Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Cattell: Το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος καθορίζεται κατά τη γέννηση



"Το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος καθορίζεται κατά τη γέννηση· το τι κάνει εξαρτάται από τις ευκαιρίες"

James McKeen Cattell,


Ο J.M. Cattell ήταν Αμερικανός ψυχολόγος, πρώτος καθηγητής ψυχολογίας στις ΗΠΑ και επί δεκαετίες εκδότης κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών, όπως τα Science, Popular Science Monthly και The Scientific Monthly. Το έργο του ήταν ευρύτατο, όχι μόνο στον τομέα της ψυχολογίας, αλλά και στην οργάνωση της επιστημονικής δραστηριότητας της χώρας. Προς τιμήν του, εκδιώχθηκε από το Columbia University επειδή εναντιώθηκε στην είσοδο των ΗΠΑ στον αδελφοκτόνο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σημαντικότερη επιστημονική συνεισφορά του ήταν οι μελέτες σχετικά με τους Αμερικανούς επιστήμονες, κάνοντας εκτεταμένη χρήση στατιστικής. Για τις επιστημονικές φυσιογνωμίες της Αμερικής...
εξέτασε την καταγωγή, τον τόπο γέννησης και κατοικίας, την οικογενεια, την ηλικία και πολλές ακόμα παραμέτρους, με σκοπό να βρει κατά πόσον τα επιτεύγματά τους προήλθαν από το περιβάλλον ή την κληρονομικότητα. O Cattell ήταν ένθερμος θιασώτης της ευγονικής, άποψη που ισχυροποίησαν οι μελέτες που έκανε. Το αποτέλεσμα των μελετών του συνοψίζεται στην φράση που παραθέτουμε. Δηλαδή, η κληρονομικότητα δίνει τις προδιαθέσεις, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες, αλλά μένει στην κοινωνία να παράσχει τις προϋποθέσεις ώστε να οι προδιαθέσεις να μετατραπούν σε αξιόλογες πράξεις.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.