Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ανθρωπολογικά γνωρίσματα στην κεντρική Ουγγαρία

Ο Ούγγρος ανθρωπολόγος Gyula Henkey αφιερώθηκε με ζήλο στην μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας της πατρίδας του. Εξέδωσε πολλά βιβλία και μελέτες στην Ουγγρική, γλώσσα εστιάζοντας στην τυπολογική κατηγοριοποίηση των συμπατριωτών του. Βρίσκουμε μία δημοσίευσή του και στην Γαλλική γλώσσα στα πρακτικά της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών με τίτλο "Contribution à l'anthropologie des Hongrois vivants". Η συγκεκριμένη μελέτη εστιάζει στην φυσική ανθρωπολογία της κεντρικής Ουγγαρίας.

Ο Henkey επί περίπου 30 χρόνια έλαβε ανθρωπολογικές μετρήσεις και παρατηρήσεις σε 11.760 Ούγγρους ενήλικες της κεντρικής Ουγγαρίας. Το δείγμα αποτελούνταν κυρίως από κατοίκους αγροτικών οικισμών.

Τα αποτελέσματα του Henkey παρουσιάζονται σε έναν πίνακα με μετρήσεις και έναν πίνακα με παρατηρήσεις. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης...
βρέθηκε 85,01 δηλαδή εντός των ορίων της υπερβραχυκεφαλίας. Η διάμετρος των ζυγωματικών είναι ιδιαιτέρως υψηλή, με πλατιά ζυγωματικά να παρατηρούνται σε ποσοστό 60,9%. Ο ρινικός δείκτης βρίσκεται εντός της λεπτορρινίας, με διάφορα προφίλ, ακόμα και κυρτό. Το σχήμα του ινίου, δηλαδή του πίσω μέρους του κρανίου, παρουσιάζει πλατυϊνία στο 17,3% των περιπτώσεων ελαφρά καμπύλη στο 65,8% και έντονη καμπύλη στο 16,9%.

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:
κόκκινα - ξανθά - ανοιχτά καστανά - σκούρα καστανά ή μαύρα
0,2% - 1,8% - 1,9% - 96,1%

Το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής:
ανοιχτά - ενδιάμεσα - σκούρα
23,7% - 34,2% - 42,1%

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ούγγροι στα κεντρικά της χώρας έχουν σκούρα καστανά μαλλιά, αλλά το χρώμα των ματιών παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Από τα δεδομένα του συγγραφέα, προκύπτει ότι ιο κάτοικοι είναι κατά κανόνα καστανοί (υπερ)βραχυκέφαλοι, με κοντό πρόσωπο και έντονα ζυγωματικά.

Η Ουγγαρία πρόκειται ίσως για την πιο έντονα μικτή χώρα της Ευρώπης. Υπάρχει σίγουρα μια κύρια τάση Αλπικών, που επιβάλλει την βραχυκεφαλία και την ευρυπροσωπία, όμως στη χώρα εντοπίζονται πολλοί ακόμα φυλετικοί τύποι. Οι Διναρικοί βρίσκονται λογικά σε διψήφιο ποσοστό, ενισχύοντας την βραχυκεφαλία, εισάγοντας το κυρτό προφίλ μύτης και αυξάνοντας το ανάστημα. Σημαντική είναι η παρουσία ασιατικών μογγολικών τύπων, που έχουν αφήσει το στίγμα τους από τις διάσημες Μεσαιωνικές μετακινήσεις τους στην Ευρώπη. Είναι από τη μία οι έντονα ευρυπρόσωποι βραχυκέφαλοι Central Asiatic και από την άλλη οι τείνοντες στη μεσοκεφαλία, με πιο λεπτό πρόσωπο και πιο Ευρωπιδικά γνωρίσματα, Τουρανικοί. Το ποσοστό των μογγολικών τύπων αποτελεί μόνιμο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ανθρωπολόγων. Πέραν αυτών, εμφανίζονται Βαλτικοί ειδικά προς τα ανατολικά, μερικοί Κρομανοειδείς και ελάχιστοι Νορδικοί.

17 σχόλια:

  1. οι ουγγροι ηταν τα απομειναρια των ουνων του αττιλα(τουρκομογγολικο φυλο) ηταν οι μαγιαρ μαζι με μπολγκαρ ταταρ αβαρ χαζαρ και λοιπα ανθρωποειδη αλλα σημερα δεν νομιζω να υπαρχει ουτε ενας με τουρανικα χαρακτηριστικα.
    γιναν σλαβογερμανοι κατι τετοιο. μονο τη γελοια τουρανικη γλωσσα τους κρατησαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ούγγροι ΔΕΝ ήταν τα απομεινάρια των Ούνων του Αττίλα.Η γλώσσα των Ούγγρων είναι Ουραλική και δεν έχει σχέση με τις Τουρανικές γλώσσες.

      Διαγραφή
    2. Η Ουγγρική γλώσσα είναι μια εκ των φιννο-ουγγρικών (ουραλικών) γλωσσών που θεωρούνται το Ευρωπαϊκό-ουραλικό παρακλάδι της ουραλο-αλταϊκής ομογλωσσίας. Οι αλταϊκές και οι ουραλικές γλώσσες, έχουν ξεκάθαρα κοινή ρίζα και ανήκουν στην ίδια "διευρυμένη" οικογένεια γλωσσών όπως ΙΕ γλώσσες που ανήκουν είτε στο centum είτε στο satem κλάδο.
      Το "δεν έχει σχέση με τις τουρανικές (δηλ αλταϊκές) γλώσσες", μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί.

      Διαγραφή
    3. Στο παρελθόν θεωρούνταν συγγενείς με τις αλταϊκές γλώσσες και στην επιστήμη ήταν διαδεδομένη η ουραλοαλταϊκή θεωρία, στη συνέχεια όμως η θεωρία αυτη εγκαταλείφθηκε και σήμερα οι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές οικογένειες χωρίς κοινό πρόγονο. Από Βικιπαίδεια.

      Διαγραφή
  2. Πολύ πιθανόν όλες αυτές οι φυλές που επέδραμαν στην Ευρώπη τον μεσαίωνα από την κεντρική Ασία, να μην ήταν ακριβώς τουρανομμογολικες. Στην κεντρική Ασία ζούσαν χιλιάδες χρόνια φυλες λευκων, οι οποίες από την πίεση των κίτρινων και άλλων μογγολικων φύλων, ήρθαν δυτικά προς την Ευρώπη. Αν ήταν όντως μογγόλοι όλοι αυτοί οι επιδρομείς, αυτό θα φαινόταν εντονα, από Τσεχία και Ουγγαρία, μέχρι Ρωσία. Αντίθετα λίγα τουρανικα χαρακτηριστικά σώζονται σε αυτές τις περιοχές, ακόμα και σε αυτούς τους μαγυαρους-ουγγρους. Ιστορικά απο περιγραφες, μόνο οι Ούννοι του Αττίλα και οι Σελτζούκοι, περιγράφονται με κάποια ασιατικά-μογγολοειδη χαρακτηριστικά. Όλοι οι άλλοι μέχρι και ο Τζεκινς Χαν(πράσινα μάτια, κόκκινα μαλλιά), δεν περιγράφονται σαν μογγολοι φυλετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι δυνατόν να αμφισβητείται η άρια καταγωγή του Τζέκινς Χαν;

      Διαγραφή
    2. Ο κοκκινομάλλης κρομανοειδής...Τζένγκις Χαν
      http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2012/11/14/252821/main/74bf3fb740555c67ac04d126f3f51385.jpg

      Το έλεγε και ο Τζορντανέλι εξάλλου...

      Διαγραφή
    3. Ασε τις ελληναραδικες ειρωνείες, το πώς ήταν φυλετικά ο Τζεκινς Χαν(αν και αντιδρανε οι μογγόλοι, όπως ήταν και φυσικό), καταγράφεται από Πέρση χρονικογράφο, που ζούσε την ίδια περίοδο, και τον είχε δει. Στην κεντρική Ασία και δυτική Κίνα, ζούσαν πολλές λευκές φυλές, όπως π.χ, οι τοχαριοι. Λευκοί διέδωσαν και τον βουδισμο, και τις πολεμικές τέχνες στους Σαολίν, όπως λένε και οι ίδιοι οι Κινέζοι βουδιστές.

      Διαγραφή
    4. Πράσινα μάτια έχει και η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.Είναι λευκή;

      Διαγραφή
    5. Το ότι υπήρξαν πληθυσμοί λευκών στην Ανατολή, δεν σημαίνει πως οι ανατολίτες ήταν... λευκοί. Τουναντίον, όλους αυτούς τους λευκούς οι τουρανο-μογγόλοι που είχαν πληθυσμιακή έκρηξη εν μέσω περιόδου άσχημων περιβαλλοντικών συνθηκών, τους πήραν παραμάζωμα. Οι Αλανοί και οι Σαρμάτες, έφθασαν για να γλιτώσουν μέχρι την Ισπανία και τις Βρετανικές νήσους. Τα Γερμανικά φύλλα, εισέβαλλαν στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία περνώντας πάνω από τον Ρήνο που είχε παγώσει σε μεγάλη έκταση κι εν τέλει, συνασπίστηκαν με τους Ρωμαίους για να τους αποκρούσουν. Ενώ οι Σλάβοι, βρήκαν ελευθερία κινήσεων όταν οι Βυζαντινοί και οι Πέρσες στρίμωξαν τους απογόνους των Ούννων, δηλ Τούρκους, Χαζάρους, Τάταρους κλπ. Εν τέλει, όταν ξαναήρθαν οι τουρανο-μογγόλοι, υποτάχθηκαν πλήρως σε αυτούς ακόμα και τα ισχυρότερα βασίλειά τους (όπως των Ρως του Κιέβου) σε βαθμό ώστε ο εθνικός ήρωας των Ρώσων, Αλέξανδρος Νιέφσκι, να είναι αποδέχεται τον τίτλο του θετού υιού του χάνου της Χρυσής Ορδής.
      Κι επειδή κάπου υπάρχουν κι όρια με όλα αυτά που ακούγονται και διαβάζονται. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες θύλακες των απογόνων αυτών των Ασιατών, είτε μιλάμε για τη Κριμαία και την Ουκρανία γενικότερα, είτε τη Φιλανδία και την Εσθονία, είτε τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

      Τέλος, θεωρώ πως είναι ανόητο να μπαίνει κάποιος σε ιστολόγιο όπως αυτό, που παρουσιάζονται αποδείξεις ότι πράγματι υπάρχουν απόγονοι Μογγολικών φύλων στην Ευρώπη και να γράφει τη θεωρία του για το αντίθετο. Θυμίζει τον Γαλιλαίο με τη γήινη σφαίρα, που τους έλεγε πως γυρίζει. Κι εκείνοι απαντούσαν πως έχουν μια θεωρία που κάποτε τους είπε κάποιος βοσκός σε μια έρημο, για το ότι δεν γυρίζει.

      Διαγραφή
    6. Ισως ο λογος που δεν βλεπουμε πχ σε Ουγγαρια αλλα και σε αλλες πολλες κεντροευρωπαικες χωρες οπως Τσεχια,Σλοβακια η ακομα και Αυστρια πολλους τουρανιδες εχει να κανει με τον τροπο που επεβληθησαν στους ντοπιους οι τοτε ασιατες εισβολεις...Πιθανως να επεβληθη κυριαρχια σε πολιτικο επιπεδο χωρις να εγινε προσπαθεια αντικαταστασης του ντοπιου στοιχειου απο τους επιδρομεις (δηλαδη γενοκτονια) πραγμα λογικο καθοτι οι τελευταιοι ηταν ολιγαριθμοι σε σχεση με τους γηγενεις... Το αντιθετο εγινε πχ στην Βορεια αμερικη με τους ινδιανους.... Παντως εγω εχω να πω οτι εν τελει οι αρχαιοι Κινεζοι επραξαν σοφα φτιαχνοντας ενα απροσπελαστο εμποδιο (σινικο τειχος) το οποιο επεκτεινοταν στην διαρκεια των αιωνων απωθωντας οριστικα ολες τις τουρκομογγολικες ορδες, διατηρωντας τον πληθυσμο τους ανεπαφο (πλην καποιων περιπτωσεων που ειχαν υποστει τρομακτικες καταστροφες απο αυτους) και ετσι σημερα αριθμουν μερικα δις πληθυσμου οταν οι αυτοχθονες ευρωπαιοι φθινουν και γηρασκουν σε ταχεις ρυθμους...Τροφη προς σκεψη...

      Διαγραφή
    7. Ναι έχεις δίκιο, οι τουρανο-μογγόλοι ήταν νομάδες που ενδιαφέρονταν μόνο να διατηρούν κάποια πρωτεία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Έκαναν σφαγές και λεηλασίες, αλλά τους ήταν αδύνατο να συντηρηθούν σε μια μόνο περιοχή και φυσικά δεν μπορούσαν να "στεριώσουν" δίχως σοβαρό πολιτισμό και κουλτούρα. Η ιστορία τους, έχει αποδείξει πως αριθμητικά μπορεί να ήταν ισχυρότεροι ορισμένες φορές από κάποια ευρωπαϊκά φύλα αλλά υστερούσαν παντί τρόπω όταν έρχονταν αντιμέτωποι με συνασπισμούς Ευρωπαίων. Κι αυτό, παρότι οι ορδές τους ουσιαστικά ήταν μια πλημμυρίδα βαρβάρων ανεξαρτήτως καταγωγής συμπεριλαμβάνοντας πολλαπλάσιους υποτελείς.
      Εις ότι αφορά την Κίνα και το Σινικό τείχος, δεν έχεις άδικο. Όπου εμφανίστηκαν οι Μογγόλοι, απλά οι αντίπαλοι πληθυσμοί έφθασαν στα όρια της εξαφάνισης. Το ίδιο που έπαθε η ανατολική Ευρώπη, συνέβη και στην Περσία. Όμως, ακόμα και η Κίνα κατακτήθηκε, με τη διαφορά πως τελικά επιβλήθηκε στους κατακτητές τάχιστα, τους μετάλλαξε και τους εξαφάνισε.

      Διαγραφή
    8. Το σινικο τειχος το ανεφερα γιατι οντως ηταν σημειο κλειδι για την παγκοσμια ιστορια και για πολλα σημεια καμπης που συνεβησαν λογω αυτου... Οποτε δηλαδη τετοιοι πληθυσμοι (τουρανιδες δηλαδη) εβρισκαν τον δρομο προς Ανατολη φραγμενο στρεφονταν προς Δυσμας με τελευταιους και πιο διαβοητους τους τουρκους (οθωμανους και σελτζουκους)... Φυσικα και το "credit" παει στους Κινεζους που διαφυλαξαν τα εδαφη τους και φυσικα την φυλη τους (και ας ειναι φυλετικα συγγενεις με τους τουρανομογγολους) κατι που φυσικα δεν προνοησαν να κανουν αντιστοιχα στην Ευρωπη τα γηγενη φυλα, πραγμα φυσικα αδυνατον καθως δεν υπηρχε εκεινες τις ιστορικες περιοδους η ιδια εθνικη-φυλετικη κοινη συνειδηση οπως ειχαν στην Κινα...

      Διαγραφή
    9. Έτσι είναι ακριβώς, οι Ευρωπαίοι είχαν την πεποίθηση πως τα Ουράλια και η Σιβηρία μπορούσαν να τους προφυλάξουν από τους Ασιάτες νομάδες. Μέχρι που οι νομάδες κατάφεραν να κατακτήσουν ανώτερα έθνη και να εκλέξουν ικανούς ηγέτες που ένωσαν τις φράξιές τους, αποκτώντας όσα τους έλειπαν για μικρά διαστήματα προτού αποτραβηχτούν ξανά. Τα οποία βέβαια, απεδείχθησαν ιδιαίτερα φονικά.

      Διαγραφή
  3. Αυτή η κοπελιά που ανήκει φυλετικά

    https://www.youtube.com/watch?v=pHaAdXgJZ4U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hungarian Taxonomy - Dr Gyula henkey results
    Scytho-hunnic forms 55,8%
    (turanid, pamirid, caspian, north pontid, iranid, armenoid, caucasid)
    Finnugor forms 4,6%
    (uralid, lapponoid, baltid)
    Old-Slavic 2,6%
    (cro magnonid, nordid, baltid)
    Old-German 0,7-1,7%
    (nordid-cro magnonid)
    very mixed 30%
    (carpathian inhabitants)
    illyrian 3,6%
    (dinaric)
    celtic 2,5%
    (alpin)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.