Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Η ψυχή της φυλής κατά τον Gustave Le Bon


"Οι συνειδητές μας πράξεις απορρέουν από ένα ασυνείδητο υπόστρωμα, που διαμορφώνεται κυρίως από κληρονομικές επιδράσεις. Αυτό το υπόστρωμα περικλείει τα αναρίθμητα προγονικά κατάλοιπα, που συνιστούν την ψυχή της φυλής."



Ο μεγάλος Γάλλος ψυχολόγος στο κορυφαίο του σύγγραμμα διατρανώνει την σημασία του φυλετικού παράγοντα για την διαμόρφωση της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Οι κληρονομικές επιδράσεις είναι αυτές που καθορίζουν τον ψυχισμό μας, που εκφράζεται...
σε κοινωνική συμπεριφορά. Όποιος εξετάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, είτε ατομικά, είτε εντός της μάζας, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εμβαθύνει στην μελέτη φυλετικών ζητημάτων.

Ο Le Bon αναγνωρίζει ότι κάθε φυλή έχει τις δικές της ψυχικές προδιαθέσεις, που είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης προγονικών καταλοίπων για αναρίθμητες γενιές. Η ψυχή της φυλής είναι ο βαθύτερος ασυνείδητος παράγοντας που επηρεάζει τις συνειδητές μας πράξεις.

20 σχόλια:

  1. Γεια στους φιλους του ιστολογιου!Θα ηθελα την βοηθεια σας παρακαλω.
    Λοιπον ψαχνω βιβλια που να μιλανε για την Αρχαια Ελλαδα π.χ για τον κυκλαδικο για τον μυκηναικο,μινωικο πολιτισμο, για την αρχιτεκτονικη στην Αρχαια Ελλαδα(Ιωνικη,Δωρικη,Ναους,Θεατρα,Αγαλματα) με λιγα λογια οπως καταλαβενετε θα θελα να μου προτεινετε βιβλια που να λενε τα παντα για την Αρχαια Ελλαδα απο το πως ξενικησε μεχρι την ανοδο της Ρωμαικης αυτοκρατοριας στην Ελλαδικο χωρο.Για πολεμους που εδωσαν οι Αρχαιοι Ελληνες,Ελληνιστικη εποχη,εκστρατειες,θρησκεια,μυστηρια,τελετες,αρχιτεκτονικη,για ολους τους αρχαιους Ελληνες(Μεγα Αλεχανδρο, Αριστοτελη,Αρχιμηδη,Δημοκριτο...) ,τεχνες,κατασκευες,τροπος ζωης,ναους,εθιμα,ελληνικες αποικιες οπως καταλαβενετε θελω τα παντα για την αρχαια Ελλαδα αλλα και για τους αρχαιους Ελληνες απο το πως ξεκινησαν μεχρι πως τελειωσαν(σε ολους τους τομεις) ξερω ισως φαινονται πολλα αλλα αμα μπορουσατε να με βοηθεσετε και να μου προτεινετε ποικιλια βιβλιων με εικονες ή οτι μπορειτε θα ηταν ωραια.Βεβαια εχω ηδη διαβασει αρκετα για την Αρχαια Ελλαδα αλλα πιο πολυ απο το ιντερνετ...
    Ευχαριστω πολυ!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασε του Χέρμαν Μπένγκτσον την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος από τις εκδόσεις Μέλισσα. Είναι η πιο έγκυρη επιστημονικά εισαγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεπιμπτόντως, ο Μπένγκτσον ήταν και μέλος του NSDAP και των Ταγμάτων Εφόδου. Αν αυτό σου λέει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπό κανονικές συνθήκες,για να έχουνε μία ολοκληρωμένη άποψη περί των αρχαίων Ελλήνων,είναι απαραίτητο όλοι μας,να διαβάσουμε την Αρχαία ελληνική Γραμματεία,που την έχει εκδώσει ο ΚΑΚΤΟΣ.Αν και βέβαια το κάθε ένα βιβλίο είναι φθηνό(από 6 μέχρι 11 Ευρώ),όλα μαζί θα στοιχίσουν μία περιουσία!.Είναι όμως απαραίτητο,πιστεύω,να διαβάσουμε έστω Διόδωρο Σικελιώτη,όπου περιγράφει τα πάντα,από τα μυθολογικά χρόνια μέχρι και την εποχή του.
    Έπειτα,σίγουρα πρέπει να διαβαστούν τα 2 βιβλία(τεύχος Α και Β),που έχει γράψει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης με τίτλο ''Οι Έλληνες'',όπου δίνουν πολλές πληροφορίες,χωρίς να σε κουράζει με χιλιάδες σελίδες.
    Αυτά για αρχή.
    Καλό διάβασμα και μπράβο σου που ενδιαφέρεσαι για την ένδοξη ιστορία των αρχαίων Ελλήνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το έργο του Μπένγκτσον, για όποιον ενδιαφέρεται, έχει ακόμη και βιβλιογραφικές αναφορές σε ζητήματα φυλετικής ανθρωπολογίας των αρχαίων Ελλήνων και μάλιστα οι κρίσεις τους είναι πολύ μετρημένες (καμία σχέση με τον Γκύντερ). Ακόμη και οι "πολιτικά ορθοί" ιστορικοί τον αναγνωρίζουν ώς έναν από τους 5 σημαντικότερους ιστορικούς της Αρχαιότητας στον 20ο αιώνα και οποίος ακόμη και τώρα δεν θεωρείται παρωχημένος και διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Φυσικά πρόκειται για μεγάλο θαυμαστή της αρχαίας Σπάρτης ενώ εξηγεί θαυμάσια την κατάπτωση του ελληνικού κόσμου κατά την ύστερη Αρχαιότητα.
    Δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, απλώς για εισαγωγή αλλά για το πλέον συνθετικό έργο πάνω στην Αρχαία Ιστορία. Ακόμη πιο αναλυτικά, και παράλληλα με τον Μπένγκτσον, μπορείς να προμηθευτείς του πρώτους τόμους της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους από την Εκδοτική Αθηνών, καθώς και τις πιο εξειδικευμένες εκδόσεις για την Ελληνική Μυθολογίας, την Ελληνική Πλαστική κ.ο.κ. (πάλι από Εκδοτική Αθηνών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σου πω θα μπορουσες να ριξεις μια ματια σε αυτο το βιβλιο που βρηκα "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΠΙΤΟΜΟ)
      ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
      BURY B. JOHN, MEIGGS RUSSELL"http://www.politeianet.gr/books/9789603542803-bury-b-john-kardamitsa-istoria-tis-archaias-elladas-epitomo-203285
      θα ηταν καλα να αγορασω βιβλια απο politeia?τελος παντων ευχαριστω ολους που μου απαντησαν/θα απαντησουν!

      Διαγραφή
    2. Την άποψη περί κατάπτωσης του ελληνικού κόσμου κατά την ύστερη Αρχαιότητα την υποστήριζα κι εγώ μέχρι πριν από κάποιο καιρό.
      Ωστόσο,η ύστερη Αρχαιότητα είναι ακριβώς η εποχή κατά την οποία οι Έλληνες παίρνουν στα χέρια τους την ρωμαϊκή αυτοκρατορία μετά από προσπάθειες αιώνων.Επίσης,ως κυρίαρχοι πια,κατορθώνουν κάτι απίστευτο:την μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.Είναι μια εποχή κατά την οποία τα ελληνικά είναι παγκόσμια γλώσσα(μιλιούνται και γράφονται από την Ινδία μέχρι τη Βρεταννία) και οι Έλληνες είναι πληθυσμιακά πάρα πολλοί,πλειοψηφία στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Πώς μπορούμε να μιλάμε για κατάπτωση του Ελληνισμού;

      Διαγραφή
    3. Τα ελληνικά ήταν παγκόσμια γλώσσα,όχι λόγω κάποιας ιδιαίτερης προσπάθειας των Ελλήνων,αλλά απλούστατα επειδή ήταν η γλώσσα των επιστημών,η πιο διαδεδομένη,η πιο εύηχη!Οι περισσότεροι Ρωμαίοι,αν και ένιωθαν ένα είδος κόμπλεξ απέναντι στους Έλληνες,εντούτοις μάθαιναν ελληνικά,ώστε να καταστούν μορφωμένοι.Ο Κωνσταντίνος,μετέφερε την πρωτεύουσα σε ελληνικό έδαφος,επειδή ήταν σημαντικό γεωγραφικό στρατηγικό σημείο,και όχι επειδή εκεί,πράγματι,κατοικούσαν πολλοί Έλληνες.
      Στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,οι Έλληνες δε διοικούν ως κυρίαρχοι,αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.Προφανώς και λόγω μεγάλου πληθυσμού τους στα μέρη που κατέχει η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,αλλά και λόγω ικανοτήτων,κατέχουν νευραλγικές θέσεις στη διοίκηση.Αν οι Έλληνες ήταν κυρίαρχοι,πολύ απλά θα ονόμαζαν την Αυτοκρατορία ''Ελληνική ή Γραικική''.Μα υπήρχε και κρίση συνείδησης ως προς το τι είναι οι ίδιοι,ο Χριστιανισμός μπέρδεψε τα πράγματα.
      Πληθυσμιακά δεν υπάρχει κατάπτωση, αλλά κυρίως συνειδησιακά και ηθικά.Το Βυζάντιο ως ένα χριστιανικό,αυστηρά θεοκρατικό κράτος,δεν επιτρέπει τόσο την ελευθερία της σκέψης(όχι βέβαια στο βαθμό των δυτικών καθολικών βασιλείων,αφού υπήρχαν και Πανεπιστήμια στην Κωνσταντινούπολη),αλλά η ζημιά είχε γίνει.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε 3:47 έχεις απόλυτο δίκαιο.

      Ο θρίαμβος του Ελληνικού πνεύματος αλλά και του Ελληνισμού ως οντότητα και αναβίωση μεσω της Ορθοδοξίας, υπήρξε και επισης η μετατόπιση του κέντρου βάρους της Ρωμαϊκής τότε Αυτοκρατορίας από τον Λατινικό Δυτικό κόσμο των λατινόφωνων βαρβάρων(Κελτο-Ρωμαίοι, Ιβηρο-Ρωμαίοι, Βρετο-Ρωμαίοι κλπ) με κέντρο την Ρώμη προς τον άκρως συμπαγή πολιτισμικά και γλωσσικά Ελληνικό Ανατολικό με έδρα την Πόλη.

      Διαγραφή
  6. Δεν είναι άσχημο βιβλίο αλλά δεν είναι ενοποιημένο. Επιπλέον δεν αναφέρεται στην ελληνιστική και ρωμαική περίοδο. Του Μπένγκτσον είναι καλύτερο τόσο σαν περιεχόμενο όσο και σαν έκδοση και οικονομικά είναι το ίδιο πάνω κάτω. Αν σε ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και το ζήτημα της ελληνικής προϊστορίας, σου προτείνω και το έργο του Robert Drews, Η Έλευση των Ελλήνων, εκδόσεις Οδυσσέας. Νομίζω πως όλα αυτά διατίθενται από την Πολιτεία σε έκπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θέλεις να επεκταθείς και στη Ρωμαική Ιστορία,παραμένει κλασσικό το ομώνυμο έργο του M. Rostovtzeff από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Hermann Bengtson έχει γράψει και μια μονογραφία επί Γ' Ράιχ για τη διαβρωτική λειτουργία του Ιουδαισμού στην Αρχαιότητα (που όμως δεν είναι μεταφρασμένη). Λάβατε επίσης υπόψη, πως σε αντίθεση με τους σαπιοδιανοούμενους της πολυθρόνας, υπηρέτησε στο Ανατολικό Μέτωπο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεγάλος ιστορικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι αδελφοί Harald και Halfdan (Peter Franzen &
    Jasper Pääkkönen)από την σειρά Vikibgs σε ποιους φυλετικούς τύπους ανήκουν;

    Διναρικοί-Κρομανοειδείς και οι δύο;

    Ο Harald
    https://www.google.gr/search?q=peter+franzen&biw=1366&bih=649&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjwoYGR4djRAhXjNpoKHXQRAkIQ_AUIBigB#imgrc=UkRRZKFG4wFAZM%3A

    O Halfdan
    https://www.google.gr/search?q=Jasper+P%C3%A4%C3%A4kk%C3%B6nen&biw=1366&bih=649&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiq8qDk4djRAhUGDJoKHRrzBpAQ_AUIBigB#imgrc=_TIyCrZ_-xeDUM%3A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά κύριο λόγο είναι νορδο-κρομανοειδείς, αν και έχουν κάποια βαλτική επίδραση που φαίνεται σποραδικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά τους. Μην ξεχνάμε πως είναι Φίννοι και οι δυο τους (που στην πλειοψηφία τους είναι βαλτικοί).

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Ανατολικομεσογειακή με Αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
    2. Είναι κλασσική περίπτωση ατόμου που ανήκει στο δολιχοκέφαλο οριενταλικό φάσμα. Δηλαδή, έχει ισχυρότατη αραβική/σαχαρική επίδραση αθώς κι αλπική όπως αναφέρθηκε. Ο χαρακτηρισμός "ανατολικο-μεσογειακός" είναι περίπλοκος, αφού έχει "τοπικό" προσδιορισμό (για να διαφέρει κυρίως από τους δυτικούς/Ίβηρες) και συνήθως απευθύνεται σε μικρόσωμους (βόρειους) μεσογειακούς. Επομένως κακώς εμπλέκεται με οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί στην ανατολική μεσόγειο.

      Διαγραφή
  11. https://ethnikismos.net/2017/01/24/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%B9-16/

    Αναφέρει τους Ατλαντομεσογειακούς ως ξεχωριστούς από τους Μεσογειακούς,ή τους περιλαμβάνει στο μεσογειακό φάσμα;
    Επίσης,δεν είναι τόσο ασήμαντο το ποσοστό των διναρικών στην Ελλάδα,όπως υποθέτει ο συγκεκριμένος ερευνητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόλα αυτά αξιεπαινη εστί η προσπάθεια ευρείας αναγνωρίσεως της φυλολογίας ως της καλλιτέρας επιστήμης του βιολογικού παρελθόντος ενός Λαού και Έθνους.

      Διαγραφή
  12. Μπορει καποιος να μου πει τα ψυχικα χαρακτηριστικα των pontid και αν οσοι υπαρχουν στην ελλαδα ειναι απογονοι σλαβων οι εληνων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.