Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η φυλετική σύνθεση της Νορβηγίας

O Halfdan Bryn υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς ανθρωπολόγους της Νορβηγίας. Σπούδασε ιατρική, εξασκώντας το επάγγελμα. Έπειτα έγινε στρατιωτικός ιατρός, όπου βρήκε την ευκαιρία να κάνει μαζικές ανθρωπολογικές μελέτες αξιοποιώντας δείγματα από στρατιώτες. Στη συνέχεια άφησε την στρατιωτική καριέρα, ώστε να αφοσιωθεί στην ανθρωπολογική έρευνα, με έμφαση στην ανθρωπολογία της πατρίδας του. Μία από τις σημαντικότερες μελέτες του δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Die Menschenvarietäten Norwegens" στο περιοδικό Anthropologischer Anzeiger. Στη μελέτη αυτή, ο Bryn εξετάζει την ανθρωπολογική ποικιλομορφία της Νορβηγίας.

Στον σύγχρονο πληθυσμό της Νορβηγίας, ο συγγραφέας βρίσκει διαφορές ανάμεσα στο νότιο παραλιακό κομμάτι και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στο παραλιακό τμήμα της χώρας φαίνεται να έχουν εισέλθει Αλπικοί, ενώ το ανατολικό τμήμα της χώρας είναι το πλέον Νορδικό. Βέβαια, εμφανής ανθρωπολογική διαφορά υπάρχει...
με τους Λάπωνες στον βορρά και τα μογγολικά στοιχεία τους. Εν γένει ο Bryn είχε υποστηρίξει σε άλλες μελέτες του την καταγωγή μερίδας των Νορβηγών από τον Κρομανοειδή τύπο. Έτσι δομείται μια εικόνα για την φυλετική διαφοροποίηση στη χώρα. Ακολουθούν οι ανθρωπολογικοί χάρτες του μέσου αναστήματος και του κεφαλικού δείκτη στη Νορβηγία.


Βλέπουμε στον χάρτη αριστερά ότι το ανάστημα ήταν υψηλό για την εποχή σε όλη τη χώρα, πλην του βορρά, όπου οι Λάπωνες ρίχνουν το μέσο ανάστημα. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρίσκεται στη μεσοκεφαλία στα νότια παράλια, στην καθαρή δολιχοκεφαλία στα ανατολικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο κεφαλικός δείκτης είναι ήπια δολιχοκέφαλος, με εμφανή διαφοροποίηση να βρίσκουμε πάλι στην περιοχή που κατοικούν οι βραχυκέφαλοι Λάπωνες.

Δίνεται πίνακας για το χρώμα των ματιών, όπου τα μπλε και ενδιάμεσα μάτια εντοπίζονται στην μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Το χρώμα των μαλλιών στους Νορβηγούς κατανέμεται ως εξής:
Κόκκινα-ξανθά(-ίζοντα)-καστανά-μαύρα = 1,3% - 51,1% - 35,9% - 11,6%

Οι μισοί περίπου Νορβηγοί είναι ξανθοί, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικότατο ποσοστό καστανών σε μια χώρα που κακώς θεωρείται συλλήβδην Νορδική. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς οι οποίοι είναι καστανοί. Τα ποσοστά των σκούρων μαλλιών αυξάνονται στα νότια παράλια, ενώ αποτελούν πλειοψηφία στους Λάπωνες.

Ο (μορφολογικός) προσωπικός δείκτης βρίσκεται εντός της λεπτοπροσωπίας στα ανατολικά και πέφτει στη μεσοπροσωπία στα νότια παράλια, ενώ αγγίζει την ευρυπροσωπία στον βορρά λόγω Λαπώνων. Ο Bryn θεωρεί ότι οι Αλπικοί δεν υπερβαίνουν το 20-30% στα νότια παράλια, έχοντας μέσο κεφαλικό δείκτη 83,29 προσωπικό δείκτη 86,44 και ρινικό δείκτη 72,6. Αντίστοιχα οι Λάπωνες έχουν κεφαλικό δείκτη 84,74 προσωπικό δείκτη 81,95 και ρινικό δείκτη 73,98.  Αντιθέτως, οι υπόλοποι Νορδικοί της χώρας έχουν κεφαλικό δείκτη 77,85 προσωπικό δείκτη 90,6 και ρινικό δείκτη 61,3.

Ως προς την μορφολογία του σώματος, στα νότια παράλια, καθώς και στον βορρά, η σωματοδομή είναι ευρεία, με κοντά άκρα και ευρύ θώρακα, λόγω Αλπικών και Λαπωνικών, σε αντίθεση με τις  πιο μεσο-εξωμορφικές της υπόλοιπης χώρας, λόγω Νορδικών-ΚΜ.

Συμπερασματικά, η φυλετική σύνθεση της Νορβηγίας έχει ως εξής. Σε όλη τη χώρα κατοικούν Κρομανοειδείς μορφές, με μεσο-δολιχοκεφαλία και καστανά ή ξανθίζοντα μαλλιά. Στα ανατολικά της χώρας βρίσκεται ο πυρήνας των ξανθών δολιχοκέφαλων Νορδικών, στα νότια παράλια έχουν εισέλθει Αλπικοί λογικά ερχόμενοι από την κεντρική Ευρώπη, ενώ στο βορρά κατοικούν πολλοί Λάπωνες. Συνεπώς οι Νορβηγοί είναι Κρομανοειδείς, Νορδικοί και δευτερευόντως Αλπικοί και Λαπωνικοί.

Ακολουθούν φωτογραφίες φυλετικών τύπων της χώρας.

Νορδικός



Νορδικός-ΚΜ



ΚΜ 



Αλπικός 
(πλατύ κεφάλι)



Λαπωνικός


5 σχόλια:

  1. fyletika istiologio θα μπορουσατε να παραθεσετε φωτογραφιες ηπιας δολιχοκεφαλιας μεσοκεφαλιας και ηπιας βραχυκεφαλιας καθως και να μου πειτε ποσα εκατοστα πρεπει να ειναι το πλατος και ποσο το μηκος για να θεωρηθει καποιος ως δολιχοκεφαλος.ευχαριστω εκ των προτερων για οποιαδηποτε απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Νορβηγός Kristoffer Rygg των Ulver σε ποιόν φυλετικό τύπο νομίζετε ότι ανήκει;
    http://www.metalinjection.net/wp-content/uploads/2015/04/Screen-Shot-2015-04-29-at-9.57.39-PM.png

    Μικρότερος.
    http://s3.amazonaws.com/quietus_production/images/articles/19586/03_1453464286_crop_550x691.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπρέιβικ σε τι τυπο ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.