      αν θες ενας δολιχοκέφαλος είναι ο λεμπιδακης και ο φασουλας εχει την κριβεκ και επισης αρκετα αποβράσματα επιχειριματιες όπως αγουδημος και μανουσης υπαρχουν στην ελλαδα επειδή εχουν καλες σχεσεις με τις κυβερνησεις και επιβιωνουν με τη λαμογια και την πουστια

      Διαγραφή
    4. Σου ανεφερα τους πλουσιοτερους Ελληνες που οι περισσοτεροι ειναι βραχυκεφαλοι γιατι εγραφες πιο πανω οτι δινουν μεροκαματο οι δολιχοκεφαλοι στους βραχυκεφαλους,πραγμα τουλαχιστον αστειο.Τον λατση τον μικρο τι μου τον αναφερεις?Ετοιμα φραγκα απο τον αλπικο πατερα του πηρε.Ο Λεμπιδακης και ο φασουλας μπροστα στον Κοκαλη,τον Μαρινακη και τον Μελισσανιδη ειναι κατι σαν δημοσιοι υπαλληλοι.Και οχι η σκεψεις τους δεν βρισκεται σε κανενα αλλο επιπεδο.Αν μπορεις εσυ που εισαι δολιχοκεφαλος και μεσογειακος(προφανως) φτιαξε μια περιουσια σαν του Καπετανιου του βαρδινογιαννη η σαν του Διναρικου Νιαρχου.Επισης ριξε μια ματια στους πλουσιοτερους ελληνες εφοπιστες και δες σε τι φανοτυπου ανηκουν.Μονο βραχυκεφαλια θα αντικρισεις.

      Διαγραφή
    5. Ακομα και οι Γιανακοπουλαιοι που εχουν την ΒΙΑΝΕΞ ολοι τους βραχυκεφαλοι αλπικοι και διναρικοι ειναι.Τελειωστε με το χαζο παραμυθακι σας περι δολιχοκεφαλων εξυπνων-πλουσιων-δημιουργικων και βραχυκεφαλων φτωχομπινεδων-αμορφοτων διναρικων και αλπικων καταντησε χαζομαρα.Αφου τα παραδειγματα ειναι απειρα οτι οι βραχυκεφαλοι υπερτερουν σε ολα τουλαχιστον στην Ελληνικη κοινωια.Για εξω τα πραγματα ειναι διαφορετικα διοτι οι δολιχοκεφαλοι ειναι νορδικοι,βορειοι ατλαντοειδεις και αλλοι κρομανοειδεις.Εσεις οι μεσογειακοι δεν το εχετε και πολυ η αληθεια να λεγεται.

      Διαγραφή
    6. πρωτα από όλα εγω δεν είμαι μεσογειακος τωρα για τους επιχειριματιες μπορει να εχεις και δικιο αλλα επειδή δεν το ξερω και πολύ καλα το θεμα δεν μπορω να πω πολλα σιγουρα εχει τεραστια ελλατωματα ο μεσογειακος απλα εχει εντελως άλλη φιλοσοφια από έναν αλπικο

      Διαγραφή
    7. Γιατι ρε φιλε εχουν οι αλπικοι αλλη φιλοσοφια?Η κεντρικη ευρωπη που ειναι το κεντρο των αλπικων ασχημα σου φαινεται?Δηλαδη επειδη ειναι ασχημοι,κοντοι και βραχυκεφαλοι θα πρεπει να τους βγαλουμε χαζους και ανικανους,και θα προωθουμε τους κουτοπονηρους και μαλθακους καλοπερασακηδες μεσογειακους που ολοι οι ανθρωπολογοι εγραψαν τα χειροτερα?Στη ναζιστικη γερμανια οι αλπικοι και οι διναρικοι ηταν πολυ πιο πανω στην καταταξη απο τους μεσογειακους.Λιγο πιο κατω απο τους νορδικους και τον κρομανοειδη-νορδικο φαιλικο.

      Διαγραφή
    8. Βραχυκεφαλος εδώ : Ξέρω 'γω ρε παιδιά οι βραχυκεφαλοι είμαστε πλειοψηφία στην χώρα. Λογικό να παράγουμε επιχειρηματίες σε συντριπτικό βαθμό , σε σχέση με την μειοψηφία των Μεσογειακων .
      Το ανησυχητικο θα ήταν να παράγουν αυτοί επιχειρηματίες.
      Αλλά όχι μόνο δεν μας σκοτιζουν τα αρχιδια, αλλά φεύγουν και στο εξωτερικό , αδειάζοντας μας έτσι την γωνία.
      Οπότε πολύ απλά πολεματε με φάντασματα στα τελευταία posts των φυλετικων.

      Διαγραφή
    9. δεν ειπα πως είναι ασχημοι η τετοια το ότι εχουν άλλη φιλοσοφια δεν σημαινει πως το αναφερω ως κατι κακο η κεντρικη ευρωπη επισης είναι γεματη φιλελευθερους αριστερούς και τετοια

      Διαγραφή
  5. δεν ειπα πως είναι ασχημοι η τετοια το ότι εχουν άλλη φιλοσοφια δεν σημαινει πως το αναφερω ως κατι κακο η κεντρικη ευρωπη επισης είναι γεματη φιλελευθερους αριστερούς και τετοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πεθανε ο μεγαλος ελληνας παλαιστης παγκοσμιος πρωταθλητης και ηθοποιος του χολυγουντ στεφανος μελιτσακακης απο τον εβρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    τι φυλετικος τυπος ηταν?
    εμοιαζε με ρωσο η γερμανο
    rip stefane!
    free greek konstantinupolis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    https://www.google.com/search?q=%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82+%CE%9C%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b&sa=X&ved=2ahUKEwiRnbGc1JPgAhWNa1AKHYdXCvkQsAR6BAgEEAE&biw=1156&bih=604

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρελη συμπτωση πριν κατι μερες τον γκουγκλαρα και ειδα οτι πεθανε,πραγματικα κριμα να βλεπεις τετοιους σπανιους Ελληνες να μην αφηνουν καμια 20αρια απογονους.
      Οχι απαραιτητα επειδη βορειοφερνει αλλα ξεχωριζει σαν επιβλητικη μορφη-alpha male.
      Προκειται για κρομανοειδη.

      Διαγραφή
    2. Πεθανε απο τα αναβολικα σιγουρα.Τετοια σωματα μονο φυσικα δεν τα λες...

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι σπάνιος για Έλληνας.

      Διαγραφή
  7. Ερώτηση 1 : Γνωρίζουμε τα φυλετικά γνωρίσματα των Βαλααδων που έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμων και των Γιουρουκων; Ή ηταν Αλπικο-Διναρικα κι αυτών όπως των υπολοίπων κατοίκων της Μακεδονίας ;

    Ερώτηση 2 : Τα φυλετικά γνωρίσματα των Πομακων ; Μήπως φέρουν δολιχοκεφαλια, λόγω της ύπαρξης Μεσογειακών στην Ανατολικη Ρωμυλία ;



    Ερώτηση 3 : Ισχύει ότι οι Τοσκες διαφέρουν ελαφρώς φυλετικά από τους Γκεγκηδες;

    Ερωτηση 4 : Γνωριζουμε πόσοι Αρβανίτες περίπου κατέβηκαν στην Ελλάδα και ποια φυλετικά γνώρισματα είχαν; Η βασική αποψη ήταν κυρίως Διναρικά μαζί με άλλες μίξεις σε μικρότερο βαθμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση 1: Οι Βαλαάδες και οι Γιουρούκοι ήταν Τουρανικοί Αλπικο-Διναρικοί με Κουρδοειδή στοιχεία όπως ακριβώς είναι και οι σημερινοί κάτοικοι της Μακεδονίας.

      Απάντηση 2: Η δολιχοκεφαλιά υπάρχει στους βραχυκέφαλους Πομάκους λόγο των Αφρικανών εποίκων από την Σομαλία που εγκατέστησαν οι Οθωμανοί και παρουσιάζουν μπουκαλοκεφαλίαση.

      Απάμτηση 3: Οι κυρίως Αλπικοί Τόσκηδες με τα Διναρικά στοιχεία και οι κυρίως Διναρικοί Γκέκηδες με τα Αλπικά και Μεσογειακά στοιχεία είναι ακριβώς όμοιοι φυλετικά.

      Απάντηση 4: Όλη η Πελοπόννησος, η Αθήνα και Ύδρα, Σπέτσες, Μέθανα έχουν καταγωγή από Αρβανίτες(για αυτόν τον λόγο αναγνώρισαν οι Αλβανοί Αθηναίοι πολιτικοί τα Σκόπια ως Μακεδονία). Οι Αρβανίτες ήταν Διναρικοί Αλβανοί Γκέκηδες, μαζί με λίγους Μαυροβούνιους και Σέρβους Διναρικούς(αυτοί οι τρείς πάνε πακέτο). Αυτή η θεωρία ευχαριστεί ιδιαιτέρως όσους θέλουν να βγάλουν τα Διναρικά στοιχεία στην Ελλάδα Αλβανικά από την βόρεια Αλβανία.

      Διαγραφή
    2. Ὅσον ἀφορᾶ τοὺς Γκέκηδες, σύμφωνα μὲ τὸν Coon, ἀποτελοῦν γενικά τὸ πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα διναρικοῦ τύπου σὲ ὅλη τὴ Βαλκανική.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε 7:51... Τρολλάρεις τώρα ή είσαι κυριολεκτικά σοβαρός; Η Πελοπόννησος μόνο στην Κόρινθο έχει Αρβανίτες. Η υπόλοιπη δεν έχει τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Λαθος κανετε. Ελατε στην Ηλεια, και θα βρειται ολοκληρα χωρια. Αρβανιτη, Χαρια, μουζακι, Κουμανη, Σωπι, τα οποια εχουν και ανθρωπολογικο ενδιαφερον. Του Αρβανιτη για παραδειγμα,οταν ηρθαν οι Αλβανοι, φανηκε φωναχτα οτι ειχαν αιματολογικη συγγενεια. Η Αρκαδια απο την Αλλη μερια, με λιγες εξαιρεσεις ειναι σλβικης καταγωγης. Στεμνιτσα για παραδειγμα, οποιυ ακομη και σημερα ανθρωπολογικα βλεπεις καθαρα τα ανθρωπολογικα χαρακτηριστικα των σλαυων.

      Διαγραφή
    5. Δηλαδη υπάρχουν όντως Βαλτικοι στην Αρκαδία;
      Παντως σε αυτά τα χωριά με τα Αρβανιτικα τοπωνύμια ( π.χ της Ηλείας) μην σας κάνει εντύπωση αν βρείτε και καμια εξωευρωπαικη μούρη. Εδώ έχω κάποιες περιπτώσεις από Καλαβρυτοχωρια με περίεργα χαρακτηριστικά, (βορειοαφρικανικα,Αρμενοειδη,ακόμα και κάτι Τουρανικο) τολμώ να πω.
      Γενικά στην Αχαΐα υπάρχει κλασσικά πασιφανής Μεσογειακή επίδραση και εννοείται Διναρικά,Αλπικά χαρακτηριστικά. Επίσης υπάρχει εμφανής ξανθητητα και ανοιχτο χρώμα ματιών στην περιοχή. Μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό κάποιοι Νorth Pontids, και μια σπάνια περίπτωση Sub-Nordid, και κάποιοι Αλπικοι, Διναρικοί.
      Υ.Γ 1 : Τα περίεργα χαρακτηριστικά που προείπα τα θεωρώ μια αμελητέα ποσότητα. Πλειοψηφικα φαίνεται να επικρατούν μίξεις Μεσογειακων/Αλπικων/Διναρικων.
      Υ.Γ 2 : Θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε ποτέ ήρθαν αυτοί οι εξωευρωπαιοι στον Μωρια. Να ήταν μετά τις σφαγές που δέχθηκαν οι Σλάβοι, ως σχέδιο εποικισης του Βυζαντίου;
      Να έγινε επί Τουρκοκρατίας ή επί Ιμπραήμ Πασα; Κάνεις δεν ξέρει.
      ΥΓ 3 : Το Κουμανι λογικά δεν είναι Αρβανιτικο. Νομίζω ότι όντως υπάρχει ένα αντίστοιχο όνομα κάπου στην Β.Ηπειρο, αλλά αυτό που λέει ο φίλος ίσως να σχετίζεται με "Τούρκους" μισθοφόρους του Βυζαντίου.


      Διαγραφή
  8. Μια χαρά γνωρίζουμε το πώς και το πότε (ε, όχι και επί Ιμπραήμ ας γελάσω) απλά σε αυτή την ιστοσελίδα είστε αδιάβαστοι (και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο σχόλιο μόνον απλά εδώ έτυχε να σχολιάσω). Η ημιμάθεια ξεχειλίζει και δυστυχώς μπαίνουν και διαβάζουν και νέοι άνθρωποι.. Υπάρχουν πηγές, έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες κλπ. Επίσης να αναφέρω ότι δημιουργοί του περιβόητου ελληνικού πολιτισμού (που ήταν σημειωτέον κυρίως ατομοκεντρικός), αυτό που λέμε σήμερα σε όλο τον κόσμο "ελληνικό κάλλος" "αρχαίο πνεύμα" κλπ. υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό οι μεσογειακοί. Οι άλλοι τύποι που αναφέρετε επέδειξαν (και συνεχίζουν και σήμερα να το κάνουν) καλύτερες ικανότητες διαχείρισης ή και υποστήριξης του παραγομένου πολιτισμού καθώς υστερούσαν σε φυσικά προσόντα (αυτά που τέλος πάντων θεωρούνταν "άριστα" στον αρχαίο κόσμο). Στην σύγχρονη εποχή του καπιταλισμού οι βαρείς αλπικοί είναι άριστοι δημιουργοί και διαχειριστές πλούτου -όπως σωστά επισημάνθηκε- καθώς το σύστημα αυτό τους ευνοεί λόγω ιδιοσυγκρασίας. Άλλοι όμως είναι αυτοί που δημιουργούν την υπεραξία. Στην Ελλάδα οι μεσογειακοί -όπως και εν μέρει κάποιοι διναρικοί τους οποίους επίσης διακρίνει μία πνευματικότητα και ελευθερία στη σκέψη- συνεχίζουν να είναι οι κύριοι (χωρίς να αποκλείω βέβαια τους υπόλοιπους) παραγωγοί πολιτισμού σώζοντας κάπως την κατάσταση. Πολύ καλά κάνουν και μεταναστεύουν σε πολιτισμένες χώρες και σε κοινωνίες που έχουν προχωρήσει και φύγει μακρυά από αυτό το χάλι που παρατηρώ εδώ μέσα. Οι αλπικοί χαρακτηρίζονται από την πλευρά τους από θρησκευτικότητα (η οποία δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την πνευματικότητα). Έτσι με θρησκευτική ευλάβεια περιφρουρούν τα λεφτά τους και δίνουν σε αυτά μεγαλύτερη σημασία και προεκτάσεις από κάποιους άλλους ανθρωπολογικούς τύπους. Όσον αφορά τις ρατσιστικές και φασιστικές θεωρίες περί ευγονικής κλπ. δεν ταιριάζουν εξ ορισμού με τον ελληνικό πολιτισμό ο οποίος έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την οικουμενικότητα. Ας πάρουμε παράδειγμα την Αρχαία Ελλάδα όπου οι τύποι συνυπήρχαν (και αναμιγνύονταν) αρμονικά και αναπτύσσονταν ο καθένας ανάλογα με τις κλίσεις του, που είναι και το υγιές. Σήμερα η κατάσταση (λόγω πολιτικοοικονομικού συστήματος) είναι ισοπεδωτική αλλά παρ'όλα αυτά το σοβαρό διάβασμα με επιστημονική μεθοδολογία (ναι, αυτή που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο λέω) μπορεί να αποβεί σωτήριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπον η μητέρα μου ειναι απο Ηλεία και Γορτυνία. Έκανα dna test και εκτος απο Ελληνες, μου εβγαλε 4-5α ξαδελφια μια ομαδα ανθρωπων απο το Κοσοβο, μια αλλη απο ρωσοουκρανια και αλλη μια απο Ρουμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριως αυτα τα τεστ δεν λενε τιποτα για τη φυλετικη σου καταγωγη. Δίνουν βαση στο haplogroup που πρακτικα δεν σου λεει τιποτα για τη φυλετικη σου προελευση. Μονο απο autosomals μπορεις να δεις κατι, αμα η εταιρεία που το αγόρασες σου δινει την επιλογη να τσεκαρεις τα autosomals σου τοτε εχει καλως. Τωρα οσο αναφορα αυτο με τα ξαδελφια… λογικα θα εχεις αρβανιτικη και σλαβικη και ισως βλαχικη προελευση… αλλα για τα 4α 5α ξαδελφια μου φαινεται λιγο διογκούμενο… οι μεταναστεύσεις αυτες εγιναν πριν χιλια χρονια… περίεργο

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.