Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ευριπίδης: Η φύσις έχει αξία, όχι τα χρήματα


"τὰ δ᾽ οὐδὲν εἰ μὴ βραχὺν ὁμιλῆσαι χρόνον.
ἡ γὰρ φύσις βέβαιος, οὐ τὰ χρήματα."

"Ο πλούτος δεν είναι τίποτα, παρά μόνο ένας πρόσκαιρος σύντροφος. Γιατί η φύσις είναι σταθερή, όχι τα χρήματα."

Ευριπίδης, Ηλέκτρα, 940-944


Το αρχαίο ελληνικό δράμα περιλαμβάνει πλήθος διδαγμάτων, που οφείλει να αποκομίσει κάποιος για να σταθεί όρθιος σε μια εποχή πνευματικής παρακμής όπως η σύγχρονη. Ο Ευριπίδης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τραγικούς ποιητές που μέσα από το έργο τους διαπαιδαγώγησαν τους αρχαίους Έλληνες πολίτες.

Ο τραγικός ποιητής διατυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως αξία δεν έχουν τα υλικά αγαθά, αλλά...
η φύσις, δηλαδή τα κληρονομικά γνωρίσματά μας. Τα χρήματα έρχονται και παρέρχονται, με έναν αλλοπρόσαλο ή αδύναμο χαρακτήρα μπορεί να χαθούν. Τα εκ γενετής γνωρίσματά μας αποτελούν το μακροπρόθεσμο εχέγγυο για μια ισχυρή προσωπικότητα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας στον δημόσιο βίο. Οι ικανότητες μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο, ο πλούτος δεν μπορεί να δημιουργήσει ικανότητα. Το δίδαγμα είναι ότι πρέπει να δίνουμε αξία σε αυτό που ισχυροποιεί μακροπρόθεσμα μια κοινωνία, που είναι η φύσις και όχι τα χρήματα.

27 σχόλια:

  1. Έτσι πρέπει να σκέφτεται ένας Αριστοκράτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και αυτοι που ετυχε να γεννηθουν ελλατωματικοι τι πρεπει να γινουν? να τους σκοτωσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλή η ερώτηση σου,πάντως οχι να τους γελοιοποιούμε με το γάντι,με το βδέλυγμα που ονομάζεται παραολυμπιακοί αγώνες,που εξεφτελίζουν τόσο το πνέυμα του ολυμπισμού οσο και τούς ιδίους.

      Διαγραφή
    2. Μία πραγματικά Αρίστη κοινωνία θα τους θεράπευε πλήρως ώστε να μην υπήρχε πλέον γενετική ανωμαλία.

      Αντ'αυτού κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δίνονται σε καταναλωτικά άχρηστα προϊόντα αντί στην γενετική έρευνα και θεραπεία.

      Διαγραφή
    3. Πριν φτάσουμε σε θέματα ηθικής,διότι εκεί πλησιάζουμε,πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτό που είπε ουσιαστικά ο Δαρβίνος,δηλαδή κάτι που θα εξέλιπε από τη Φύση,εμείς πασχίζουμε να το διατηρήσουμε και να το διαιωνίσουμε κιόλας!
      Τα υπόλοιπα είναι καθαρά ηθικά ζητήματα τα οποία τα βλέπει ο καθένας από την οπτική του,και αναλόγως τα αντιμετωπίζει.

      Διαγραφή
    4. Κάτσε ρε φίλε.

      Δηλαδή εάν έχεις εναν άνθρωπο πετυχημένο, εξυπνο και φιλοσοφικά σωστά και ας πούμε έχει μία μικρή γενετική ανωμαλία ξέρω γω πες είχε μικρός κρυψορχία ή θυροειδή, θα τον θανατώσουμε ή θα τον στειρώσουμε χάριν των ηλιθίων αλλά σωματικά αρτιμελών;;;;

      Διαγραφή
    5. φιλοσοφικά σωστό*

      Διαγραφή
    6. Δεν εννοώ τέτοιες περιπτώσεις.

      Διαγραφή
    7. η φυση ειμαστε και εμεις οι ιδιοι, οι πιο πολλοι φανταζεστε την φυση ως αγρια ζωα η πρασιναδα, λαθος θεωρηση. Και εμεις φυση ειμαστε και στο χερι μας ειναι να πλασουμε το περιβαλλον μας και να το κανουμε καλυτερο

      Διαγραφή
  3. ο σκοπος πρεπει να ειναι να εξασφαλισθεί ο περιορισμός παραγόντων που διαιωνίζουν ελλατωματικά μοντέλα, οχι να γινει η ζωη των τρεχοντων δυσκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Konstantinos_Mavromichalis_by_Eleni_Prosalenti.jpg φυλετικος τυπος ; ανυαποκρινεται στην πραγματικοτητα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσογειακός, πιθανόν με Νορδική επιρροή.

      Διαγραφή
  5. https://goo.gl/images/7LkT21 φυλη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως...αλλα φυλετικα τι ειναι στην κυριολεξια ;

      Διαγραφή
    2. Μεσογειακός και Αλπικός πάντως φαίνεται...

      Διαγραφή
    3. Και σιγά το πνευματικό επίπεδο και το βάθος σκέψης που έχει εάν τελικά είναι Μεσογειακός.Παπαγαλίζει την Τορά δεν κάνει τίποτα άλλο,τα ίδια και τα ίδια.Με καρικατούρα μοιάζει.

      Διαγραφή
    4. Περίπτωση σύμμεικτου αρμενοειδούς με αλπικό (κυρίως) και ενδεχομένως με κάποιο αδιευκρίνιστα μεσογειακό στοιχείο. Θα έλεγα anatolid και αλπικός, υπερ-βραχυκέφαλος σε κάθε περίπτωση.

      https://i.ytimg.com/vi/CMTqrjaCCKg/hqdefault.jpg

      https://3.bp.blogspot.com/-IhuKJL_ZWmM/WRNzR44h0lI/AAAAAAACYoo/fdQrj2pfC0oOHPb4gSqDTI2QiSR3e_xBQCLcB/s1600/%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B6%25CE%25B7%25CF%2583%2Bmaxresdefault.jpg

      Διαγραφή
  6. https://i2.wp.com/www.athleticradio.gr/wp-content/uploads/2017/06/Untitled-19691.jpg?fit=800%2C453&resize=817%2C514 μιλωντας καθαρα φυλετικα ,για αλπικος (τουρανικη επιδραση ?) δεν ειναι πολυ δυναμικος ; Μηπως χρησιμοποιειται απο καποιον ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΠΆΤΕΡ ΚΛΕΟΜΈΝΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΤΡΙΑΔΙΚΌ ΘΕΌ!

      Διαγραφή
    2. Σωστός ο Πανίκας.Ο πατήρ Κλεομένης έχει με την χάρη του παντοδύναμου κυρίου μας καταληφθεί υπό του Αγίου Πνεύματος.Ο άνθρωπος Κλεομένης θα εμφανισθεί ξανά λίγο πριν τον θάνατο του όταν δηλαδή το Άγιο Πνεύμα αφήσει το σώμα του.

      Διαγραφή
    3. Αλπικο-διναρικός είναι ο τρελλο-τράγος.

      Διαγραφή
    4. ειναι και λιγο κρομανοειδης

      Διαγραφή
    5. Ο πάτερ Κλεομένης έχει μπει στον αυτόματο πιλότο από αόρατες δυνάμεις.Οι Ελοχίμ μάχονται,ο Σαμαέλ ματώνει.
      Θα έρθει και η στιγμή που η χάρη του θα είναι τέτοια διότι θα έχει ωριμάσει ο καιρός και με τα χέρια του θα κάνει κάποιο θαύμα το Άγιο Πνεύμα θα το δείτε.

      Διαγραφή
  7. Ελλην ή καποιος αλλος θα μπορουσε να μου πει τον φαινοτυπο της κυριας?Ειναι μεσογειακη?
    https://www.google.gr/search?q=afroditi+al+saleh&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwilyKXmrMrUAhVJLhoKHX2EDoIQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#tbm=isch&q=afroditi+al+saleh++nea&imgdii=W8IhYDCjfSI2IM:&imgrc=LwA9px1L24bVaM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.