Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Χάρτης κεφαλικού δείκτη της Ευρώπης - Kroeber


Ένας πολύ σημαντικός χάρτης κεφαλικού δείκτη, που σκιαγραφεί την φυλετική σύνθεση της Ευρώπης, του Αμερικανού ανθρωπολόγου Alfred Kroeber. Έχοντας κατά νου τους δολιχοκέφαλους και βραχυκέφαλους τύπους της Ευρώπης, διαφαίνεται η επίδραση του καθενός ανά την Ευρώπη. Δολιχοκέφαλοι είναι οι Νορδικοί, Ατλαντοειδείς, Μεσογειακοί και οι περισσότεροι Κρομανοειδείς. Επίσης οι εξωευρωπαίοι Σαχάριοι-Βερβερικοί, Ιρανικοί και Αραβικοί. Βραχυκέφαλοι είναι οι Αλπικοί, Διναρικοί, Αρμενοειδείς, Βαλτικοί και Λαπωνικοί.

Η κεντρική Ευρώπη έχει κεφαλικό δείκτη πάνω από 83 και είναι πλειοψηφικά βραχυκέφαλη, κάτι που οφείλεται στα υψηλά ποσοστά Αλπικών, αλλά και Διναρικών στα κεντρικά προς νότια. Η ανατολική Ευρώπη...
προς Ρωσία δεν είναι τόσο βραχυκέφαλη, λόγω των πολλών δολιχοκέφαλων (Βαλτο-)Κρομανοειδών της περιοχής που συστηματικά υποεκτιμώνται και κάποιων Pontid. Περιοχές που έχουν παραμείνει δολιχοκέφαλες, δηλαδή σχετικά αλώβητες από την εισροή βραχυκέφαλων, είναι η κυρίως Κρομανοειδής Ισπανία, η κυρίως Μεσογειακές-ΚΜ Σικελία-Σαρδηνία-Κορσική, η κυρίως Κρομανοειδής Ιρλανδία, η Κρομανοειδής-Ατλαντοειδής-Νορδική Βρετανία και η Νορδική-Κρομανοειδής βόρεια Γερμανία/νότια Σκανδιναβία. Οι ενδιάμεσες περιοχές έχουν και ενδιάμεσο κεφαλικό δείκτη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ενδιάμεση βαθμίδα, με δολιχοκέφαλους Μεσογειακούς(-ΚΜ) και βραχυκέφαλους Αλπικούς-Διναρικούς-Αρμενοειδείς, αν και οι μετρήσεις την βρίσκουν πιο κοντά στο υψηλό όριο του διαστήματος 79-83.

Στα περίχωρα της Ευρώπης, η βόρεια Αφρική είναι δολιχοκέφαλη λόγω Σαχάριων και Βερβερικών, η Μικρά Ασία είναι καθαρά βραχυκέφαλη όσο πηγαίνουμε βαθύτερα λόγω Αρμενοειδών και η υπόλοιπη Μέση Ανατολή γίνεται δολιχοκέφαλη όσο φτάνουμε στην περιοχή που κατοικούν Ιρανικοί και Αραβικοί.

Ο χάρτης αυτός σημαντική πληροφορία για την φυλετική ιστορία της Ευρώπης. Αν λάβουμε υπόψη την φυλετική πραγματικότητα που βρίσκεται από πίσω, μας διδάσκει ότι όσες κατακτήσεις και να γίνουν, η φυλετική επέκταση είναι αυτή που σε μακροχρόνιο διάστημα θα καθορίσει τον χαρακτήρα κάθε περιοχής.

6 σχόλια:

  1. Ίσως η πληθώρα των Αλπικών μας δείχνει γιατί η Ευρώπη παρά το ότι χάνεται και φυλετικά και πολιτισμικά, δεν αντιδράει.Συνεχίζει να είναι νωθρή.Σκοτώνουν τις γυναίκες των Ευρωπαίων,τις βιάζουν,τους χτυπάνε και όμως,επιμένουν στον ''πολυπολιτισμό''. Κοινώς, ένας ωχαδερφισμός.Χωρίς να παραβλέπουμε βέβαια τη σημερινή παρακμή των δολιχοκέφαλων.Όλα μαζεμένα μας έπεσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Διαχειριστά,πιο παλιά είχατε γράψει ότι ο όρος ''λευκή φυλή'',δε στέκει ανθρωπολογικώς.Άρα ο πιο σωστός όρος είναι ''Ευρωπιδική'' φυλή,μαύρη φυλή,μογγολική φυλή;Διότι δε θεωρούνται όλοι οι Ευρωπίδες λευκοί,αναφέρομαι σε αυτούς που είναι εξωευρωπαίοι. Έτσι όταν αναφερόμαστε στη ''λευκή φυλή'',και στις υπόλοιπες βασικές φυλές,οι ευρωπίδες που όμως δε θεωρούνται λευκοί,δεν εντάσσονται κάπου και δεν τους υπολογίζουμε.Έτσι είναι ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανθρωπολογικά είναι πιο σωστός ο όρος "Ευρωπιδικός", γιατί το χρώμα του δέρματος δεν είναι λευκό σε όλους τους Ευρωπιδικούς, όπως π.χ. Σαχάριοι, κάποιοι Αραβικοί, κτλ. Η απορία σου είναι εύλογη. Πολλές φορές οι ανθρωπολόγοι όταν μιλάνε για "λευκή φυλή" εννοούν τους Europid ή Caucasoid. Άλλοι, συνήθως μη ανθρωπολόγοι, χρησιμοποιούν τον όρο "λευκή φυλή" εντάσσοντας μόνο τους Ευρωπαίους, υπονοώντας πιο στενή συγγένεια.

      Συμπερασματικά, οι κύριες φυλετικές ομάδες της ανθρωπότητας είναι: Europid (συμπεριλαμβανομένων και εξωευρωπαίων), Negroid, Mongoloid, Australoid.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

      Διαγραφή
  3. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Samir_Geagea_%28cropped%29.jpg

    Ο λιβανεζος φασιστας στο αρμενοειδη τυπο ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά κύριο λόγο όχι, αν κι έχει μια τέτοια επιρροή.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.