Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Βασικές αρχές της φυλετικής πολιτικής

Οι νόμοι που διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες έχουν ένα βαθύτερο βιολογικό υπόβαθρο. Αυτοί ορίζουν την άνοδο και την πτώση των εθνών. Κάθε μορφωμένος άνθρωπος θα πρέπει να τους γνωρίζει. Τις βασικές αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται μια φυλετική πολιτική, απαριθμεί ο Herman Lundborg σε άρθρο του με τίτλο "The Danger of Degeneracy", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eugenics Review. Οι παρακάτω γνώσεις είναι απαραίτητες για όποιον θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για τα έθνη και τις δυνατότητές τους.

1. Ένα καλό ανθρώπινο υλικό είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που μπορεί να διαθέτει μια χώρα. Το ανθρώπινο υλικό εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του κληρονομικού υποβάθρου. Αυτό είναι διαφορετικό σε κάθε χώρα.

2. Η κληρονομικότητα και η επιλογή είναι οι κύριες επιδράσεις που κυβερνούν τη ζωή σε αυτόν τον κόσμο. Το περιβάλλον σίγουρα έχει σημασία, δεν μπορεί όμως να δημιουργήσει νέες ικανότητες, αλλά μόνο να οδηγήσει αυτές που ήδη υπάρχουν, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

3. Οι οικογένειες και τα έθνη κυβερνώνται από αυστηρούς νόμους, όπως και τα ξεχωριστά άτομα. Ένα από τα πρώτα καθήκοντα κάθε πολιτισμένου έθνους...
είναι η προσεκτική μελέτη αυτών των βιολογικών νόμων της φύσης και έπειτα η ρύθμιση και ο καθορισμός των συνθηκών της κοινωνίας ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτούς τους νόμους. Αν τους εναντιωθούμε, τότε θα πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες: εκφυλιζόμαστε και βουλιάζουμε. Αυτοί οι νόμοι, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυστηροί εκδικητές. Όταν τους κατανοήσουμε και τους υπακούσουμε, προσφέρουν ένα πλούσιο πεδίο για βελτίωση και πρόοδο.

4. Μια κραυγαλέα σπατάλη ανθρώπινου υλικού βρίσκουμε σήμερα στα πολιτισμένα έθνη. Ανθρώπινο υλικό μεγάλης αξίας και πιθανότατα αναντικατάστατο, χάνεται με ανησυχητική ταχύτητα. Και δεν μπορεί να ανακτηθεί με τον ίδιο γρήγορο τρόπο με τον οποίο χάνεται.

5. Πολλοί λόγοι συμβάλλουν για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Οι κύριοι λόγοι φαίνονται οι εξής: (α) ο μειούμενος ρυθμός γεννήσεων της μεσαίας τάξης (μεταξύ του πληθυσμού της επαρχίας) που διαθέτει την ισχυρότερη φυλετική ενέργεια από ότι τα άλλα στρώματα της κοινωνίας· (β) η μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα· (γ) η ταχύτατη μίξη μεταξύ των εθνών, που από φυλετικής-βιολογικής άποψης στέκονται πολύ μακριά· (δ) η πολυτέλεια και η λατρεία του μαμμωνά, με την καταστροφή των ηθικών αξιών που τη συνοδεύει, κτλ.

6. Το σύστημα του κανενός, ενός ή δύο παιδιών που εφαρμόζουν τα πλέον αξιόλογα στρώματα του λαού, την ίδια ώρα που τα κατώτερα και υποδεέστερα στρώματα αυξάνονται σχετικά γρήγορα, οδηγεί σε χειροτέρευση της φυλής και εκφυλισμό του έθνους. Οι ευκατάστατες τάξεις, ειδικά οι γυναίκες αυτών των τάξεων, χωρίς κάποιον βασιμο λόγο, δείχνουν μια αυξανόμενη τάση να αποφεύγουν να γίνουν γονείς. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν το καθήκον τους και προδίδουν τον λαό τους. Ο έντονος ατομικισμός της εποχής μας, με τις διάφορες απαιτήσεις από τη ζωή μας, μαζί με την υπερεκτίμηση της δύναμης του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης, είναι σημαντικοί λόγοι που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κοινή γνώμη σε μια χώρα και οι αρχές του κράτους φέρουν μεγάλη ευθύνη σχετικά με αυτό.

7. Οι βιομηχανικές και αγροτικές εργασίες απαιτούν, ορισμένες φορές τουλάχιστον, αυξημένη και φρέσκια ενέργεια. Είτε εν μέρει για αυτόν τον λόγο, είτε εν μέρει για να βοηθήσουν τη χώρα από εξωτερικούς εχθρούς, λόγω του μειωμένου ρυθμού γεννήσεων, μπορεί στη χώρα να κληθούν ξένοι οι οποίοι ανήκουν σε υποδεέστερη φυλή. Στην αρχαία Ρώμη, κατά τη διάρκεια της παρακμής και της πτώσης της, οι περιστάσεις ήταν ακριβώς οι ίδιες. Η φυλετική μίξη που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργεί ένα μικτό έθνος κατώτερης ποιότητας. Αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει ο αρχαίος πολιτισμός της χώρας. Χάος και αναρχία θα κυριαρχήσουν. Άλλα έθνη θα εισβάλλουν και ο παλαιότερος πολιτισμός θα χαθεί.

8. Μετά βεβαιότητας βρίσκεται εντός των πλαισίων των δυνατοτήτων μας να αναλάβουμε σοβαρά τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις απειλητικές και καταστροφικές δυνάμεις. Μια τέτοια διαδικασία, ωστόσο, σημαίνει ότι όλοι οι καλοί πολίτες της χώρας, ασχέτως κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών απόψεων, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν μαζί προς τον κοινό σκοπό, που μας γεμίζει ελπίδα, την άμυνα του έθνους μας ενάντια στις εσωτερικές επαναστατικές και εκφυλιστικές τάσεις.

Γι' αυτό απαιτείται: θέληση και ενότητα, οικονομικές θυσίες, υψηλότερη ηθική, και πραγματική αγάπη για την ανθρωπότητα.

213 σχόλια:

 1. Νορδική σοφία από τον Lundborg!Αυτό το κείμενο θα πρέπει να γίνει οδηγός για όλους τους φυλετικά σκεπτόμενους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είχε και Κρομανοειδές θεωρώ ο Lundborg......

   Διαγραφή
 2. Η κοπέλα είναι μικτής καταγωγής.
  Ο πατέρας της είναι Ιρλανδός και η μητέρα
  της Ιρλαδέζα και Ουαλή.Ο μη λευκός πρόγονος
  της ήταν ένας Ινδός προπάππους της.Ποιος είναι
  ο φαινότυπος της?
  https://www.youtube.com/watch?v=lgthyxE6Do4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θυμίζει αλπικό+ΚΜ. Παρόλα τα καλλυντικά, έχει έναν εξωτικό αέρα (πολύ μεγάλα φρύδια, που είναι συνήθως χαρακτηριστικό του βόρειου ινδικού) τον οποίο προσπαθεί να κρύψει.

   Διαγραφή
  2. http://www.bilder-hochladen.net/files/kq23-f-9bf3.jpg

   Διαγραφή
 3. Φυλετικός τύπος του Τόλκιν?
  http://www.newsbeast.gr/files/1/2014/08/28/talkiinnrwpf/talkiinnrwpf1.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ατλαντοειδής. Τα ξένα φόρουμ τον λένε Κελτικό Νορδικό (Keltic Nordid) τον οποίο εμείς δεν δεχόμαστε εδώ ως υπαρκτό φυλετικό τύπο.

   Διαγραφή
 4. Ρε παιδιά με τρελαίνει το γεγόνός ότι δεν υπάρχει πλεόν η ανθρωπολογία σαν ενεργή επιστήμη,έχω κάποιες παρατηρήσεις πάνω στην ανατομία(που σχετίζεται με την φυλετική)πως θα μπορούσα να τις μοιραστώ με κάποιον ειδικό ώστε να τις αξιολογήσει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ετεροχρωμία ματίων πως μπορεί να προκύψει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καμιά ιδέα για τον φυλετικό της τύπο?

  http://www.aixmi.gr/index.php/efyge-h-januia-neraida-ths-krhths/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νορικιά.

   Noric.

   Διαγραφή
  2. Δες εδώ μία Νορικιά:

   http://tvdramawatch.com/wp-content/uploads/2010/12/MamieGummer.jpg

   Διαγραφή
 7. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Υποστηρίζετε τη θέση ότι ο φυλετικός τύπος του ανθρώπου παίζει ρόλο στο χαρακτήρα του και την απόδοσή του σε διάφορες δραστηριότητες. Έχω να θέσω δύο ερωτήματα:
  1)Από ανθρωπολογικές μελέτες και από δικιά μου έρευνα (είμαι από τη Λακωνία) έχει αποδειχθεί ότι στη Μάνη υπάρχουν Αλπικοί σε ένα σημαντικό ποσοστό (25%). Το ίδιο και στα Σφακιά. Υποστηρίζετε ότι ένας Μανιάτης ή Σφακιανός Αλπικός, που έχει μεγαλώσει από παιδί με ένα ντουφέκι στο χέρι και με τη νοοτροπία της βεντέττας (ίσως π.χ. λόγω Διναρικής ή Μεσογειακής μητέρας), δεν θα βγει γενναίος ή πολεμοχαρής ή αποδοτικός στη μάχη;
  2) Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας Αλπικός έχει π.χ. Μεσογειακό σωματότυπο ή το αντίστροφο ή ενός Αλπικού-Μεσογειακού ή Αλπικού-Διναρικού κλπ; Ποιος καθορίζει ποια ψυχικά χαρακτηριστικά από κάθε τύπο θα έχει αυτό το άτομο;
  3) Κατάγομαι από ένα χωριό που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλπικοί. Πραγματικά δεν γνωρίζω άλλο χωριό στην Ελλάδα που να έχει θρηνήσει τόσους νεκρούς στους διάφορους πολέμους του 19ου και του 20ου αιώνα (παραπάνω από 60), όπως και τόσοι κάτοικοι να έχουν λάβει αριστεία ανδρείας (15-20). Πως εξηγείται αυτό;
  4) Στη μάχη του Λαχανά (1913), μια από τις μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού στρατού στη Νέα Ελληνική Ιστορία (διάβαζα πρόσφατα γι' αυτήν, γι' αυτό και την αναφέρω), η πλειοψηφία των ανώτερων αξιωματικών ήταν Αλπικοί. Πως εξηγείται αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1) Θα είναι μάλλον πιο καλός μαχητής από έναν φλούφλη Γάλλο Αλπικό αλλά όχι τόσο όσο ένας Μεσογειακός Μανιάτης.
   2) Ένας Αλπικός αποκλείεται να έχει Μεσογειακό σωματότυπο. Διαφορές στο ύψος ή στα κιλά μπορεί να υπάρχουν άνετα από το συνηθισμένο, αλλά συγκεκριμένος σωματότυπος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο τύπο.
   3) Αυτοί που πέθαναν θα ήταν κυρίως Αλπικοί. Αυτοί που αρίστευσαν θα ήταν κυρίως Μεσογειακοί-ΚΜ. Και σιγά τα πολλά αριστεία.
   4) Για να είσαι καλός στρατηγός δε χρειάζεσαι μόνο αρχίδια. Χρειάζεσαι κυρίως μυαλό. Έτσι, σε ανοικτού πεδίου μάχες ένας Διναρικός δε μπορεί εύκολα να ηγηθεί, αλλά ένας Αλπικός με μεγάλες στρατιωτικές γνώσεις μπορεί άνετα. Φυσικά όμως ο Μεσογειακός θα ήταν καλύτερος σε αυτό, εμπνέοντας πιο εύκολα το στράτευμα.

   Διαγραφή
  2. 1)Θα είναι όμως σίγουρα καλύτερος μαχητής από έναν Μεσογειακό άσχετο με τα πολεμικά.
   2) Αλπικός με Μεσογειακό σωματότυπο υπάρχει και είμαι εγώ. Όπως αντίστοιχα υπάρχει και Αλπικός με Διναρικό σωματότυπο που είναι 1.85 (ο κολλητός μου, από το ίδιο χωριό).
   3) Αυτοί που τιμήθηκαν ήταν κυρίως Αλπικοί, ανάμεσά τους και πολλοί από τους παππούδες και τους προπαππούδες μου και από τα δύο σόγια. Επίσης, ξαδέρφια μου Αλπικοί υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις.
   Στο 4ο συμφωνούμε.

   Διαγραφή
  3. Όταν το χωριό έχει 80 οικογένειες καταλαβαίνεις ότι είναι πολλά. Επίσης αν θες ψάξε τα οικογενειακά μας ονόματα στους καταλόγους των Μανιατών αγωνιστών του '21. Παναγάκος, Σπυριδάκος, Τσαγκλής, Παπαδάκος, Αληφέρης. Πάντα στην πρώτη γραμμή ήμασταν και χύσαμε το αίμα μας για να έχουμε κάτι καθιστικούς τύπους να λένε "σιγά τα αριστεία".

   Διαγραφή
  4. "Αλπικός με μεσογειακό σωματότυπο" δεν ξανάγινε μιλάμε!Θα πρέπει να πας να σε εξετάσουν φυλετικοί ανθρωπολόγοι!
   Πέρα από την πλάκα,νομίζεις ότι έχεις μεσογειακό σωματότυπο.Απλά μάλλον θα είσαι αδύνατος,και ένας αλπικός μπορεί να είναι αδύνατος,αλλά δεν αλλάζει η ενδομορφικότητα του και αντίστοιχα ,ένας Μεσογειακός μπορεί να είναι αρκετά παχύς,χωρίς όμως να σημαίνει ότι από εκτομορφικός-μεσομορφικός,έγινε ενδομορφικός.

   Διαγραφή
  5. Ναι δεν έχεις καταλάβει κάτι. Είμαι εξωμορφικός-μεσομορφικός. Αλλά παρ' όλα αυτά έχω κοίλη μύτη, μικρά μάτια κλπ.
   Επίσης, http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160212/engine/assets_LARGE_t_420_2021294_type13145.jpg .
   Βασιλιάς Αρχίδαμος Β΄της Σπάρτης. Αλπικότατος. Πες μου ότι οι Σπαρτιάτες βασικά ήταν μέτριοι ως πολεμιστές.

   Διαγραφή
  6. https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82+%CE%B2%27&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjr1rGgnJDUAhWEchQKHZgKB6wQ_AUIBigB&biw=1242&bih=602#imgrc=ThokEPlUP8KtnM:

   Διαγραφή
  7. Είναι γελοίο να συζητάμε τι ήταν οι Σπαρτιάτες, όταν ως Δωριείς, ήταν κυρίως Μεσογειακοί και κάποιοι Διναρικοί.
   Το ζήτημα είναι πως αν είσαι κυρίως αλπικός στο πρόσωπο, τότε θα είσαι και κυρίως αλπικός στο σωματότυπο.Αυτά πάνε μαζί,είτε μας αρέσει ,είτε όχι.Επίσης θα έχεις αναγκαστικά και τα ψυχικά γνωρίσματα του αλπικού,άσχετα με το αν πιστεύεις το αντίθετο.Η φύση είναι πολύ ισχυρή για να τη φέρουμε στα μέτρα μας κατά πως μας βολεύει.Πρέπει να αποδεχόμαστε τον φαινότυπο μας και να προχωρούμε,χωρίς να εφευρίσκουμε για την πάρτη μας "μεσογειακές ή νορδικές! επιδράσεις για να αισθανθούμε καλύτερα.
   Υ.Γ.Αν κάνεις μία αναζήτηση στο διαδίκτυο διάσημων Σπαρτιατών, θα δεις ότι είναι κυρίως Μεσογειακοί.

   Διαγραφή
  8. Νόμισμα Νάβη της Σπάρτης. Αλπικότατος και πολεμικότατος, ίσως με κάποια διναρικά στοιχεία λόγω κυρτής μύτης. https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82+%CE%B2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwip8uGlnpDUAhWSJVAKHbZfC4IQ_AUIBigB&biw=1242&bih=602#imgrc=tmCAA2KUwG2VmM:

   Διαγραφή
  9. Σου δείχνω στοιχεία από εκείνη την εποχή και μου λες αερολογίες. Δεν χρειάζεται να εφεύρω κάτι γιατί όπως σου είπα γνωρίζω την πρόσφατη ιστορία μου και είναι τελείως αντίθετη με αυτό που λες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο γράφω όσα γράφω για να αποτρέψω άλλους από τέτοιες εφευρέσεις ώστε να αλλάξουν αυτό που είναι. Αν διαβάσεις λίγο ιστορία θα δεις ότι οι Σπαρτιάτες γενικότερα είχαν χαμηλότερο ανάστημα από τους υπόλοιπους Έλληνες και θεωρούνταν φυλετικά και μορφολογικά ημί-έλληνες. Διναρικός συγκεκριμένα δεν υπήρξε κανένας. Κρομανοειδής ο Παυσανίας. Από την περιοχή που ήρθαν δικαιολογείται εξίσου και η ύπαρξη Αλπικών ανάμεσά τους. Γι'αυτούς που σου έχω στείλει δεν σε βλέπω να έχεις άποψη. Ή θα μου πεις ότι ήταν μόνο αυτοί οι 2 αλπικοί σε όλη τη Σπάρτη.

   Διαγραφή
  10. *Επίσης Κρομανοειδής ο Λύσανδρος.

   Διαγραφή
  11. Ο οποίος ωστόσο προερχόταν από τους μόθακες, δηλαδή τους μισούς Σπαρτιάτες-μισούς είλωτες.

   Διαγραφή
  12. Εντάξει,πίστευε ότι θες.Πάντως όλοι αποδέχονται ότι οι Σπαρτιάτες ήταν κυρίως Μεσογειακοί και κάποιοι Διναρικοί και σίγουρα κάποιοι αλπικοί.
   Για να μην παραμυθιάζεσαι όμως,αν είσαι αλπικός,δεν υπάρχει ούτε μία στο δις,να είσαι εκτο-μεσομορφικός.

   Διαγραφή
  13. Το "όλοι που αποδέχονται" είναι σχετικό, καθώς τα δείγματα διαφωνούν κάθετα με αυτό που "όλοι αποδέχονται". Οκ, ίσως να μην είμαι. Εξήγησε μου τον σωματοτύπο μου: Ιστοί στο πρόσωπο, μικρά μάτια, κοίλη μύτη, ύψος 1.77, κοιλιακοί που φαίνονται ακόμα και όταν παίρνω κιλά, έντονη τριχοφυία και μυική μάζα ομοιόμορφα κατανεμημένη σε χέρια και στήθος. Το στήθος μου πάντα είναι πλατύτερο από τη μέση μου. Μαλλιά και γένια μαύρα, μάτια πράσινα.

   Διαγραφή
  14. Να σημειώσω ότι βρίσκομαι σε αυτή κατάσταση, παρ'ότι λόγω τραυματισμού δεν αθλούμαι εντατικά εδώ και 1 χρόνο.

   Διαγραφή
  15. Ναι,τώρα το αντιλαμβάνομαι ξεκάθαρα. Είσαι αλπικός με μεσογειακό σωματότυπο. Μα είναι ολοφάνερο.

   Διαγραφή
  16. Σου περιγράφω ένα ξεκάθαρα μεσομορφικό τύπο σωματότυπου, τον οποίο ο συντάκτης κατατάσσει στον Μεσογειακό φυλετικό τύπο. Επίσης, σου περιγράφω έναν τύπο που αθλείται, παρ' ότι στο μυαλό σου έχεις τους Αλπικούς ως καθιστικούς μπουχέσες (μάλιστα έπαιζα ποδόσφαιρο εξτρέμ επειδή ήμουν γρήγορος, πωωω ξέχασα δεν μπορώ να είμαι γρήγορος γιατί είμαι Αλπικός. Σόρρυ. Βασικά δεν μπορώ να αθλούμαι καν σοβαρά γιατί είμαι Αλπικός.). Και τρίτον, ένα ύψος που ξεπερνάει αρκετά το όριο των Αλπικών (μέχρι 1.73 γράφει). Αλλά ναι ξέχασα και ο καλύτερος Έλληνας πυγμάχος, ο Ζαμπίδης, και αυτός μπουχέσας Αλπικός είναι. Καταλάθως βγήκε 16 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Οι δε 154 αντίπαλοι που νίκησε ήταν φλούφλιδες Γάλλοι Αλπικοί.

   Διαγραφή
  17. Ο Ζαμπίδης αλπικός...ο Ζαμπίδης είναι δολιχοκέφαλος και αυτό δείχνει ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται από φυλετικούς τύπους.Ξεκίνα από τα βασικά.

   Διαγραφή
  18. Καμία σχέση με δολιχοκεφαλία. Η δολιχοκεφαλία βγαίνει από τον κεφαλικό δείκτη, όχι από το αν έχεις κυρτό το πίσω μέρος του κεφαλιού. Οι περισσότεροι Αλπικοί το έχουν αυτό. Κι εγώ το έχω. Ο Ζαμπίδης φίλε είναι ξεκάθαρα Αλπικός και αυτό συνάγεται από όλα τα χαρακτηριστικά του: από το ύψος, τα κλειστά μάτια, την κοίλη μύτη, τη δολιχοκεφαλία που ΔΕΝ έχει, την μέσο-εσωμορφικότητα στο σώμα, τα μικρά αυτιά κλπ κλπ.

   Διαγραφή
  19. Δολιχοκέφαλος λέει. Κλαίω από τα γέλια... https://www.google.gr/search?q=%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwib5JDBqpDUAhXBOhQKHb_wAeEQ_AUIBigB&biw=1242&bih=602#imgrc=pQtNAQBNN7ne_M:

   Διαγραφή
  20. Κλάψε διότι ο Ζαμπίδης έχει γωνίες στο πρόσωπο που συνδέοονται ξεκάθαρα με Κρομανοειδή φαινότυπο.
   Αλλά καλυτερα να κλάψεις επειδή είσαι αλπικός και αυτό σου δημιουργεί αίσθημα κατωτερότητας.

   Διαγραφή
  21. Αυτό είναι φίλε μου. Έχω μεγάλο αίσθημα κατωτερότητας. Γωνίες στο πρόσωπο δεν έχει φίλε ο Ζαμπίδης. Και οι Κρομανοειδείς είναι δολιχοκέφαλοι αν θυμάσαι καλά. Γωνίες στο πρόσωπο σημαίνει να έχεις σαγόνια, ευρείς γνάθους, ΕΥΡΥ γωνιώδες σαγόνι. Ο Ζαμπίδης δεν τα έχει αυτά. Σε έχω ξεφτιλίσει. Συνέχισε..

   Διαγραφή
  22. Ο Ζαμπίδης έχει γωνίες στο πρόσωπο. Τι να ξεφτιλίσεις ρε βραχυκέφαλο αλπικό ον...

   Διαγραφή
  23. Επίσης υψηλό ανάστημα. Το 1,50 δεν το λες και τόσο υψηλό.

   Διαγραφή
  24. Μήπως έχεις θέμα με τα ματάκια σου δολιχοκέφαλε αφέντη μου, που όταν οι πρόγονοί σου έξυναν τα αρχίδια τους και τα είχαν κοιμιάσει με τους Τούρκους (αφού ως Μεσογειακοί προσαρμόζονταν εύκολα), οι βραχυκέφαλοι δικοί μου πολεμούσαν για να έχεις εσύ τώρα ελευθερία λόγου;

   Διαγραφή
  25. Ο Μεσογειακός τύπος ορίζει την ελληνικότητα.Οι αλπικοί μπούληδες,μακρινοί συγγενείς των μογγόλων,ενδομορφικοί,νωθροί και άτολμοί σε όλη την ιστορία τους ήταν υποταγμένοι στους Μεσογειακούς και Νορδικούς(παράδειγμα οι Κέλτες και οι Φράγκοι που ως Νόρφολκ Ρομάνο ρίψεις,κατέκτησαν εδάφη αλπικών που ενσωματώθηκαν κι αυτοί στα εκάστοτε έθνη.

   Διαγραφή
  26. *νορδοκρομανοειδείς

   Διαγραφή
  27. Ναι κορώνα μου, που λέμε και στο χωριό μου, παπαγάλιζε εσύ. Μη μου αγχώνεσαι. Τη δικιά μας ιστορία τη λένε τα μοιρολόγια μας και τα παλικάρια που χάσαμε και κάτσε εσύ να κοιτάς κεφάλια.

   Διαγραφή
  28. Βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος.Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς τους αγώνες των Μανιατών για το Έθνος.Αλλά δεν μπορείς αυθαίρετα να συνδέεις τους πολεμιστές Μανιάτες με...τον αλπικό φαινότυπο,τη στιγμή που μία χαρακτηριστική οικογένεια από τη Μάνη,οι Μαυρομιχάληδες ,ήταν κυρίως Μεσογειακοί.

   Διαγραφή
  29. Δεν συνδέω τίποτα. Προφανώς και το Μεσογειακό στοιχείο είναι σημαντικό. Εσείς ισοπεδώνετε τα πάντα. ΕΙΜΑΙ από τη Μάνη και από μάνα και από πατέρα. Δεν χρειάζεται να μου δώσεις παραδείγματα γιατί το μισό μου χρόνο τον περνάω εκεί, με ανθρώπους που μοιάζουμε πάρα πολύ μορφολογικά (άλλοι πιο αλπικοί, άλλοι πιο μεσογειακοί, άλλοι πιο διναρικοί προφανώς, όμως μοιάζουμε πάρα πολύ και στο χωριό μου επικρατούν οι αλπικοί) και που οι πατεράδες και οι παππούδες μας είχαν ακριβώς την ίδια νοοτροπία και κλίση προς τα πολεμικά και πολέμησαν πλάι-πλάι άπειρες φορές. Μάλιστα για τη δικιά μου οικογένεια, που ήταν Αλπική, υπήρχε η παροιμία στο χωριό μου "Είδες Τσαγκλή, πιάσε τ' αρματά σου" που δήλωνε το πολεμικό της οικογένειας.

   Διαγραφή
  30. Καλά εντάξει,ότι να ναι.

   Διαγραφή
  31. Δεν είναι ό,τι να' ναι ρε φίλε. Σου δίνω αποδείξεις και μία κοροϊδεύεις, μία αμφισβητείς. Ρώτα και τον ιδιοκτήτη της σελίδας, με τον οποίο και έχουμε μιλήσει, και έχει πράγματι κατατάξει τους ανθρώπους του χωριού μου στον Αλπικό τύπο με μεσογειακές και διναρικές επιδράσεις βάσει παλιών φωτογραφιών. Αν εσύ διαλέγεις σε στοιχεία να κλίνεις τα μάτια επιλογή σου.

   Διαγραφή
  32. Δεν καταλαβαίνεις κάτι.Δεν με νοιάζει και μάλιστα κανέναν, αν στο χωριό σου είστε αλπικοί,διότι δεν αποδεικνύει τίποτα αυτό.Και να είστε αλπικοί τί να λέει;Σκόπιμα υο συνδεεις με την Μάνη. Λοιπόν,ένας Μεσογειακός Μανιάτης διαφέρει στα πάντα(μορφή,ψυχισμός),από έναν αλπικό Μανιάτη.Δεν έχουν καμία σχέση.Συνεπώς,ένας Μεσογειακός Μανιάτης τον 18 αιώνα,θα ήταν πειρατής -πολεμιστής βάσει του ψυχισμού του,ενώ ένας αλπικός Μανιάτης θα έμενε στην ασφάλεια της κτηνοτροφίας.

   Διαγραφή
  33. Περιηγητές του 18ου αιώνα τονίζουν ότι κανείς Μανιάτης δεν ήταν άοπλος. Μιλάς με "θα". Το επώνυμό μου έχει βγει γιατί παλιά ο γενάρχης της οικογενειάς μου, που ήταν πειρατής, χρησιμοποιούσε στις επιθέσεις το "ζάγκλον" δηλαδή δρεπάνι. Μου λες ό,τι να ναι κι εγώ μπορώ να σου απαριθμήσω σε πόσες μάχες έχουν συμμετάσχει κι έχουν διακριθεί όλοι φυσικά οι Μανιάτες και ανάμεσά τους άτομα από το χωριό μου και από κάθε χωριό της Μάνης ανεξαρτήτου φυλετικού τύπου. Όλοι οι Μανιάτες για να ζήσουν και να παραμείνουν ελεύθεροι όφειλαν να ασχολούνται με τα πολεμικά και την πειρατεία ακόμα και για να έχουν ένα καλό κοινωνικό status. Συνεπώς μάλλον πρέπει να διαβάσεις περισσότερα για τη Μάνη.

   Διαγραφή
  34. Να παρτα βρε μαλακα αναπηρε που ναι γνωστο οτι ηταν μεσογειακοι,θες να ψαξουμε προτομες τους κιολας,μια δυο υπαρχουν ολες κι ολες,απ'τα κρανια τους εχει βρεθει οτι προκειται για διναρο-αλπικους κι εσυ συνεχιζεις τα δικα σου,αι στο διαολο ολα τα ηλιθια αμα δεν υπηρχε αυτο εδω το μπλογκ ιδεα δε θα χατε απο "mediterraneanism" διαβασατε κατι ολα τ'αναπηρα και βρηκατε την "απαντηση" σ'ολη την υπαρξη σας,τον μεσογειακο υπερανθρωπο ,τουβλα.. εξαιτιας κατι βλαμενων σαν κι εσας δε προκειται να περασει ο φυλετισμος στις συνειδησεις.Οι ανοιχτοχρωμοι Μαυρομιχαληδες μεσογειακοι;Να παρε αλλα δεκα.

   Διαγραφή
  35. Τώρα πέρα από τη μεγαλομανία σου(κανείς δεν θεωρεί ότι κατάγεσαι από "γνωστή" γενιά,εκτός κι αν σε λέγανε Μαυρομιχάλη),οι αλπικοί έχουν συγκεκριμένο ψυχισμό,το οτι είχαν όπλα δεν αποδεικνύει κάτι, αν είναι δυνατόν.

   Διαγραφή
  36. Κι άλλος κομπλεξικός βραχυκέφαλος,σφάλμα της φύσης είσαι 6:47

   Διαγραφή
  37. Η γενιά μου είναι κλάδος της οικογένειας Στεφανόπουλου που είχε αρχική κοιτίδα της το Οίτυλο. Μάλιστα στην Επανάσταση οι Παναγιώτης και Ηλίας Τσαγκλής τιμήθηκαν με αξιώματα και βαθμούς στη Σπαρτιατική φάλαγγα, όπως ονομαζόταν τότε το σώμα των Μανιατών. Βλέπε ΦΕΚ 19 (5/10/39)95 και ΦΕΚ 35(16/12/48)175.

   Διαγραφή
  38. Φίλε Πέτρο δεν γνωρίζουμε ακριβώς τί γίνεται στις συστοιχίες DNA και ποία γονίδια μεταφέρονται ακριβώς μέσω του φαινοτύπου.

   Άλλοι λένε ότι φαινότυπος και γονότυπος είναι το ίδιο. Άλλοι ότι ο φαινότυπος αποτελεί μέρος του γονοτύπου.

   Πέραν αυτού οι εξαιρέσεις πάντοτε υφίστανται. Και πολλοί Οθωμανοί στρατηγοί σαν εκείνον που πήρε την Αδριανούπολη από τους Βούλγαρους το 1913 ήτο Αλπικός.

   Υπάρχει επίσης και ο μεταφυσικός παράγων, η δύναμη της ψυχής, αλλά στην φυλολογία εξετάζονται μεγάλα σύνολα όχι εξαιρέσεις ή μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων ή συνόλων.

   Διαγραφή
  39. Ποσο προβλεψιμος εισαι,μεχρι εκει μπορεις να δεις,υπoστηριζω αλπικους Σπαρτιατες αρα πρεπει να μαι κι εγω ενας ε;δε σκεφτονται ολοι σαν καθε αναπηρο εδω μεσα ρε που προσπαθει να εξυψωσει τον δικο του τυπο η καποιον αλλον επειδη εχει κομπλεξ ,αντικειμενικοτητα ψαχνω κι εχουμε πηξει με καθυστερημενους δολιχοκεφαλοπληκτους βορειους νοτιους,και διναρικους keyboard warriors που βλεπουν οτι θελουν,το ποιος απ'τους δυο μας ειναι σφαλμα,ασ'το.

   Διαγραφή
  40. Όσο για τον ανώνυμο που βρίζει σαν Βαλκανόγυφτος, αγνόησέ τον απλά.

   Άτομα που δεν εξετάζουν και δεν δύνανται να εξετάσουν, μονάχα ακολουθούν κάτι επειδή έτσι τους καύλωσε δογματικά σαν τζιχαδιστές, μονάχα να αγνοηθούν αξίζουν.

   Διαγραφή
  41. Ελα ρε συνομηλικε Ελλην και πατριωτακι(μισος φαναριωτης)γιατι βαλκανογυφτος;δε θα μπορουσα να'μαι ενας βιαιος hot-blooded και παθιασμενος μεσογειακος;ντροπη,ειμεθα σκεπτομενα οντα,μη βγαζουμε βιαστικα συμπερασματα,μη μιλας δηλαδη σαν φλωρος-γκει νορδικος αγγλος.

   Διαγραφή
  42. Έλλην Κωνσταντινουπολίτης είσαι από τους λίγους εδώ μέσα που μπορώ να συνεννοηθώ, διότι μου απαντάς βάσιμα και σοβαρά.

   Διαγραφή
  43. Ελλην για να πω την αληθεια επειδη παρακολουθω την συζητηση μου αρεσει αρκετα η απαντηση σου και συμφωνω,θα ηθελα να σε ρωτησω ομως εσενα ποια ειναι η γνωμη σου για τον φαινοτυπο-γονοτυπο?ειναι αρκετοι που λενε πως ο φαινοτυπος αποτελει μερος του γονοτυπου,για παραδειγμα μπορει να ετυχε να μοιαζεις 100% μεσογειακος αλλα λογω αλλων ξενων γονιδιων να εχεις αλλη συμπεριφορα αλλα και να σκεφτεσαι και διαφορετικα.Το χειροτερο ειναι οτι η επιστημη για τους φαινοτυπους δεν συνεχιστηκε για πολυ και η επιστημη για τον γονοτυπο θα μπορουσαμε να την χαρακτηρισουμε "νεα".

   Διαγραφή
  44. Το παράδειγμα με τους "Αλπικούς Σπαρτιάτες" που είπε ο φίλος ήταν τυχαίο, και όχι αναφορικά με εμένα, απλώς για να καταδείξω ότι κανένας πολιτισμός δεν δημιουργήθηκε μόνο από έναν φυλετικό τύπο και να σταματήσει επιτέλους αυτός ο πόλεμος κατά των Αλπικών που γίνεται εδώ μέσα. Πέραν αυτού ωστόσο, έχουμε δύο δεδομένα: 1) την προτομή και το νόμισμα που παρέθεσα (από τα ελάχιστα που σώζονται), όπου έχουμε αλπικό σπαρτιατικό φαινότυπο, 2) το ότι εγώ είμαι Αλπικός. Αυτά τα δύο ενδεχομένως συνδέονται, ενδεχομένως και όχι. Όμως παραμένουν δύο δεδομένα που ισχύουν.

   Διαγραφή
  45. Φίλε Πέτρο, καλό είναι να μην επιμένεις. Έχει δίκιο που σου επαναλαμβάνει πως οι Δωριείς ήταν φορείς συγκεκριμένων φαινοτύπων κι των εκφάνσεών τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ήταν κυρίως κρομανοειδείς (η λεγόμενη "μεσογειακότητα" είναι κάτι το σχετικό όταν μιλάμε έπ' αυτού, εφόσον συνδέεται με το κρομανοειδές φάσμα) ενώ οι ανθρωπολόγοι βρίσκουν και μια τάση εκδιναρισμού, την συναντούν ακόμα και σήμερα στις περιοχές που κατοίκησαν. Από εκεί και πέρα, σε όλες τις Ελληνικές κοινωνίες υπήρχαν αλπικοί (μάλλον σε μικρότερο βαθμό από ότι σήμερα) επομένως ο γενικότερος Ελληνικός πολιτισμός ήταν αποτέλεσμα και δικής τους συνεισφοράς.
   Περαιτέρω, στη σημερινή Μάνη εμφανίζονται οι ίδιες φαινοτυπικές τάσεις δηλ κρομανοειδισμός και εκδιναρισμός. Δίχως αυτό να σημαίνει πως οι αλπικοί δεν υπήρξαν τότε καθόλου, ή πως οι σημερινοί Μανιάτες δεν έχουν περισσότερους αλπικούς. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ξέρουμε πως η αλλαγή στους αριθμούς των αλπικών στην Ελλάδα έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

   Από την άλλη, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως το μαχητικό πνεύμα όπως και κάθε άλλο συλλογικό πνεύμα, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Υποστηρίζεται πως ακόμα κι αν υπάρχει μεγάλος αλπικός πληθυσμός, μια δολιχοκέφαλη ομάδα δίνει το παράδειγμα για τους υπολοίπους και με την καθοριστική της παρουσία οδηγεί κι εμπνέει ώστε ακόμα και να τους ξεπεράσουν σε μαχητικότητα. Από την άλλη, μια κοινωνία δίχως τέτοια στοιχεία ικανά να διαμορφώσουν τις εξελίξεις, παρασύρεται από την έμφυτη τάση των αλπικών που αρέσκονται στην ανάλυση και επιδιώκουν τη ρουτίνα. Κι έτσι αφήνεται στην επερχόμενη τριφυλλότητα μέχρι να "ξυπνήσει" ξανά, είτε λόγω επιβολής είτε λόγω ανάγκης, η μαχητικότητά τους αντλώντας δυνάμεις από τα όποια αποθέματα της έχουν μείνει. Και πάλι όμως χρειάζεται αυτή η καθοριστική ομάδα που εξαιτίας των δικών της ενστίκτων θα τραβήξει το σχοινί αρχικά εκτραχύνοντας και κατόπιν εξισορροπώντας εκ την κατάσταση.

   Διαγραφή
  46. Σωστά ομιλείς 5:18. Αυτός πια ο δογματικός μεντιτερρανισμός έχει γίνει ανέκδοτο. Ναι, ήλθαν οι βόρειοι επήλυδες Δωριείς (...εκτός κι αν είστε της σχολής των αρχανθρώπων) που ήταν ... Μεσογειακοί!!!!! Ωρέ τι μας λέτε, όλες οι διάνοιες εδώ μέσα;
   Για την Μάνη, επειδή κάτι ξέρω και εγώ από Μάνη, υπάρχει και κάτι άλλο να θυμόμαστε, που εξηγεί και κάποιους μανιάτικους φαινότυπους: Γίνονταν μερικές φορές και συνοικέσια μανιατών με βορειοαφρικανούς πειρατές. Δεν πιστεύω πως αυτό έχει επηρεάσει την πλειονότητα των μανιατών, κάποιους όμως προφανώς... Προφανέστατα μάλιστα.

   Διαγραφή
  47. Επειδή όμως μιλώ σωστά, θα επικεντρώσω σε αυτό που έγραψες περί βορείων επήλυδων Δωριέων. Όταν λέμε βόρειοι, δεν σημαίνει πως ήλθαν από τη Σκανδιναβία για να είναι όλοι ξανθοί, αλλά από τα κεντρικά και βορειο-δυτικά Βαλκάνια από όπου ξεκίνησε και η διάδοση της κατεργασίας του σιδήρου στην Ευρώπη. Οι Δωριείς ως γνωστόν, ήλθαν ισοπεδώνοντας τις περισσότερες πόλεις των Μηκυναίων με σιδερένια όπλα που άλλαξαν δραματικά τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου εφόσον καθιστούσαν ευάλωτους εκείνους που έφεραν ογκώδεις πανοπλίες από χαλκό (η πολεμική καινοτομία των Αχαιών) και αχρείαστα τα άρματα που χρησιμοποιούνταν για να τους δώσουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας (αφού η σιδερένια αιχμή ενός δόρατος ή βέλους μπορούσε να τους αχρηστέσει).
   Από την ίδια "κοίτιδα" προήλθαν και οι πρώτοι Λατίνοι στην Ιταλία αλλά και οι μετέπειτα Κελτίβηρες, για τους οποίους γνωρίζουμε σήμερα πως παρότι είχαν και ξανθούς φαινότυπους, αυτοί σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο κανόνας. Κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με ομολόγους τους βορειότερους Κέλτες στη Γαλατία, τη Γερμανία και κατόπιν στη Βρετανία. Εν ολίγοις, δεν ξέρω το κατά πόσον είναι "μεντιτερανισμός" μια άποψη που εύλογα περιμένει οι δολιχοκέφαλοι στην Ελλάδα (είτε τότε, είτε και σήμερα) να βρίσκονται πλησιέστερα στο φάσμα που απαντάται με μεγαλύτερη συχνότητα.

   Οι δε πιο σκούρες εκφάνσεις ορισμένων εξ' αυτών που είναι απόγονοί τους (ή θεωρούνται σαν τέτοιοι βάση κάποιων στοιχείων) δεν σημαίνει πως είναι... αποτέλεσμα "συνοικεσίων με βορειοαφρικανούς πειρατές". Ενώ για τους πληθυσμούς αυτής της περιοχής (Μάνη), γνωρίζουμε πως ήταν πολύ αυστηροί στο ζήτημα των γάμων, όχι μόνο σε επίπεδα εθιμικού δικαίου, αλλά και ξεκάθαρα για λόγους που έχουν να κάνουν με τους σωστούς απογόνους. Γι'αυτό και οι απεικονίσεις που έχουμε από παλαιότερες εποχές είναι εντυπωσιακές αφού οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης και το "ταίριασμα" είχαν φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
   Στη Μάνη, υπήρχαν διακριτές κοινωνικές ομάδες με την κατώτερη να είναι απλά το αποτέλεσμα κάποιων μικρών προσφυγικών κι άλλων μετακινήσεων από την υπόλοιπη Ελλάδα, της οποίας τα μέλη της δεν γίνονταν τόσο αποδεκτά. Κι ως εκ τούτου αντιμετωπίζονταν, περισσότερο παλαιότερα, αλλά σε ένα βαθμό ακόμα και σήμερα, με πολύ μεγάλη περιφρόνηση. Με απλούστερα λόγια, τις τελευταίες δεκαετίες που η τεχνολογική πρόοδος και η αστυφιλία άλλαξαν τα δεδομένα και επέτρεψαν τη μετακίνηση πληθυσμών κλπ, υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται σαν "Μανιάτες" για να δώσουν λίγη αίγλη στον εαυτό τους, φέροντας ακόμα και τις γνωστές καταλήξεις στα επώνυμά τους (ή και αλλάζοντάς τα με κάποια πιο γνωστά). Αλλά ακόμα και προ κάποιων ετών, αν έκαναν κάτι τέτοιο ενώπιον των κατ' ουσίαν Μανιατών, μπορούσε να προκαλέσει αισθήματα που δείχνουν προσβολή (καθώς οι "μούλοι" ήταν κι είναι ανεπίτρεπτο να έχουν λόγο), είτε τρανταχτά γέλια. Εκ πείρας γνωρίζω πως οι περισσότεροι εξ' αυτών δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να βρουν τις πραγματικές ρίζες τους στην Μάνη. Και συν τοις άλλοις, παρουσιάζουν αυτή την συμπεριφορά στα αστικά κέντρα κι όχι στον υποτιθέμενο τόπο καταγωγής τους, την ιστορία των παλαιότερων κατοίκων του οποίου προσπαθούν να προσδώσουν και στον εαυτό τους.

   Διαγραφή
  48. Ασφαλώς και δεν ήρθαν από την Σκανδιναβία, δεν έγραψα κάτι τέτοιο.Πέρασαν βορείως Κασπίας, Καυκάσου και κάποιοι κατέβηκαν στα νότια Βαλκάνια. Μην παραπλανείς γενικολογώντας και καλύπτοντας πίσω από ανακριβείς και γενικόλογες εκφράσεις. Πέρασαν από τα βόρεια Βαλκάνια, που όμως δεν ήταν ποτέ η κοιτίδα τους. Οι Κέλτες στους οποίους αναφέρεσαι ήταν ήδη προϊόν μείξης τους με προηγουμένους. Βεβαίως δεν είχαν την ξανθότητα των σκανδιναβών, πάντως μεγαλύτερη μπούρδα από το να τους ταυτίσει κανείς με την προϋπάρχουσα μεσογειακή φυλή δεν μπορεί να υπάρξει. Ούτε είμαι αλλά και ούτε μπορώ να παριστάνω τον καθυστερημένο, όπως πολλοί εδώ μέσα.
   Όσο για βορειοαφρικανικές μείξεις, άλλο οι ευσεβείς πόθοι άλλο η πραγματικότητα. Μπορείς και να βρεις παλιούς Μανιάτες να σου μεταφέρουν την σχετική λαϊκή μνήμη. Με τούτο δεν θίγω με κανένα τρόπο το σύνολο των Μανιατών, όμως ότι υπάρχουν και τέτοια στοιχεία είναι δυστυχώς αναμφίβολο, όπως και στην νότια Κρήτη.

   Διαγραφή
  49. "Είναι γελοίο να συζητάμε τι ήταν οι Σπαρτιάτες, όταν ως Δωριείς, ήταν κυρίως Μεσογειακοί και κάποιοι Διναρικοί."

   The American anthropologist Roland Dixon studied the funeral masks of Spartans and found them to be Alpine [23]. Italian anthropologist Raffaello Battaglia found the death masks of the Shaft Grave Mycenaeans to represent Dinaric physiognomies [35]. J. Lawrence Angel expressed similar opinions in that he believed that northern intruders in Greece were always of “Dinaroid-Alpine central trend” [19] added to the earlier Mediterranean/Alpine blend. Racial elements were not separate but combined to produce Greek civilization [19].

   Πέτρο Τσαγκλή μαζί σου.

   Διαγραφή
  50. Δεν παραπλανώ καθόλου, καθώς εγώ ήμουν ακριβής στα όσα έγραψα που μόνο γενικόλογα δεν ήταν. Σε αντίθεση με τη γενικόλογη παράθεση της γνώμης πως "δεν ήταν ίδιοι με τους προηγούμενους", ήμουν σαφής λέγοντας πως ήταν κυρίως κρομανοειδείς με τάσεις εκδιναρισμού. Αυτό δεν σημαίνει πως ήταν κατά πλειοψηφία ξανθοί, καθώς αυτό είναι αποδεδειγμένα μια εσφαλμένη εντύπωση. Αντιθέτως οι πληθυσμοί με ξανθά χαρακτηριστικά αυξάνονται προοδευτικά όσο κινούμαστε προς τον βορρά, εξαιτίας της ισχυρότερης παρουσίας τους σε αυτές τις περιοχές εδώ και πάρα πολλές χιλιετίες. Ενώ, και πάλι είναι βέβαιο πως οι ΙΕ εισβολείς κατά μέσο όρο ήταν πιο σκουρόχρωμοι των σημερινών νοτίων Ευρωπαίων. Έχοντας λοιπόν, δολιχοκέφαλους πληθυσμούς, όντας λεπτοπρόσωποι με σημαντική κρομανοειδή επίδραση και σχετικά σκούρες αποχρώσεις, ο λογικός νους δεν βγάζει το συμπέρασμα "δεν είμαι καθυστερημένος, δεν μπορεί να έμοιαζαν στους προϋπάρχοντες". Διότι από πάρα πολλές πλευρές έμοιαζαν περισσότερο με αυτούς, με βασική διαφορά τους τα εντονότερα κρομανοειδή χαρακτηριστικά, παρά με τους σύγχρονούς τους βορειότερους φαινοτύπους (νορδο-κρομανοειδείς μεσοπρόσωποι με πολύ σκούρα επιδερμίδα, ξάνθοχροι βραχυκέφαλοι πρωτο-αλπικοί).
   Οι πρώτοι Λατίνοι, οι Κελτίβηρες και εν προκειμένω τα Ελληνικά φύλλα της εποχής του Σιδήρου, ως αποτέλεσμα της διάσπασης του βραχύβιου Hallstatt πολιτισμού δεν ήταν κατά πλειοψηφία νορδικοί ή νορδο-κρομανοειδείς παρότι οι φαινότυποι αυτοί βρίσκονταν και μεταξύ τους. Τέτοιοι ήσαν κυρίως οι πληθυσμοί που ακολούθησαν στα επόμενα στάδια, του πολιτισμού La Tene, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί στην κεντρική Ευρώπη (στην σημερινή Ελβετία), που σχεδόν ταυτίζονται με τους Κελτογαλάτες και τα μετέπειτα Γερμανικά φύλλα.

   Για τα της Μάνης, δεν πρόκειται να βρεις λαϊκή μνήμη που να αναγνωρίζει ως Μανιάτη έναν "μούλο" (που ήταν ότι χειρότερο για την περιοχή) ή "γύφτο". Από εκεί και πέρα, κάποιοι θεωρούν Έλληνα τον Σχορτσιανίτη γιατί έχει "Έλληνα" πατέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε και πως οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να πουν "υπήρχε κι ένας νέγρος στη γειτονιά, έκανε μιγάδες απογόνους, αλλά αυτοί είναι Έλληνες γιατί το σπίτι τους είναι δίπλα στο δικό μας".

   Διαγραφή
  51. Παρ᾿ ὅτι ἀποφεύγω νὰ παρεμβαίνω ἐδῶ, βλέποντας ἀφ᾿ ἑνὸς τὴν (δοκησίσοφη!) ἀσχετοσύνην τῶν πλείστων σχολιαστῶν, ἀφ᾿ ἑτέρου δὲ τὴν μισαλλόδοξη (ἀφοῦ, ἐνῷ ἀνέχεται ὄχι μόνον τὸν κάθε ἀνόητον σχολιαστὴν ἀλλὰ καὶ τὸν κάθε λυσσώδη ὀθωμανοβαλκάνιον ὑβριστήν, ὅμως ἐν τούτοις κατεβάζει ὅ,τι τοῦ εἶναι ἄβολον), θὰ ἤθελα ὡστόσο νὰ παρεμβάλω ἐδῶ μίαν σύντομον παρατήρησιν:
   Ὁ διαχειριστὴς ἔχει πράγματι πολλὰς εἰδικὰς γνώσεις, ποὺ ὅμως ὑποβαθμίζονται ἐκ μιᾶς βεβιασμένης δογματικότητος περὶ μεντιτερρανισμοῦ, ἐν ὧ ταὐτοχρόνως φαίνεται νὰ ἀγνοῇ σχεδὸν παντελῶς τὴν κλασσικὴν γερμανικὴν βιβλιογραφίαν. Κατανοῶ τὸν γλωσσικὸν φραγμόν, ὅμως ἡ γνῶσις τῆς γερμανικῆς ἀποτελεῖ προϋπόθεσιν διὰ τὸν σπουδαστὴν φυσικῆς ἀνθρωπολογίας, κι ἂν δὲν τὴν κατέχῃ πρέπει νὰ τὴν μάθῃ.
   Ἐν προκειμένῳ, διὰ νὰ εἶμαι σύντομος:
   α. Τὶ "κρομανοειδεῖς" καὶ ... πράσινα ἄλογα; Αὐτοὶ ποὺ ὁ ἀνωτέρω ἀναφέρει ὡς "Κρομανοειδεῖς" ΠΙΕ ἦσαν ἁπλούστατα ποικιλία τῆς βορείας φυλῆς! Ἔχω κατὰ τὸ παρελθὸν δώσει καὶ σχετικὰς παραπομπὰς ἐδῶ, εἰς σχόλιά μου ποὺ ἀπεμακρύνθησαν. Ὁ ὅρος οὗτος εἶναι ἀδόκιμος καὶ προκαλεῖ πλήρη σύγχυσιν. Ἐκ τοῦ τύπου CroMagnon κατάγεται ὁ φαιλικὸς τύπος, ἀπόγονος τῶν ἐξ Ἰβηρικῆς χερσονήσου προερχομένων φορέων τοῦ προϊστορικοῦ εὐρωπαϊκοῦ μεγαλιθικοῦ πολιτισμοῦ. Ὁ παλαιὸς καγκελάριος Helmut Kohl ἀποτελεῖ κλασσικὸν δεῖγμά του. Ὁ τύπος οὗτος εἶναι συντηρητικός, ὁ ἀγαθὸς γίγας, τυπικῶς ἦτο ἀγρότης, δεμένος μὲ τὴν γῆν του. Δὲν εἶναι οὔτε ἐξερευνητὴς οὔτε ἰδιαιτέρως πολεμοχαρὴς, ὅπως ὁ βόρειος. Δὲν μπορεῖ λοιπόν νὰ ἔχῃ καμμίαν σχέσιν μὲ τοὺς ὡς "κρομανοειδεῖς" ἀναφερομένου ΠΙΕ.
   β΄. Ἔχει λοιπὸν δίκαιον ὁ συνομιλητής σου (5:16) παρατηρῶν ὅτι συγχέεις καὶ παραπλανᾷς ἐν τέλει, ἀναμειγνύων μερικὰς ἀληθείας μετ᾿ ἀνακριβειῶν. Οἱ συγκεκριμένοι "ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΕΙΣ" σου εἶναι βόρειοι. Ἐδῶ οἱ δογματικοὶ μεντιτερρανισταὶ τὰ ἔχετε κάνει κυριολεκτικῶς σαλάτα... Τὸ ζήτημα τῶν χρωμάτων τῶν ΠΙΕ παραμένει ἀνοικτὸν ἔν τινι μέτρῳ, ὅμως κι ἐδῶ παραπληροφορεῖ ὁ ἀνωτέρω, άναφέρων " είναι βέβαιο πως οι ΙΕ εισβολείς κατά μέσο όρο ήταν πιο σκουρόχρωμοι των σημερινών νοτίων Ευρωπαίων": Αὐτὸ ποὺ εὑρέθη εἶναι τελείως διαφορετικόν! Ὅτι δηλ. οἱ Κουργκὰν ἦσαν σκουρότεροι τῶν σκανδιναυῶν, σχεδὸν μὲ χρώματα τῆς σημερινῆς νοτίου Εὐρώπης, κάτι τελείως διαφορετικόν!
   Ἐξ ἄλλου ἀναφερόμεθα 2-3 χιλιετίας ἐνωρίτερον! Κατὰ τὰς ὁποίας προὐχώρει ὁ ἀποχρωματισμός.
   Τὸ γεγονὸς ὅμως ὅτι οἱ ἐκ Βορρᾶ Ἕλληνες ἐπήλυδες ἦσαν πάντως σκουρότεροι τῶν Σκανδιναυῶν, ἀναδεικνύει τὸ ἄτοπον τῆς ταυτοποιήσεως κάθε μεσο-δολιχοκεφάλου μακροπροσώπου ἀρχαίου Ἕλληνος μὲ τὴν μεσογειακὴν φυλήν!
   Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος ποὺ ὁ διαχειριστὴς ἐπιμένει μανιωδῶς νᾶ συνδέῃ τῆν βορείαν φυλὴν μὲ πολὺ ξανθὰ χρώματα, πρᾶγμα ἀντιφᾶσκον πλήρως καὶ πρὸς τὰ ὡς ἄνω δεδομένα.
   γ΄. Ἐν κατακλεῖδι, τὰ περὶ κυρίως "κρομανοειδοῦς" συστάσεως τῶν Πρωτοελλήνων δεἰχνουν ποικιλίαν βορείας φυλῆς. Ὁ σκανδιναυϊκὸς τύπος διεμορφώθη ἐκ τῆς ἀναμείξεως ΠΙΕ μετὰ ἐγγενῶν στοιχείων. Συμφωνῶ καὶ μὲ τὴν παρατήρησίν του περὶ κάποιας ἀνοιχτόχρωμης ἀλπικῆς ποικιλίας.
   ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΚΑΙ τὴν κλασσικὴν βιβλιογραφίαν - καὶ κυρίως: Ἀφήσατε κατὰ μέρος τοὺς δογματισμούς.
   Καὶ ἐγκαταλείψατε τὴν μεσανατολίζουσαν/ὀθωμανίζουσαν γλῶσσαν τῶν γραικύλων, κάποιοι ἐδῶ μέσα. Ἀπορῶ δὲ πῶς τοὺς ἀνέχεται ὁ διαχειριστὴς.
   Δὲν ἀνέχεται πάντως ἐμένα, πιθανότατα θὰ ἀπομακρυνθῇ ΚΑΙ τὸ παρόν μου σημείωμα τάχιστα. Ἂς εἶναι, δὲν πειράζει, ὁ καθένας εἶναι αὐτὸ ποὺ εἶναι.
   Καὶ κάτι ἄλλο πρὸς τοὺς ἀναγνώστας: Ἐλέγξατε οἱ σχολιασταὶ τὴν ὀμφαλοσκοπίαν σας καὶ τὴν κατακλύζουσαν εἰκονικότητά σας, παιδάκια τοῦ Facebook!!!
   Ὁ Ἄριος ἀγωνίζεται γιὰ τυὸ ἀνώτερο, τὸ εὐγενέστερο, τὸ φωτεινότερο! Ὅλες αὐτὲς οἱ θλιβερὲς εἰσαγωγὲς τοῦ τύπου "εἶμαι _% μεσογειακός, _% ἀλπικός" - καί ... 100% ἠλίθιος, προκύπτει! Κατὰ τὴν ἀντικειμενικὴν συζήτησιν δὲν μᾶς ἀφορᾷ τὸ τὶ εἶναι ὁ καθένας - μᾶς ἐνδιαφέρει μόνον ἕνα πρᾶγμα: Ἔχεις τὴν βασικὴν ὑπαρξιακὴν στάσιν τοῦ Ἀρίου Ἀνθρώπου;
   Ἔρρωσθε.

   Διαγραφή
  52. Παιδιά έχω την εντύπωση ότι αρχίζετε και τα μπλέκετε λίγο. Κατ' αρχάς, έχω ήδη πει ότι υπήρχαν αρκετοί Σπαρτιάτες Κρομανοειδείς στο 5.11. Αυτό αποδεικνύεται από τις προτομές τους. Από τις μελέτες που έχουν γίνει σε κρανία τους (πολύ σημαντική η έρευνα που παρέθεσε ο φίλος στο 7.12) και από προτομές αλλά και νομίσματα εκείνης της εποχής όμως καταδεικνύεται ότι ήταν επίσης -ίσως μάλιστα πλειοψηφικά- Αλπικοί. Πέραν αυτού, οι Δωριείς -αν έχετε διαβάσει ιστορία- αποτελούνταν από 3 ομάδες εκ των οποίων η 3η ήταν οι Πάμφυλοι, δηλαδή εκείνοι που αποτελούνταν από τα άλλα (τα μη δωρικά) φύλα. Για τους Σπαρτιάτες δε ξέρουμε ότι από τις 5 κώμες που αποτελούσαν την πόλη τους οι 3 ήταν καθαρά δωρικές, η Κυνόσουρα μεικτή αχαϊκή-δωρική, ενώ οι Αμύκλες καθαρά αχαϊκή. Συμπερασματικά, οι Δωριείς και ειδικά οι Σπαρτιάτες δεν ήταν δυνατόν να ανήκουν μόνο σε έναν φαινότυπο. Τρίτον, έχετε μπερδέψει τη Σπαρτιατική φάλαγγα που αναφέρω στο 6.54 με την αρχαία σπαρτιατική φάλαγγα. Εγώ αναφέρομαι στη φάλαγγα που δημιουργήθηκε το 1831 με βασιλικό διάταγμα για τους Μανιάτες αγωνιστές της Επανάστασης. Στο επώνυμό μου δεν φέρω τη χαρακτηριστική κατάληξη -άκος, επειδή υπονοήθηκε κάπου ότι σήμερα υπάρχουν παραπληροφορήσεις, το γεγονός δε ότι οι δύο Μανιάτες πολεμιστές που κατατάχθηκαν μεταπαναστατικά στη Σπαρτιατική-Μανιάτικη φάλαγγα ήταν προγονοί μου το επιβεβαιώνει τόσο η προφορική παράδοση όσο και η ονοματολογία της οικογένειάς μου. Ξέρω μάλιστα όλους τους ενδιάμεσους πρόγονους από εκείνους μέχρι εμένα (τους οποίους και μπορώ να παραθέσω αν μου ζητηθεί), καθώς και ότι σε ευθεία γραμμή είμαι απόγονος του Ηλία Τσαγκλή και όχι του Παναγιώτη (αδερφού του). Το όνομα Ηλίας έχει φθάσει από παππού σε εγγονό μέχρι το θείο μου (αδερφό του πατέρα μου). Και επανερχόμαστε τώρα στους ΑΡΧΑΙΟΥΣ Σπαρτιάτες. Αν μελετήσετε την ιστορία της Σπάρτης θα δείτε ότι ο κύριος λόγος της πτώσης της ήταν ακριβώς αυτή η ανικανότητα των Σπαρτιατών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, η προσήλωση στην πολεμική τους ΡΟΥΤΙΝΑ, στους πατροπαράδοτους νόμους και στους παλαιους τρόπους ζωής. Το 362 π.Χ. στη Μαντίνεια κατέβηκαν στη μάχη, χωρίς να έχουν αλλάξει απολύτως τίποτα από τη μάχη στα Λεύκτρα (371 π.Χ.) όπου και ηττήθηκαν οικτρά, με αποτέλεσμα να ξαναηττηθούν. Πολλοί δε από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς τους, όπως ο Λύσανδρος, ο Γύλιππος, ο Κλεομένης και ο Βρασίδας προέρχονταν από μείξεις με αλλόφυλους ή από μόθακες (Σπαρτιατών-ειλώτων). Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα υψηλά ιδανικά περί φιλοπατρίας, υπεράσπισης των πατρίων μέχρι τέλους κλπ. είναι χαρακτηριστικότατα της Αλπικής φυλής (βλ. κείμενο για τον Νίτσε στο ίδιο blog). Παράλληλα με τη συνεχή εκγύμναση κάθε φυλετικός τύπος μπορεί να αποκτήσει ρωμαλέο σώμα (ας μην ξεχνάμε ότι οι Σπαρτιάτες τόνιζαν ότι υπερτερούσαν σαφώς όταν πολεμούσαν σε φάλαγγα και όχι ένας εναντίον ενός). Η εκ βάθρων διαφορά στην αντίληψη του κόσμου μεταξύ Σπαρτιατών και Αθηναίων, η οπισθοδρομικότητα αλλά τιμιότητα των πρώτων σε σχέση με την καινοτομία, τη φιλοτεχνία και το εξερευνητικό πνεύμα των δεύτερων, σίγουρα οφείλεται στην ύπαρξη λιγότερων Μεσογειακών Σπαρτιατών απ' ότι Αθηναίων. Το ότι ο φυλετικός τύπος των Σπαρτιατών ποίκιλλε το θεωρώ δεδομένο. Και ενδεχομένως οι αξιωματικοί τους ή οι νομοθέτες τους (π.χ. Λυκούργος) να ήταν Μεσογειακοί ή Διναρικοί ή Κρομανοειδείς. Όμως το κύριο μέρος του λαού, που έμενε πιστό στις παραδόσεις και έπεφτε στις μάχες, κατά πάσα πιθανότατα ήταν ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΒΑΘΜΟ Αλπικοί.

   Διαγραφή
  53. Επίσης να πω ότι ασχολούμαι με την ιστορία και όχι με υποθέσεις και πάγιες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Το "καλό είναι να μην επιμένεις" (5.18) είναι γελοίο από τη στιγμή που "επιμένουν" τα ίδια τα αρχαιολογικά ευρήματα. (Βλ. προτομή Αρχιδάμου Β', νόμισμα τυράννου Νάβη και μελέτη του Dixon). Τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πειστήρια που δεν αλλάζουν κατά το δοκούν.

   Διαγραφή
  54. "Ηρακλή", έχουμε συζητήσει έπ' αυτού ξανά και τότε μάλιστα είχες την ακριβώς αντίθετη άποψη για τα όσα έγραφα (που είναι τα ίδια με όσα γράφω τώρα).
   Θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός και να μην κουράσω κανέναν. Το κρομανοειδές φάσμα λοιπόν, παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν κατά την εποχή των Παγετώνων κι ακολούθησαν μια συγκεκριμένη πορεία στη συνέχεια. Μια εξ αυτών των διαφοροποιήσεων, και μάλλον η μικρότερη που έλαβε χώρα μεταξύ των, είναι ο αποχρωματισμός του τριχώματός τους ο οποίος σχετίζεται με τις σταδιακές κλιματικές κι άλλους παράγοντες όπως θα εξηγήσω. Παρατηρήθηκε πως το ήδη το γονίδιο MC1R παρουσίαζε υπολειπόμενα κι επικρατή αλληλόμορφα, τα οποία όμως ξεκίνησαν να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα αμιγούς υπολειπόμενης εμφάνισης σε βαθμό που να χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους προ 11,000 ετών οπότε και ξεκίνησαν να λιώνουν οι πάγοι. Έτσι λοιπόν, οι αρχέγονοι Ευρωπαϊκοί πληθυσμοί που είχαν διασπαρεί στα καταφύγιά τους την εποχή των Παγετώνων, ξεκίνησαν εκείνη ακριβώς την εποχή να μετακινούνται προς τον βορρά λόγω υπερπληθυσμού (ο οποίος παραδόξως είχε συμβεί παρά των αντίξοων συνθηκών εξαιτίας του "συγχρωτισμού" θηραμάτων και θηρευτών) κι μετανάστευσης των θηραμάτων κι αλιευμάτων τους καθώς εκείνα πλέον ανακάλυπταν πως το οικοσύστημα στο οποίο μπορούσαν να ζήσουν μεγάλωνε όσο υποχωρούσε ο παγετός. Έτσι, οι πού αρχαίοι αυτοί κρομανοειδείς ξεκίνησαν ξανά να διασκορπίζονται σε μικρές ομάδες οι οποίες ξεκίνησαν από τα νότια καταφύγια (Βαλκανίων, Ιταλικής, Φραγγο-Κανταβρίας και ανατολικής Μεσογείου) προς τις βόρειους κυνηγοτόπους τους όπου και αποχρωματίζονταν. Αλλά όπως διαπιστώνουν γενετικές έρευνες το ίδιο δεν συνέβη με τις αποχρώσεις του δέρματός τους οι οποίες παρέμεναν πολύ σκούρες. Κι έτσι ξεκίνησε να εμφανίζεται ο φαιλιδικός (νορδοΚΜ) που αναφέρεις, που ήταν η εκδοχή των αρχαιότερων οι οποίοι είχαν απλά σκουρότερα μαλλιά (κατά κύριο λόγο κόκκινα, καστανά και λιγότερο μαύρα). Ο φαινότυπος αυτός, συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να ονομάζεται και παλαιο-ατλαντικός.
   Ωστόσο η σημαντική αλλαγή, τόσο αυτή που αφορά την πιο ανοιχτή επιδερμίδα όσο και τα αρμονικότερα χαρακτηριστικά του προσώπου είχε συντελεστεί στα νότια καταφύγια και κυρίως στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου, όπου η υιοθέτηση αγροτικών μεθόδων βοήθησε στο να εμφανιστούν τα πιο λεπτά χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη περιοχή. Έτσι λοιπόν, η μετανάστευση των νεολιθικών αγροτών, έφερε μαζί της κατά κύριο λόγο τη λεπτοπροσωπία και τα γονίδια που κωδικοποιούν την ανοιχτότερη επιδερμίδα. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, αυτά τα γονίδια δεν εμφανίζονταν αν δεν μετακινούνταν εκεί πρωτίστως αυτοί οι πρώτοι μεσογειακοί. Με μοναδική εξαίρεση, μια περίπτωση ανατολικού κυνηγού-τροφοσυλλέκτη που έζησε στην Καρέλια, που μπορεί να είχε ανοιχτότερη επιδερμίδα αλλά η κρανιομετρία και οι αυτοσωμικές μελέτες δείχνουν πως δεν πρόκειται για πρόγονο των Ευρωπαίων αλλά κατά κύριο λόγο κάποιον Ασιάτη που μετακινούνταν μέσω της τούνδρας.
   Από την άλλη, οι νεολιθικοί μετανάστες παρόλων των αγροτικών τους καινοτομιών και της ικανότητας τους να μετακινηθούν σε κάθε σχεδόν άκρη της Ευρώπης, δεν είχαν καταφέρει να έχουν μεγάλους πληθυσμούς. Φαίνεται μάλιστα, πως ο διαφορετικός τρόπος ζωής τους, δεν τους επέτρεπε τόσο να δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνίες από κοινού με τους κρομανοειδείς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες. Η "μετάδοση" λοιπόν, των γονιδίων που προανέφερα, δεν έγινε εξαιτίας των δικών τους πράξεων, αλλά εξαιτίας της μετέπειτα ΙΕ εισβολής η οποία όντας επί της ουσίας μια ενσωμάτωση υπό ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό που αρχικά είχε νομαδικό τρόπο ζωής, όλων των υπολοίπων.
   Οι δε πρώτο-ΙΕ, ήταν κι εκείνοι επηρεασμένοι από τους νεολιθικούς αγρότες μέσω των επαφών που είχαν στον Καύκασο (κι από όπου εισήγαγαν και την καινοτομία του τροχού). Έτσι είχαν κατά μέσο όρο ανοιχτότερη επιδερμίδα από τους Σκανδιναβούς κρομανοειδείς, αλλά σε κάθε περίπτωση εξαιτίας του πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού τους, ήταν κατά μέσο όρο πιο σκουρόχρωμοι από τον μέσο όρο των σημερινών νοτίων Ευρωπαίων.

   Διαγραφή
  55. Κι έτσι, οι ξανθόχροοι, λεπτοπρόσωποι δολιχοκέφαλοι, δηλ οι πρώτοι νορδικοί φαινότυποι ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε ικανούς πληθυσμούς αφότου οι ΠΙΕ ξεκίνησαν τη μετανάστευσή τους. Κατά τον τρόπο δε που οι ανθρωπολόγοι έχουν υποδείξει, οι νορδικοί αυτοί φαινότυποι δεν καταστάλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη. Αντιθέτως, αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει κατά τα ιστορικά χρόνια. Δηλαδή, αρχικά από την Corded περίοδο στην βραχύβια Hallstatt και κυρίως κατά τις επόμενες φάσεις του πολιτισμού La Tene).
   Επομένως, είναι πολύ ασφαλές το συμπέρασμα που έγραψα προηγουμένως. Όντως, Corded νορδικοί (που δεν ήταν πάντοτε "τόσο ξανθοί" όσο γνωρίζουμε σήμερα) ήταν μεταξύ των Αχαιών και μια απλή παρατήρηση των αναπαραστάσεων προσώπων (δυστυχώς είναι ατελείς, αλλά δίνουν κάποιες σαφείς εντυπώσεις) στον Ταφικό Κύκλο Β των Μυκηνών αρκεί. Όπως όμως βλέπει κανείς μεταξύ αυτών, οι ξανθόχροοι είναι λιγότεροι. Το ίδιο συνέβη και μεταξύ των Δωριέων και των φύλλων που έφεραν το τέλος της εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Είχαν περισσότερους νορδικούς (οι οποίοι ανήκαν κατά κύριο λόγο στον hallstatt τύπο δηλ τον ελαφρά εκδιναρισμένο), αλλά και πάλι δεν πρέπει να ήταν η πλειοψηφία. Ομοίως συνέβη και στους πρώτους Κελτίβηρες και στους πρώτους Λατίνους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο πιο κοινή φαινοτυπική τάση ήταν ο κρομανοειδισμός ανεξαρτήτου απόχρωσης. Ενώ πλειοψηφικά (παρότι αυτό άλλαζε σταδιακά), τα χαρακτηριστικά παρέπεμπαν στο ευρύτερο μεσογειακό φάσμα δηλ τους έχοντες σκουρότερο χρώμα μαλλιών.
   Καλό είναι λοιπόν, εφόσον αυτό ζητούμε, να είμαστε ακριβείς αλλά όχι "μονολιθικοί" ακολουθώντας μια δήθεν δογματικά αδιάλλακτη άποψη, τη στιγμή που έχουν διαλευκανθεί πολλά σε αυτό το ζήτημα (και πιστεύω θα ακολουθήσουν περισσότερα), παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι η κύρια επιδίωξη των επιστημόνων πλέον. Αν μάλιστα, θέλει κανείς να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πόσο "διαφορετικοί" θα πρέπει να ήταν από τους ΙΕ που έχουμε όλοι κατά νου οι πρώτοι μεσογειακοί νεολιθικοί αγρότες, οι πρώτοι δηλ "πολιτισμένοι" άνθρωποι στην Ευρώπη, δεν έχει παρά να ψάξει για τα πρόσωπα των δυο χαρακτηριστικότερων δειγμάτων που έχουμε σήμερα: Του Otzi, και του νεολιθικού αγρότη του οποίου τα οστά βρέθηκαν κοντά στο Stonehenge της Μ.Βρετανίας (και οι δυο έζησαν σε πολύ κοντινές περιόδους προ 5,500 ετών και είχαν κοινή καταγωγή εκ πατρός). Είμαι σχεδόν σίγουρος, πως θα τραβήξουν το ενδιαφέρον και των δυο καθώς πρόκειται για άτομα που φέρουν τον ίδιο φαινότυπο (κάτι που φαίνεται εύκολα παρά τη διαφορά ηλικίας τους).

   Διαγραφή
  56. Εἰλικρινῶς μὲ ἐνδιαφέρει πολὺ ν᾿ ἀκούω τὶς ἀπόψεις σου ὅποτε καταφέρνῃς νὰ ξεφεύγῃς ἀπὸ τοὺς συνήθως ἐξωφθάλμους δογματίζοντες καταναγκασμούς. Αὐτὸ τὸ καταφέρνεις ἀρκετὰ στὸ δεύτερο ἐκ τῶν δύο σημειωμάτων σου ἀνωτέρω (4:02 πμ), καὶ τὸ ὁποῖον ἐναρμονίζεται πλήρως πρὸς τὸ ἰδικόν μου μήνυμα. Ὅποτε παρενέβην εἰς τὸ παρὸν ἱστολόγιον ἐξέφρασα άπόψεις πρὸς τὴν ἰδίαν πάντοτε κατεύθυνσιν.
   Κατ᾿ ἀρχήν, καὶ ἐπειδὴ πλέον δὲν ἀμφιβάλλω πὼς εἶσαι ὁ διαχειριστής (διατὶ ἆρά γε ἀποφεύγεις νὰ τὸ καθιστᾷς σαφὲς ὑπογράφων διὰ σταθεροῦ ψευδωνύμου; Καὶ τοῦτο ἐπίσης ἀποτελεῖ ἰδιοτυπίαν τοῦ ἱστολογίου, μοῦ φαίνεται πὼς δέχεσαι κάποιες κακὲς ἐπιρροές...), ἀρέσκεσαι γενικῶς στὴν ἀοριστία, στὴν σύγχυσι – καὶ δὲν πολυσκοτίζεσαι γιὰ τὴν ΑΚΡΙΒΕΙΑΝ.
   Σὲ συγχαίρω μὲν ποὺ μερικῶς προάγεις τὴν φυλετικὴν σκέψιν στὴν Πατρίδα μας, ὅμως τὸ ἕνα σου χέρι καταστρέφει τὸ ἔργον τοῦ ἄλλου.
   Θὰ μποροῦσα ν᾿ ἀπαντήσω δι᾿ ὁλοκλήρου πραγματείας, λυποῦμαι ποὺ δὲν ἔχω τὸν χρόνον. Δειγματοληπτικῶς: Ἂν αἱ πληροφορίαι μου ἰσχύουν, εἶσαι καὶ βιολόγος· εἶναι λοιπὸν τοσούτῳ μᾶλλον ἀπαράδεκτος ἡ σύγχυσίς σου ὅταν γράφῃς «ήδη το γονίδιο MC1R παρουσίαζε υπολειπόμενα κι επικρατή αλληλόμορφα», ἀφοῦ δὲν πρόκειται καθόλου περὶ ὑπολειπομένων ἢ ἐπικρατῶν ἀλληλομόρφων, ἀλλὰ περὶ γονιδιακῆς θέσεως, ὅπου τὸ (ἀλληλόμορφον) γονίδιον εἴτε εἶναι τέτοιο ποὺ ἐνεργοποιεῖ εἴτε ποὺ ἀναστέλλει τὴν λειτουργίαν τῆς πρωτεΐνης «ὑποδοχεὺς μελανοκορτίνης 1», ἥτις πάλιν ἀντιστοίχως παράγει εἴτε εὐμελανίνην (> σκοῦρα χρώματα) εἴτε φαιομελανίνην (>ἀνοικτὰ χρώματα) [πρβλ. https://ghr.nlm.nih.gov/gene/MC1R]. Ἤτοι, τὰ ἀλληλόμορφα τοῦ MC1R ἐνεργοποιοῦν ἢ ἀναστέλλουν λειτουργίαν τινά, τοῦτο ὅμως δὲν τὰ καθιστᾷ «ἐπικρατῆ ἢ ὑπολειπόμενα». Νὰ μὴ φαντάζεσαι πώς, ἐπειδὴ εἶμαι μαθηματικός, ἡ βιολογία μοῦ εἶναι ἄγνωστος. Ἄλλως τε τὰ μαθηματικὰ εἶναι «τῶν ἐπιστημῶν ἡ μεγίστη» καὶ ἡ βασιλίς, κατὰ Πλάτωνα, ταῦτα δὲ καὶ κυρίως ἐπιτρέπουν καὶ τὰς γενετικὰς μελέτας, διὰ στατιστικῶν κυρίως μεθόδων καὶ συσχετισμῶν – πού, ἐπὶ παραδείγματι, ὁδηγοῦν εἰς τὸ συμπέρασμα ὅτι αἱ ἁπλοομάδες R1a καὶ R1b εἰσήχθησαν εἰς Εὐρώπην ὑπὸ τῶν ἐκ τῆς ποντικῆς χώρας ΙΕ ἐπηλύδων, προσέτι δὲ μάλιστα ὅτι οἱ Βάσκοι, ὁμιλοῦντες μὴ ΙΕ γλῶσσαν, κυρίως ἐν τούτοις προέρχονται ἐξ Ἰνδοευρωπαίων πατέρων ποὺ εἰσέβαλαν ἐκεῖ, προφανῶς μελῶν κάποιας στρατιωτικῆς (πολεμικῆς) ὁμάδος ποὺ ἐξεστράτευσε χωρὶς γυναῖκες, ὅπως π.χ. συχνὰ κι οἱ Ἕλληνες ἄποικοι - στὴν Σικελίαν ἐπὶ παραδείγματι. Οἱ Βάσκοι, λοιπόν, παρουσιάζοντες πολὺ ὑψηλὰ ποσοστὰ τῆς Υ-ἁπλοομάδος R1b, ὅμως ἔχουν μιτοχονδριακὸν DNA ξένον πρὸς ΙΕ, ἀντιθέτως μὲ ἄλλας περιοχὰς ὑψηλῆς ἐμφανίσεώς της, ὅπου καταδεικνύεται ὑψηλὴ στατιστικὴ συσχέτισις μὲ μιτοχονδριακὸν DNA «ποντικῆς» (Kurgan) προελέυσεως. Ἄρα λοιπόν ἡ ἁπλοομὰς αὕτη δὲν χαρακτηρίζει τὴν πρὸ τῆς ΙΕ εἰσβολῆς Εὐρώπην.
   Σοῦ τὤχω ξαναπεῖ, καὶ τὸ γνωρίζεις ἀσφαλῶς κι ὁ ἴδιος, ὑπάρχουν πολλοὶ βόρειοι ὑπότυποι (http://racialcompact.com/nordishrace.html). Καὶ πάλιν ἐξακολουθεῖς νὰ συγχέεις μέσα σὲ μιὰ κακῶς ἀφ-ωρισμένην (ὁριοθετημένην) φρασεολογία, ποὺ φέρει τὶς ἐπιβαρύνσεις τῆς μεταπολιτευτικῆς γλώσσης τῶν κουλτουριάρηδων (κατὰ τὴν ἀσάφειαν καὶ ἀνακρίβειαν), Κρομανιὸν καὶ Μεσογειακούς. Ξεκαθαρίζω λοιπόν τὸ προφανές:
   Ἡ Κρομανιὸν εἶναι παλαιὰ φυλή ἐν Εὐρώπῃ, οἱ ΙΕ ἐπήλυδες εἶναι καινούργιοι.
   [ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ >>]

   Διαγραφή
  57. [>> ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>]
   ΣΥΝΔΕΩ ΛΟΙΠΌΝ: Ἡ Κρομανιὸν εἶναι παλαιὰ φυλή ἐν Εὐρώπῃ, οἱ ΙΕ ἐπήλυδες εἶναι καινούργιοι.
   Ναί, συνέβη πράγματι βαθμιαῖος (καὶ σχετικῶς αἰφνίδιος καὶ ταχύτατος) ἀποχρωματισμός. Ἐπὶ παραδείγματι, οἱ κυανοῖ ὀφθαλμοί προέκυψαν τὸ πρῶτον ἐκ μιᾶς μεταλλάξεως πρὸ 8 χιλιετιῶν βορείως τῆς Μαύρης Θαλάσσης (ποντικὴ χώρα) (http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-511473/All-blue-eyed-people-traced-ancestor-lived-10-000-years-ago-near-Black-Sea.html).
   Τώρα ἰσχυρίζεσαι ὅτι οἱ Κρομανιονικοὶ τύποι ξάνθυναν στὸν νότο (πρᾶγμα ποὺ ἐπίσης ἀντιμάχεται τὶς θέσεις σου!), θὰ ἤθελα ὅμως παραπομπές. Ἔχω δεῖ κάποιαν νῦξι κάπου ἀλλὰ μοῦ φαίνεται πολὺ ἀνεπαρκής. Ἀκόμη πιὸ ἀλλόκοτος καὶ βεβιασμένος εἶναι ὁ ἰσχυρισμός σου «Ωστόσο η σημαντική αλλαγή, τόσο αυτή που αφορά την πιο ανοιχτή επιδερμίδα όσο και τα αρμονικότερα χαρακτηριστικά του προσώπου είχε συντελεστεί στα νότια καταφύγια και κυρίως στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου»! Ἁπλῶς δὲν σχολιάζω...
   Καὶ λοιπόν, μᾶς λὲς πὼς οἱ τῆς ἀνατολικῆς μεσογείου εἶναι ποὺ ξάνοιξαν τὰ χρώματα τῶν ὑπολοίπων εὐρωπαίων, ἰσχυρισμὸς ποὺ πέραν τῆς ἀπιθάνου του κουφότητος καὶ σὲ ἀφήνει ἐκτεθειμένον, ὅποτε παραπέμπεις εἰς ὑποτιθέμενα σκοῦρα χρώματα τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων διὰ νὰ στηρίξῃς τὰ περὶ μὴ βορεινότητός των (δογματικῶς κατ᾿ οὐσίαν προειλημμένα) συμπεράσματά σου. Ἀκόμη, τὸ σταθερόν σου τοῦτο ἐπιχείρημα συντρίβεται ἐξ αὐτῆς τῆς ἰδίας σου ἀναλύσεως περὶ τοῦ πόσον σκοῦροι ἦσαν, τόσον οἱ ΙΕ εἰσβολεῖς γενικῶς, ὅσον ἐπίσης καὶ ὁ παρ᾿ αὐτοῖς κεντρικὸς (πρωτο-)Βορεινὸς τύπος.
   Κάτι ἄλλο: ἡ ΙΕ γλωσσολογία ἀποδεικνύει ὅτι ὁ τροχὸς ἦτο ἀρχῆθεν γνωστὸς εἰς τοὺς ΙΕ, δὲν τοὺς τὸν ἔμαθαν οἱ καυκάσιοι ὅπως γράφεις...

   Βεβαίως καὶ πολλαχοῦ ὁ τύπος (ἢ ἴσως θἄπρεπε καλλίτερα νὰ πῶ οἱ τύποι) ποὺ κατάγονται ἀπὸ Κρομανιὸν ἔχει συμβάλει εἰς τὴν σύμπηξιν τῶν συνήθως θεωρουμένων βορεινῶν ὑποτύπων (κυριώτατα τοῦ τύπου Brünn, δευτερευόντως τοῦ τύπου Trønder), συχνὰ ὅμως ἡ συμβολὴ αὕτη (στοὺς τύπους, ὄχι στοὺς πληθυσμούς) ὑπερεκτιμᾶται. Ὁ οὕτως εἰπεῖν πρωτοβορεινὸς τύπος, ἤτοι ὁ πρὸς τοὺς ΠΙΕ οἰκειότατος, εἶχε πράγματι ἀρκετὰ «τετραγωνισμένα» χαρακτηριστικὰ προσώπου, ἄρα εἶναι λανθασμένη ἡ αὐτόματος συσχέτισίς των μὲ Κρομανιόν. Τοῦτο εἶχεν ἤδη ἐπισημάνει καὶ ὁ πολὺς Hans Günther, παραπέμπων μάλιστα εἰς κλασσικὰ ἑλληνικὰ πρότυπα ὡς ἀποδίδοντα τὰ χαρακτηριστικά του.
   Πέραν τῆς μεγάλης εὐρυπροσωπίας τοῦ τύπου Κρομανιόν, μία εἰδοποιὸς διαφορὰ εἶναι τὸ ὕψος μετώπου, ποὺ στὸν Φαιλικὸ τύπο (< Κρομανιόν) εἶναι σαφῶς μικρότερο ἔναντι π.χ. τοῦ βορεινοῦ τύπου Hallstadt πού, ὅπως καὶ ὁ συναφής του τοῦ Σχοινοτύπου Πολιτισμοῦ (Schnurkeramik/schnurkeramische Kultur, αὐτὸ ποὺ λὲς Corded στὰ ἀμερικάνικα), εἶναι καὶ ὁ πλησιέστατος πρὸς τὸν πρωτονορδικόν – ποὺ ὅμως ἦτο κάπως σκουρότερος.
   Κατὰ τὰ λοιπὰ παραπέμπω ἐκ νέου εἰς τὸ προηγούμενόν μου σημείωμα. Θὰ μποροῦσα νὰ εἶχα παραπέμψει καὶ σὲ παλαιότερα σχετικὰ σημειώματά μου, ἂν δὲν εἶχαν διαγραφῆ.
   Κλείνω παραθέτων ἕνα ὡραιότατον γράφημα .gif ποὺ βρῆκα περὶ ΙΕ μεταναστεύσεων, παρ᾿ ὅτι μόνον χονδρικῶς ἰσχύει: https://en.wikipedia.org/wiki/File:IE-migrations.gif

   Ἔρρωσθε καὶ γρηγορεῖτε - ἐθνοφυλετικῶς.

   Διαγραφή
  58. Μια ερώτηση Ηρακλή, υπάρχει κάποια πηγή που ν'αναφέρει την εκστρατεία των Ελλήνων χωρίς γυναίκες στην Σικελία;

   Διαγραφή
  59. Δυστυχῶς ἐδῶ ὅπου εὑρίσκομαι οὔτε δυνατότητα ἀλλὰ κυρίως οὔτε χρόνον διαθέτω νὰ τὸ ψάξω, γενικῶς ὅμως οἱ εἰδήμονες τὸ θεωροῦν δεδομένον. Ἐν τούτοις οἱ Ἕλληνες ἔποικοι κατώρθωσαν νὰ ἐπιβάλουν τὴν γλῶσσάν των, ἐν ἀντιθέσει πρὸς τὸ παράδειγμα τῶν προπατόρων τῶν Βάσκων ποὺ ἀνέφερα.

   Διαγραφή
  60. Βεβαίως τὸ ἔργον τῶν Ἑλλήνων, νὰ μάθουν δηλ. ἑλληνικὰ στὶς ντόπιες γυναῖκές τους, ἦτο εὐκολώτερον, ἀφοῦ ἐκεῖναι προήρχοντο ἐκ συγγενοῦς ΙΕ γλώσσης, τῶν δὲ γυναικῶν τῶν Βάσκων ἡ γλῶσσα ἦτο παντελῶς ἄσχετος πρὸς τὰς ΙΕ, σχετίζεται δὲ παραδόξως πρὸς τὴν Γεωργιανήν, μακρινῶς φυσικά. Κι ἀφοῦ δὲν ἔμαθαν αἱ γυναῖκές των τὴν ΙΕ γλῶσσάν των, αὐτὲς ἄρα ἔμαθαν βασκικὰ καὶ στὰ παιδιά τους· διότι ἡ γλῶσσα λέγεται μητρική, ὄχι πατρική, ἀφοῦ ἡ γυνὴ ἀνατρέφει τὰ παιδιά.
   Ἐπ᾿ εὐκαιρίᾳ, εἰς τὸ τέλος τοῦ σημειώματός μου 5:27 κάτι ποὺ ἤθελα νὰ συμπεριλάβω μοῦ διέφυγε: Ἀντὶ λοιπόν, "Καὶ πάλιν ἐξακολουθεῖς νὰ συγχέεις ... Κρομανιὸν καὶ Μεσογειακούς" παρακαλῶ ἀναγνώσατε,
   "Καὶ πάλιν ἐξακολουθεῖς νὰ συγχέεις ... Πρωτοβορεινούς, Κρομανιὸν καὶ Μεσογειακούς".

   Διαγραφή
  61. >> νὰ συγχέῃς (ὑποτακτικὴ ἔγκλισις)

   Διαγραφή
  62. προς Ανωνυμος 6:08 αμα κατσεις και ψαξεις για διαφορες ερευνες συμφωνα με ερευνητες που ενδιαφερθηκαν να μαθουν πως ξεκινησε ο αποικισμος των Ελληνων στην Σικελια και Νοτιο Ιταλια εδειξε πως πηγαιναν χιλιαδες νεοι Ελληνες αντρες και εκατοταδες νεες γυναικες ή χιλιαδες νεοι αντρες και επαιρναν ντοπιες γυναικες(αν και οι πιο πολλοι υποστιριζουν αυτο).Τωρα οταν ξεκινησε ο αποικισμος η Σικελια ειχε πληθυσμο 1.5εκ και η Ελλαδα 3εκ, δικη μου γνωμη ειναι οτι πηγαιναν και καποιες Ελληνιδες γυναικες και πως οι "Ελληνικες" κοινωνιες αποτελουνταν απο Ελληνες αντρες+ντοπιες γυναικες και μια "μικρη" ομαδα Ελληνων αντρων και Ελληνιδων γυναικων με αποτελεσμα να υπαρχουν οι απογονοι Ελληνων αντρων και ντοπιων γυναικων και "καθαροι" Ελληνες.

   Διαγραφή
  63. Συμφωνῶ πλήρως, πιστεύω πὼς πράγματι κάπως ἔτσι ἔγινε. Κι αὐτὲς ἐπίσης οἱ ἐλάχιστες Ἑλληνίδες θὰ συνέβαλαν ἔτσι τὰ μέγιστα στὴν διατήρησι τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης.

   Διαγραφή
  64. Θα ξεκινήσω πρώτα με ένα ξεκαθάρισμα υπονοούμενων και δήθεν "παρεξηγήσεων". Δεν είμαι ο διαχειριστής του ιστολογίου, και ειλικρινά απορώ πως κάποιος το είχε ξαναγράψει προηγουμένως, καθώς οι διαφορές μας είναι εμφανείς όπως θα εξηγήσω παρακάτω. Γνώρισα όμως προ πολλών ετών εσένα "Ήρακλή" καθώς και σχετικά πιο πρόσφατα τον διαχειριστή, δίχως να είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις και με τους δυο σας. Στην περίπτωσή σου "Ηρακλή" σημαντικό ρόλο είχε αρχικά η απόσταση αλλά και η μετέπειτα πορεία μας. Δεν έχω σκοπό όμως να αναφερθώ άλλο σε αυτό, καθότι δεν αφορά κανέναν, ούτε κι έχει σημασία. Απλά, αναφέρω 2-3 λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν το πρόσωπο και των δυο μας, ώστε να μην προτρέξει κανείς και βγάλει πάλι "συμπέρασμα" όπως αυτό που αναφέρεις.
   Παρακάτω, ο διαχειριστής του ιστολογίου αυτού, έχει επανειλημμένα εκφράση την άποψη (ανοιχτά και μέσα από το παρόν ιστολόγιο) πως η γενετική δεν τον ενδιαφέρει και τόσο, δι' αυτό και δεν κάνει ποτέ αναφορές σε τέτοια ζητήματα περιορίζοντας τα όσα γράφει στη φυσική ανθρωπολογία. Εγώ από την άλλη, έχω διευρύνει το αντικείμενο των μελετών μου και στη γενετική. Παρακάτω, παρότι συμφωνώ σε αρκετά με τον διαχειριστή, έχουμε και σημαντικές διαφωνίες. Λχ, εκείνος κάποτε ακολουθώντας μια παλαιότερη "σχολή σκέψης" κάποιων ανθρωπολόγων, υπέδειξε πως ήδη κατά τις αρχές της εποχής του Χαλκού οι εισβολείς που έχτισαν στη συνέχεια την αυτοκρατορία των Χετταίων, κατέκτησαν πληθυσμούς που ήταν είτε κοντά είτε αρμενοειδείς. Εγώ από την άλλη, σε δημοσιεύσεις μου έχω υποδείξει πως αυτή η παρατήρηση είναι λανθασμένη κι έρχεται σε αντίθεση τόσο μιας γενικότερης εικόνας που έχουν πλέον οι ανθρωπολόγοι, οι οποίοι απλούστατα μελέτησαν κρανία που έδειχναν μεν εκδιναρισμό σε αρκετές περιπτώσεις αλλά όχι τη συγκεκριμένη του μορφή που οδήγησε στον σχηματισμό του αρμενοειδούς φάσματος. Σε προηγούμενο μάλιστα άρθρο του ιστολογίου αυτού, εξήγησα σε σχολιαστές, πως οι γενετιστές έχουν φθάσει πολύ κοντά στο να ακουμπήσουν το χέρι επί τον τύπον των ήλων, όταν κατάφεραν να δώσουν με μια κάποια ακρίβεια τον χρόνο κατά τον οποίο έζησε ο λεγόμενος "χρωμοσωμικός Ααρών", δηλ ο προπάτορας πολλών κοανίμ εβραίων, οι οποίοι φέρουν συγκεκριμένη υπο-ομάδα της απλοομάδας J1 στο y-DNA. Ο εν λόγω λοιπόν, έζησε στη Μέση Ανατολή, κατά τη μεταβατική περίοδο του τέλους της εποχής του Χαλκού και των αρχών της εποχής του Σιδήρου. Τη χρονική δηλαδή στιγμή, που η μετέπειτα δημιουργοί της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, ξεκίνησαν εκ των όρεων του νοτίου Καυκάσου όπου ήταν το κέντρο τους και αντικαθιστούν διοικητικά τους σε δύσκολη θέση Χετταίους από τους οποίους πήραν τις γνώσεις περί μεταλλουργίας και τις χρησιμοποίησαν για να τους καταλύσουν εντελώς. Και στη συνέχεια κατάφεραν να εισβάλλουν αιφνιδίως στην Αίγυπτο καταλύοντας το παλαιό βασίλειο. Κι έτσι δημιούργησαν ένωσαν υπό τη διοίκησή τους μια έκταση, η οποία απετέλεσε το κατάλληλο μέσον την... κατάλληλη στιγμή, για να έλθουν σε επαφή διαφορετικοί πληθυσμοί από τον Καύκασο μέχρι και τη νότια Αίγυπτο. Δηλ, να αναμιχθούν οι φαινότυποι οι οποίοι συνεισέφεραν στη διαμόρφωση των αρμενοειδών φαινοτύπων (από τη μια δολιχοκέφαλοι σαχαρικοί, μεσογειακοί, ιρανικοί και από την άλλη βραχυκέφαλοι πρωτο-αλπικοί και οι συγγενείς τους παμιρίδες). Την ίδια περίπου περιγραφή των γεγονότων, δίνουν και πολλοί ανθρωπολόγοι, ενώ ανθρωπολόγοι όπως ο Gunther κι ο Eickstedt, παρότι φαίνεται να το δηλώνουν δεν το έκαναν τόσο ξεκάθαρο, όσο ο Lundman, o Hooton, o Coon κλπ.

   Διαγραφή
  65. Αυτά ως προς τα παράδειγματα που υποσχέθηκα πως δείχνουν τις διαφορές απόψεων με τον διαχειριστή. Όχι πως έχω κάποια "υποχρέωση" να τα γράψω όλα αυτά. Αλλά ειλικρινά, μου φαίνεται αστείο από τη μια, ενώ από την άλλη είναι και τρόπον τινά σοβαρό κι έχει υπονοηθεί κι άλλες φορές, αποτελώντας επί της ουσίας μια κακεντρέχεια προς το ιστολόγιο αυτό, αφού προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ύπουλων σκιαμαχιών στα σχόλια του ιστολογίου. Δεν το προσάπτω στον "Ηρακλή" αυτό, διότι από όσο γνωρίζω δεν είσαι εσύ αυτός που το ισχυρίστηκε πρώτος. Ο νους όμως που το "κατέβασε" φαίνεται στα μάτια μου πως έχει κάποιο πρόβλημα και ενδεχομένως να αρέσκεται να αφήνει τέτοιες υπόνοιες. Γράφω πάντοτε εδώ ως ανώνυμος, δίχως παρόλα αυτά να έχω ποτέ καταχραστεί της ανωνυμίας που έτσι κι αλλιώς έχουμε (σχεδόν) όλοι. Δεν θεωρώ πως χρειάζεται να επιλέξω κάποιο ψευδώνυμο, διότι δεν διεκδικώ συγγραφικά ...δικαιώματα με κανέναν απολύτως τρόπο. Εξάλλου, για να είμαστε ειλικρινείς, ένας κακόβουλος δεν εμποδίζεται να εκφράσει τις ύπουλες προθέσεις του είτε με ψευδώνυμο(-α), είτε ως ανώνυμος. Δεν με αφορά όμως αυτό, κι επειδή για να σχολιάσω εδώ, ξεκλέβω ώρες ύπνου (κάτι που επίσης φαίνεται μερικές φορές) κι ελεύθερου χρόνου, δεν επιθυμώ να "ξεχωρίσω" ή να καινοτομήσω με τη χρήση ψευδωνύμου. Έτσι κι αλλιώς, κάποιος που γνωρίζει να διαβάζει, δεν χρειάζεται 'ψευδώνυμα" κλπ για να καταλάβει.
   Αυτά, κι ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω. Στη συνέχεια θα απαντήσω σχετικά με τα όσα έθεσες για το ζητούμενο της συζήτησης.

   Διαγραφή
  66. Σχετικά με τον ΜC1R, πράγματι δεν είναι κάποιο καθαυτό γονίδιο αλλά ένας δέκτης μελανοκορτίνης που ενεργοποιείται από συγκεκριμένα γονίδια. Η απλούστευση που έγραψα, έγινε προς χάριν συντομίας και απλούστερης κατανόησης, διότι η επί της ουσίας λειτουργία τους είναι ένα ευρύ ζήτημα. Πρέπει όμως να πούμε πως τα γονίδια αυτά βρίσκονται στους περισσότερους Ευρωπαίους (αν όχι σε ΟΛΟΥΣ) ανεξαρτήτως αποχρώσεων, γι' αυτό και οι "ενδιάμεσες αποχρώσεις" στο τρίχωμα είναι πολλές όπως αυτές παρίστανται στην κλίμακα των Fischer και Saller, παρότι επί της ουσίας υπάρχουν 2 "χρωστικοί πόλοι" (ας μου επιτραπεί η έκφραση). Κάτι που αρχικά αποτελούσε ένδειξη στις παρατηρήσεις των ανθρωπολόγων, πως δηλ οι αρχέγονοι κρομανοειδείς παρουσίαζαν και τις δυο λειτουργίες, απέκτησε σταθερότερες βάσεις με τη γενετική. Ενώ λοιπόν, αρχικά οι "σκουρότερες" ενδιάμεσες αποχρώσεις μαλλιών ήταν κυρίαρχες (προσοχή: αυτό δεν σημαίνει πως το "σκουρότερο" εξισώνεται με το μαύρο, το οποίο ήταν μεν μεταξύ αυτών των αποχρώσεων, αλλά δεν αποτελούσε τον κανόνα), η σταδιακή αλλαγή περιβάλλοντος εξαιτίας των μετακινήσεων ευνόησε περισσότερο την παραγωγή φαιομελανίνης. Κι αυτό γιατί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη η ηλιακή ακτινοβολία έχει διαφορετική "γωνία" κι επομένως αυτές απορροφώνται με διαφορετικό τρόπο από ότι στο νοτιότερα πλάτη, όπου βρίσκονταν τα καταφύγια της εποχής των Παγετώνων. Οι διαδικασίες της φυσικής επιλογής στις οποίες συγκαταλέγεται και η σεξουαλική επιλογή (με απλά λόγια, η επιλογή αξιότερου συντρόφου), έκαναν τα υπόλοιπα.
   Σε γενικές όμως γραμμές, η παραγωγή φαιομελανίνης και ευμελανίνης, στους ανθρώπους είναι παρόμοια του τρόπου που εκδηλώνονται τα επικρατή και τα υπολειπόμενα αλληλόμορφα, της απλής "κατά Μέντελ" κληρονομικότητας. Η γενετική βέβαια, είναι πιο πολύπλοκη, επομένως και το ζήτημα του MC1R είναι ακόμα πιο πολύπλοκο από ότι το έθεσα και σ' αυτό το μήνυμα.
   Οι αρχέγονοι κρομανοειδείς, εξαιτίας της μετακίνησής τους προς τον βορρά και για τις αιτίες που λίγο πολύ εξήγησα, ξεκίνησαν να εμφανίζουν ολοένα και περισσότερο ανοιχτές αποχρώσεις στο τρίχωμά τους. Όχι όμως και στο δέρμα τους, το οποίο είναι ζήτημα που αφορά μεν τις κλιματολογικές συνθήκες (απορρόφηση βιταμίνης D και αυξημένη παραγωγή μελανίνης), αλλά ρυθμίζονται με διαφορετικό τρόπο από ότι η μελανοκορτίνη. Στο σημείο αυτό, πρέπει να κατανοήσει όποιος διαβάζει, πως το οικοσύστημα αλλάζει ραγδαία ακόμα και τώρα που μιλάμε. Και οι κλιματολογικές συνθήκες, προ 11 χιλιάδων ετών (οπότε ξεκινούν να λιώνουν οι πάγοι), 9 χιλιάδων (αρχή νεολιθικής περιόδου), 5,5 χιλιάδων (αρχή εποχής του Χαλκού), 3 χιλιάδων (εποχή του Σιδήρου), ακόμα και προ λίγων μόνον αιώνων, δεν ήταν ανάλογες με την όποια εντύπωση που έχουμε σήμερα. Οι ανατολικές ακτές της Μεσογείου, δεν ήταν εν προκειμένω ζεστές. Ομοίως οι διαφορές μεταξύ των νοτίων καταφυγίων και των βορείων κυνηγοτόπων, δεν ήταν καθόλου μεγάλες τη στιγμή που έγινε ο αποχρωματισμός στο τρίχωμα, ούτε κι άλλαξαν και τόσο ραγδαία μέχρι τη νεολιθική περίοδο.
   Οι κρομανοειδείς λοιπόν των βορείων περιοχών, όπως κι αυτοί των νοτίων, όπως έχουν διαπιστώσει οι γενετιστές, παρά τις διαφορές στο τρίχωμά τους, δεν είχαν τόσο σημαντικές διαφορές στις αποχρώσεις του δέρματός τους. Αντιθέτως, είναι δεδομένο, πως ήταν σχετικά σκουρόχρωμοι είτε ήταν ξανθοί, είτε όχι. Είχαν όμως 100% ανοιχτόχρωμα μάτια, γαλανά. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί με τέτοια ακρίβεια εξαιτίας της σχετικής έλλειψης δειγμάτων, ώστε να αποκλείονται λχ, τα γκρίζα μάτια ή τα ανοιχτά πράσινα. Μάλιστα, το άρθρο της daily mail που παρέθεσες "Ηρακλή", είναι προγενέστερης χρονολογίας από αυτή που δημοσιεύθηκαν οι μελέτες σχετικές με το δείγμα La Brana 1. Πρόκειται για ένα άτομο που έζησε στην Ιβηρική, προ 7 χιλιάδων ετών, ο οποίος είχε σκούρα καστανά μαλλιά, σκούρα απόχρωση δέρματος και γαλανά μάτια. Συνδέεται απόλυτα με το κρομανοειδές φάσμα κι είναι ο τυπικότερος εκπρόσωπος της εποχής των πληθυσμών των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών από την εποχή των Παγετώνων όπως δείχνει ο αυτοσωμικός έλεγχος και η πατρική του γενεαλογία.

   Διαγραφή
  67. Οι φορείς της αλλαγής που συνέβαλλαν στις πιο ανοιχτές αποχρώσεις του δέρματος, ήταν οι νεολιθικοί μετανάστες που ξεκίνησαν από το καταφύγιο στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου. Αυτοί, είχαν αγροτικές κοινωνίες προτού μεταναστεύσουν, κι σταδιακά είχαν μέσω της φυσικής επιλογής, απολέσει μεγάλο μέρος της κρομανοειδούς τους επιρροής αποτελώντας ταυτόχρονα τους κύριους φορείς της λεπτοπροσωπίας που είχε αρχίσει να εμφανίζεται σε μικρότερο όμως βαθμό σε όλα τα νότια καταφύγια πολύ πριν. Οι πληθυσμοί αυτοί, ήταν λοιπόν λεπτοπρόσωποι, με καστανά μάτια καθώς είχαν αποκοπεί από εκείνους τους πληθυσμούς που είχαν ήδη υποστεί τη σχετική μετάλλαξη, με καστανό τρίχωμα (για τους λόγους που ανέλυσα).
   Η μετανάστευσή τους λοιπόν, προ 9χιλ ετών, ξεκίνησε να φέρνει την αλλαγή στις αποχρώσεις του δέρματος. Παρότι όμως διασπάρησαν, ο τρόπος ζωής τους δεν ήταν συμβατός με τους κρομανοειδείς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες (+αλιευτές) γεγονός που κράτησε τους δυο πληθυσμούς σε σημαντική απόσταση. Κι έτσι η συνεισφορά τους αυτή, περιοριζόταν προτού επέλθει η υποχρεωτική ένωση όλων εξαιτίας της ΙΕ κατάκτησης. Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν σχηματίστηκαν από τότε πληθυσμοί φέροντες κατά κύριο λόγο νορδικούς φαινοτύπους, αλλά χρειάστηκε η ΙΕ εισβολή. Εις ότι αφορά τη λεπτοπροσωπία, θα αναφέρω μόνο, πως η ανάμιξή τους με τους κρομανοειδείς μεσοπρόσωπους, επέφερε ραγδαίο εκδιναρισμό (μια αμιγώς ανθρωπολογική παρατήρηση). Την ίδια στιγμή, αυτός εμφανιζόταν κι αλλού εξαιτίας της εξέλιξης σε λεπτότερα χαρακτηριστικά, όχι όμως τόσο άμεσα και τόσο γρήγορα.
   Οι ΠΙΕ με τη σειρά τους, στις παρευξείνιες περιοχές τους, ήταν σε μια ενδιάμεση φάση μεταξύ όλων αυτών. Είχαν δεχθεί την επιρροή των νεολιθικών αγροτών που διέμεναν στον Καύκασο κατά τη μετανάστευση των τελευταίων. Όμως αυτή ήταν αφενός μικρή, αφετέρου λόγω της εγγύτητας αμεσότερη, κι έτσι όχι τόσο "αποδοτική". Έτσι λοιπόν, οι γενετικές μελέτες δείχνουν πως οι ΠΙΕ είχαν πιο σκούρες αποχρώσεις από τους νεολιθικούς αγρότες και από τον σημερινό μέσο όρο των νοτίων Ευρωπαίων. Αλλά πιο ανοιχτές από εκείνες των τότε βορείων κρομανοειδών που είχαν ξανθά μαλλιά. Από την άλλη, είχαν ανοιχτόχρωμα μάτια σε μεγαλύτερη συχνότητα (ταυτόχρονα μικρότερη από το 100% των βορείων και νοτίων κρομανοειδών).
   Ο αποχρωματισμός τους, και στο τρίχωμα και στην επιδερμίδα, έγινε σταδιακά καθώς κυριαρχούσαν κι ενσωμάτωναν τους προηγούμενους κατοίκους. Κατά τον ίδιο τρόπο που άλλαζαν εκείνοι, γίνονταν και ο βασικότερος παράγοντας διάδοσης αυτών των χαρακτηριστικών. Έτσι λοιπόν, η γενετική, αιτιολογεί από τη δική της σκοπιά τους ανθρωπολόγους όταν έλεγαν πως οι νορδικοί φαινότυποι ξεκίνησαν μεν να εμφανίζονται γρήγορα (Corded Ware και Hallstatt πολιτισμοί), αλλά καταστάλαξαν και γενικεύτηκαν σε προχωρημένους ιστορικούς χρόνους (κατά τις φάσεις του πολιτισμού La Tene) κι όχι τόσο παλιά όσο υπονοούσε η αρχική εντύπωση. Μάλιστα, δεν είναι περίεργο που ο σημερινός πλειοψηφικός νορδικός φαινότυπος είναι ο ελαφρά εκδιναρισμένος Hallstatt (ή και ο ακόμα πιο εκδιναρισμένος αλλά πάλι μεσο-δολιχοκέφαλος Keltic), που είναι προϊόν της "επαφής" των ΙΕ με τους Δανούβιους (όρος που έδωσε ο Coon) πληθυσμούς των βορειο-δυτικών Βαλκανίων που ήταν εκδιναρισμένοι ΚΜ και διναρο-μεσογειακοί. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εν λόγω Δανούβιοι, έφεραν πατρική γενεαλογία κυρίως από τους μετανάστες της νεολιθικής περιόδου.

   Διαγραφή
  68. Πάμπολλες φλυαρίες ανακαταμμένες μαζί με πλήθος μπαρουφολογιών ώστε να φτιάξούμε μία Ελληνικώς φυλετική θεωρητική σαλατα!

   Άλλα αντί άλλων έχουν ακουσθεί από τους παραπάνω σχολιαστές. Δυστυχώς η καθαρεύουσα δεν σώζει την κατάσταση.

   Καταρχήν ανώνυμε, γνώμη μου είναι ότι λόγω της εξελικτικής διαδικασίας καθώς και πολλών εν τώ χρόνω προσαρμώσεων του κάθε γενετικού υλικού στο περιβάλλον, ο φαινότυπος αποτελεί μέρος του γονοτύπου όχι την ολότητά του. Άλλωστε εκείνος που ανακάλυψε αμφότερους έκανε διαχωρισμό μεταξύ των. Προφανώς και στην τυπική περίπτωση παίζει ναι, μείζοντα ρόλο πλην όμως δεν είναι σωστό, ειδικά σε περιπτώσεις μίξεων να θεωρούμε π.χ. όλους τους Αλπικούς ως ακριβώς το ίδιο. Ο καθείς ίσως να έχει και ορισμένα ιδιαίτερα γονίδια, όπως δυστυχώς σε μερικούς οι κληρονομικές ασθένειες. Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε πολλή περισσότερη έρευνα επί αυτού ώστε να διεξαχθεί ορθό σύμπέρασμα.

   Περί των απαραδέκτων από φυλετικής απόψεως μπαρουφολογιών περί...Ινδο-Ευρωπαίων(!!!!) ή πρωτο-Ινδοευρωπαίων(!!) απορώ πώς τέτοια άτομα έχουν το θράσος να σχολιάσουν σε ιστολόγιο φυλετικής ανθρωπολογίας!

   Τα πράγματα είναι απλά.

   Η Ευρώπη αποικίσθη από ΚΜ φύλα, τα οποία τότε ήσαν γενικά μη-gracile μορφής. Ο gracile KM είναι μετεξέλιξη.
   Η κοιτίς των ΚΜ είναι η Ιβηρία και η απέναντι περιοχή μέχρι τα βουνά του Άτλαντα στο σημερινό Μαρόκο. Τα φύλα αυτά μετεξελίχθησαν σε κάθε περιοχή και σε έναν χαρακτηριστικό φαινότυπο. Στην Βόρεια Ευρώπη φερ'ειπείν σε Νορδικούς, στο Αιγαίο σε Μεσογειακούς, στο Ιράν σε Ιρανικούς κλπ. Οι ΙΕ δεν κολλούν κυριολεκτικά πουθενά. Οι τάσεις στην ΚΜ μετεξέλιξη τείνουν σε μία αυξανόμενη αρρενωπότητα ώστε οι αρχικώς τραχείς ΚΜ γίνονται ολοένα και πιο gracile. Όλα τα άλλα είναι φλυαρίες και μπαρουφολογίες δίχως κανένα νόημα.

   Διαγραφή
  69. Ελλην αυτο σημαινει πως δεν πρεπει να θεωρουμε κι ολους τους Μεσογειακους ως ακριβως το ιδιο?!
   "Καταρχήν ανώνυμε, γνώμη μου είναι ότι λόγω της εξελικτικής διαδικασίας καθώς και πολλών εν τώ χρόνω προσαρμώσεων του κάθε γενετικού υλικού στο περιβάλλον, ο φαινότυπος αποτελεί μέρος του γονοτύπου όχι την ολότητά του."αυτο σημανει πως μπορει οι Μεσογειακοι εν Ελλαδι να εξελιχθηκαν διαφορετικα γονιδιακα απο Μεσογειακους Ιταλιας/Ισπανιας και αυτο να επηρεασε τον ψυχισμο με καποιες συγκεκριμενες ιδιαιτεροτητες εξυπναδας,τροπος σκεψης κλπ...???

   Διαγραφή
  70. Ἐν τάξει, ὡραῖα λοιπόν, τώρα ἀνέλαβαν οἱ ... "εἰδικοὶ" ρωμηοί, ποὺ ἐδῶ μέσα διαδραματίζουν ... μείζονΤα ρόλο!!! Συνεχίστε ἐλεύθεροι "ἀλάνια" μου, μπορεῖτε νὰ πιάσετε καὶ καμμιὰ ρεμπέτικη πενιὰ ἐνδιαμέσως καὶ νὰ κλείσετε μὲ ἀνατολίτικους χορούς.
   Πράγματι, ἀδιανόητον τὸ πῶς κάποιοι εἴχαμε τὸ ἀπίστευτο θράσος νὰ ὁμιλήσουμε περὶ ΠΙΕ καὶ ΙΕ εἰσβολῆς σὲ ἱστολόγιο φυλετικῆς ἀνθρωπολογίας!!!
   Ὁ γραφικὸς αὐτὸς "κύριος" ἀνωτέρω μοῦ θυμίζει τὸν Χατζηχρῆστο στὸν Μπακαλόγατο, ποὺ ἀπαντᾷ στὸ τηλέφωνο λέγων "Κατάστημα θροφίμων, ἐδῶ ἀπουδιευθυντής!!!". Ὅμως καὶ λειτουργεῖ πράγματι ἐδῶ μέσα ὡς ... ἀποδιευθυντής!
   ΕΙΜΑΙ ΔΕ ΒΕΒΑΙΟΣ ὅτι ὁ ῥόλος του τώρα εἶναι νὰ δώσῃ στὸν διαχειριστὴ τὸ πρόσχημα, ὥστε νὰ τὰ σβήσῃ ὅλα μὲ κατὰ τὸ δυνατὸν πιὸ ἀνώδυνο τρόπο. Κι ὅλοι οἱ παρόμοιοι ρωμηοὶ ... "τσίφτες" θἄρθουν τότε ξανὰ στὸ ... "τσακὶρ κέφι"!!!
   Σ᾿ αὐτὴν τὴν χώρα ἀκόμη καὶ ἡ φυλετικὴ ἀνθρωπολογία καὶ ὁ ἐθνικοσοσιαλισμὸς καταντοῦν τσιφτετέλια... Χρειάζονται σιδηροῖ διαχωρισμοὶ γιὰ νὰ προκόψῃ ἐδῶ ὁ,τιδήποτε σοβαρό - ναί, APPARTHEID!!!
   Ὅσο γιὰ τὸν φίλο ἀνώνυμο προηγουμένως, ζητῶ συγγνώμην ποὺ τὸν ἐξέλαβα ὡς διαχειριστή, αὐτὰ τὰ κρυφτούλια ὅμως δὲν τὰ καταλαβαίνω καθόλου!!! Τοῦ διαχειριστοῦ ἐννοῶ. Ἐγὼ πολεμάω μὲ καθαρὰ χαρτιά - καὶ θέλω τέτοιους νἄχω ὄχι μόνον δίπλα μου ἀλλὰ κι ἀπέναντί μου...
   Φίλε ἀνώνυμε, παρ᾿ ὅσες πιθανὲς διαφωνίες μας βλέπω ὅτι εἶσαι σοβαρὸς μελετητὴς καὶ θὰ μ᾿ ἐνδιέφερε κάποια στιγμὴ νὰ ξαναβρεθοῦμε καὶ νὰ συζητήσουμε ἐπὶ ὅλων αὐτῶν τῶν ἐξόχως ἐνδιαφερόντων θεμάτων. Ξέρεις ποῦ μπορεῖς νὰ μὲ βρῇς διαδικτυακῶς.
   Στοὺς συνθαμῶνες καὶ συμπότες ῥωμηοὺς τοῦ ἀποδιευθυντοῦ εὔχομαι καλὴν διασκέδασιν - στοὺς δὲ λοιποὺς ἀπηυθύνθην προηγουμένως, στὰ προηγούμενά μου σημειώματα.
   Μόνον ἀπαιτῶ ἐκ τοῦ διαχειριστοῦ νὰ μὴ ἐπιτρέψῃ εἰς τὸ καραγυφταριὸ γνωστῶν καὶ ἀγνώστων Τσίρκων νὰ ἐξεμέσουν τὰ βρωμερά τους σωθικὰ ἐναντίον μου, ἐπωνύμου ὄντος. Διότι ἐκεῖ μονίμως τοὺς ἐξωθεῖ ἡ μεσανατολική των φύσις.
   Τὶ νὰ κάνουμε, ἡ φύσις ΔΕΝ ἀλλάζει - ἀκόμη καὶ μὲ ζωγραφιστὲς σβάστικες! Αὐτὸ δὲν μᾶς διδάσκει καὶ ἡ Ἀνθρωπολογία, ἄλλως τε;

   Διαγραφή
  71. ΥΓ: Ἐπειδὴ παρενέβη ἐν τῷ μεταξὺ καὶ ἄλλος, δὲν ἀνεφέρθην ἀνωτέρω σ᾿ αὐτὸν ἀλλὰ στὸν 11:44. Σημειωτέον ὅτι τὰ περὶ μπουζουκοτσιφτετελίων δὲν εἶναι δικές μου ἐπινοήσεις ἠ συμπεράσματα, τὰ ἔχει ἐκφράσει ἐκτενῶς ὁ ἴδιος ἐδῶ μέσα.
   Καλύπτει δὲ ὑπὸ τὸν μανδύα τῆς (μαινομένης...) ἀντινορδικότητος τὴν οὐσιώδη ἀνθελληνικότητά του, καθὼς καὶ τόσοι ἄλλοι!!!

   Διαγραφή
  72. ΣΤΕΦΑΝΕ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ; ΨΑΧΝΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΣΟΥ; ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΒΟΡΕΙΝΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΡΙΤΣΗΔΕΣ ΧΕΡΕΝΒΟΛΚ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ-ΛΕΥΚΟΥΣ, ΛΕΥΚΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;
   ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΦΥΛΗ ΑΛΛΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ. ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ ΦΙΛΤΑΤΕ; Η ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ, ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 30.
   ΑΠΟ ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΤΥΠΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΙΟΙ Η ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ.
   ΕΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΙΣ “ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ” ΣΟΥ;;

   Διαγραφή
  73. Κάποιος προσεκτικός31 Μαΐου 2017 - 12:54 π.μ.

   Ἀνένδοτε, μετὰ τὶς “καρότσες ἀγροτικῶν” τώρα λὲς περὶ “φρίτσηδων/χέρενβολκ”... Δὲν φρόντισες νὰ διευρύνῃς κάπως τὸ λεξιλόγιόν σου, “φίλτατε”...

   Διαγραφή
  74. Κάποιος παλιός31 Μαΐου 2017 - 2:06 π.μ.

   Ναι 11:15 όλοι οι παλιοί τα θυμόμαστε πολύ καλά... Θυμάσαι κιόλας που στο περιοδικό δημοσίευαν και αποσπάσματα του Μύθου του Ρόζενμπεργκ; Και δεν τα μετέφραζε τότε ο Στέφανος αλλά κάποιος γνωστός Αθηναίος. Οι κακές γλώσσες λέγανε τότε πως ο αρχηγός δεν είχε καθρέφτη στο σπίτι του αλλά εγώ δε γούσταρα τέτοιες κακίες.... Πάντως και κείνος όλο για Υπερβορείες πήγαινε κι έγραφε, λες και τα γύρευε!

   Διαγραφή
  75. Ά ρε "Ηρακλή" έχεις ωραίο χιούμορ (πραγματικά!) το οποίο ταιριάζει απολύτως με τις αιλυνικές επιστημονικές θεωρήσεις σας περί...Μαρξιστικής ερμηνείας του αυτοχθονισμού(!!) και περί χιλίων άλλων δύο αιλυναράδικων θεωριών.

   Το ότι δε με φαντάζεσαι...Μεσανατολίτη(!!!!!) μου δημιουργεί επιπλέον γέλοντα!

   Η Ευρώπη δεν είναι ενοποιημένη πολιτισμικά όσο και αυτό δεν σας αρέσει. Δεν έχω καμία σχέση πολιτισμική με Σκανδιναβό ή Γερμανό. Μονάχα με τους Νότιους Ιταλούς έχει πολλά κοινά πολιτισμικά η Ελλάδα με κανέναν άλλον της Δύσεως και δη Βόρειο. Αναλόγως πέραν της Ορθοδοξίας δεν μας συνδέει τίποτε με τους βαρβάρους των Ουραλίων.

   Πέραν αυτού έχεις να πεις κάτι σοβαρό στα ότι λέγω περί ανθρωπολογίας;

   Διαγραφή
  76. Ξέχασα να σου αφιερώσω και ένα ""Μεσανατολίτικο"" ρεμπέτικο άσμα, ιδού λοιπόν!

   https://www.youtube.com/watch?v=lxaYZTUDvbM

   Διαγραφή
  77. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  78. Αλλά καλά λέτε εκεί στο Άρμα!

   Τί να πιασουν τα καημένα τα Μεσογειακά ρεμπέτικα της Σμύρνης, της Πόλης και του Πειραιά, μπροστά στα (παπ)άρια Αλβανοβαλκανικά κλαρίνα που σωρηδόν σου αρέσει να δημοσιεύεις μετά από κάθε ανάρτηση:

   https://www.youtube.com/watch?v=imxvLXV1GKQ

   πωπωπωπω αιλυνικότητα!!! Τύφλα να'χουν οι αρχαίοι Έλληνες!

   Διαγραφή
  79. Δέχομαι ότι εντός της Ελληνικής πολιτισμικής Οικουμένης (Ελληνωρθοδοξία πριν την δημιουργία του συγχρόνου Ελληνικού κράτους) η κάθε διαφορετική βιολογική ομάς, ανάλογα με τον φυλετικό της παράγοντα (Διναρικός σε Αρβανίτες, Αρμενοειδής σε Κύπρο, Πόντο και Μικρασία, Μεσογειακός σε Αιγαίο, Κρήτη και Κέρκυρα) δημιούργησε και εκφράστηκε αναλόγως εντός του Ελληνισμού.

   Όμως αυτό που είναι απαράδεκτο φίλε Στέφανε είναι να θεωρείται μία ομάς ανώτερη ή κατώτερη.

   Όσο Έλληνες είναι Αρβανίτες άλλο τόσο είναι οι Μικρασιάτες και οι Κύπριοι.

   Εάν όμως μερικοί βάζουν φυλετικά κριτήρια, τότε με τον ίδιο τροπο που ένας Πόντιος, Κύπριος ή Μικρασιάτης δεν είναι Έλληνας άλλο τόσο δεν είναι και ο ελληνόφωνος Αλβανός της Στερεάς Ελλάδος, της Πελοποννήσου και της Ευβοίας.

   Διαγραφή
  80. Και αυτά τα λέει ένας "μεσανατολίτης" Κρομανοειδής που τον περνούν για...Αμερικανό(!) ή ξένο Δυτικό τουρίστα όταν από την Ελβετία επιστρέφει στην πατρίδα του. Άσε λοιπόν τις σαχλαμάρες περί προσω-ασιατικής καταγωγής.

   Διαγραφή
  81. Δεν έχει άδικο όποιος αναφέρεται στην προσω-ασιατική σου καταγωγή.Εξάλλου είχες δηλώσει ότι η μητέρα σου είναι αρμενοειδής.Και μάλιστα υπερηφανευόσουν.Μετά από καιρό προσπάθησες να το μαζέψεις,αλλά δεν το κατόρθωσες κουτέ \μεσανατολίτη.Άσε τον φυλετισμό,δεν είναι για σένα,και δεν γίνεται ένας Φυλετιστής να είναι απόγονος αρμενοειδών.
   Και δεν σε περνούν για Αμερικάνο...για βλαμένο σε περνούν,που είσαι κιόλας.

   Διαγραφή
  82. Αχαχαχαχαχαχαχα!

   Θα'θελες!

   Ναι ρε ξέχασα να πω. Ο παππούς μου είναι και Ιρανικός!

   Έλα αντέγραψέ το και αυτό γρήγορα!

   Διαγραφή
  83. Έλλην Κωνσταντινουπολίτης3 Φεβρουαρίου 2016 - 4:53 π.μ.
   Τέλος Καίσαρ, και η δική μου η μητέρα δεν έχει καμία σχέση με νεοελληνίδα. Μάλιστα σε λίγο θα φτάσει και Αρεοπαγίτισσα. Και είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ σίγουρα Αρμενοειδής. Η μητέρα της ως απόγονος Μικρασιατών είναι δολιχοκέφαλη Μεσογειακή και ο πατήρ της Αλπικός-Διναρικός

   Τώρα γρήγορα,διέγραψε το να μην υπάρχουν αποδείξεις.Σε βοηθάω.

   Διαγραφή
  84. Ό,τι μαλακία έχω πει με μοναδικό σκοπό να σας δω να χτυπιέστε σαν πιθήκια, την έχετε αποθηκεύσει.

   Και είς κατώτερα.

   Διαγραφή
  85. Μπράβο που το παραδέχεσαι ότι λες μαλακίες πάντως...

   Διαγραφή
  86. Χειρότερο είναι να δίνεις σημασία στην κάθε μαλακία και να την φέρνεις ως επιχείρημα σε κάθε συζήτηση...καλην ωρα όπως εσύ πράττεις.

   Διαγραφή
  87. Κωνσταντινουπολίτη μη διαστρέφεις όλα τα πράγματα. Τουλάχιστο να μη βάζεις στο στόμα άλλων πράγματα που ποτέ δεν ειπώθηκαν. Ο "Ηρακλής" ποτέ και πουθενά δεν έχει πει πως κάποιος δεν είναι Έλληνας απλώς επειδή π.χ. είναι Μικρασιάτης ή Πόντιος. Τώρα τα φυλετικά κριτήρια είναι φυλετικά κριτήρια, άλλο αυτό. Και φυσικά ισχύουν.

   Διαγραφή
  88. Ο Ηρακλής έχει μια άποψη, ενδεχομένως επειδή διαφέρει φυλετικά από την τυπική μορφολογία των περισσότερων σύγχρονων Ελλήνων, ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν δημιούργημα μιας ομάδας (Νορδικών) από την Κεντρική ή Βόρεια Ευρώπη που σε κάποια χρονική στιγμή κατηφόρισε κι έφτασε μέχρι τη Μεσόγειο. Μάλιστα, είμαι βέβαιος ότι μέσα του πιστεύει ότι αποτελεί απευθείας απόγονο αυτών των Άριων αρχαίων. Έχει φτιάξει μια πολύ ωραία ιστορία για την καταγωγή του, αν και όλες οι ενδείξεις διαφωνούν με αυτή. Ο δε Ανώνυμος στο 3.28 "είδε" τους ανθρώπους εκείνους που υποτίθεται ότι ήρθαν από την κεντρική Ευρώπη κατά τη Νεολιθική περίοδο πριν 5000 χρόνια και σημείωσε ότι ήταν λεπτοπρόσωποι με καστανά μάτια (Παίρνετε τίποτα και τα βλέπετε αυτά;). Καλώς ή κακώς, αυτό που αποκαλούμε ελληνικό πολιτισμό σήμερα περιλαμβάνει και τα ρεμπέτικα και τα τσιφτετέλια κι όλες τις υπόλοιπες πολιτισμικές εκφάνσεις που διαδόθηκαν στους νέους Έλληνες μέσω της αλληλεπίδρασης με τους γειτονικούς προς εμάς λαούς στα 2000 χρόνια που μεσολάβησαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οποιοσδήποτε θεωρεί τον εαυτό του τόσο ανώτερο ον ώστε να μην τον εκφράζουν και θέλει να αποστασιοποιηθεί απ' όλα αυτά, μπορεί να πάει να ζήσει με αυτούς που θεωρεί ομοίους του στη Γερμανία και να ακούει Μπαχ και Μπετόβεν, διότι στη σύγχρονη Ελλάδα -ιδεολογικά και πολιτισμικά πρωτίστως- είναι ξένος. Όσο για τον όρο "Ρωμιοί", που διατυπώθηκε προηγουμένως μειωτικά, ας μην ξεχνάμε ότι έτσι αυτοαποκαλούνταν και οι άνθρωποι εκείνοι που μας απελευθέρωσαν από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά και ότι πριν αρκετούς αιώνες ένας λαός με το ίδιο όνομα είχε χτίσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που είδε ποτέ ο πλανήτης Γη. Που είναι το κακό λοιπόν;

   Διαγραφή
  89. Πέτρο, μη κάθεσαι και αραδιάζεις και κρίνεις πράγματα με τα οποία είσαι παντελώς άσχετος. Ναι, παιρνουν κάτι: τα πορίσματα της έρευνας. Και τους δεινόσαυρους κανείς δεν τους είδε, όμως ξέρουμε πολλά γι΄αυτούς.
   Η λέξη Ρωμιός έχει πολλές ιστορικές διακυμάνσεις. Και σήμερα σημαίνει κάτι. Ο Κολοκοτρώνης πάντως μιλούσε για Έλληνες. Των Ρωμιών ο αρχηγός είναι ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ναι, θέλουμε και τον Μπαχ και τον Χαίντελ αλλά και την παράδοσή μας, που ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙΑ ΚΙ ΟΥΤΕ Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ κι ούτε τα διάφορα γυφτίζοντα. Αυτά μάλιστα βρίσκονται στον αντίθετό μας πόλο.
   Εσύ από την Μάνη τσιφτετέλια παρέλαβες μήπως;
   Από κει και πέρα, κάποιος παλιός έλεγε "έκαστος στο είδος του"...

   Διαγραφή
  90. Petros να μαντεψω εισαι και Χριστιανος Ορθοντοξ σωστα?χαχαχαχαχα...

   Διαγραφή
  91. Ανώνυμε 3:43 τί είναι αυτά που λες;

   Δεν είναι παράδοσή μου ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης και λοιποί και είναι ο κάθε κρυώκωλος βόρειος; Γιατί, επειδή είναι Νορδικός;

   Ο Πέτρος έχει απόλυτο δίκαιο σε ό,τι λέγει διότι κρίνει τα πράγματα ως πολιτισμικά Έλλην, φυλετικά δεν ξέρω τί είναι αλλά δεν με ενδιαφέρει κιόλας.

   Ο Ελληνικός πολιτισμός της σημερινής Ελλάδος είναι ο Βυζαντινός-Ρωμαίηκος. Ούτε Δυτικός ούτε Ισλαμικός ούτε τίποτε από αυτά. Οι τάσεις στο εσωτερικό του είναι 3. Η Βαλκανική λόγω Διναρικών, η Μεσογειακή λόγω Μεσογειακών και η Ανατολίτικη-Μικρασιάτικη λόγω Αρμενοειδών. Όλους αυτούς του συνδέει η Ελληνοφωνία και η Ελληνωρθοδοξία.

   Διαγραφή
  92. Ελλην η Ελληνωρθοδοξία ειναι το χειροτερο ναρκωτικο των Ελληνων βασικα ο Χριστιανιμος ειναι οτι χειροτερο εχουν παθει οι Ελληνες και δεν θα επρεπε να χαιρεσαι καθολου με αυτο"Ο Ελληνικός πολιτισμός της σημερινής Ελλάδος είναι ο Βυζαντινός-Ρωμαίηκος" οτι χειροτερο...

   Διαγραφή
  93. αν και για να πω την αληθεια Ελλην και οι "μοντερνοι" Αθεοι εχουν πολλα χαλια με πολλες ιδεες απο τον Χριστιανισμο οπως ειμαστε ολοι ισοι,κανεις δεν ειναι ανωτερος/κατωτερος,συγχωρεση κλπ...οσο για το τι κακο εχει κανει ο Χριστιανισμος στα μυαλα των Ελληνων μεταξυ μας τωρα οι πλειοψηφια των Ελληνων μπατριοτων δεν εχουν προβλημα με τους αλλοφυλους αλλα εχουν προβλημα αμα δεν ειναι Χριστιανοι,δεν εχουν προβλημα στους μικτους γαμους εκτος και αν ειναι Χριστιανοι,επισης μην ξεχνας πως ο Χριστιανισμος διδασκει πως δεν υπαρχουν συνορα και πως ειμαστε ολοι ισοι,αγαπημενοι,πρεπει να συγχωρουμε,ειμαστε ολο το ιδιο και αλλα τρελα,μετα ξερεις ποσοι Ελληνες πατερες θα προτιμουσαν να παντρεψουν τους γιους τους με αλλοφυλες Χριστιανες Ορθοντοξ παρα με Ελληνιδες Αθεες αλλα το ιδιο και για τις κορες τους?επισης μην ξεχνας ποσο προσκυνιμενοι εχουν γινει οι Ελληνες ακομη και οι μπατριοτες ξερεις θα ερθει η Παναγια να μας σωσει,εχουμε τον Χριστο...οσο για τον σημερινο πολιτισμο των Ελληνων αυτο που μολις εγραψα αυτος ειναι ο πολιτισμος με λιγα λογια κλαινε και τα τσιμεντα.
   *ειμαι Αθεος

   Διαγραφή
  94. ξεχασα να προσθεσω επισης *η αγαπη δεν εχει συνορα,δεν βλεπει φυλη,θρησκεια,χρωμα,ολοι εχουμε το ιδιο αιμα κοκκινο (λολ),δεν μετραει η καταγωγη αλλα η προσωπικοτητα,ναι στην διαφορετικοτητα για μια καλυτερη και ενωμενη κοινωνια
   μπατριωτων**
   τελος αυτος ειναι ο πολιτισμος της σημερινης Ελλαδας και ταιριαζει γαντι 100% με τον Χριστιανισμο.

   Διαγραφή
  95. Από τη Μάνη προφανώς και δεν έλαβα αυτά. Από τη Μάνη όμως έμαθα να σέβομαι αξιοπρεπείς ανθρώπους και να εκτιμώ. Έμαθα να σέβομαι την ιστορία όχι μόνο του τόπου μου αλλά όλων των Ελλήνων (και των λαών ευρύτερα), και να εκτιμώ τον πολιτισμό εκείνων των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τη Μικρά Ασία και ήρθαν στο χώρο που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τα στοιχεία του πολιτισμού και της μουσικής τους. Πρέπει να νιώθουμε ευγνωμωσύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που οι οπισθοδρομικοί πρόγονοί μας αποκαλούσαν "Τουρκόσπορους" και ήρθαν και μας δίδαξαν πέντε πράγματα. Και όχι δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος όμως χωρίς την Ορθοδοξία δεν θα είχαμε επιβιώσει σαν λαός μέσα από 2000 χρόνια δουλείας. Οπότε σέβομαι την Ορθοδοξία, γιατί άνθρωποι ανώτεροι από μένα -ήρωες- τη σέβονταν εξίσου. Τέλος, το παράδειγμά σου με τους δεινόσαυρους είναι τελείως άστοχο. Δεν έχουν εντοπισθεί οι πληθυσμιακές μετακινήσεις των δεινοσαύρων, μόνο η μορφή τους. Εσείς έχετε φτιάξει ολόκληρα δίκτυα μετακινήσεων πληθυσμών, απ' όλη τη Μεσόγειο, που εδώ οι παππούδες μου ήθελαν να πάνε από τη Σπάρτη στη Μονεμβασιά και δεν μπορούσαν γιατί ήταν στη μέση ο Πάρνωνας. Αλλά αν σας βολεύει να ζείτε στο παραμύθι σας, εμένα λόγος δεν μου πέφτει.

   Διαγραφή
  96. "όμως χωρίς την Ορθοδοξία δεν θα είχαμε επιβιώσει σαν λαός μέσα από 2000 χρόνια δουλείας"τι λες φιλε?γελανε και τα τσιμεντα χαχαχαχαχαχα ο μεσος Ελληνας Αθεος ειναι σχεδον ολοιδιος ιδεολογικα με τον μεσο Ελληνα Χριστιανο.

   Διαγραφή
  97. Όσο για το "παντελώς άσχετος" σας έδωσα μια απάντηση προχθές, αν θυμάσαι καλά, απόλυτα βασισμένη σε ευρήματα, ιστορικά δεδομένα και στοιχεία και επειδή πολύ απλά εσείς είστε παντελώς άσχετοι και δεν είχατε κάτι να μου αντιτάξετε εκτός από υποθετικές μαλακίες του στυλ "είναι αδύνατον γιατί δεν βολεύει την κοσμοθεωρία μου" την παρακάμψατε και συνεχίσατε τα δικά σας.

   Διαγραφή
  98. Πολλά έγγραφα της Τουρκοκρατίας επιβεβαιώνουν ότι κατά τον 17ο-18ο αιώνα ίσχυε απόλυτα η σχέση Χριστιανός=Έλληνας, Οθωμανός=Τούρκος. Γι' αυτό και πολλοί από τους "Τούρκους" που ζούσαν στην Ελλάδα, ήταν στην πραγματικότητα εξισλαμισμένοι Έλληνες. Το γεγονός αυτό φυσικά, σε μια εποχή που η θρησκεία διαδραμάτιζε σαφώς σημαντικότερο ρόλο απ' ότι σήμερα, απέτρεπε τις εκτεταμένες ενδογαμίες μεταξύ Χριστιανών και Οθωμανών και το αντίστροφο και αποτέλεσε βασικότατο παράγοντα της ομαλής ένταξης των Χριστιανών Αρβανιτών στο νέο Ελληνικό Έθνος σε αντίθεση με τους Τουρκαλβανούς (Οθωμανούς Αρβανίτες) που θεωρούνταν Τούρκοι.

   Διαγραφή
  99. Πέτρο,δυστυχώς δεν κατανοείς οτι γράφεις ασυναρτησίες... Βρίσκεσαι σε μπλογκ φυλετικής ανθρωπολογίας. Τα εθνικά και ειδικά τα θρησκευτικά αισθήματα παραμερίζονται μπροστά στον παράγοντα της Φυλής.Για αυτό όσο προσπαθείς να εξηγήσεις ιστορικά φαινόμενα με όρους όπως "χριστιανοί Έλληνες" και "οθωμανοί αρβανίτες", θα κάνεις πάντα μια τρύπα στο νερό.

   Διαγραφή
  100. Κι όμως τα φαινόμενα αυτά ήταν αληθινά. Αυτό δεν μπορείς να καταλάβεις. Δεν ένοιαζε πάντα τους ανθρώπους αν είναι Αλπικοί, Μεσογειακοί, Τουρανικοί και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ή το να κρατήσουν καθαρή τη φυλή προτού αναπαραχθούν. Αυτό που σου λέω είναι ότι η θρησκεία συνέβαλε στη διατήρηση της καθαρότητας της φυλής σε παλαιότερες εποχές που οι άνθρωποι ήταν αγράμματοι και βασίζονταν σε αυτή. Είναι απλό και έχει σχέση με τη φυλολογία, αλλά όχι μόνο με τη φυλολογία, γιατί χωρίς επαρκή γνώση της Ιστορίας η φυλολογία δεν έχει κάποια ουσία και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Οι "ασυναρτησίες" μου πάντα κάπου βασίζονται, σε αντίθεση με τις "επιστημονικά διαπιστωμένες απόψεις σας" που συνήθως είναι γενικές και αστήριχτες και δεν επιβεβαιώνονται ούτε γραπτώς από τις εποχές για τις οποίες ασχολείστε ούτε ευρηματικώς.

   Διαγραφή
  101. Αστον ανωνυμε αυτος ειναι ο σημερινος πολιτισμος της Ελλαδας δεν υπαρχει καν η λεξη φυλη στον εγκλεφαλο ο καθενας με την τρελα του!!!

   Διαγραφή
  102. Και εσύ πάλι δεν καταλαβαίνεις.Φυσικά και στα παλαιά χρόνια δε γνώριζαν περί φυλών.Ένας Έλληνας Μεσογειακός,δεν ήξερε ότι ήταν Μεσογειακός και θεωρούσε εξίσου Έλληνα έναν Αλπικό π.χ.Επίσης παλαιότερα οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, αυτό όμως δε σημαίνει οτι δεν είναι ότι πιο σημαντικό έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 200 χρόνια,μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι προ εκατοντάδων χρόνων είχαν άλλα κριτήρια.
   Εν ολίγοις,η Φυλή είναι απείρως πιο σημαντικός παράγοντας από την εκάστοτε θρησκεία, οποιοσδήποτε με μέση νοημοσύνη το αντιλαμβάνεται.

   Διαγραφή
  103. Αυτό τι ακριβώς σχέση έχει με τη μεγάλη σημασία που πράγματι διαδραμάτισε η θρησκεία πριν την ανακάλυψη της έννοιας της Φυλής;

   Διαγραφή
  104. Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το ελληνικό αστικό τραγούδι στη απαρχή του. Εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση, του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων. Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834 τα λεγόμενα "μουρμούρικα". Την ίδια εκείνη εποχή οι Βαυαροί προσπαθούσαν να εισάγουν στη τότε αθηναϊκή κοινωνία τις καντρίλιες και την πόλκα. Αντίθετα στη πλατεία του Ψυρρή τα μουρμούρικα, και τα σεβνταλήτικα άρχισαν να βρίσκουν ανάπτυξη. Στις αρχές του 1900 τα ρεμπέτικα αποτελούσαν το λαϊκό τραγούδι των φτωχών συνοικιών των κυριοτέρων πόλεων. Την ίδια εποχή εμφανίζονται στον Πειραιά ως πρωτορεμπέτικα τα λεγόμενα "γιαλάδικα", που πήραν τ΄ όνομά τους από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη "γιάλα -γιάλα" ή "αμάν γιάλα" ή "γιαλελέλι". Μετά το 1922 έγινε μίξη των τραγουδιών μ΄ εκείνα της Μικράς Ασίας και του Βοσπόρου, με έντονη την εμφάνιση του αμανετζίδικου λαϊκού τραγουδιού. Τότε εμφανίζονται και τα περισπούδαστα του είδους Καφέ Αμάν όπου το ρεμπέτικο τραγούδι άρχισε ν΄ αναπτύσσεται ευρύτατα μέχρι το 1936 όταν και απαγορεύτηκαν θεωρούμενα ως τουρκοειδή.

   Σημειώνεται πως ένα χρόνο πριν το 1935, τα αμανετζίδικα είχαν απαγορευτεί στη Τουρκία θεωρούμενα ως κατάλοιπο ελληνικό μουσικό είδος.

   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1

   Διαγραφή
  105. αντιθετως "θρησκεία συνέβαλε στη διατήρηση της καθαρότητας της φυλής" οπως και σημερα ξερεις ποσοι Ελληνες αντρες παντρευονται την σαρα και την μαρα μονο και μονο γιατι ειναι Χριστιανες Ορθοντοξ?

   Διαγραφή
  106. Έχει σημασία υπό την έννοια ότι η ομοφυλία είναι πιο σημαντική από την ομοδοξία.Ανέφερες πιο πάνω τους Αρβανίτες ως "Οθωμανούς". Οι Αρβανίτες φυλετικά ήταν κράμα Διναρικών και άλλων ελλαδικών φυλετικών τύπων.Εθνικά δηλαδή άνετα μπορούσαν να είναι Έλληνες,άσχετα με τις επιλογές. Από την άλλη ,ελληνόφωνοι Χριστιανοί αρμενοειδείς ή σαχάριοι,που σήμερα λογίζονται ως " Έλληνες" λόγω θρησκείας και ελληνοφωνίας,δεν θα έπρεπε να λογίζονται ως τέτοιοι.
   Γι'αυτό πάντα η Φυλή θα είναι πιο σημαντική.

   Διαγραφή
  107. Το ρεμπέτικο, το οποίο έχουμε στο νου μας οι σύγχρονοι Έλληνες και το οποίο ειρωνευόταν προηγουμένως ο "Ηρακλής" χρησιμοποιώντας πολλούς ιδιωματισμούς των ρεμπετών, έλαβε την τελική μορφή του μετά το 1922 που έφτασαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία. Οι σχετικές απαγορεύσεις του 1935 και 1936 εξηγούνται από την ύπαρξη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που οι Έλληνες τους θεωρούσαν "Τουρκόσπορους" και οι Τούρκοι "Έλληνες".

   Διαγραφή
  108. Ναι ρε αγόρι μου, αλλά παλαιότερα όπως κι εσύ είπες ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, οπότε και τον καθοριστικό ρόλο έπαιζε η θρησκεία. Ευτυχώς οι άνθρωποι δεν είναι χωρισμένοι έτσι όπως λες, γιατί εγώ ως Αλπικός έχω πολλά περισσότερα κοινά (πρωτίστως Ιστορία, πατρίδα και ανάγκες) για τα οποία θέλω να παλέψω με τους ομοεθνείς μου Μεσογειακούς, Διναρικούς και Αρμενοειδείς, παρά με έναν Αλπικό της Γαλλίας.

   Διαγραφή
  109. Εντάξει ,άμα είναι να συγκρίνεις τα μήλα με τα βερύκοκα,δεν βγαίνει άκρη.
   Υ.Φυλετικά είσαι το ίδιο με έναν αλπικό.Το έθνος είναι πνευματική υπόθεση.Ένας Μεσογειακός Έλληνας,θέλει δεν θέλει είναι το ίδιο με έναν Αργεντίνο Μεσογειακό. Έτσι ήταν τα πανάρχαια χρόνια πριν σχηματιστούν,τα κατά τα άλλα απαραίτητα,Έθνη.

   Διαγραφή
  110. Μόνο που ζούμε στο σήμερα. Και η ανθρώπινη ιστορία που αξίζει να μνημονεύεται είναι τα τελευταία 4.000 χρόνια, όχι όταν οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές.

   Διαγραφή
  111. Η θρησκεία επί τουρκοκρατίας συνέβαλε στην διατήρηση της γλώσσας αλλά και διαιώνισε τον εφησυχασμό και την υποταγή.Μέχρι και ο Γρηγ.Ε΄ αφόρισε τους επαναστάτες, ο Σουλτάνος ήταν εκλεγμένος από τον θεό, έλεγε.
   Όσο για την φράση σου "κατά τον 17ο-18ο αιώνα ίσχυε απόλυτα η σχέση Χριστιανός=Έλληνας, Οθωμανός=Τούρκος" είναι τελείως λανθασμένη.
   Πρώτον, Τούρκος σήμαινε μουσουλμάνος στην λαϊκή γλώσσα, γι΄άυτό πχ και λέγαν Τουρκαλβανοί, δηλ. μουσουλμάνοι Αλβανοί, επίσης "τουρκοκρητικοί", που ήταν Έλληνες 100%, όποως και οι Βαλαάδες της Κοζάνης, που τους στείλαμε οι απίθανοι στην Τουρκία και φέραμε κάποιους χαλδουποτατζίκους χριστιανούς (μεταξύ άλλων) που δεν ήξεραν γρι ελληνικά. Ας όψεται και πάλι η εβραιοχριστιανική αποβλάκωση και τα θυμιατά...
   Θυμήσου το "Γίνεσαι τούρκος Διάκο μου/ την πίστη σου ν΄αλλάξεις / ναπροσκυνάς εις το Τζαμί / την Εκκλησιά ν΄αφήσεις;" Δεν μπορούσε φυσικά ν΄αλλάξει Ιθαγένεια, οι Γιωργάκηδες είναι μεταγενέστεροι... Δεν αλλάζει κανείς ράτσα ή δεν γίνεται Τούρκος με την εθνική σημασία τού τότε, για την οποίαν σημασία χρησιμοποιούσαν όρους όπως Χαλδούπηδες, Κονιαραίοι κ.ά. Και φυσικά "χριστιανός" δεν σήμαινε καθόλου Έλληνας, μπορεί νάταν Αλβανός, Βούλγαρος, Σέρβος...
   Ποιος σου είπε πως δεν ξέρουμε για τις μετακινήσεις κ.λπ. δεινοσαύρων; Μήπως τυχαία πάλι ξέρεις για τι εποχή μιλάμε; Το άλλο (ΙΕ κλπ) ήταν μόλις χθες σχετικά μ΄εκείνο. Και υπάρχει μια πλειάδα επιστημών που διαφωτίζουν σχετικά: Ιστορία, Αρχιολογία, Γλωσσολογία, Ανθρωπολογία, Γενετική, Μαθηματικά (Στατιστική) κλπ
   Δεν είναι κακό να είσαι άσχετος με κάτι. Κακό είναι νάσαι ρωμηός ξερόλας - κι όλοι οι άλλοι "άσχετοι" μπρος στην σοφία σου! Τι ωραία που τάγραψες ο Σουρής....

   Διαγραφή
  112. Ανωνυμος 7¨46 ποια ειναι η γνωμη σου για τους εθνοφυλετιστες?

   Διαγραφή
  113. Ότι το θέμα σου Ανώνυμε 7.53 ήταν ότι έγραψα Οθωμανοί αντί για Μουσουλμάνοι. Το δεξί χέρι του Σουλτάνου Σουλεημάν Β' καταγόταν από την Πάργα, όμως θεωρούταν κατεξοχήν Τούρκος επειδή ήταν Μουσουλμάνος και φυσικά Τουρκάλα παντρεύτηκε. Ο γιος του Ιωάννη Μαυρομιχάλη, αλλαξοπίστησε κι ονομάστηκε Σιουκούρ, και έγινε αξιωματικός του τουρκικού πεζικού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν γινόσουν Μουσουλμάνος, κατευθείαν θεωρούσουν Τούρκος και έπρεπε να παντρευτείς Μουσουλμάνα-Τουρκάλα. Αντίθετα, αν ήσουν χριστιανός αυτό ήταν πιο δύσκολο με αποτέλεσμα να διατηρηθεί το έθνος των Ελλήνων-Ρωμιών όπως θέλετε πείτε το. Έτσι, η θρησκεία βοήθησε στη διατήρηση του Ελληνικού Έθνους για 400 χρόνια υπό τον Οθωμανικό ζυγό. Όσο για τη γλώσσα χάλια μαύρα, οι Αρβανίτες παρ' ότι χριστιανοί μιλούσαν Αρβανίτικα, οι Έλληνες ελληνικά, οι Σλάβοι Σλάβικα. Η ομογλωσσία επετεύχθηκε μετεπαναστατικά στα νέα ελληνικά σχολεία και με βάρβαρες μεθόδους. Πείτε μου επιτέλους μια πηγή, δείξτε μου σελίδες συγκεκριμένες, σκελετούς, βήματα δεινοσαύρων ή ανθρώπων που να αποδεικνύουν τις μετακινήσεις που πιστεύεται. Επιτέλους, μη μου λέτε "ποιος σου είπε ότι δεν έχουμε" ή "έχουμε", πείτε που είναι αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία που έχετε...

   Διαγραφή
  114. Ο εθνοφυλετισμός είναι η ιδανική σύζευξη Έθνους(που έχει πνευματικό περιεχόμενο) και Φυλής(που είναι βιολογικό ζήτημα).Αυτό πρέπει να προάγουμε.Καθώς κινδυνεύουμε από "Ελληναράδες" "πατριώτες" που θεωρούν ως άλλοι Γάλλοι όποιον γεννήθηκε στην χώρα του,μιλάει την ίδια γλώσσα,και έχει την αυτήν παιδεία ως "ομοεθνή". Έτσι ο αντεντοκούνμπο είναι " Έλληνας" για αυτούς όπως αντίστοιχα ο Σισέ (πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού) θεωρείται ως "Γάλλος" από τους Γάλλους.
   Είναι οι ίδιοι που θεωρούν το ρεμπέτικο ...ελληνική μουσική ...και μετά αναρωτιούνται γιατί τους φωναζουμε τούρκοσπόρους...Και μας απαντούν:Ρωμιός είμαι μπρε καρντάσι με φύτρα από το Μπόντρουμ...

   Διαγραφή
  115. Προφανώς και η συμβολή της εκκλησίας είναι υπερεκτιμημένη κατά την Επανάσταση και πράγματι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αφόρησε τους Επαναστάτες. Όμως οι ίδιοι οι Επαναστάτες συνέχιζαν να είναι Χριστιανοί και να έχουν τη θρησκεία ως ένα από τα βασικά στοιχεία που τους συνέδεαν.

   Διαγραφή
  116. Ανωνυμος 7¨53 συμφωνα με καποιες μελετες δεν ηταν ολοι η Τουρκοκρητικοι εθνικα/φυλετικα Ελληνες και κατι ακομα απο ολους τους Ελληνες μουσουλμανους που εκδιωχθηκαν απο την Ελλαδα λιγοι ειναι αυτοι που εχουν παραμεινει "καθαροι" η πλειοψηφια των τουρκοκρητικων πηγαν Τουρκια και μεση Ανατολη και καποιοι Αλβανια,Βοσνια κλπ...οι πιο πολλοι τουρκοκρητικοι για να μην πω "ολοι" προχωρησαν σε μικτο γαμο...

   Διαγραφή
  117. Συνεχίζω λίγο, λες "δεν υπήρχε έννοια της φυλής", τι ανοησία και αυτή πάλι! Φυσικά και υπήρχε, όχι με την γενική μας σημερινή κατάταξη βέβαια. Καλή γενιά, "θ΄κός μας", "τι ράτσα είν΄τούτος" είναι λαϊκές εκφράσεις. Ακόμα έλεγαν και λένε "ράτσες" και τις διάφορες καταγωγές, πχ ντόπιος, θρακιώτης, σαρακατσάνος, μικρασιάτης, βλάχος κλπ
   Η αισθητική του λαού από την άλλη μεταφέρει φυλετικά χαρακτηριστικά και αξίες. Δεν είχαν τότε ακόμη φυλετική αχρωματοψία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του χριστιανισμού.

   Διαγραφή
  118. Σίγουρα πάντως δεν έλεγαν Αλπικός, Μεσογειακός, Διναρικός κλπ. Λέγαν Θρακιώτης, Βλάχος, Σαρακατσάνος, Μανιάτης. Απόδειξη ότι ο γεωγραφικός χώρος δημιουργεί παρόμοιες ανάγκες και κοινωνικές συμπεριφορές, τα στοιχεία δηλαδή που διαμορφώνουν ένα έθνος και είναι πιο σημαντικά από τη φυλή.

   Διαγραφή
  119. Λες ανοησίες και δεν έχω διάθεσι να συνεχίσω την κουβέντα μαζί σου.

   Διαγραφή
  120. Για μια ακόμη φορά,λάθος.Πίστευε ότι θέλεις.Επίσης πίστευαν και ότι η Γη είναι τετράγωνη.Ας το διατηρήσουμε και αυτό λοιπόν.

   Διαγραφή
  121. Ανωνυμος 8¨11 " Δεν είχαν τότε ακόμη φυλετική αχρωματοψία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του χριστιανισμού."το εχουν πετυχει σημερα και πριν λιγες δεκαετιες με εναν αλλο υπουλο τροπο οπως:η αγαπη δεν εχει συνορα,δεν βλεπει χρωμα,θρησκεια,φυλη,ολοι ειμαστε το ιδιο,δεν μετραει η καταγωγη αλλα η προσωπικοτητα,τι σόι χριστιανος εισαι?υποτιθεται οτι πρεπει να "διδασκεις" την αγαπη,ολοι εχουμε το ιδιο αιμα κι αλλα πολλα τρελα οπως εγραψα πιο πανω...
   επισης η εννοια της φυλης υπηρχε απο τα αρχαια χρονια αλλα με μια διαφορετικη μορφη οπως Ελληνικη φυλη,Ελληνικο αιμα,Βαρβαρος(οποιος δεν ηταν Ελληνας δεν ειχε μονο γλωσσικη σημασια),υβιδριο(αυτος που ηταν μπασταρδος) κλπ...

   Διαγραφή
  122. Γελάω για τα εξής:
   1) Που ακόμα δεν αποκαλύπτετε τις "αξιόπιστες" πηγές σας.
   2) Που όταν σας βολεύει στρέφεστε στις νοοτροπίες παλαιότερων εποχών και όποτε δεν σας βολεύει λέτε "τότε πίστευαν και ότι η Γη είναι τετράγωνη".
   3) Που όταν σας βολεύει ξανά επικαλείστε κάτι επιστημονικές μελέτες από το 1900, αλλά όταν δεν συμφωνούν με τις θεωρίες σας τις αμφισβητείτε ή δεν τους δίνεται σημασία (δεν απαντάτε καν).
   4) Που απαντάτε στα επιχειρήματά μου εντελώς αστήριχτα με φράσεις όπως "λες ανοησίες", τη στιγμή που κι άλλοι διαπιστώνουν ότι πράγματι σας μιλάω με διαπιστωμένα ιστορικά συμβάντα (βλ. Ανώνυμος 8.11).
   Αν αυτή δεν είναι νοοτροπία "Ελληνάρα ξερόλα" τότε ποιά είναι?

   Διαγραφή
  123. Γι αυτό έγραψα " Δεν είχαν τότε ακόμη φυλετική αχρωματοψία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του χριστιανισμού.", τότε ακόμη δηλαδή. Η πολιτική ορθότητα και η εβραϊκή σχολή φραγκφούρτης είναι απλά χριστιανισμός χωρίς εκκλήσία.
   Η μεγάλη ζημιά μας έγινε με την επιβολή του χριστιανισμού, αυτό είναι το μόνο βέβαιο!!!

   Διαγραφή
  124. Φτάνει που τις επικαλείσαι εσύ.Δεν υπάρχει λόγος να αναπαράγουμε τσιτάτα για να βολευτείς εσύ. αν θες πηγες,ΨΑΞΕ και μη μας πρήζεις τους γενετικούς αδένες με ηλιθιότητες περί θρησκείας κτλ.
   Εδώ είναι μπλογκ για φυλετική ανθρωπολογία.Τα προσωπικά σου συναισθήματα ,δεν έχουν αξία,είτε θίγονται είτε όχι.

   Διαγραφή
  125. Όμορφα, απλά να ξέρετε ότι υπάρχει και μια άλλη επιστήμη που ονομάζεται ΙΣΤΟΡΙΑ και ακόμα μια η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, η οποίες στηρίζονται σε γεγονότα με αποδεικτικά στοιχεία και όχι υποθέσεις και διαφωνούν κάθετα με την Φυλολογία υπό το πρήσμα που την εξετάζετε εσείς.

   Διαγραφή
  126. Πέτρο μάλλος στούρνο έπρεπε να σε λένε αλλά κοντά έπεσαν...
   Να πας να μελατήσεις αν ενδιαφέρεσαι, πολύ χρόνο σου αφιερώσαμε. Θέλεις να κάνουμε εδώ και τώρα ανοιχτό πανεπιστήμιο για του λόγου σου;
   Μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις πολύ χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο διαπιστώνω. Έχεις πλήρη τρικυμία εν κρανίω....

   Διαγραφή
  127. Γιατί να ξέρετε ότι η Φυλολογία και το συμφέρον, χωρίς επαρκή γνώση και σεβασμό προς την Ιστορία, δημιούργησαν και τους προδότες και τους δοσίλογους στον Β' Παγκόσμιο και την Κατοχή.

   Διαγραφή
  128. Η φυλή επηρεάζει την ιστορία περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα. Το είπε ο κόμης de Gobineu.Μάλλον δεν τον ξέρεις.Να τον μάθεις.

   Διαγραφή
  129. Οι προδότες κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο ηταν αυτοί που συντάχθηκαν με τους Άγγλους και τους Σοβιετικούς.
   "Μανιάτη"...

   Διαγραφή
  130. Ιησούς Χριστός νικά - κι όλα τα κακά σκορπά!!!!

   Διαγραφή
  131. Ααα αφού το είπε ο Arthur δεν έχω να πω τίποτα. Αποδείχθηκε.

   Διαγραφή
  132. Μην γράφεις άλλο.Εκτίθεται. Ειδικά αυτό το τελευταίο σχόλιο σε εκθέτει.

   Διαγραφή
  133. Εσύ να προσέχεις μόνο τι είπε ο Ιησούς από την Ναζαρέτ και ο προφήτης Σαούλ...

   Διαγραφή
  134. Χαχαχ εντάξει 8.37, μόλις κατάλαβα το ποιόν σου. Είχα περίπου 11 συγγενείς προδότες Μανιάτες, που σκοτώθηκαν στα βουνά της Αλβανίας πολεμώντας τις δυνάμεις του Άξονα και είναι τιμή μου. Και ο Κωνσταντίνος Δαβάκης προδότης ήταν κράτησε ολόκληρη την Ταξιαρχία Julia με 2.000 άνδρες. Βέβαια, το όνομά του έχει αποδοθεί στο στρατόπεδο της Σπάρτης και κάθε χρόνο γίνονται τελετές στη μνήμη του. Του προδότη...

   Διαγραφή
  135. Ρε φίλε ο de Gobineu δεν ήταν ο ιδρυτής της θεωρίας της Αρείας φυλής; Τι ακριβώς ήθελες να γράψει;

   Διαγραφή
  136. Ήθελα να γράψει ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται, αλλά επικεντρώθηκε στο ζήτημα της φυλής ο άτιμος!

   Διαγραφή
  137. Αυθαιρετείς όπως σε βολεύει, μου θυμίζεις κάτι θεολόγους. Κανείς δεν είπε πως ο Δαβάκης ήταν προδότης. Προδότες ήταν αυτοί που έρριξαν την Πατρίδα μας βορά στον πόλεμο χάριν των αγγλοσιωνιστικών συμφερόντων και υπολογισμών - που απεδείχθησαν μόνον σιωνιστικοί τελικά...
   Κορόιδα Άγγλοι... τι έγινε η αυτοκρατορία σας μετά τήν μεγάλη σας "νίκη";

   Διαγραφή
  138. Είναι σαν να στηρίζεσαι στο γεγονός ότι ο Χριστός έλεγε ότι είναι γιος του Θεού για να μου αποδείξεις ότι υπάρχει Θεός.

   Διαγραφή
  139. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  140. Ἂν τὸ πρῶτο ἤταν δεδομένον, τὸ συμπέρασμά σου Πέτρο θἆταν σωστό.

   Διαγραφή
  141. Ως λαός που σέβεται την Ιστορία και τις ρίζες του η κήρυξη πολέμου ήταν ό,τι πιο αξιοπρεπές μπορούσαμε να κάνουμε τη στιγμή που η Ιταλία ζήτησε "γη και ύδωρ".

   Διαγραφή
  142. Τὰ πράγματα εἶναι πιὸ περίπλοκα ἀπ᾿ αὐτὰ ποὺ γνωρίζεις.
   Πάντως οἱ Ἀγγλοαμερικάνοι εἶχαν καὶ γῆν καὶ ὕδωρ καὶ ὅ,τι ἤθελαν - καὶ μᾶς κυβερνοῦσαν κιόλας.

   Διαγραφή
  143. Είναι λογικό κάποιος ο οποίος θέλει να εδραιώσει τη θεωρία του να γράφει στρατευμένα υπέρ αυτής. Πέραν αυτού, είναι βέβαιο ότι στην Ιουδαία έζησε κάποτε ένα πρόσωπο που υποστήριζε ότι είναι γιος του Θεού, όπως και σε τόσα άλλα μέρη του κόσμου εξ ου και οι διάφορες θρησκείες. Και οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς πίστευαν ότι υπήρχε ο Δίας αλλά δεν υπήρχε, και οι Μωαμεθανοί ότι υπάρχει ο Αλλάχ αλλά δεν υπάρχει κλπ. Και μεταξύ μας, δεν γίνεται να μιλάτε για δεδομένα τη στιγμή που βασίζετε τις θεωρίες σας σε τόσες αερολογίες.

   Διαγραφή
  144. Μόνο δείτε από που ξεκίνησε η συζήτηση και πως κατέληξε σε ένα μνημείο "αναλφαβητισμού" περί των ζητημάτων που θίγονται, ειρωνικών ερωταποκρίσεων (γραμμένες κατά πάσα πιθανότητα από τον ίδιο που βρίζει και μετά υπερασπίζεται), εξυπνακισμού και φυσικά επίδειξης του πόσο ξερόλας είναι ο καθένας, ακολουθούμενο από την μακρά παρένθεση όπου ανταλλάσεται απόψεις νεοελληναράδικης λαογραφίας. Κι ύστερα αναρωτιούνται κάποιοι γιατί δεν υπάρχει φυλετική παιδεία στην Ελλάδα, γιατί πολλοί νεοέλληνες αποδέχονται τον κάθε αλλόφυλο "πρόσφυγα", νέγρο αθλητή Αντετοκούμπο κλπ.

   Τέλος πάντων, όποιος θέλει να μάθει τι πήρα και παρουσίασα τόσες λεπτομέρειες σχετικά με το πως έμοιαζε ο κάθε πληθυσμός που ανέφερα, δεν έχει παρά να διαβάσει την έρευνα επιστημόνων γενετιστών υπό τον καθηγητή Mathieson το 2015. Δεύτερος στη σειρά των γενετιστών είναι κι ένας Έλληνας, ο (καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) Ι.Λαζαρίδης. Σε συνδυασμό με τις παλαιότερες παρατηρήσεις που των ανθρωπολόγων Lundmann και CS Coon, ορισμένες από τις οποίες θα διαβάσετε και σε αυτό το ιστολόγιο.

   Διαγραφή
  145. http://www.nature.com/nature/journal/v528/n7583/full/nature16152.html

   Διαγραφή
  146. Έχεις κι ένα δίκιο, καθότι η ομάδα αυτή έχει επιφορτιστεί πολύ μεγάλο έργο και δημοσιεύει συνεχώς εκθέσεις. Αναφέρομαι στην έρευνα με τίτλο "8,000 χρόνια φυσικής επιλογής στην Ευρώπη". Με λίγο ψάξιμο μπορείς να τη βρεις ολόκληρο το αρχείο, ενώ παλιότερα είχα προσέξει και ιστολόγια που βοηθούσαν στην εξήγηση των περισσότερων δεδομένων που αναφέρονται σε αυτή.

   Διαγραφή
  147. Κατέβασα τὸ πλῆρες ἄρθρο ἐδῶ (μέσῳ preview) http://biorxiv.org/content/early/2015/10/10/016477.full.pdf+html
   ἀπ᾿ εὐθείας: http://biorxiv.org/content/biorxiv/early/2015/10/10/016477.full.pdf
   Συνοπτικὴ μορφὴ https://reich.hms.harvard.edu/sites/reich.hms.harvard.edu/files/inline-files/nature16152.pdf
   Ἀναφέρεται κι ἐδῶ
   https://www.nature.com/nature/journal/v528/n7583/full/nature16152.html ΚΑΙ (...)
   http://dienekes.blogspot.dk/2015/03/natural-selection-and-ancient-european.html

   http://eurogenes.blogspot.dk/2015/12/next-year-armenian-plateau-hypothesis.html


   Ἄλλα συναφῆ ἐνδιαφέροντα:
   http://eurogenes.blogspot.dk/2014/01/mesolithic-genome-from-spain-reveals.html
   http://eurogenes.blogspot.dk/2013/12/ancient-human-genomes-suggest-three.html
   https://www.nature.com/nature/journal/v528/n7583/full/nature16152.html (δείχνει ἐκ πρώτης ἀπόψεως νὰ ἔχῃ μόνον δείγματα ἐξ Εὐρώπης πρὸ ΙΕ εἰσβολῆς, δὲν ἔχω ἐλέγξει καλῶς ὅμως)

   κ.ο.κ.

   Πέτρο ἐμπρὸς λοιπόν, ξεκίνα! Ἐπιστήμη δὲν γύρευες;

   Διαγραφή
  148. Αυτά που μου παραθέτεις δείχνουν συμπεράσματα ερευνών που ενισχύουν τη θεωρία της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης. Που ακριβώς αποδεικνύονται οι μετακινήσεις που υποστηρίζετε ότι έγιναν από Κ. και Β. Ευρώπη προς την Ελλάδα, αλλά και η συγκεκριμένη μορφολογία που υποστηρίζετε σχετικά με τους ανθρώπους που μετακινήθηκαν; Που αποδεικνύονται αυτά που σας έλεγα τελευταία για τη θρησκεία και τη διατήρηση των Ρωμιών-Ελλήνων; Οι ομοιότητες που δήθεν παρατηρούνται για ποιό λόγο υποδηλώνουν απαραίτητα συγγένεια ή ανωτερότητα; Δηλαδή επειδή οι Αϊνού στην Ιαπωνία έχουν το λεγόμενο "ελληνικό πόδι" σημαίνει ότι είναι Έλληνες; Το κυριότερο, όλα αυτά που μου αραδιάζεις αφορούν τη Νεολιθική περίοδο και πριν. Τι με νοιάζει τι γινόταν τότε; Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει τόσες περίοδοι που οι Μεσογειακοί, οι Αλπικοί, οι Διναρικοί κλπ. του ελλαδικού χώρου έχουν περάσει μαζί και ξεχωριστά από τους αντίστοιχους που κατοικούσαν σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης. Μονίμως τείνετε να ξεχνάτε τον κοινωνικό παράγοντα και τα κοινά βιώματα, που αποτελούν τη στόφα των λαών. Επίσης μου προβάλλετε τις μελέτες αυτές ως πέρα για πέρα αξιόπιστες, αλλά εκείνες που δεν σας συμφέρουν (βλ. Dixon για Σπαρτιάτες) τις προσπερνάτε. Όσο για τον de Gobineau δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν Νορδικός και πρότεινε ως ανώτερη όλων των Άρειων φαινοτύπων το Νορδικό. Η αρχική μου δημοσίευση ήταν σχετικά με έναν υποθετικό Αλπικό Μανιάτη ή Σφακιανό και έναν Μεσογειακό Μανιάτη ή Σφακιανό και τις διαφορές τους. Που ακριβώς στις μελέτες αυτές τονίζεται ότι οι κοινωνικοί παράγοντες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ τη συμπεριφορά των διάφορων πληθυσμών, αλλά οι μόνοι που έχουν σημασία είναι οι γενετικοί παράγοντες; Και κατ' επέκταση, που προβάλλονται τα ακριβή χαρακτηριστικά του ψυχισμού κάθε φυλετικού τύπου που με τόσο πάθος υποστηρίζετε;

   Διαγραφή
  149. O Gobineu δεν ήταν Νορδικός και επίσης δεν είχε αναπτυχθεί η σημερινή τυπολογία.Πάντως δεν καταλαβαίνω,αμφισβητεί κάποιος ή εσύ ότι ο Νορδικός είναι ένας από τους ικανότερους της λευκής φυλής;
   Μεσογειακοί,Νορδικοί και Ατλαντοειδείς είναι οι τρεις περιακτικοί φυλετικοί τύποι,η elite της Λευκής Φυλής.

   Διαγραφή
  150. petros " Και κατ' επέκταση, που προβάλλονται τα ακριβή χαρακτηριστικά του ψυχισμού κάθε φυλετικού τύπου που με τόσο πάθος υποστηρίζετε;" στις τοσες πολλες ανθρωπολογικες μελετες που εχουν γινει ισως?

   Διαγραφή
  151. Και θα σου δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα που ίσως σου φανεί τελείως γελοίο, παρ' όλα αυτά ενισχύει το γεγονός ότι ο τρόπος και οι συνθήκες υπό τις οποίες μεγαλώνεις επηρεάζουν εξίσου τον χαρακτήρα σου με το φυλετικό τύπο στον οποίο ανήκεις: Ο πατέρας μου είναι κατά βάση Διναρικός κι εγώ Αλπικός. Στον πατέρα μου του άρεσε να κυνηγάει σαν τρελός (συνήθεια την οποία είχε πάρει από τον παππού μου που ήταν Αλπικός και την οποία είχε με τη σειρά του κολλήσει από ένα Διναρικό θείο του). Με μεγάλωσε όμως από μικρό, παίρνοντάς με μαζί στο κυνήγι και μαθαίνοντάς μου για όπλα. Δεν νομίζω ότι θα είχα αρχίσει ποτέ το κυνήγι αν δεν ήταν ο πατέρας και ο παππούς μου, όμως τώρα είμαι το ίδιο μανιώδης κυνηγός με εκείνους, αν όχι περισσότερο. Ναι μεν είμαι Αλπικός, όμως είμαι γιος του Διναρικού πατέρα μου και μου έχει μεταβιβάσει πολλά από τα γνωρίσματά του σε κάθε πτυχή του χαρακτήρα μου διότι μεγάλωσα στην οικογένειά του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν ζεις για αιώνες στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Είναι πολύ απλό και κατανοητό.

   Διαγραφή
  152. 11.54. Που είναι αυτές και που ξέρεις ότι δεν είναι στρατευμένες; Επίσης δεν απάντησες σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Εγώ δεν αμφισβητώ τίποτα και για την ακρίβεια δεν με νοιάζει τι είπε ο Gobineau και στο αποδεικνύω με απτά παραδείγματα.

   Διαγραφή
  153. Με λίγα λόγια γράφω εδώ και μέρες υποστηρίζοντας ότι προφανώς ανάλογα με τον φυλετικό σου τύπο έχεις μια ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ, μια ΚΛΙΣΗ προς κάποια πράγματα, ενδεχομένως όμως οι συνθήκες, ο τόπος, η κοινωνία όπου μεγαλώνεις σε κάνουν να εξασκήσεις και να στραφείς σε άλλα, με αποτέλεσμα να αποκτήσεις άλλες αντιλήψεις, συνήθειες και ικανότητες από αυτές που θα είχες.

   Διαγραφή
  154. Και με υποδειγματική επιστημονική μεθοδολογία μας δίνεις το δικό σου παράδειγμα, που αν και αλπικός επηρρεάστηκες πρὸς τὴν κατεύθυνσι των διναρικών, απλώς επειδή σε μεγάλωσε διναρικός (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ).

   Αυτό είναι που λέμε εξασφάλισι επιστημονικής αμεροληψίας! Είσαι φοβερός Πέτρο.
   Το ότι κατά σύμπτωσιν αυτός που σε μεγάλωσε είναι κι ο πατέρας σου, δεν σου πέρασε καθόλου από τον νου πως μπορεί να προσθέτει βιολογικές παραμέτρους;
   Ποιό Πανεπιστήμιο είπαμε τελείωσες;;;

   Διαγραφή
  155. Ιστορικό Αρχαιολογικό Αθηνών. Πως τότε μπορείτε και κρίνετε ότι απαραίτητα κάποιος Αλπικός έχει συγκεκριμένες δεξιότητες από τη στιγμή που μπορεί να έχει Αλπικό πατέρα ή Διναρική μάνα ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο από τους οποίους μπορεί να έχει λάβει γονίδια;

   Διαγραφή
  156. Μἰα σωστή ανάλυση θα δώσει τον δέοντα σύνθετο τύπο.

   Διαγραφή
  157. Ναι. Συνεπώς συμφωνείς ότι ενδεχομένως π.χ. δύο Μεσογειακοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους φυλετικούς τύπους των προγόνων τους.

   Διαγραφή
  158. Για να το ξεκαθαρίσουμε.Αρχικά να τονίσω πως δεν είμαι ο ίδιος σχολιαστής με τον ανωτέρω.
   Οι αλπικοί έχουν συγκεκριμένο ψυχισμό.Είτε τους αναθρέψουν Διναρικοί είτε Μεσογειακοί ειτε οτιδήποτε άλλο,δεν αλλάζει τίποτα στον ψυχισμό τους.Το ίδιο ισχύει για όλους τους φαινότυπους.
   Τα γονίδια που αναφέρεις έχουν σημασία μεντελική.Δηλαδή αν κάποιος είναι αλπικός,με διναρική μητέρα και Μεσογειακό πατέρα,σημαίνει ότι οι απόγονοι του,βάσει των νόμων του Μέντελ,μπορεί να λάβουν χαρακτηριστικά από αυτούς τους τύπους.Δεν σημαίνει ότι ο αλπικός θα έχει διναρικά ψυχικά γνωρίσματα λόγω της μητέρας του,αν δεν έχει ο ίδιος τίποτα διναρικό φαινοτυπικά.
   Αυτό ισχύει,εσύ συνεχίζει όμως να επιμένεις για δικούς σου λόγους.Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα.

   Διαγραφή
  159. Δεν έχω κάτι διναρικό μορφολογικά παρ' όλα αυτά. Πως εξηγούνται οι ομοιότητες στο χαρακτήρα μου με τον πατέρα μου και των περισσότερων δηλαδή με τους δικούς του πατεράδες είτε ανήκουν είτε όχι στους ίδιους φυλετικούς τύπους; Αν δεν πήγαινες σχολείο στην Ελλάδα θα μιλούσες ελληνικά;

   Διαγραφή
  160. Υπάρχουν πράγματα που ονομάζονται "Αρχές" και τις οποίες λαμβάνεις από την οικογένεια ή την κοινωνία όπου ζεις, μία αίσθηση δίκαιου-άδικου, πρέπει-δεν πρέπει. Αυτό εξαρτάται από τη δικιά τους ιδιοσυγκρασία κι όχι από τη δικιά σου.

   Διαγραφή
  161. "των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που οι Έλληνες τους θεωρούσαν "Τουρκόσπορους" και οι Τούρκοι "Έλληνες"."

   Δεν τους θεωρούσαν Τουρκόσπορους οι Έλληνες, μιας και τους αφομοίωσαν, απλώς κάποιο ηλίθιοι τους αποκαλούσαν έτσι όπως αποκαλούν τους Μακεδόνες και τους Θράκες Βούλγαρους, τους Θεσσαλούς Βλάχους, τους Πελοπονήσιους Αλβανούς, τους Πόντιους Καυκάσιους, τους Κρητικούς Σαρακηνούς Άραβες κτλ.

   Διαγραφή
  162. Τί σχέση έχουν οι αρχές ή η ηθική με τς ψυχικά γνωρίσματα ενός φυλετικού τύπου;;;Ρε πας καλά;
   Επίσης το ότι λες ότι μοιάζεις με τον τάδε γονέα στην συμπεριφορά είναι καθαρά υποκειμενικό και δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κανέναν.

   Διαγραφή
  163. Συμφωνούμε σε αυτό εν μέρει, παρ' ότι πράγματι βίωσαν ρατσισμό κι έμεναν αρχικά σε φτωχικές παράγκες. Αλλά έχουν μεσολαβήσει αρκετά σχόλια από τότε.

   Διαγραφή
  164. Σου δίνω απτά παραδείγματα. Έχει σχέση γιατί οι Αρχές που έχεις πάρει επηρεάζουν και τη συμπεριφορά σου κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Ας πούμε Αρχή είναι το να κάνεις συγκεκριμένες δραστηριότητες ή η στάση σου απέναντι σε κάποια γεγονότα. Π.χ. αν ρωτήσεις τη σημερινή νεολαία τι θα έκαναν σε περίπτωση πολέμου, 80% σου λένε θα έφευγα. Εγώ έχοντας μεγαλώσει με συγκεκριμένες Αρχές από την οικογένειά μου θα το θεωρούσα ντροπή να το κάνω αυτό.

   Διαγραφή
  165. "βίωσαν ρατσισμό"
   Ακούγεσαι σαν αριστερός διεθνιστής με φεμινιστικές τάσεις...

   Διαγραφή
  166. Τα "απτά" σου παραδείγματα δεν έχουν καμία σχέση με τη μελέτη της ψυχοανθρωπολογίας.Αποτελούν ζητήματα ηθικής και ιδεολογίας.Όταν μάθεις να τα ξεχωρίσεις αυτά, τότε θα αντιληφθείς κάποια πράγματα.

   Διαγραφή
  167. Διάβασε ρε φίλε την αρχική μου ανάρτηση και θα δεις ότι δεν λέω τίποτα διαφορετικό όλες αυτές τις μέρες. Οι κοινωνικές συνθήκες όπου μεγαλώνεις και ζεις σου διαμορφώνουν συγκεκριμένες αξίες και ιδεολογία. Συνεπώς, ελάχιστη σημασία έχει πλέον ο φυλετικός τύπος όταν τα άτομα ζουν στην ίδια κοινωνία και είναι μεγαλωμένα με τις ίδιες Αρχές.

   Διαγραφή
  168. "Είναι οι ίδιοι που θεωρούν το ρεμπέτικο ...ελληνική μουσική ...και μετά αναρωτιούνται γιατί τους φωναζουμε τούρκοσπόρους...Και μας απαντούν:Ρωμιός είμαι μπρε καρντάσι με φύτρα από το Μπόντρουμ..."

   Μα και το ρεμπέτικο είναι ελληνικό και το Μποντρούμ είναι ελληνικό, πρώην Αλικαρνασσός, πατρίδα του Ηροδότου. Τουρκόσποροι κατά αυτήν την λογική είναι όλοι οι Έλληνες μιας και ξυμεροβραδιάζονται στα μπουζούκια με τσιφτετελάδικα άσματα και χορούς. Δεν υπάρχει μέρος που να μην ακούγεται ανατολίζουσα ελληνική μουσική. Ξέρεις πόσες Τουρκικές λέξεις χρησιμοποιούμε οι Έλληνες στο λεξιλόγιο μας; Μόνο στην καθημερινότητα μας 300. Πλάκα έχει να αποκαλείς όλους τους άλλους ως τουρκόσπορους όταν δεν μπορείς να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις τουρκικές λέξεις στην ελληνική.

   Διαγραφή
  169. Λάθος.Τα ψυχικά γνωρίσματα πάντα θα βγαίνουν στην επιφάνεια και δεν παραμερίζονται ποτέ από τους παράγοντες που αναφέρεις.

   Διαγραφή
  170. Πέτρο,θεωρείς τον αντεντονκουμπο "Έλληνα" ,εφόσον θεωρείς ότι ο φυλετικός τύπος έχει μικρό ρόλο;Είναι μεγαλωμένος με "ελληνικές" αξίες, έτσι δεν είναι;

   Διαγραφή
  171. Όταν έχεις χρέος απέναντι σε πρόσωπα όπως είναι οι γονείς σου ή οι πρόγονοί σου, προφανώς και μπορείς να υπερνικήσεις τις έμφυτες τάσεις σου. Και αποδεικνύεται από παραδείγματα της Ιστορίας. Ας πούμε πάντα και όλοι Μανιάτες θεωρούσαν ντροπή το να υποχωρήσουν στη μάχη και ποτέ δεν το έκαναν ανεξαρτήτως φυλετικού τύπου διότι έτσι είχαν μεγαλώσει.

   Διαγραφή
  172. Επίσης δεν υπάρχει μέρος στην Αθήνα που να μην εκπορνεύονται μαύρες και να μην υπάρχουν έμποροι ναρκωτικών;Είναι φυσιολογικό αυτό ρε τουρκόσπορε;

   Διαγραφή
  173. Φίλε δεν είναι μεγαλωμένος σε ελληνική οικογένεια και οι δικές τους αξίες δεν ήταν ελληνικές. Πέραν αυτού, δεν έχω κάτι προσωπικό με τον φίλο και βασικά μας κατουράει και όλους γιατί τα αθλητικά του προσόντα δεν τα έχει κανένας μας.

   Διαγραφή
  174. Ανωνυμος 1¨14 απο τι καταλαβα ο Πετρος ειναι απο τους γνωστους μπατριωτες γελανε και τα τσιμεντα...

   Διαγραφή
  175. Ωραία,πες ότι τον είχαν μεγαλώσει Έλληνες, θα τον θεωρούσες Έλληνα;Θα του έδινες την αδερφή σου;

   Διαγραφή
  176. Προφανώς όμως μετά από 200 χρόνια, αν ο Αντετοκούμπο παντρευτεί και κάνει απογόνους στην Ελλάδα, κι εδώ μεγαλώσουν τα παιδιά του για τόσες γενιές, ναι κατ' εμέ θα πρέπει να θεωρούνται Έλληνες. Άλλωστε Αφρικάνικο θα είναι πλέον περίπου το 1% από το DNA τους και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι καν μαύροι.

   Διαγραφή
  177. Δεν πάει έτσι.Ντροπή και μονο που εκφέρεις άποψη σε μπλογκ φυλετικής ανθρωπολογίας.Δεν διαφέρεις σε τίποτα από τους εθνοπροδότες.

   Διαγραφή
  178. petros τρολλαρεις? με αυτη την λογικη αμα αρχιζουν να γινονται μαζικοι μικτοι γαμοι θα εξαφανιστουν σε "κλασματα" δευτερολεπτου οι Ελληνες τι λες ρε? χαχαχαχαχαχαχα "Θα του έδινες την αδερφή σου;" χαχχαχαχαχαχααχ

   Διαγραφή
  179. Ότι εσείς θεωρείτε εαυτούς 100% Έλληνες;

   Διαγραφή
  180. με αυτη την λογικη ρε πετρο οι Ελληνες θα εξαφανιστουν σε κλασματα δευτερολεπτου τι λες ρε? χαχαχαχαχχαχαχα καλα σε ειπα μπατριωτη Ανωνυμος 1¨22 ειτε μας αρεσει ειτε οχι ετσι ειναι η πλειοψηφια των Ελληνων Πατριωτων...

   Διαγραφή
 8. Ο Ιησους Χριστος σε ποιον φυλετικο τυπο ανηκει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.