Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Πίνδαρος: ο σοφός γνωρίζει πολλά πράγματα εκ φύσεως


"σοφὸς ὁ πολλὰ εἰδὼς φυᾷ·
μαθόντες δὲ λάβροι παγγλωσσίᾳ,
κόρακες ὥς, ἄκραντα γαρύετον
Διὸς πρὸς ὄρνιχα θεῖον.
"

Ο σοφός γνωρίζει πολλά πράγματα εκ φύσεως·
αυτοί που έχουν μόνο μάθει, φλυαρούν μάταια
σαν κόρακες, με τραχιά και θορυβώδη φωνή
μπροστά στο θεϊκό πτηνό [αετό] του Δία.


Πίνδαρος, Ολυμπιόνικος 2, 86-88


Κορυφαίος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας, ο Πίνδαρος υπήρξε υμνητής του Ελληνικού αριστοκρατικού ιδεώδους. Το έργο του αντλεί θέματα από μύθους, ήρωες και θεούς με σκοπό να εμφυσήσει την ηρωική ηθική και να εξυμνήσει τους νεαρούς ευγενείς που νίκησαν σε αθλητικούς αγώνες.

Κατά τον Πίνδαρο, ο σοφός άνδρας γνωρίζει πολλά πράγματα εκ φύσεως, δηλαδή έχει έμφυτες προδιαθέσεις που τον καθιστούν...
ικανό να δρα με επάρκεια σε διάφορες περιστάσεις. Γνωρίζει προπαντώς πώς να συμπεριφέρεται, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να σου το μάθει. Όποιος απλώς έχει διδαχτεί κάτι, χωρίς τις απαραίτητες εκ γενετής προδιαθέσεις, καταλήγει απλώς να φλυαρεί και να αποτυγχάνει. Φαίνεται σαν ένας θορυβώδης κόρακας, μπροστά στον αγέρωχο θεϊκό αετό του Διός.

4 σχόλια:

  1. Η αρχαία ελληνική γραμματεία,είναι μία αστείρευτη πηγή γνώσης.Των απογόνων του μεγάλου Πίνδαρου την περιουσία,έδωσε εντολή ο Αλέξανδρος,μόνο αυτή να μην καταστρέψουν,καθώς θα εισέβαλαν στη Θήβα.
    Το ζήτημα είναι ότι πολλοί επιφανείς αρχαίοι Έλληνες,έχουν αναφερθεί ουσιαστικά στην κληρονομικότητα και τον ρόλο που παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Διαχειριστά,μία ερώτηση ήθελα να κάνω σχετική με τον Ιούλιο Έβολα.Ήταν φυλετιστής ή έστω αναγνώριζε τις φυλές (λευκή κτλ);Διότι κάπου διάβασα στο ίντερνετ(το μεταφέρω ακριβώς)
    ''Μεταξύ 1935 και 1943 τον απασχολεί το φυλετικό πρόβλημα, αλλά αντιτίθεται στις βιολογικές θεωρίες του ρατσισμού: η προβληματική αυτή έχει αποτυπωθεί σε βιβλία όπως τα Tre aspetti del problema ebraico (1936) και Il mito del sangue (1941)''
    Απ'ότι έχω καταλάβει έχετε διαβάσει Έβολα,διότι τον έχετε επικαλεστεί αρκετές φορές.Αν και δεν γνωρίζω αν αναγνώριζε τις φυλές και ειδικά τη Λευκή,όσο έχω ψάξει,μόνο εθνικιστές και φυλετιστές τον επικαλούνται.Και ειδικά οι εθνικοσοσιαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα αναγνώριζε τους κύριους φυλετικούς κλάδους (λευκοί, κτλ), λαμβάνοντας υπόψη και τις βιολογικές διαφορές στην ψυχοσύνθεση. Θεωρούσε ματεριαλιστική την κατηγοριοποίηση βάσει ανθρωπομετρίας και αριθμών, τηρώντας μια πιο "μεταφυσική" προσέγγιση στο φυλετικό ζήτημα. Κατά κάποιον τρόπο ήταν φυλετιστής, αλλά χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες.

      Επιπλέον δες εδώ:
      http://fyletika.blogspot.gr/2016/04/blog-post_20.html

      Εκφράστηκε υπέρ μιας αριστοκρατίας, βασιζόμενη στο αίμα, στον ισχυρό χαρακήρα και στον μεταφυσικό παράγοντα, επιτιθέμενος παράλληλα στην ισότητα και στην κυριαρχία του χρήματος και της ποσότητας. Μια τόσο σημαντική μορφή της διανόησης είναι λογικό να την επικαλούνται πνευματικά πληρέστεροι.

      http://fyletika.blogspot.gr/2016/06/blog-post_27.html

      Διαγραφή
    2. Κύριε Διαχειριστά,σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.