Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Η φυλετική σύνθεση της Ρουμανίας

Ο Iordache Făcăoaru υπήρξε Ρουμάνος κοινωνιολόγος και ανθρωπολόγος. Ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ρουμανικής ανθρωπολογίας, πραγματοποιώντας πολυάριθμες ανθρωπολογικές μελέτες στην πατρίδα του, δίνοντας έμφαση στην φυλετική τυπολογία. Δημοσίευε τακτικά στο περιοδικό Buletinul Eugenic și Biopolitic, όπου αναλύονταν ζητήματα ευγονικής, φυσικής ανθρωπολογίας και βιοπολιτικής. Μία σειρά δημοσιεύσεών του στο εν λόγω περιοδικό σχετικά με τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα στη Ρουμανία, όπως ο κεφαλικός δείκτης, ο ρινικός δείκτης και ο προσωπικός δείκτης, δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προβεί σε μια εκτίμηση της φυλετικής σύνθεσης της Ρουμανίας σε άρθρο με τίτλο "Compozitia rasială la români, săcui şi unguri". 

Το δείγμα αποτελούνταν από 1636 άτομα. Ο κεφαλικός δείκτης στην κεντρική και βορειοδυτική Ρουμανία, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Τρανσυλβανίας, βρίσκεται...
εντός της βραχυκεφαλίας, με τιμές συνήθως στο διάστημα 83-86 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Făcăoaru. Το παλαιό βασίλειο, δηλαδή η υπόλοιπη Ρουμανία χωρίς την Τρανσυλβανία, έχει χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη, στο 82,9 σύμφωνα με τον Pittard.

Η φυλετική σύνθεση των Ρουμάνων (Români) και των Ούγγρων (Săcui & Unguri) εντός της Ρουμανίας δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.


Οι Ρουμάνοι απεικονίζονται με τις μαύρες μπάρες στο διάγραμμα. Η πλειονότητα των Ρουμάνων ανήκει στον Αλπικό τύπο. Ακολουθούν οι τύποι Mediterrană και Orientală που πιθανόν αντιστοιχούν σε Κρομανοειδείς και Μεσογειακούς. Έπονται οι Διναρικοί, οι Βαλτικοί και τέλος οι Νορδικοί, μογγόλοι, και άλλοι. Τα ποσοστά των φυλετικών τύπων στη Ρουμανία είναι τα εξής:

Αλπικός: 40,2%
Διναρικός: 10,8%
(Ατλαντο-)Μεσογειακός: 15,7%
Μεσογειακός: 16,1%
Νορδικός: 6%
Βαλτικός: 9,6%
Άλλοι: 1,6%

Οι βραχυκέφαλοι Αλπικοί αποτελούν πλειοψηφία στη χώρα, ειδικά στην Τρανσυλβανία. Στη χώρα υπάρχει διψήφιο ποσοστό Διναρικών, που είναι ιδιαίτερα αυξημένο στις ορεινές περιοχές. Αυτό εξηγεί τα υψηλά ποσοστά τους στους Ούγγρους, καθώς οι μετρήσεις των εθνικά Ούγγρων ελήφθησαν σε ορεινές περιοχές της κεντρικής Ρουμανίας. Από κει και πέρα, υπάρχει ένα εμφανές ποσοστό Κρομανοειδών καθώς και Μεσογειακών, οι δεύτεροι εντοπίζονται κυρίως στα νότια και ανατολικά της χώρας. Οι Βαλτικοί πλησιάζουν στο διψήφιο ποσοστό, ενώ οι Νορδικοί αποτελούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Τέλος, διάσπαρτα στη χώρα εντοπίζονται και μογγολικοί φαινότυποι. Συμπερασματικά, οι Ρουμάνοι είναι κυρίως Αλπικοί, με αρκετούς Μεσογειακούς, Κρομανοειδείς, Διναρικούς και μερικούς Βαλτικούς.

15 σχόλια:

  1. Ειρήσθω εν παρόδω,βλέποντας στη φωτογραφία τον Μίρτσεα Ελιάντε,κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μούτι ''Ο Μίρτσεα Ελιάντε και η Σιδηρά Φρουρά''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το Orientală μάλλον εννοεί Οριενταλικούς και όχι (Ατλαντο-)Μεσογειακούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ αυτό σκέφτηκα μόλις το είδα,αλλά υπάρχουν Οριενταλικοί στη Ρουμανία;

      Διαγραφή
    2. Ο χαρακτηρισμός εννοεί τους τότε Ανατολικομεσογειακούς λογιζόμενους οι οποίοι είναι οι σημερα Μεσογειακοί της φυλολογίας. Τότε λογικό να θεωρούνταν "Ανατολικοί" διότι υπήρχε η λανθασμένη άποψη ότι οι Κρομανοειδείς ήσαν Μεσογειακοί κάτι που δεν ισχύει καθώς πρόκειται για 2 διαφορετικούς φαινότυπους με κοινή βέβαια καταγωγή αλλά χωριστά γνωρίσματα.

      Διαγραφή
  3. Για να διαφωτιστεί κάποιος σχετικά με τον ελληνικό εθνικισμό ποιο/α βιβλίο/α πρέπει να διαβάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς,πρέπει να καταλάβεις τί είναι ο Εθνικισμός;Γι'αυτό προτείνω σε πρώτο στάδιο να διαβάσεις την ''Κοσμοθεωρία του Εθνικισμού''του Πλεύρη.Έπειτα πιστεύω πως θα πρέπει να διαβάσεις Δραγούμη και Περικλη Γιαννόπουλο,αν και ο δεύτερος,δεν αυτοπροσδιορίστηκε ποτέ ως ''Εθνικιστής'',μιας και η ιδεολογία του ήταν ο ''Ελληνισμός''.Και πάλι όμως τα γραπτά του πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστούν από έναν Έλληνα Εθνικιστή.

      Διαγραφή
    2. Ο Εθνικισμός είναι απλούστατα η πεμπτουσία της πολιτικής Ιδεολογίας του Φασισμού. Ο Φασισμός είναι η θρησκεία του Έθνους. Προφανως ομιλούμε περί Εθνικού Ρομαντικού Εθνικισμού και όχι περί φιλελευθέρου κοινωνικού Εθνικισμού.

      Βλέπε στα αγγλικά διαφορά civic nationalism και Romantic Nationalism.

      Διαγραφή
    3. Εγώ θα πρότεινα τα εξής:
      http://www.politeianet.gr/books/9789608358331-pleuris-a-konstantinos-ilektron-i-kosmotheoria-tou-ethnikismou-230348

      http://www.politeianet.gr/books/9789608765252-chatziantoniou-kostas-porthmos-ethnikismos-kai-ellinikotita-135077

      Το πρώτο για μια ιδεολογικοπολιτική ανάλυση του εθνικισμού και το δεύτερο για μια ευρύτερη ιστορική ερμηνεία του ελληνικού εθνικισμού.

      Διαγραφή
  4. Ως "orientala" ενδεχομένως να εννοεί τους γύφτους. Η Ρουμανία έχει με διαφορά τον μεγαλύτερο πληθυσμό γύφτων στην Ευρώπη οπότε δικαιολογείται και το υψηλό ποσοστό του γραφήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξολοθρευστε τους αλυπητα!!! (καθε μορφης τσιγγαναριο)

      Διαγραφή
    2. Και ποιος εισαι εσυ ρε κουραμπιε που θα εξολοθρευσεις κιολας...

      Αλλο το να εισαι φυλετιστης και αλλο να εισαι ενας μαλακας σν και εσενα που να λεει παιδιαστικες βλακειες..

      Οσο και αν ειμαστε διαφορετικη..αλλοι ανωτεροι αλλοι κατωτεροι φυλετικα...ολοι εχουμε το δικαιωμα στην ζωη..διωξτους απο την χωρα σου..αλλα κλασε και λιγο παιδακι...που θα εξολοθρευσεις..

      Διαγραφή
    3. Αγια Βαρβαρα φιλε ανωνυμε η απο Μενιδι??? η μηπως Λιοσια??

      Διαγραφή
    4. μαλλον απο αγια βαρβαρα για να ξερει να γραφει χαχαχ

      Διαγραφή
  5. https://www.facebook.com/disdainforplebsgr/photos/a.526106270894516.1073741828.526069287564881/683868558451619/?type=3&theater

    https://www.facebook.com/disdainforplebsgr/photos/a.526106270894516.1073741828.526069287564881/705439539627854/?type=3&theater

    Χχααχαχαχαχ !Για να μπει καλά ο νέος χρόνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.