Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Η φυλετική σύνθεση της Σλοβενίας

Ο δραστήριος Σλοβένος ανθρωπολόγος Božo Škerlj προέβη σε ανθρωπολογική μελέτη του πληθυσμού της Σλοβενίας, με σκοπό να εντοπίσει τους φυλετικούς τύπους που κατοικούν στη χώρα. Η μελέτη του με τίτλο "Rasni tipi Slovencev", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evgenika, περιλαμβάνει μετρήσεις, παρατηρήσεις και μια προσπάθεια εκτίμησης της φυλετικής σύνθεσης της χώρας, βάσει συνδυαστικών ανθρωπολογικών στοιχείων.

Το δείγμα αποτελούνταν από 153 γυναίκες και 189 άνδρες. Το ανάστημα βρέθηκε μέτριο προς υψηλό. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε...
εντός της βραχυκεφαλίας, με τους άνδρες να έχουν δείκτη 83,47 και οι γυναίκες παρόμοιο.

Το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής (με χρήση και της κλίμακας Martin):
σκούρο (1-6) = 39,7%
ενδιάμεσο (7-12) = 29,1%
ανοιχτό (13-16) = 31,2%

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:
κόκκινα = 0,5%
καστανά = 68,2%
καστανόξανθα = 16,7%
ξανθά = 12,4%
μαύρα = 2,1%

Πλειοψηφούν οι καστανοί, όμως σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει ξανθά ή ενδιάμεσα μαλλιά, ενώ ακόμη πιο συνήθη είναι τα ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια. Οι γυναίκες έχουν παρόμοιο χρωματισμό στα μάτια και πιο ανοιχτό στα μαλλιά, αν και το τελευταίο είναι μάλλον πλασματικό λόγω βαφών.

Στη συνέχεια ο Škerlj λαμβάνει συνδυασμούς ανθρωπολογικών γνωρισμάτων και προσπαθεί να ταξινομήσει το δείγμα σε φυλετικούς τύπους, όπως Μεσογειακός, Αλπικός, Διναρικός (μαζί με τους υποτύπους Savid και Norid), Νορδικός, Βαλτικός, Κρομανοειδής, κλπ. Η ταξινόμηση έχει ως εξής, υπολογίζοντας τους μικτούς τύπους ξεχωριστά:
 Μεσογειακοί ~3,24%
Αλπικοί ~8,64%
Διναρικοί ~45,93%
Νορδικοί ~4,86%
Βαλτικοί ~10,8%
Κρομανοειδείς ~0,54%
Αρμενοειδείς ~1,08%
Μικτοί ~28,84%

Αν αφαιρέσουμε τους μικτούς και ανάγουμε τα ποσοστά για να αθροίζουν εκατό, τότε τα ποσοστά για κάθε τύπο αυξάνουν. Οι Διναρικοί, πολλές φορές ξανθίζοντες, φαίνεται ότι αποτελούν πάνω από τους μισούς κατοίκους. Ακολουθούν οι Βαλτικοί και οι Αλπικοί, με διψήφια ποσοστά. Σε μονοψήφια ποσοστά κυμαίνονται οι υπόλοιποι τύποι, όπως Νορδικοί, Μεσογειακοί, Αρμενοειδείς και Κρομανοειδείς. Με λίγα λόγια, οι Σλοβένοι είναι κυρίως Διναρικοί, με μία Αλπική και μία Βαλτική συνιστώσα.

5 σχόλια:

  1. Παντως πιστευω πως στους αλπικους θα επρεπε να υπολογιστει και ενα ποσοστο βαλτικοαλπικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν αρκετοί Βαλτικοαλπικοί σε αυτές τις περιοχές και κυρίως κεντρική Ευρώπη.

      Διαγραφή
    2. Ποιά είναι η συμπεριφορά των Pontid; έχω διαβάσει ότι δεν έχουν κοινά με τους μεσογειακούς τότε γιατί εντάσσονται σε αυτούς;

      Διαγραφή
    3. Ανωνυμος 8¨42 εγω εχω διαβασει πως εχουν καποια κοινα με τους μεσογειακους.Οσο για το τι ηταν πολλοι λενε πως ειναι μεσογειακοι με αλπικη ή βαλτικη επιδραση.Τωρα για το τι ειναι ακριβως δεν ξερω επισης θα μπορουσα να πω πως κι εγω θα ηθελα να μαθω για τους Pontid.

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=cYGIg-r9prs

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.