Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Αἰθίοψ - Ο μύθος του Αισώπου


"Μια φορά κάποιος αγόρασε έναν Αιθίοπα (νέγρο) δούλο, νομίζοντας ότι το χρώμα του είχε καταντήσει έτσι επειδή ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του δεν τον φρόντιζε καθόλου. Τον πήρε λοιπόν σπίτι του και βάλθηκε να τον τρίβει με όλων των λογιών τα σαπούνια. Φυσικά, στάθηκε αδύνατον να του αλλάξει το χρώμα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να τον κάνει να κρυολογήσει από την πολλή ταλαιπωρία.

Το δίδαγμα του μύθου: Η φύση του ανθρώπου παραμένει για πάντα όπως γεννήθηκε εξαρχής."


Οι μύθοι του Αισώπου μεταδίδουν με ευφάνταστο τρόπο την λαϊκή σοφία. Οι αλληγορίες, οι συμβολισμοί και η παραστατικότητά τους, μαγνήτισαν την φαντασία των ανθρώπων που τους εκτίμησαν για την εκφραστικότητα αλλά και για...
το ηθικό δίδαγμα που διατυπώνεται στο τέλος ως συμπέρασμα κάθε μύθου.

Ένας γνωστός μύθος του Αισώπου είναι αυτός με τον Αιθίοπα, όπως λέγονταν συνήθως οι νέγροι στην αρχαία Ελλάδα. Ο νέγρος είναι τυπικά ένας σκλάβος και το νέο του αφεντικό νομίζει ότι το μαύρο χρώμα του δέρματος προέρχεται από την αμέλεια του προηγούμενου αφεντικού. Έτσι αρχίζει να τον πλένει με κάθε είδους απορρυπαντικά, όμως όχι μόνο δεν κατάφερε να τον ασπρίσει, αλλά τον αρρώστησε κιόλας. Ο μύθος παραπέμπει στην σύγχρονη παροιμία "τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς".

Πέραν της παραστατικότητας της διήγησης, το σημαντικότερο σημείο είναι η κορύφωση του μύθου, το ηθικό δίδαγμα: Η φύση του ανθρώπου παραμένει για πάντα όπως γεννήθηκε εξαρχής. Κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει. Ότι και να πούμε, τα διδάγματα των μύθων του Αισώπου είναι διαχρονικά.

24 σχόλια:

  1. η εμφάνιση του ανθρώπου πλέον μπορεί να αλλάξει και κατά συνεπεία και ο ψυχισμός του μέσω των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων ..
    Έτσι ένας άνθρωπος που ένιωθε άσχημα λογο κάποιου άσχημου χαρακτηριστικου του πλέον μπορει να αισθάνεται καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αναφερόμαστε σε ψυχικά γνωρίσματα οποιουδήποτε φυλετικού τύπου,δεν αναφερόμαστε στη διάθεση του, αλλά σε αυτό ακριβώς που ονομάζεται "ψυχισμός". Αυτό που γράφεις εσύ δεν έχει καμία σχέση.

      Διαγραφή
    2. η εξωτερικη εμφανιση δημιουργειτον ψυχισμο...τελος

      Διαγραφή
  2. Είναι ασφαλές να πούμε οτι ο φαινότυπος ειναι που δημιουργεί αποκλειστικά και μονο τον ψυχισμο; Κάποιος μπορεί να δείχνει εξ ολοκλήρου αλπικός επειδή πήρε απο τον πατερα του, αλλά αν η μητέρα της μάνας του ηταν μεσογειακή, αυτή η μεσογειακοτητα δεν ειναι εγγεγραμμένη μέσα του ως προς τον γονοτυπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχύει αυτό.Ο φαινότυπος συνδεέται πάντα με τα εκάστοτε ψυχικά γνωρίσματα.Όποιος είναι Αλπικός,έχει τα ψυχικά γνωρίσματα του Αλπικού.Αυτό δεν αλλάζει και γι'αυτό η φυλετική θεώρηση πάντα θα θριαμβεύει.

      Διαγραφή
    2. ο φυχισμός τους ατόμου ειναι αποτελεσμα και ΜΟΝΟ του φαινοτυπου του!

      Διαγραφή
    3. Είναι εγγεγραμμένη με την έννοια ότι σε περίπτωση που ο Αλπικός αποκτήσει απογόνους,υπάρχει περίπτωση κάποιο από τα τέκνα να είναι της Μεσογειακής φυλής.Δηλαδή φέρει τον Μεσογειακό φαινότυπο στο dna,χωρίς όμως να αλλάζει ο Αλπικός ψυχισμός του.

      Διαγραφή
    4. Δεν ξερω αν αυτος ο αλπικος θα εχει χαρακτηριστικα "μεσογειακου ψυχισμου" αλλα αν αυτη η μεσογειακη γιαγιουλα εχει το παρακατω γονιδιο πχ(https://news.brown.edu/articles/2009/01/hotsauce) μπορει να δεις εναν διαφορετικο αλπικο απ'αυτον που περιμενεις,η γονιδια τυπου ασπεργκερ-προσωπικοτητας και ενα σωρο ακομα,καταλαβαινεις ποσο πολυπλοκο ειναι.Υπαρχουν τα dominant και recessive genes γι'αυτο θα δεις ανοιχτοχρωμα παιδια που εχουν παρει ακομα και απο καπποιον προπαππου τους,θα δεις μεσογειακους με αρμενοειδη μυτη,απ'τη στιγμη που ο φαινοτυπος ειναι τοσο ευκολο να υποστει υβριδοποιηση,φαντασου τι γινεται σε ορμονικα-βιοχημικα-νευρολογικα επιπεδα κτλπ μη τρως κουτοχοτρο σκοταδιστων-φαντασιοπληκτων.

      Διαγραφή
    5. Ανωνυμε 10:48
      τι εννοεις ακριβως?δηλαδη θες να πεις πως μπορει σε καποιον ο φαινοτυπος να ετυχε να ειναι "100%" μεσογειακος αλλα να ειχε ξενους προγονους ο οποιος μεσω γονιδιων μπορει να ειναι οκ απ'εξω αλλα "σαπιος" απο μεσα δηλαδη οχι τοσο αποτελεσματικος?με λιγα λογια απο τι καταλαβα θες να πεις πως τεραστιο ρολο παιζουν και τα γονιδια...

      Διαγραφή
    6. Αστον να παραμιλάει..τα γονιδια δεν εχουν σχεσει με τον ψυχισμο του καθε ανθρωπου..
      Ο ψυχισμος αφορα και ΜΟΝΟ τον φαινοτυπο..οσο και αν το παιζει γνωστης πετώντας ακυρα

      Διαγραφή
    7. Ναι 8 37 αυτο θελω να πω δηλαδη πως να το κανουμε,το ανθρωπινο σωμα αποτελειται απο χιλιαδες αν οχι εκατομυρια μηχανισμους;βλεπεις τον τυπο 3 13;αυτος πρεπει να ναι νορδικος ηδη του ξεσκονιζουν καρεκλα στη νασα,δε πρεπει να χανονται τετοια μυαλα!!
      Εγω απλα σου προτεινω κρατα οτι εχεις διαβασει για ψυχικα χαρακτηριστικα περι μεσογειακων αλπικων κτλπ και ψαχνε τα σε καθε τυπο χωρις να'σαι προκατειλημμενος(https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7).
      Δε ξερουμε τι μας γινεται σε επιπεδο φυσικης,βιολογιας,μεταφυσικης , σε σχεση με την εξελιξη που θα υπαρξει ειμαστε πρωτογονοι και ερχεται τωρα ο καθε ανυπαρκτος και σου λεει εγω καταλαβαινω τον ανθρωπο απ'την μυτη του,νταξει αμα ειναι να παρουμε υποψιν και κινεζικα γραπτα περι φυσιογνωμιας τα οποια ειναι και πιο ενδιαφεροντα.

      Διαγραφή
    8. Η σχέση φαινοτύπου-γονοτύπου δεν είναι ταυτόσημη ή πλήρης. Δεν ξέρουμε ποίοι άλλοι ενδογεννείς παράγοντες επηρεάζουν την συμπεριφορά εκτός του φαινοτύπου.

      Έπειτα υπάρχουν και οι εξωγεννείς αλλά η φαινοτυπική τάση γενικά διατηρείται.

      Διαγραφή
  3. Σε τι ηλικία μπορουμε να καταλάβουμε τον φυλετικό τύπο ενός παιδιου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τα 17 και μετά,σχετικά με τον φυλετικό τύπο ενός ατόμου.

      Διαγραφή
    2. Ήδη από την ωρα που γεννιέται φαίνεται η δολιχοκεφαλία ή η βραχυκεφαλία.

      Διαγραφή
    3. Μην το παίζεις ειδήμων γράφεις κουκουνάρες. Δεν φαίνεται και δεν μπορεί να "φανεί" αν κάποιο μωρό ή νήπιο είναι δολιχοκέφαλο καθώς ΟΛΑ τα παιδιά στα πολύ πρώιμα αυτά χρόνια είναι βραχυκέφαλα.
      Βέβαια, ένα παιδί μετά τα 6 αρχίζει και δείχνει "σημάδια" καθώς φαίνεται αναλογικά το ύψος του κρανιακού θόλου το μήκος του κρανίου και το μάκρος του προσώπου. Αλλά σε γενικές γραμμές ο ΚΔ δίνει σωστά στοιχεία κατά την εφηβεία, και φυσικά σωστές μετρήσεις μετά τα 18, οπότε και θεωρητικά μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    4. Χαχα, έλα βγάλε μίσος για κάποιον ανώτερο βγάλε βγάλελ

      Το ίδιο το ιστολόγιο μπετόβλακα έχει κάνει σχετική ανάρτηση:

      http://fyletika.blogspot.com/2014/11/blog-post_26.html

      Βούλωνε τώρα!

      Διαγραφή
    5. Ειλικρινά, διάβασες τι γράφει το άρθρο;
      Μιλάει για ένδειξη δολιχοκεφαλίας εξαιτίας των τάσεων που παρατηρούνται, όχι ότι το αριστερά βρέφος είναι δολιχοκέφαλο το βρέφος. Κι αυτό γιατί τα βρέφη δεν είναι δολιχοκέφαλα. Γενικότερα, δεν είναι τυχαίο που η αύξηση του ΚΔ σε απομονωμένους κρομανοειδείς πληθυσμούς ονομάστηκε "infantilisation".

      Πέραν τούτου, θα σου συνιστούσα να προσέχεις τι γράφεις, διότι όχι μόνο πετάς κουκουνάρες, όχι μόνο είσαι ερειστικός δίχως λόγο, αλλά εκφράζεις ξεκάθαρα όλα τα συμπλέγματα ενός τύπου που απλά σχολιάζει στο διαδίκτυο πίσω από μια "μάσκα". Κι αυτό, για να είμαι ξεκάθαρος, δεν το θεωρώ αποκλειστικά δική σου συμπεριφορά. Αλλά εφόσον θες να δείχνεις (τουλάχιστον) "ανώτερος", καλά θα έκανες να παρέλειπες τα "μίση για ανώτερους", "μπετόβλακα" και "βούλωνε τώρα". Πάνω από όλα δε, να ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ τόσο αυτό που αναφέρεις σαν "πηγή" δίχως να του αποδίδεις δικές σου ερμηνείες, όσο και το σχόλιο του συνομιλητή σου το κατά δύναμη με τον ίδιο τρόπο.

      Διαγραφή
    6. Μονάχα αιλυναράς θα μπορούσε να παραποιήσει τα λεγόμενα του άρθρου με σκοπό να δείξει ότι ντε και καλά έχει δίκαιο.

      Φυσικά τάση αγόρι μου διότι το κρανίο των δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.

      Η ερώτηση είναι σε τί ηλικία δυνάμεθα να καταλάβουμε τον φυλετικο τύπο του παιδιού. Βάσει του παραπάνω άρθρου ήδη από την γέννα μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Το δολιχοκέφαλο βρέφος αριστερά έχει τεράστια κρανιακή διαφορά από το βραχυκέφαλο στα δεξιά. Συνεπώς μπορούμε λαμβάνοντας υπόψιν και άλλα γνωρίσματα μορφολογικά του προσώπου αλλά και το φαινοτυπικό υπόβαθρο των γονέων, να διεξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τον φυλετικό του τύπο.

      Διαγραφή
    7. Ναι και απάντηση οποιουδήποτε σέβεται την ανθρωπολογία κι όχι κάποιου ξερόλα με ναρκισιστικά κόμπλεξ, είναι πως όταν το παιδί περάσει τα νηπιακά χρόνια της ζωής του (δηλαδή μετά τα 6). Τα βρέφη και τα νήπια, εμφανίζουν ενδείξεις ως προς την ταξινόμησή τους σε κάποιο φαινότυπο καθώς γεννήθηκαν με αυτόν και δεν τον ανέπτυξαν στη συνέχεια. Παρόλα αυτά, ακριβώς επειδή οι μετρήσεις ανά ηλικία διαφέρουν, δεν δύναται να υπάρξει διαπίστωση. Αφενός διότι δολιχοκέφαλοι ή βραχυκέφαλοι φαινότυποι είναι περισσότεροι του ενός, αφετέρου διότι ορισμένες κρανιακές μορφές όπως λχ η πλατυϊνία δεν εμφανίζονται από τη βρεφική ηλικία.
      Από εκεί και πέρα, μπορείς να πάρεις την αποψάρα σου και να την περιφέρεις σαν ταγάρι όπου και σε όποιον νομίζεις. Η πραγματικότητα όμως, δεν θα αλλάξει.

      Διαγραφή
    8. Μ'αρέσουν πολύ τα ταγάρια!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.