Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Η ανθρωπολογία της Ουαλίας

Η Ουαλία διαθέτει ξεχωριστή εθνική και γλωσσική ταυτότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους Βρετανούς. Από ιστορικά δεδομένα είναι γνωστό ότι η Ουαλία παρά τις εισβολές των Αγγλοσαξόνων και των Νορμανδών διατήρησε εν πολλοίς τον γηγενή της πληθυσμό. Ισχύει αυτό από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας; Την λεπτομερέστερη μελέτη για την ανθρωπολογία της Ουαλίας πραγματοποίησε ο ζωολόγος και γεωγράφος H.J. Fleure με τη βοήθεια του T.C. James. Την βρίσκουμε στο περιοδικό Journal of the Royal Anthropological Institute σε άρθρο με τίτλο "Geographical Distribution of Anthropological Types in Wales". Η μελέτη είναι μακροσκελής και εξονυχιστική, διατρέχοντας κάθε επαρχία της Ουαλίας.

Το δείγμα αποτελούνταν από 1852 άνδρες και 344 γυναίκες. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης...
βρέθηκε περίπου 78,0 στους άνδρες και η κατανομή του δίνεται στον επόμενο πίνακα, σε ποσοστά.



Φαίνεται καθαρά ότι η δολιχοκεφαλία κυριαρχεί. Το 75,9% είναι δολιχοκέφαλοι, το 15,7% μεσοκέφαλοι και βραχυκέφαλοι σε μονοψήφιο ποσοστό 8,4%.

Ο χρωματισμός μαλλιών και ματιών δίνεται στον παρακάτω πίνακα:


Βλέπουμε ότι 24% είναι ξανθοί, έχοντας κατά κανόνα ανοιχτά μάτια, 7,1% με κόκκινα μαλλιά, ενώ η πλειονότητα έχει σκούρα μαλλιά σε ποσοστό 68,9%. Τα ποσοστά σε γυναίκες και άνδρες είναι παραπλήσια. Πιο αναλυτικοί πίνακες δείχνουν ότι υπάρχει τάση οι έχοντες πλατύτερο κεφάλι να έχουν και πιο σκούρο χρωματισμό, ενώ οι ξανθοί να είναι τυπικά δολιχοκέφαλοι.

Ο Fleure προσπαθεί να εντοπίσει τους μορφολογικούς τύπους της περιοχής, αλλά βυθίζεται σε υπερβολικές λεπτομέρειες. Από τα στοιχεία του Fleure προκύπτει ότι στην Ουαλία κατοικούν δολιχοκέφαλοι τύποι, αρκετοί καστανοί και ένας ξανθός, καθώς και ένας βραχυκέφαλος τύπος. Σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού εντοπίζονται εμφανή υπερόφρυα τόξα και έντονα γωνιώδη γνωρίσματα. Στην Ουαλία φαίνεται ότι κατοικούν Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς, Μεσογειακοί, Νορδικοί και λίγοι Αλπικοί. Οι τρεις καστανοί δολιχοκέφαλοι τύποι βρίσκονταν στην περιοχή πριν την είσοδο των Γερμανικών και Σκανδιναβικών φύλων που εισήγαγαν τον Νορδικό τύπο. Η ύπαρξη Μεσογειακών είναι κάτι που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πλήρως. Είτε προϊστορικά έφτασαν στην περιοχή Έλληνες άποικοι, είτε ήρθαν Ρωμαίοι αργότερα, είτε είναι πραγματικά γηγενείς. Ίσως πάλι να πρέπει να ενταχθούν και αυτοί στους Ατλαντοεδείς λόγω ομοιότητας. Πάντως η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι λογικά Κρομανοειδείς, όπως σε όλη τη Βρετανία και έπονται οι υπόλοιποι τύποι. Οι Αλπικοί έχουν έρθει από την κεντρική Ευρώπη. Οι καστανοί τύποι κατοικούν σε υψηλότερα ποσοστά στις περιοχές κοντά στη θάλασσα, ενώ ο ξανθός τύπος κυρίως στο κέντρο.

Συμπερασματικά, η Ουαλία κατοικείται από Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς, Νορδικούς, κάποιους Μεσογειακούς και λίγους Αλπικούς.

Φωτογραφίες

- Κρομανοειδής



- Μεσογειακός ή Ατλαντοειδής



- Νορδικός




- Αλπικός


8 σχόλια:

  1. Διαχειριστή καλό θα ήταν να γίνει αναφορά στον Ιούλιο Έβολα και στην ορειβατική φιλοσοφία που είχε διαμορφώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά θα ήταν καλό και ωφέλιμο να γράψει ο Διαχειριστής ένα εκτενές άρθρο για τον Ιούλιο Έβολα,να μας πει για την πορεία του,να αναλύσει τις απόψεις του,και να τον ταξινομήσει φυλετικά.Είναι κρίμα ο μεγαλύτερος φιλόσοφος των τελευταίων αιώνων να μην έχει δικό του άρθρο στο ΦΥΛΕΤΙΚΑ!
      Ελπίζω ο Διαχειριστής κάποια στιγμή να το κάνει πράξη.

      Διαγραφή
  2. Πράγματι,πολύ ιδιαίτερο το ότι βρίσκονται Μεσογειακοί στην Ουαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ολη την Μεγαλη Βρετανια υπαρχουν μεσογειακοι φαινοτυποι και μαλιστα σε 2ψηφια ποσοστα....Οπως κανει νυξη και ο διαχειριστης υπαρχει μεγαλη "επικαλυψη" με τους λεγομενους Ατλαντοειδεις που ουσιαστικα ειναι διαφοροποιηση απο τον αρχικο Μεσογειακο τυπο (εξ ου και οι αρκετες ομοιοτητες που τους διακρινουν)....Παντως περαν της πιθανης εποικισεις απο κατοικους του Ελλαδικου χωρου προιστορικα επισης πιθανη ειναι και η εποικιση απο Ιβηρικους πληθυσμους στο ιδιο χρονικο διαστημα...Για το τελευταιο υπαρχουν και συγκεκριμενες μελετες τα τελευταια χρονια
    που το χουν καταδειξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι,εγώ πίστευα πως στην Ιρλανδία υπάρχει αξιόλογο ποσοστό Μεσογειακών.Αν ψάξουμε στο ίντερνετ ''mediterranean race'',μας έχει για φωτογραφία,έναν Ιρλανδό Μεσογειακό.

      Διαγραφή
    2. Γνωρίζουμε με σιγουριά πως στις Βρετανικές νήσους έχουν μεταναστεύσει πληθυσμοί από την Ιβηρική, είτε μιλάμε για εκείνους που ζούσαν από την εποχή των παγετώνων στα Πυρηναία, είτε για τους νεολιθικούς αγρότες των οποίων ο πρώτος χώρος εισόδου στην ευρώπη ήταν η Ελλάδα. Ο συνδυασμός αυτών των δυο, συμμετείχε στη διαμόρφωση του κυρίαρχου ατλαντικού φάσματος στη μεγάλη Βρετανία, το οποίο όμως οφείλει την ύπαρξή του και στις μεταγενέστερες μεταναστεύσεις (Ρωμαίοι, νορδικοί Γερμανοί και Κέλτες, ατλαντικοί κεντρικής και δυτικής Ευρώπης).
      Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός πως οι πληθυσμοί που ξεκίνησαν από την Ιβηρική εισήλθαν στα νότια κι ανατολικά παράλια των νήσων μέσω ενός διαδρόμου που τα ένωνε με την κυρίως Ευρώπη (Doggerland). Η γη αυτή χάθηκε το 6500 πΧ, επομένως μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ναι μεν οι μετανάστες κυνηγοί τροφοσυλλέκτες προέρχονταν από την Ιβηρική, αλλά σίγουρα ένα σημαντικό ποσοστό τους είχε ήδη περάσει στον βορρά (βόρεια Γερμανία, Ολλανδία, νότια Σκανδιναβία). Που σημαίνει πως αρκετοί πρέπει να είχαν υποστεί ήδη τη διαδικασία του αποχρωματισμού. Σε κάθε όμως περίπτωση, πρέπει να σημειώσουμε πως μιλάμε για κρομανοειδείς, κι όχι λεπτοπρόσωπους. Οι λεπτοπρόσωποι ήταν σίγουρα οι νεολιθικοί αγρότες, οι οποίοι ως επί τω πλείστον ήταν μεσογειακοί.

      Διαγραφή
  4. Μπορεί κάποιος να αναφέρει μερικές ιστορικές προσωπικοτητες που να ανήκουν στον Διναρικό τύπο;
    Κάτων ο πρεσβύτερος,Βλαντ Τσέπες,Ιβάν ο Τρομερός,Νίκολας Τέσλα και...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ο Ευριπίδης ήταν κυρίως Διναρικός.Επίσης Διναρικοί ήταν πολλοί οπλαρχηγοί του 1821,όπως ο Κολοκοτρώνης,ο Νικηταράς,κ.α.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.