Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ανθρωπολογική μελέτη στο Μαρόκο

Τα γνωρίσματα των κατοίκων του Μαρόκου εξέτασε ο Ν. Kossovitch σε μελέτη του με τίτλο "Contribution à l'étude des indigènes du Maroc" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Revue Anthropologique. Η μελέτη έγινε σε γυναίκες, διαφόρων φυλών της χώρας, είτε βερβερικές, είτε αραβικές.

Μετά από μια σύντομη αναφορά στη γλώσσα, την θρησκεία και την ιστορία των κατοίκων της περιοχής, ο συγγραφέας προχωρά στην φυσική ανθρωπολογία. Το δείγμα αποτελούνταν από 632 γυναίκες, στις οποίες ελήφθησαν μετρήσεις ή παρατηρήσεις. Το μέσο ανάστημα...
βρέθηκε μέτριο προς υψηλό. Ο κεφαλικός δείκτης είναι σχεδόν πάντα έντονα δολιχοκέφαλος και πρακτικά απουσιάζουν οι βραχυκέφαλοι. Η μέση τιμή είναι 72,4. Η κατανομή του  κεφαλικού δείκτη δίνεται στο παρακάτω γράφημα:


Ως προς τον προσωπικό δείκτη, επικρατεί εμφανώς η λεπτοπροσωπία. Τα χείλη είναι συνήθως σαρκώδη. Το υψηλό ανάστημα φαίνεται να συνδυάζεται με υψηλότερη διζυγωματική διάμετρο. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε εντός της λεπτορρινίας, με τις μεσόρρινες να αποτελούν το 13,5% και τις πλατύρρινες το 0,8%.

Το χρώμα των μαλλιών είναι σχεδόν πάντοτε καστανό ή μαύρο, σπανίως το μαλλί να έχει ξανθίζουσα ή κοκκινωπή απόχρωση. Το χρώμα των ματιών είναι καστανό στο 83,9% των περιπτώσεων και ενδιάμεσο ή ανοιχτό στο 16,1%. Συνεπώς επικρατεί ο σκούρος χρωματισμός. Το χρώμα του δέρματος είναι σχετικά καφετί.

Η μορφή των μαλλιών είναι ίσια ή κυματιστή, περίπου ισομοιρασμένη, σπανιότερα κατσαρή όπου υποδηλώνεται νέγρικη επίδραση. Η περιοχή των ματιών μοιάζει ορισμένες φορές με το μογγολικό βλέμμα.

Διαπιστώνουμε ότι οι Μαροκινοί είναι κυρίως δολιχοκέφαλοι, λεπτοπρόσωποι, λεπτόρρινοι, με σκούρα μαλλιά, μάτια και δέρμα. Τα γνωρίσματα ταιριάζουν με τον Σαχάριο τύπο που κατοικεί στην βόρεια Αφρική. Γωνιώδη γνωρίσματα, τάση για υψηλό ανάστημα και η μορφή του βλέμματος, υποδεικνύουν και Κρομανοειδή γνωρίσματα στον πληθυσμό. Συνεπώς, οι Μαροκινοί είναι Σαχάριοι, (Σαχαρο-)Κρομανοειδείς ή Βερβερικοί, με μειοψηφίες Νέγρων, Αραβικών, αλλά και Ευρωπαϊκών τύπων.

Ακολουθούν Μαροκινές, η πρώτη με νέγρικη τάση, η δεύτερη με σχετικά ευρύ πρόσωπο και η τρίτη με το πιο τυπικό λεπτό πρόσωπο.



14 σχόλια:

  1. αρκετα ενδιαφερον αρθρο για την ανθρωπολογια των μαροκινων θα μπορουσαν να υπαρχουν και ατλαντομεσογειακοι στο μαροκο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς, το γράφει νομίζω και το ίδιο το άρθρο:

      "Συνεπώς, οι Μαροκινοί είναι Σαχάριοι, (Σαχαρο-)Κρομανοειδείς ή Βερβερικοί, με μειοψηφίες Νέγρων, Αραβικών, αλλά και Ευρωπαϊκών τύπων".

      Διαγραφή
  2. Ο αλμπινισμός σε ποίες φύλες συναντάται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ισχύει ότι οι Μεσογειακοί και Νορδικοί μοιάζουν αρκετά,και η διαφορά τους έγκειται στον ανοιχτό χρωματισμό μαλλιών και ματιών,βάσει της διαδικασίας του αποχρωματισμού,στις αρχαίες ελληνικές προτομές και τα αρχαία ελληνικά γλυπτά(είτε απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα,είτε μυθολογικά),και εφόσον έχει χαθεί το χρώμα,ποια είναι αυτά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά όπου μας επιτρέπουν να ξεχωρίσουμε έναν Μεσογειακό από έναν Νορδικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε οι μεσογειακοί έχουν αρκετές φορές σγουρα μαλλιά.Δεν έχουν γωνίες.Έχουν έντονη τρυχοφυία προσώπου(μερικές φορές ενωμένα φρύδια).Είναι Εξωμορφικοί προς μεσομορφικοί.
      Οι νορδικοί έχουν ίσια σπάνια κυματιστά μαλλια.Έχουν γωνίες.Έχουν ασθενή τρυχοφυία.Είναι εξωμορφικοί.

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να αναφέρω οι μεσογειακοί έχουν συνήθως αμυγδαλωτά μάτια ενώ οι νορδικοί έχουν ένα πιο άγριο βλέμα.

      Διαγραφή
    3. Οι διαφορές μεταξύ μεσογειακών και νορδικών όντως είναι κυρίως ζήτημα χρώματος. Από εκεί και πέρα, έχουν αρκετές διαφορές, αλλά πάντοτε δευτερεύουσες.
      Για παράδειγμα, ο πιο "κλειστός" σχηματισμός των ματιών και το παχύτερο πάνω χείλος, έχει παρατηρηθεί σε ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ περιτπώσεις κι όχι σε όλες. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν διαπιστωθεί κυρίως παρατηρώντας αγάλματα, και οι ανθρωπολόγοι κατά κύριο λόγο τις θεωρούν επίκτητες με βασικότερη αιτία τους το περιβάλλον.
      Από εκεί και πέρα, οι σημερινοί νορδικοί δεν έχουν μόνο επηρεαστεί από εκείνο τον δολιχοκέφαλο πληθυσμό που αποχρωματίστηκε, αλλά και από εκδιναρισμένους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Επομένως, έχουν μεγαλύτερη κρομανοειδή επιρροή και υψηλότερο κρανιακό θόλο (ήπια υψικεφαλία), εν συγκρίσει με τους σημερινούς μεσογειακούς.

      Διαγραφή
    4. Επίσης, μια παρατήρηση. Ο μεσογειακός φαινότυπος αφορά τα κατεξοχήν πιο εξωμορφικά και πιο λεπτοπρόσωπα άτομα (πλην των διναρικών). Αντιθέτως, οι γωνίες πολλών νορδικών αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη της πιο άμεσης κρομανοειδούς καταγωγής τους. Με λίγα λόγια δηλαδή, οι μεσογειακοί είναι εξωμορφικοί, ενώ οι νορδικοί μπορεί να τείνουν ορισμένες φορές προς μεσομορφικοί (αν κι αυτό δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό τους).

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

      Διαγραφή
    6. Όπως και να το κάνουμε νορδικοί=βόρειοι μεσογειακοί καθως το χρώμα των μαλλιών και των ματιών καθωρίζεται και από το κλίμα.

      Διαγραφή
    7. Εντάξει με την εμφάνιση,αλλά έχουν οι Μεσογειακοί και οι Νορδικοί,κοινά ψυχικά γνωρίσματα;Διότι σίγουρα θα έχουν διαφορές σε αυτόν τον τομέα.

      Διαγραφή
    8. Νομίζω πως είναι προφανές πως έχουν κοινά πηγαία πνευματικά γνωρίσματα. Για παράδειγμα, τα έθνη με τη μεγαλύτερη ναυτική παράδοση είναι εκείνα που έχουν ένα διακριτό δολιχοκέφαλο πληθυσμό (όχι απαραιτήτως πλειοψηφία). Δηλαδή, η Ελλάς, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και οι Βρετανοί, με τους Σκανδιναβούς να υπολείπονται ελαφρώς αλλά να συμπληρώνουν τη λίστα.
      Γεγονός που σημαίνει πάρα πολλά σχετικά με την έμφυτη ψυχική τους διάθεση που μπορεί να επιρρεαστεί τόσο από την αμφίδρομη δραστηριότητα (από και προς) του πολιτισμού.
      Βέβαια, στην ίδια κατηγορία, θα μπορούσε κανείς να βάλει κι άλλες χώρες κι έθνη με πρόσβαση στη θάλασσα. Όμως, οι Βαλτικές χώρες παρότι παραθαλάσσιες βρίσκονται στη χειρότερη θέση καθώς δεν έχουν καμία ναυτική παράδοση, ούτε έχουν κάποιον εξερευνητή να επιδείξουν, αλλά ούτε και είχαν ποτέ ισχυρή ναυσιπλοΐα. Σε λίγο καλύτερη θέση είναι η Γαλλία, που έχει μεγάλη ακτογραμμή τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον Ατλαντικό, αποτελώντας μια χώρα που ενώνει τις δυο θάλασσες. Οπότε και διακρίθηκε για τους εμπορικούς της σταθμούς και λιμάνια, αλλά όχι για το ναυτικό της. Κι αυτό, παρότι υπάρχουν περιοχές με σοβαρή ναυτική παράδοση που αποτέλεσαν μια δεξαμενή ναυτικών οι οποίοι τελικά προτιμούσαν άλλες ναυτικές χώρες, ή περιορίζονταν στο μικρό Γαλλικό ναυτικό. Και τέλος, η Ιταλία, η οποία είχε τρομερά μεγάλη ναυτική παράδοση, αλλά την περιόρισε και έχασε την πρωτοκαθεδρία καθώς περνούσαν οι εποχές κι ο Ιταλικός βορράς επιβλήθηκε του νότου.

      Από εκεί και πέρα, βέβαια νορδικοί και μεσογειακοί, έχουν και σημαντικές διαφορές. Αυτές όμως, βλέπουμε πως έχουν ως αιτία την επιρροή διαφορετικών φυσιογνωμικά πληθυσμών.
      Για παράδειγμα, το κατεξοχήν Γερμανικό κοινωνικοπολιτικό πρότυπο είναι το Πρωσσικό. Το οποίο όμως, έβρισκε το ανάλογό του στην Ισπανική του αντι-διαφωτισμού και τις ρίζες του στη Ρώμη και τη Σπάρτη. Παρόλα αυτά, στον σημερινό βορρά και δύση, είναι οι κατεξοχήν και παραδοσιακότερα καπιταλιστικές χώρες. Που με τη σειρά του σημαίνει, πως τα έθνη αυτά έχουν όχι μόνο αποδεχθεί ένα ξένο καθεστώς αλλά το προάγουν και το υπερασπίζονται κιόλας.

      Διαγραφή
  4. Κύριε Διαχειριστά,ενώ συχνά έχετε αναρτήσει άρθρα,σημαντικών ρήσεων από μεγάλους τους πνεύματος,δεν έχετε(εκτός από 2 φορές),γράψει ένα άρθρο που να αναφέρεται εκτενώς στον Έβολα.Τη ζωή του,τι πίστευε...Πιστεύω είναι μία σημαντική παράλειψη,διότι είναι ο μόνος που λείπει από τις μεγάλες προσωπικότητες που έχουν περάσει κατά καιρούς από το Ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.