Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η βραχυκεφαλία σε Βαλκάνια και Καύκασο

O Αυστριακός ανθρωπολόγος Josef Weninger μελέτησε την βραχυκεφαλία στον Καύκασο, σε σύγκριση με τη βραχυκεφαλία που εμφανίζεται στα Βαλκάνια. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Über die Brachykephalie bei Kaukasus- und Balkanvölkern" στο περιοδικό Zeitschrift für Morphologie und Anthropologie. Παρατηρεί ότι η βραχυκεφαλία με κοινά στοιχεία εντοπίζεται στα δυτικά Βαλκάνια, σε λαούς όπως Αλβανοί, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, περνά μέσα από την Ανατολία και φτάνει μέχρι τους λαούς του Καυκάσου, όπως οι Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Μινγκρέλιοι, κτλ. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης στα Βαλκάνια ξεπερνά και το 85, δηλαδή περνά στην υπερβραχυκεφαλία, με το ποσοστό βραχυκέφαλων στον πληθυσμό να φτάνει ακόμα και το 75%.

Το σχήμα του ινίου, δηλαδή του πίσω κρανιακού οστού, ορίζει αν έχουμε κυρτοϊνία ή πλατυϊνία. Κυρτοϊνία (curvoccipital) έχουμε όταν το πίσω μέρος του κεφαλιού είναι στρογγυλό αλλά όχι έντονα προτεταγμένο, ενώ πλατυϊνία (planoccipital) έχουμε όταν...
το πίσω μέρος του κεφαλιού είναι πεπλατυσμένο, με ορισμένες φορές να φαίνεται το κεφάλι σαν να βγαίνει απευθείας προς τα πάνω από τον λαιμό. Κάποιος με πλατυϊνία είναι πάντοτε βραχυκέφαλος, ενώ κάποιος με κυρτοϊνία, θα πρέπει να έχει σημαντικό πλάτος κεφαλιού για να προκύψει βραχυκέφαλος.

Ένα παράδειγμα πλατυϊνίας δίνεται στην εικόνα του άρθρου. Τα ποσοστά πλατυϊνίας σε διάφορους λαούς του Καυκάσου δίνονται στον παρακάτω πίνακα:


Ο συγγραφέας αναφέρει τους φυλετικούς τύπους που έχουν συνδεθεί με τη βραχυκεφαλία στις περιοχές αυτές: Διναρικός στα Βαλκάνια, Αρμενοειδής στην Ανατολία και Αλπικός στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, αλλά η πλατυϊνία είναι πιο συχνά συνδεδεμένη με Διναρικούς και Αρμενοειδείς. Βραχυκεφαλία με πλατυϊνία έχει βρεθεί σε πολλά προϊστορικά κρανία στις περιοχές που κατοικούν αυτοί οι τύποι εδώ και χιλιετίες. Γνωρίζουμε ότι η πρώιμη ανθρωπότητα ήταν δολιχοκέφαλη, όπως και τα συγγενή πρωτεύοντα, η εξελικτική εμφάνιση της βραχυκεφαλίας ήρθε αργότερα. Οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνισή της είναι αδιευκρίνιστοι. Κάποιοι υπέθεσαν ότι εμφανίζεται σε ορεινούς πληθυσμούς, όμως υπάρχουν πολλές περιοχές στον κόσμο όπου η βραχυκεφαλία εντοπίζεται ασχέτως υψομέτρου. Το σημαντικότερο που οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι ότι η μορφή του κρανίου αποτελεί κληρονομικό γνώρισμα, δηλαδή φυλετικό.

Ακολουθούν φωτογραφίες ανθρώπων που είναι πλειοψηφικά βραχυκέφαλοι. Κάποιοι παρουσιάζουν κυρτοϊνία, στους οποίους το αν υπάρχει βραχυκεφαλία εξαρτάται από το πλάτος του κεφαλιού. Στις περιπτώσεις πλατυϊνίας η βραχυκεφαλία είναι βέβαιη.

16 σχόλια:

  1. Νορδικός_ μισός γερμανός16 Ιουνίου 2017 στις 8:30 μ.μ.

    Μπορει καποιος να μου πει σε πιον φυλετικο τυπο ανηκει ο διακεκριμενος σκηνοθετης Ingmar Bergman; Ειναι Σουηδος αλλα δεν μοιαζει με τον τυπικο Σουηδο.

    https://www.google.gr/search?q=Ingmar+Bergman&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjapqz58cLUAhUJxxQKHaubBsoQ_AUICigB&biw=1920&bih=916

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διναροαλπικός.

      Διαγραφή
    2. Διναρικός δηλαδή με Αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
    3. Ελλην μια ερωτηση,μια φορα ενας σχολιαστης ειχε γραψει στο ιστολογιο πως ρολο στον ανθρωπο παιζει η εξωτερικη εμφανιση οχι μονο με τους φυσικους φαινοτυπους μεσογειακος,διναρικος,νορδικος κλπ αλλα και με την πλαστικη χειρουργικη,μπορει οντως η πλαστικη χειρουργικη να αλλαξει τελειως τον ψυχισμο ενος ατομου δεν εννοω να νιωσει καλυτερα αλλα απο κρομανοειδης να εχει τον ψυχισμο του μεσογειακου μεσω πλαστικων επεμβασεων ισχυει κατι τετοιο?

      Διαγραφή
  2. "Παρατηρεί ότι η βραχυκεφαλία με κοινά στοιχεία εντοπίζεται στα δυτικά Βαλκάνια, σε λαούς όπως Αλβανοί, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, περνά μέσα από την Ανατολία και φτάνει μέχρι τους λαούς του Καυκάσου, όπως οι Γεωργιανοί, Αρμένιοι, Μινγκρέλιοι, κτλ." --> Αυτό οφείλεται διότι κατά τους πανάρχαιους προϊστορικούς χρόνους το Διναρικό φύλο μετανάστευσε από τον Καύκασο και ήρθε στην δυτική χερσόνησο του Αίμου (Αλβανία, Γιουγκοσλαυΐα). Οι Διναρικοί δεν είναι αυτόχθονες όπως κακώς πολλοί πιστεύουν. Αλλά αντίθετα είναι επήλυδες στον χώρο των δυτικών βαλκανίων και κεντρικής (εν μέρει) Ευρώπης. Βεβαίως το αντίστοιχο συνέβει με την Χερσόνησο της Μικράς Ασία. Και εκεί ήσαν αρχικά ο χώρος γενέσεως της Μεσογειακής φυλής στα πανάρχαια προΐστορικά χρόνια (protoCappadocian race etc.), αργώτερα ήρθαν ως κατακτητές ο νότιος κλάδος (και αδελφός των Διναρικών) της καυκασίας φυλής, δηλαδή οι Αρμενοειδής και συμπίεσαν τους αυτόχθονες Μεσογειακούς και Αλπικούς. Όπως ακριβώς το αυτό συνέβη και στην Εγγύς-Μέση Ανατολή. καΑυτόχθονες στην χερσόνησο του Αίμου και στην Μικρά Ασία ήσαν αρχικά μόνον οι Μεσογειακοί και οι Αλπικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι διναρικοί δεν μετανάστευσαν απλά από κάπου για να βρεθούν κάπου αλλού. Είναι το αποτέλεσμα της ξαφνικής αλλελεπίδρασης μεταξύ μεσοπρόσωπων κρομανοειδών και λεπτοπρόσωπων μεσογειακών. Γι' αυτό και ο εκδιναρισμός απαντάται παντού στην Ευρώπη, αλλά ο κύριος πληθυσμός των διναρικών είναι στα Βαλκάνια, όπου έγινε ευθύς εξαρχής αυτή η μίξη.
      Οι αρμενοειδείς, είναι το αποτέλεσμα της ίδιας λίγο πολύ διαδικασίας σε ήδη ΜΙΚΤΟΥΣ πληθυσμούς, στην οποία όμως παρεμβλήθηκαν καταλυτικά βραχυκέφαλοι φαινότυποι (πρωτο-αλπικός).

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε ανωνυμε συναναγνωστη του ιστολογιου. Ολα τα παλαιοανθρωπολογικα ευρηματα αποδεικνυουν οτι και οι δυο κλαδοι της καυκασιας φυλης δηλαδη οι διναρικοι και οι αρμενοειδεις ειχαν ως κοιτιδα τον καυκασο. Απο εκει ξεκινησαν και εξαπλωθηκαν στην ευρωπη, ειδικωτερα στα βαλκανια κ στην μικρα ασια και συμπιεσαν κ εκτοπισαν το μεσογειακο κ το αλπικο φυλο. Δηλαδη ιστορικα κ εθνολογικα τους πρωτοελληνες κ τους πελασγους.

      Διαγραφή
    3. Όχι φυσικά, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται. Το ότι αποκαλούν τους δυο φαινοτύπους αυτούς μαζί "ταυρικούς" δεν σημαίνει πως έχουν μια τέτοια κοινή ρίζα ούτε και αυτή την κοινή προέλευση. Θα σου πρότεινα, προτού κάνεις τέτοιες προτάσεις να έχεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μελετήσει τα όσα γράφουν ανθρωπολόγοι κι όχι να ερμηνεύεις ότι βρίσκεις σποραδικά στο διαδίκτυο. Είναι γεγονός πως ο εκδιναρισμός, είναι η διαδικασία που προεκλήθη από τη συνεύρεση πληθυσμών της Άνω Παλαιολιθικής με μεσοπροσωπία και αυτών με λεπτοπροσωπία προερχόμενων από τις παράκτιες μεσογειακές περιοχές.
      Δεν υπήρξε κοινός παρονομαστής, μεταξύ διναρικών και αρμενοειδών, όπως τον παρουσιάζεις. Αντιθέτως, οι διναρικοί/εκδιναρισμένοι βρίσκονται παντού στην Ευρώπη, είτε μιλάμε για την Ιβηρική, είτε τα Βαλκάνια και σε πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους πληθυσμούς. Είτε μιλάμε για τους φορείς αγροτικών καινοτομιών που εισήλθαν κατά τη νεολιθική περίοδο, είτε τους φορείς του πολιτισμού της Λαγήνου, είτε πολλούς άλλους, τα διναρικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται με το ίδιο ακριβώς μοτίβο που ανέφερα προηγουμένως.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Ανώνυμε, δεν θα προσπαθήσω περισσότερο να σε πείσω, διότι βλέπω ότι η επικοινωνία μας, θα καταλήξει σε αντίλογο και κάτι τέτοιο ούτε το επιθυμώ αλλά και ούτε το θέλω! Σίγουρα έχεις την άποψή σου και εγώ έχω την γνώμη μου. Σεβαστά και τα δύο. Για εμένα πάντως κατά την δική μου γνώμη και άποψη, αλλά και από τα βιβλία ανθρωπολογία και πλαιοντολογίας που έχει τύχει να έχω διαβάσει, οι Διναρικοί και οι Αρμενοειδείς είναι δύο φύλα της Λευκής Ευρωπιδικής Φυλής με κοινό τόπο προέλευσης την οροσειρά του Καυκάσου, ή αλλιώς ανάμεσα στην Κασπία θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο. Από εκεί ξεπήδησαν την Νεολιθική Εποχή και προχώρησαν μέσα στην Ευρώπη αλλά και την Εγγύς Ανατολή. Εκτός από τα σωματικά χαρακτηριστικά έχουν τα δύο αυτά φύλα και πολλές ομοιότητες στα ψυχικά τους χαρακτηριστικά. Από τα όρη λοιπόν του Καυκάσου (η κοιτίδα τους) προχώρησαν μέσα στην Ευρώπη (αναφέρομαι εδώ συγκεκριμένα για το Διναρικό φύλο) και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε περιοχές που είχαν γεωγραφικές ομοιότητες με την κοιτίδα τους (Καύκασος) δηλαδή στην ορεινή δυτική χερσόνησο του Αίμου (Διναρικές Άλπεις αλλά και νοτιώτερα στην βόρεια κυρίως Πίνδο) αλλά προχώρησαν και κατέληξαν τελικά πολύ δυτικώτερα στην Ιβηρική χερσόνησο. Αναφέρομαι στον πληθυσμό των Βάσκων στα πυρηναία όρη και στα παράλια του Βισκαϊκού κόλπου. Οι Βάσκοι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Διναρικών-Καυκασοειδών με όλα τα χαρακτηριστικά (σωματικά αλλά και ψυχικά) να συνηγορούν σε αυτό!! Άλλωστε και η γλώσσα των Βάσκων είναι μοναδική και ξεχωριστή, ούτε Λατινικά είναι ούτε Ελληνικά αλλά ούτε και Γερμανικά ή Σλαυίκά. Το ιδιο ακριβώς άλλωστε που ισχύει και για τα Αλβανικά. Όλες λοιπόν τα στοιχεία, δηλαδή, ανθρωπολογικά, παλαιοντολογικά, γλωσσικά, αλλά ακόμα και μέσα στους θρύλους και στις παραδόσεις, όλα συνηγορούν ότι το Καυκασοειδές ή Ταυρικό Φύλο με τις δύο υποομάδες του τους Αρμενείδες και τους Διναρικούς έχουν κοινή προέλευση και κοινό παρανομαστή που είναι η Οροσειρά του Καυκάσου. Βεβαίως αυτό συνέβη στα πανάρχαια προϊστορικά χρόνια κατά την διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής. Αλλά επ'ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η κοιτίδα τους (για την ανθρωπολογική αναφέρομαι) ότι υπήρξαν τα Βαλκάνια ή Ιβηρική ή κάποιο άλλο μέρος της κυρίου Ευρώπης. Άλλωστε και ο Καύκασος στα όρια στα σύνορα της Ευρώπης γεωγραφικά βρίσκεται.

      Διαγραφή
  3. Εχω ερωτηση,γιατι μας κυβερνουν οι ευραιοι που ειναι κυριως αρμενοειδης αφου οι μεσογιακοι οι ατλαντοειδης και οι νορδικοι ειναι καλυτεροι και πιο ικανοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε πολύ καλή η ερώτησή σου. Αγόρασε από τα βιβλιοπωλεία το βιβλίο Η Καταγωγή των Ελλήνων Οι Ρίζες οι Συγγενείς Οι Γείτονες του αείμνηστου του Δημητριου Δημοπούλου. Εκεί αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο για την Εβραϊκή Ψυχή. Εκεί θα καταλάβεις το γιατί.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαρηστω για το βιβλιο που μου προτηνεις,θα το αγορασω.

      Διαγραφή
  4. Θεωρω πως οι διναρικοι εχουμε τα ασχημοτερα κεφαλια λογο του μεγαλου πλατους.Αντιθετως οι Αρμενοειδης που ειναι και αυτοι υπερβραχυκεφαλοι δεν εχουνε τοσο μεγαλο πλατος τα κεφαλια αλλα εχουνε μεγαλυτερο κρανιακο υψος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι διαφορα εχουν τα βαρια βλεφαρα των αρμενοειδων απο τα βαρια των αλπικων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα εγώ πως γίνεται να μάθω αν έχω δολιχοκεφαλια η μεσοκεφαλια η βραχυκεφαλια;τι πρέπει να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.