Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Ένα απόφθεγμα του La Rochefoucauld"Η φύση δίνει τα προσόντα και η τύχη τα θέτει επί τω έργω."

François de La Rochefoucauld,
Maximes, 153


Ο François de La Rochefoucauld ήταν Γάλλος συγγραφέας του 17ου αιώνα. Μέλος της αριστοκρατίας και της βασιλικής αυλής, συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές διαμάχες της Γαλλικής μοναρχίας. Σημαντικότερο έργο του είναι τα Αποφθέγματα, που διακρίνονται για τον σαρκασμό, τη λακωνικότητα, την κυνικότητα και την ιδιαίτερη εκφραστικότητα. Να σημειώσουμε ότι τα αποφθέγματά του άσκησαν επίδραση σε πολλούς, μεταξύ των οποίων ο Νίτσε.

Στο απόφθεγμα ο La Rochefoucauld υποστηρίζει ότι τα προσόντα στον άνθρωπο...
τα δίνει όχι το περιβάλλον ή η εκπαίδευση, αλλά η φύση. Με τους σύγχρονους όρους, αυτό που καθορίζει την αξία στον άνθρωπο είναι η κληρονομικότητα. Η τύχη ή γενικότερα οι εξωτερικές επιδράσεις επιδρούν στο κατά πόσον θα αξιοποιηθεί η όχι η εγγενής αξία ενός ανθρώπου.

3 σχόλια:

 1. Σε ποιόν φυλετικό τύπο ανήκει ο La Rochefoucauld;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φαίνεται Αλπικός, βαρυά βλέφαρα, σκουροπό χρώμα, έντονα και μικρά χείλη, δίχως γωνίες, χαλαροί ιστοί στο πρόσωπο και μάγουλα. Για τα μαλλιά δεν δύναται να τεκμηριωθεί η εκάστοτε άποψη διότι δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για περούκα της εποχής ή είναι τα κανονικά του. Πάντως τα κάπως κατσαρά μαλλιά εμφανίζονται σε Αλπικούς.

   Διαγραφή
  2. Οι Αλπικοί έχουν έφεση στις πνευματικές ασχολίες καθώς διαθέτουν πνευματικές ικανότητες.

   Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.