Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η ανθρωπολογία της Μάλτας

Τη σημαντικότερη μελέτη για την φυσική ανθρωπολογία της Μάλτας πραγματοποίησε ο ανθρωπολόγος Dudley Buxton, που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "The Ethnology of Malta and Gozo" στο περιοδικό Journal of the Royal Anthropological Institute. Εξετάστηκε το κύριο νησί της Μάλτας καθώς και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, το Gozo, που αποτελεί και αυτό μέρος του κράτους της Μάλτας. Είναι πιθανότατα η μοναδική μελέτη με αρκετά ανθρωπολογικά δεδομένα, που να μας δίνει τη δυνατότητα να σκιαγραφήσουμε την φυλετική σύνθεση της Μάλτας.

Η ιστορία της Μάλτας είναι πλούσια από διάφορες απόψεις: γλώσσα, θρησκεία, μετακινήσεις πληθυσμών, κτλ. Η μελέτη του Buxton ξεκινά από την προϊστορία, διαπερνά τους αιώνες και καταλήγει στους σύγχρονους κατοίκους. Η Μάλτα ιστορικά συνδέεται προϊστορικά με τη Σικελία και έπειτα ιστορικά με...
Φοίνικες, Καρχηδόνιους, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Άραβες, Νορμανδούς, Ιταλούς, Ισπανούς, τους κυρίως Γάλλους Ιωαννίτες ιππότες και τέλος τους Βρετανούς. Οι περισσότερες επιδράσεις φαίνεται να είναι από την Ευρώπη, ειδικότερα τη Σικελία και από τη βόρεια Αφρική.

Στους σύγχρονους κατοίκους των δύο νησιών, ελήφθησαν ανθρωπολογικές μετρήσεις και παρατηρήσεις. Το ανάστημα βρέθηκε μέτριο για την εποχή. Ο κορμικός δείκτης βρίσκεται περίπου στο 52,5 δηλαδή μια τυπική τιμή για Ευρωπιδικούς. Ο κεφαλικός δείκτης είναι περίπου 80,8 κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μίξη βραχυκέφαλων και δολιχοκέφαλων. Ο ρινικός δείκτης βρέθηκε περίπου 74,9 αν και Buxton συστηματικά στις δημοσιεύεσεις του δίνει αυξημένες τιμές του ρινικού δείκτη, σαν να χρησιμοποιεί άλλη τεχνική. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο ρινικός δείκτης φτάνει στη μεσορρινία. Με άλλη τεχνική φαίνεται να μετρήθηκε και το ύψος του προσώπου, ενώ η διζυγωματική διάμετρος είναι μέτρια.

Ως προς τον χρωματισμό των μαλλιών, η κατανομή έχει ως εξής:
μαύρα - καστανά - ξανθά
63,1% - 35,9% - 1%

Ο χρωματισμός των ματιών είναι:
καστανά - ενδιάμεσα - γαλάζια
54,9% - 28,5% - 16,6%

Συνεπώς, οι κάτοικοι της Μάλτας έχουν σχεδόν πάντα σκούρα μαλλιά, το χρώμα των ματιών είναι πλειοψηφικά σκούρο, αλλά υπάρχει μεγάλο ποσοστό ενδιάμεσων-ανοιχτών ματιών, κάτι που σημαίνι ότι ο συνδυασμός καστανών μαλλιών και ενδιάμεσων-ανοιχτών ματιών είναι συνήθης.

Οι γυναίκες, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν χαμηλότερο ανάστημα 14-15 εκ., έχουν λίγο υψηλότερο κεφαλικό δείκτη και λίγο χαμηλότερο ρινικό δείκτη. Επίσης έχουν σκουρότερo χρωματισμό.

Η φυλετική σύνθεση της Μάλτας αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα και από τη μελέτη του Buxton αξία έχουν περισσότερο οι μετρήσεις, παρά η ανάλυση. Οι μετρήσεις μας λένε πως ο πληθυσμός της Μάλτας αποτελείται από δολιχοκέφαλους και βραχυκέφαλους, σε παρόμοια ποσοστά. Οι δολιχοκέφαλοι είναι κυρίως Μεσογειακοί ελθόντες από τη νότια Ιταλία, Σαχάριοι (ή Βερβερικοί) από τη βόρεια Αφρική, Κρομανοειδείς από την Ευρώπη γενικότερα, Αραβικοί από τις μεσαιωνικές κατακτήσεις τους και ελάχιστοι Νορδικοί, μάλλον από τους Νορμανδούς ή τους Ιωαννίτες Ιππότες. Οι βραχυκέφαλοι τύποι λογικά είναι Αλπικοί εξ Ιταλίας και δευτερευόντως Αρμενοειδείς εκ της Φοινίκης ή Διναρικοί εξ Ιταλίας. Ο ρινικός δείκτης, αν είναι τόσο υψηλός, σημαίνει ότι προέρχεται από Αλπικούς ή από Αφρικανικούς τύπους. Η φυλετική εικόνα είναι σύνθετη και σε γενικές γραμμές αποτελεί μια μίξη από νότιους Ιταλικούς και βόρειους Αφρικανικούς φαινοτύπους, πιθανόν με τους πρώτους να υπερτερούν.

17 σχόλια:

  1. αξιζει να σημειωθει επισης πως η γλωσσα της Μαλτας ειναι σημιτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ερώτηση έχω.Έχει αναφερθεί συχνά από σχολιαστές ότι οι Μεσογειακοί ήταν οι φορείς της λεπτοπροσωπίας στην Ευρώπη γενικότερα.
    Πώς όμως εξηγείται το γεγονός ότι κάποιες φορές οι Μεσογειακοί, και ειδικά οι γυναίκες εμφανίζουν μεσοπροσωπία;
    Δηλαδή αρχικά οι Μεσογειακοί,ήταν μεσοπρόσωποι που σταδιακά εξελίχθηκαν σε λεπτοπρόσωπους και το μετέδωσαν αυτό σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο,ή έγινε το αντίστροφο, δηλαδή οι Μεσογειακοί είναι ,ας πούμε "αυθεντικά" λεπτοπρόσωποι ,που όμως εμφανίζουν και μεσοπροσωπία για αδιευκρίνιστους ίσως λόγους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο αναρωτιόμουν κι εγω.

      Διαγραφή
    2. Η Λεπτοπροσωπία δεν σχετίζεται αποκλειστικά με έναν φαινότυπο αλλά με μία διαδικασία που ονομάζεται gracilization, η οποία προσδίδει έντονη γενικά δολιχοκεφαλία, λεπτή σωματοδομή, λεπτορρινία και λεπτοπροσωπία. Η αντίθετη δηλαδή διαδικασία από την Αλπικοποίηση.

      Λόγω ΚΜ επιδράσεως δεν αποκλείεται ορισμένη Μεσογειακοί να βγουν μεσοπρόσωποι ή αν έχουν τάση για μεσοπροσωπία με λιγότερη έντονη λεπτοπροσωπία.

      Διαγραφή
    3. Αρκετές ΚΜ μορφές έχουν περάσει από την διαδικασία αυτή.

      Διαγραφή
    4. Κυρίως μερικοί ΚΜ της Ισπανίας.

      Ένας λόγος που θεωρούνται απο μερικούς κοντύτερα στους
      (λεπτοπρόσωπους) Μεσογειακούς προσδίδοντάς τους την ονομασία Ατλαντο-Μεσογειακοί, ίσως είναι και αυτός.

      Διαγραφή
    5. Έλλην σκέφτεσαι να πολιτευτείς; Τα σχόλια σου δείχνουν άνθρωπο με πολιτική σκέψη. Αναρωτιέμαι αν έχεις ασχοληθεί με τη πολιτική (πχ φοιτητικές εκλογές, δεκαπενταμελές σε γυμνάσιο/λύκειο) ή αν σκέφτεσαι ν' ασχοληθείς πιο συστηματικά στο μέλλον σε ανώτερο επίπεδο;

      Διαγραφή
    6. Σιγά που θα πολιτευτεί Ο Κρομανοειδής-Αλπικός. Μόνο για σχόλια είναι στα φόρουμ, ο ενεργός πολιτικός βίος είναι για εμάς τους ( διναρίζοντες) Μεσογειακούς

      Ετών 17

      Διαγραφή
  3. Παιδια εδω ειναι η Megan Fox νεα ειναι ατλαντοειδης?
    https://www.google.gr/search?q=megan+fox&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjIu5GGvpzUAhXC8ywKHdc2DTcQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#tbm=isch&q=megan+fox+young&imgrc=PSl_NlonUfpIwM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο ομορφες ειναι οι ατλαντοειδεις γυναικες...!!!

      Διαγραφή
    2. Ελλην αυτη ειναι κρομανοειδής?
      https://www.instagram.com/p/BIxMY1CBaJf/?hl=el

      Διαγραφή
    3. Αλπικιά και κάποιος άλλος μη-Ευρωπαϊκός φαινότυπος, πιθανόν Σαχάριος ή Βερβερικός.

      Διαγραφή
    4. Ελλην αυτη στα αριστερα ειναι Βαλτικη?
      https://www.instagram.com/p/BSHAjpVBqgm/?taken-by=emily_lybe

      Διαγραφή
    5. Ελλην θα μπορουσες να μου πεις επισης τον φαινοτυπο της κοπελας και του αγοριου?ισως ειναι λιγο κουραστικο αλλα εαν μπορεις...ειναι κρομανοειδης η κοπελα ή εχει κρομανοειδης επιρροη?
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152333059758414&set=a.414350748413.205487.632288413&type=3&theater

      Διαγραφή
    6. Τι αλπική, βερβερική, σαχάρια κουκουνάρες και μπούρδες... Αμερικάνα με Ινδιάνικη καταγωγή είναι.

      Διαγραφή
    7. Επειδή για κάποιο περίεργο λόγο δεν είδα όλα τα παραπάνω σχόλια, οφείλω να ξεκαθαρίσω πως αναφέρθηκα στη Fox.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.